• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYMOONCUP, LUNETTE, LADYCUP, DIVACUP a další --- vychytávka pro menstruující ***

    Bližší informace (velikosti, typy, návody jak používat) najdete na nástěnce a v odkazech!

    Některé zodpovězené otázky můžete najít na nástěnce, takže čtěte, surfujte!
    Přečtěte si nástěnku, možná najdete rady jak na to! A taky se ptejte (případně filtrujte), od toho tu tento klub máme :)


    CO JE NOVÉHO VE SVĚTĚ KALÍŠKŮ

    Další český výrobek - kalíšek LUNO http://www.kaliskyluno.cz/

    Český výrobek LADYCUP v různých barvách (aby byla menstruace ještě zábavnější), více viz: http://menstruacni-kalisek.ladycup.eu/

    Český výrobek - kalíšek YUUKI http://www.yuuki.cz

    Francouzský výrobek - FLEURCUP a http://fleurcup.com/default-en.html
    německý kalíšek MeLuna http://www.meluna.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=3

    TABULKA, kam se můžete vepsat... Uvádějte své zkušenosti, jaký máte typ kalíšku, atd., aby to mohlo být ostatním k užitku
    rozbalit záhlaví
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    ALONSY, TEEAK, TAPINA: Já si teda myslím, že za menší menstruační bolesti může lepší pocitový komfort v klidu i při pohybu.
    U vložek i tampónů jsem občas protekla a ten pocit, že to hrozí, tu byl pořád, takže jsem se tak nějak pořád cítila jak na jehlách a nejistě a hrozně to řešila. Navíc prostě ta krev rozkládající se ve vložkách nebo tampónech smrdí, u kalíšku mi to přijde mnohem víc v pohodě, protože dokud je uvnitř, tak nepřichází do kontaktu se vzduchem nerozkládá se tolik a jakmile ho vyndám, tak ho hned vyleju a umyju, takže je to hned pryč a smrdět to nestihne začít. Krom toho, že tampony i vložky mi vysušovaly sliznici a ta pak byla podrážděná, s kalíškem problémy tohoto směru nemám. A ty bolesti mohly být tak trochu psychosomaticky zhoršené tím ostatním diskomfortem. S kalíškem jsem v klidu a nic neřeším, takže mě ani ty bolesti nijak moc neobtěžujou....
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TEEAK: To se mi zdá být blbost. Spíš si myslím, že kalíšek tím svým tlakem napomáhá otevírat čípek a krev odtéká snadněji, aniž by děloha musela tolik pracovat.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TAPINA: ad bolesti .. já to házím na chemii .. ta je i ve vložkách a sliznice se dotýkají taky (méně, ale taky) .. porovnala jsem si to v hlavě tak, že chemie je tam od toho, aby "zcuckovala" tu vytékající krev v tampónu/vložce, čímž ji udržela v menstruační pomůcce .. a vzhledem k tomu, že se ty látky dostávají během hodin a hodin nošení do inkriminované oblasti celkově, tak pravděpodobně "cuckují" tu krev ještě o něco dřív, což zhoršuje se průtok čípkem - čili to bolí, protože odtok není přirozený, ale zpomaluje se .. asi?
    .. osobně jsem zmenšení bolestí s kalíškem pocítila až někde kolem druhého/třetího cyklu - asi to trvá, než se tělo od toho vyčistí .. zároveň s tím bylo i vidět, že větší kusy/cucky sliznice, jsou mnohem méně časté a rozhodně o dost menší - i vůně v průběhu cyklu se mi dost změnila - což mi na tu chemii sedí nejvíc
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Argument z diskuze "je to drahý a nepraktický nesmysl" fakt pobavil :-)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    TAPINA: To je zajímavý. :-)
    U mě má na bolesti vliv hlavně jídlo. Což.. vlastně až tak divný není.
    S kalíškem je to pro mě příjemnější, protože když přejdou ty počáteční, tak si na to, že to mám, vzpomenu asi tak 2x denně, ráno a večer. Ale pamatuju si, že jsem ze začátku to měnění v práci / škole / venku taky hrotila a přišlo mi to jako nesmysl, přitom většinou není ani potřeba, když není mentstruace super silná a mám správnou velikost.
    Uf, fakt bych se nikdy nechtěla vracet do těch starých dob, to to bylo regulérní utrpení. :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    To, že má někdo v těle méně estrogenu, ještě neznamená, že je víc chlap, než ženská. S hormonální antikoncepcí tam má více progesteronu a o těhotenské demenci byly popsány stohy. Při antikoncepci je ho méně, než v těhotenství, ale víc než normálně. Testosteron nám nevyběhne :o)

    S kalíškem taky nemám menstruační bolesti a není mi jasné, jak to funguje. I nakonec takové věci, že jsem měla horší bolesti s vložkama než s tamponama, to už mi vůbec není jasné, co může dělat takový rozdíl.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    TAMARIX: Diskuze se bojím. :-)

    TAMARIX: To by mě zajímalo, co by to udělalo se mnou, vzhledem k tomu, že jsem určitými vzorci myšlení už teď dost chlap. :-) Ale zkoušet to asi nebudu. :-D
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    XSI: Myslím, že je to odkaz na: http://www.cbdb.cz/...i-cist-v-mapach-why-men-don%E2%80%99t-listen-and-women-can%E2%80%99t-read-maps . Prostě, že pod vlivem antikoncepce je ženská víc chlap než ženská. Ale vlastně taky nevím, jak s tím naložit.. Když jsem chvíli antikoncepci brala, tak jsem měla děsný výkyvy nálad, třeba jsem se pořád chtěla rozcházet s partnerem a tak, bezdůvodně jsem řvala a hlavně jsem se cítila tak jako "zazděně" někde uvnitř sebe. Vtipný je, že na základě toho pocitu (hlavně té "zazděnosti") jsem posléze dešifrovala svoje první těhotenství, protože to bylo to samý přes kopírák. Včetně určitý nafouklosti. Takže byla jsem všechno jen ne "lepším parťákem". :-)
    XSI
    XSI --- ---
    TAMARIX: "Kvůli hormonální antikoncepci je v krvi méně estrogenu, což znamená, že jsme schopné se lépe prostorově orientovat nebo dokonce číst v mapách, ale kvůli nedostatku tohoto hormonu jsme „lepšími parťáky“ než milenkami."

    ... Vážně jako? DOKONCE číst v mapách! Taková pitomost :-(
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    Bez tamponů mě při menstruaci břicho nebolí, tvrdí Veronika - iDNES.cz
    http://ona.idnes.cz/...ek-me-pri-menstruaci-bricho-neboli-pw9-/dieta.aspx?c=A170214_112320_dieta_jup

    Zatím jsem to jen prolítla.. Mrkněte i do diskuse.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    Taky si dovolim komentar k probihajici diskuzi. Kdyz si clovek precte o symptothermalni metode, treba na http://sympto.org/home-main_en.html (je tam k dispozici manual v nekolika jazycich o tom jak se naucit tudle metodu) , tak tam celkem jasne pisi, ze kdyz uz se pak naucis jak fungujes, tak staci 7 mereni ranni teploty na jeden cyklus, ale hlavne, ze pouhe mereni teploty - i kazdy den rano ve stejnou dobu, je malo spolehlive, protoze zrovna muzes mit chripku nebo jen blbe nachlazeni a proto stejne je treba sledovat minimalne cervikalni hlen a naucit se rozpoznat jeho ruzne podoby. A nebo lepe jeste sledovat pozici cipku a jeho konzistenci.
    99% ma dobre naucena sympto-thermalni metoda, mereni teploty samotne 99% ochrany nema. Dalsi hacek je v tom, ze todle procento se taky odviji od toho co delas behem plodnych dnu, kdyz abstinujes, tak se opravdu blizis tem 99%, kdyz pouzivas kondom nebo jinou metodu tak mas procenta te ci one metody...
    Cesky jsou dost dobre napsany tydle vic jak deset let stare clanky - tady shrnuti, ve kterem jsou odkazy na delsi text - http://www.rodina.cz/clanek3826.htm

    Takze primarne jde o to si neco nacist a koupit dobry teplomer na mereni basalni teploty, coz opravdu neni kazdy teplomer - https://www.google.cz/#q=bazalni+teplomer ...informace jsou zdarma a teplomer za cca 300CZK? A pak uz si staci stahnout apku do ktere to zapises a nejlepe co ti to i vyhodnoti.. napr. http://symptos.ch/offres-gratuites/sympto-iphone.html a je to ;) otazka nekolika mesicu zaucovani se a investice par stovek.

    Jinak rtutove teplomery uz jsou zakazane k prodeji v EU, znecistuji zivotni prostredi, avsak daji se sehnat sklenene bez rtuti ( https://www.mall.cz/teplomery/geratherm-teplomer-skleneny-bazalni-s-galiem ) pro nostalgiky a lidi bojice se endokrinych disruptoru v plastu :) - https://en.wikipedia.org/wiki/Endocrine_disruptor
    MAIKOR
    MAIKOR --- ---
    NEVENA: jako zvládnu se změřit každé ráno ve stejný čas, spíš už bych nezvládla si to zapsat do kalendáře a vyledovat jak na tom dnes jsem :) ale možná v tom jen vidím složitost, třeba bych to zvládla i tak :)
    NEVENA: no právěže to neměří setrvale o stejnou hodnotu, ale tři po sobě jdoucí měření klidně i o 0,8° což je k tomuto účelu moc. Na zjištění horečky u dětí mi to stačí :))
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    .. já končím své zapojení do OT .. ať tu nejsem zlá :)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TEEAK: Ona to nemusí být marketingová očůrávka, ale to, že pro udávaný Pearl index se předpokládá "ideální použití". Hormonální antikoncepce tě taky nechrání na 99,5 procent, pokud ji zobeš náhodně v průběhu celého dne a sem tam zapomeneš.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    NEVENA: zrovna Daysy bych neřekla, že funguje na nějaké marketingové očůrávce .. přesnost udává v Pearl indexu ..
    .. osobně používám digitální teploměr a nemám s ním problém (pokud bych se měla měřit rtuťovým, už jsem se na to dávno vykašlala) .. měření ve stejný čas mi taky ze zkušenosti nepřijde jako nezbytnost, spíš teplotu ovlivní "jak kvalitně" se člověk vyspí .. ale nakonec je to prostě na zvážení každé jedné, čemu bude věřit/co jí bude fungovat a co ne :)
    NEVENA
    NEVENA --- ---
    MAIKOR: To je asi běžná chyba přístroje. Pokud se oba setrvale liší o tutéž hodnotu, vyjdou z nich stejné grafy. Rtuťové bývají přesnější, co vím. S elektrickými teploměry nemám dobrou zkušenost
    NEVENA
    NEVENA --- ---
    MAIKOR: To záleží na tom, kolik "se dvěma dětmi" na to máš času. Tyhle přístroje vyžadují měření každé ráno v tentýž čas.
    Udat spolehlivost 99% procent může každý, pokud zákazník nezná legislativu, těžko rozezná, zda je to marketingové tvrzení nebo skutečně ověřený certifikovný vývoj. Systematická chyba přístroje se dá zkorigovat (například pokud teploměr ukazuje setrvale o 0,2°C méně, nezmění to trend ve změnách teplot), otázka je, zda má náhodné chyby. Další otázka je, jak velkou má paměť a zda pracuje s předprogramovanými standardními cykly, nebo s cykly uživatelky v paměti, a kolik cyklů nazpět si to pamatuje.
    Pochopitelně čím více si pamatuje a čím méně má náhodných chyb, tím lépe.
    MAIKOR
    MAIKOR --- ---
    TEEAK: cha! A dokonce to zaštiťuje Margit Slimáková, stejně jako ladycomp! Hmm, mám brouka v hlavě. Oproti Ladycompu skoro poloviční cena a krásný design i lepší funkce!
    a díky moc za google-fu :))
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MAIKOR: jasan, chápu všechny argumenty (a osobně s nimi souhlasím) .. bohužel ti nemůžu dát osobní zkušenost a ani neznám nikoho v ČR kdo by je používal .. každopádně na Daysy jako takovou (z hlediska užitnosti) jsou v zahraničí recenze skoro až pohádkové ..
    .. osobně jsem teploměr koupila obyč z lékárny (microlife), a měřím stále tím samým - změna teploty po ovulaci je viditelná dost, takže za splňuje požadavky, ale má to spoustu jiných nevýhod - dlouho to měří (cca minutu) a ten pípací mechanismus je děsvě hlasitej, nepodsvícený displej bych v zimních měsících taky nejradši omlátila o zeď .. ale ta cena je pro mě zatím stále rozhodující faktor .. :)
    .. google-fu - našla jsem stránku daysy čr - jsou tam v kontaktech odkazy na servis
    kontakt - Daysy
    http://daysy.cz/kontakt/
    MAIKOR
    MAIKOR --- ---
    NEVENA: Ja se dvema detma nemam rano moc casu hrat si s kalendarem, teplomerem (jeste tak mit nejaky presny) nebo s ovulacnimi testy. Chci neco rychleho, presneho a spolehliveho. Tyhle pristroje udavaji spolehlivost 99%, takze srovnatelnou s HA, kterou brat nechci. A jsem ochotna si zaplatit, kdyz si to propocitam na zbytek sveho reprodukcniho obdobi, tak se mi to jeste porad vyplati .))
    MAIKOR
    MAIKOR --- ---
    TEEAK: nejdes pozde, stoji to balik, tak zatim setrim :)) Oba vypadaji moc dobre! Jednak design (taky se radeji po ranu budu divat na neco hezkeho) a taky propojeni s iphonem. V tomhle je ladycomp zastaralej. Jen otazka, jaky maji servis, kdyz je potreba treba vymena baterie nebo cidla.
    jako vim, ze tu samou sluzbu udela i teplomer a papir, ale problem je presnej teplomer. Mam dva digitalni a kazdy meri jinak a to i v merenich po sobe. A klidne i o pul stupne! To by mohl byt prusvih .) u techto pristroju ocekavam presne mereni. Ladycomp deklaruje setiny stupne.
    IKA
    IKA --- ---
    Otestovala som krásny fialový kalíšok z Dans Ma Culotte, písala som o ňom tu: [ IKA @ MOONCUP, LUNETTE, LADYCUP, DIVACUP a další --- vychytávka pro menstruující *** ]

    V porovnaní s Lunette alebo s Ladycupom má drsnejší povrch, čo mne osobne komplikuje zavádzanie (blbo sa kontroluje prstom, pretože prst po ňom proste nekĺže), ale na druhej strane to výrazne uľahčuje vyberanie (práve preto, že nekĺže, tak sa dá dobre chytiť.)

    Inak nepozorujem žiadne zásadné rozdiely.:)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam