• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PETGRIDUSwww.facebook.com - komunitní server
    M1C4A1
    M1C4A1 --- ---
    Je pravda, že jsem uvažoval nad tím, kam se bude Internet ubírat, a vidím tu proměnu - od statických stránek po sociální sítě, kde obsah tvoří sami uživatelé. Dalším krokem je určitě propojení těchto sítí. Hodně se setkávám s tím, že někdo napíše na twitter nějaký status, který je přeposlán ihned na identi.ca a pak ještě i na Facebook do statusu. Podobně si někdo na youtube někdo přidá do oblíbených video, zobrazí se mu to na twitteru a následně i na Facebooku (navíc dvakrát, jak v rámci API FB, tak kvůli přeposlané zprávě z Twitteru).

    Internet se bude chtít těchto redundantních údajů zbavit a jedním z cest je, že Internet = informace týkající se nějaké entity. Všechno, co budete chtít o dané entitě vědět, bude možné z jejího profilu. Weby budou provázané nějakým jednotným API. Je otázkou, jestli vytvoříte entitu podle svých skutečných údajů, ale vše vás bude tlačit k tomu, aby tomu tak bylo (např. pro přístup k bankovnímu účtu budete stejně muset mít vytvořenou nějakou na základě skutečných dat, spousta uživatelů nebude zbytečně vytvářet další).
    Samozřejmě záleží na vás, co, komu, jakýmu webu o své entitě prozradíte, právo na soukromí je důležité.
    MONKOK
    MONKOK --- ---
    _JOAN_: nekdy lidi potrebujou postrcit. :) je dobre ze to udelal a jako autor na to ma pravo.
    HOCH
    HOCH --- ---
    ...abych se pripojil do tyhle diskuze na tema soukromi, tak de fakto je jedno, jestli nechaj nebo nenechaj informace/foto verejny. Plno lidi, jak tu uz nekdo psal, si vubec neuvedomuje, ze se na to muze koukat treti strana. Tak treba, kolik holek si uvedomuje, kolik uchylu si honi ptaka nad jejich fotkama v plavkach, spodnim pradle, puncochach a buh vi cim jeste.
    ...dalsi veci je, ze se treba nekdo vyfoti vedle svoji novy naslapany plazmovy televize a tim umozni treba zlodejovy jit na jistotu pro par tisic.
    ...myslim si, ze vetsina lidi si ani neuvedomuje, ze se muze stat treba to, co sem napsal vyse. Plno "zneuzivacu" se zivi nevedomosti lidi, protoze existuje treba plno lidi, co umi cist statusy, prohlizet fotky, uploadovat svy fotky, hrat aplikace jen diky tomu, ze jim to nekdo ukazal a oni jedou podle toho postupu. Tihle lidi jsou na internetu to jsou hrozny lamy a zijou v obrovsky nevedomosti. Myslite si, ze takovejhle clovek vi neco o tom, ze si muze nastavit koho,co a kolik toho ma kdo videt? Nejaky nastaveni bezpecnosti je sumak. Oni jsou radi, ze se de bavi, pisou, prohlizi ale nepremejsleji do hloubky, co se stane kdyz neco se stane.
    ...ja osobne treba lituju, ze jsem jisty svoje fotky kdysi na net postnul v dobe svy socialni nevedomosti a ted se jenom modlim, aby nikde nekolovali nebo aspon me nikdo toho cloveka na fotce nespojoval se mnou. Ostatnim muze byt sumak, jak vypadam, co delam, s kym se stykam. Pokud budu citit potrebu to nekomu ukazat, tak ukazu ale na svym kompu nebo svoje fotky. Nastaveny to mam tak, ze nikdo nic nevidi. Pokud to zrusej a udelaj verejny, tak je to jedno, stejne tam nikdo nic nenajde.
    ...zeverem tedy rikam: "Na me si zadnej uchyl neprijde a pokud nekomu zalezi, aby se citil v bezpeci na netu, tak by mel mit jasny prehled, co dava ostatnim k dispozici a jak to ma zabezpeceny" :)
    MONKOK
    MONKOK --- ---
    MONKOK: internet/facebook nahradi uz nefunkcni politicky a ekonomicky systemy, ktery jsou totalne zkostnately a rozpadaj se. jsou zalozeny na uzavrenejch autoritarskejch systemech, a ty v dnesni dobe absolutne nemaj sanci pretrvat. ted je vsechno primy, otevreny. svobodny. uz nepotrebujeme aby nas nekdo zastupoval nebo neco zprostredkovaval atd. to uz doslozilo, internet to vsechno zmenil. :)
    MONKOK
    MONKOK --- ---
    facebook predstavuje dalsi fazi vyvoje netu. nastroj kterej z chaotickyho bordelu muze vytvorit semantickej, funkcni nastroj k rizeni a sprave civilizace. potencial internetu je patrnej od zacatku.
    _JOAN_
    _JOAN_ --- ---
    MONKOK: no já právě problém a ne malej vidim v tom, že facebook byl nějak postavenej na tom, že profily jsou viditelný jen přátelům a pak se nějakej Mark rozhodne je zveřejnit v rámci respektování "sociální normy", bez zeptání ;-)
    DIM_
    DIM_ --- ---
    MONKOK: No tak s tim blogem si me utrel:) Moje falesny jmeno kazdopadne ale zustane. Stejne tak obrazek misto fotky na profilu. Proste moje soukromi je moje. Koncim, rekl sem, co sem chtel:)
    MONKOK
    MONKOK --- ---
    _JOAN_: vstup na facebook je tvoje rozhodnuti. nic ti nebrani setrvat v anonymnich diskuzich jako je nyx. nikdo za nikoho nic nerozhoduje, pokud to ten dotycnej sam nedovoli.
    ja jen poukazuju na vyvoj kterym se neodvratne internet a facebook ubira.
    MONKOK
    MONKOK --- ---
    DIM_: verim. verim lidem a svetu obecne, nemam strach, ale lasku. sam vidis co vytvaris za chaos, uvadis lidi v omyl, lez. snad nema smysl rozvadet jakou realitu tim tvoris a jakej je jeji prinos.
    v uctu mam odkaz na blog se svym pravym cely jmenem. kde se navic muzes docist vic nez jen nejaky udaje, ale neco vic o me.
    _JOAN_
    _JOAN_ --- ---
    MONKOK: myslim, že každý má právo na soukromí a nikdo by neměl za ostatní v tomto rozhodovat. Pokud máš pocit, že je to jen strach, nic ti nebrání mít profil veřejně. Ale rozhodovat to za ostatní je styl myšlení Paroubka, Hitlera a dalších, co taky všechno věděli nejlíp...

    každopádně já tam nic příliš osobního/zneužitelnýho načítat fakt nikdy nebudu
    DIM_
    DIM_ --- ---
    MONKOK: A ty veris lidem na FB? Ja tam treba svy pravy jmeno fakt jako nemam a vic nez pulka lidi z mejch "pratel" si mysli, ze to moje jmeno fakt je.

    Navic sem ted cekl tvuj nyx ucet a mas i skrytej e-mail. To si fakt hrdina s otevrenou mysli:)
    MONKOK
    MONKOK --- ---
    _JOAN_: na to uz jsem reagoval, to "soukromi" neni nic nez jen strach. nema zadny opodstatneni.
    _JOAN_
    _JOAN_ --- ---
    MONKOK: jestli to neni joke, tak sorry, ale nepotřebuju, aby mi do soukromí lezl, kdo chce. Pravý jména jsou ok na vyhledávání, ale systém, že si vlastně volíš, s jakejma lidma sdílíš fotky atd., mi vyhovuje. Pokud by mi někdo cpal, že to musim sdílet se všema, tak mi to přijde spíš jako diktatura, než svoboda ;-))
    MONKOK
    MONKOK --- ---
    DIM_: to je tvoje predstava. co takhle www.nyx.cz plus pravy jmena?
    vsechno se digitalizuje, facebook nahradi obcanku. az budes chtit volit, nebo se prihlasit na pracak tak to udelas pre facebook. facebook bude vstupni brana do netu, prvni stranka na kterou vlezes a pak uz se pohybujes jenom s tou identitou nikam uz se nemusis logovat atd. udelas to jednou "oficialne, pravdive"
    DIM_
    DIM_ --- ---
    MONKOK: Podle me ta tvoje predstava je www.libimseti.cz + pravy jmena:)
    MONKOK
    MONKOK --- ---
    ale o to prave de, v tom je facebook vyjmecnej. aby bylo vse verejny, pravy jmena atd. tim se dostava na uplne jinou uroven nez nejaky anonymni chaty. to by mel jeste zavest aby bylo vsechno verejny.
    hra na soukromi je jen trapnej strach nic jinyho. kdyz se ho zbavis a dokazes sdilet se svetem vsechno tak se dostavas na uplne jinou uroven svobody. pravda a uprimnost jsou prave klice k svobode.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    _JOAN_: Presne to si myslim. Bud im to robi dobre (jednu taku osobu poznam) alebo o tom nevedia...
    _JOAN_
    _JOAN_ --- ---
    DIM_: zajimavý...

    MYJKA: no to by nešlo hodně lidí, že se nestydí něco takovýho vypustit. ;-) A to, že má te´d spousta lidí profil viditelnej veřejně je myslim prostě kvůli tomu, že si to ani neuvědomujou...
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    Zajímavá je také věta, kterou zakladatel Facebooku pronesl, a to, že "kdyby začínal znovu, udělal by to tak, aby informace o všech lidech byly veřejné."

    tak to neviem teda do toho by som nesla.
    DIM_
    DIM_ --- ---
    Joo a neco mimo tema:)

    15 Funny Facebook Fails
    http://www.oddee.com/item_96937.aspx
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam