• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINAObrana občana
    LALINA
    LALINA --- ---
    ATTILAH: preklepy promineme a diky za podrobne informace. To je přesne ten trend, kterej vidim a kterej mě tíží (a jak poznamenal GD je to "imbecilní postoj" )
    Ok, možná je GD s tím spokojenej a svobodu a soukromí rád vymení za iluzi jakési bezpečnosti - anebo patří k lidem, kterým je tohle vsechno fuk, dokud si budou moct hrat na svem pisecku a nepoleze jim to moc do penez, co ja vim.
    Ale ja vidím trend... už ted je na čase se ozývat, lidi se vzbudí (pokud vubec) až už bude pozdě a v hlavě budou mít čip :-]
    Jo, spolecnost, kde lidi maji v hlavach čip a jsou ovladatelní a kdyz je nekdo vymaže z databáze, prakticky přestanou existovat a nekoupej si ani rohlík, je zatím jen sci-fi, ale kolik někdejších sci-fi vizí už se dnes stalo normalní běžnou skutečností?
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    ajaj, ted se na to divam - omluvte preklepy, uz je dost pozde a jsem po narocnym veceru
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    aj, tak jsem tu až teď a dák za vzpúoměnutí karty opencard. Pokud k tomu můžu napsat víc, určitě i díky za odkaz na Freedom not fear - pouliční karneval proti Praze čím dál represivnější, kde je tématem mj. protest proti protlačování opencard. Bude to 11.10., pochod magistrát zakázal, takže budeme ještě právně bojovat u soudu. Každopdáně se dá počítat s tím, že bude, večer pak v Crossu benefit pro IuRe, organizaci, co se snaží dělat něco s opencard a dalšíma aktuálníma hrozbama pro soukromí. V neděli další den ta samá organizace pořádá v Crossu workshop o technikách na ochranu soukromí (anonymizéry na netu, šifrování apod. vše user-firendly verze pro běžný lidi), promítání nějakého orwellovksého dokumentu a beseda s někým zajímavým na téma aktuálnách slídilských počinů. Vše v přípravě, takže víc na webech FNF i IuRe.

K opencard, v čem je problém: to, co zminoval HONZAF - možnost čteění údajů z čipu nepovolanou osobou je prakticky vyloučena. Ale nikoli předvídavostí autorů projektu, ale díky tomu, že loni v létě IuRe na tiskovce předvedlo, jak snadný je osobní údaje z čipu díky jednoduchému zařízení přečíst aniž by o tom držitel věděl (prostě bezdotykový čip, tzv. RFID). Magistrát pak v reakci na to z čipu osobní údaje odstranil a soustřeďuje je v obří databázi, kterou mj. spravuje nějaká outsourcovaná firma. Na čipu je jen unikátní číslo, kterám se čip propojí s databází v případě potřeby. Zatím se karta používá pro služby placení za parkování, placení za MHD (kupony), vypůjček v městské knihovně a sledování počtu bodů řidičů. Poslední dvě jmenovaný služby ze své podstaty ztotožnění a osobní údaje držizele potřebují. Pro parkování a jízdné nikoli a to je právě požadavek petice. Chceme, aby se od lidí, ktěří chtějí kartu jen pro tyto služby nesbírali žádné údaje, protože skrz placení v parkovacích hodinách a (plánované) turnikety v metru lze velmi dobře mopnitorovat pohyb osob. Autoři projektu nás ujišťují, že k tomu docházet nebude, že k propojení s jménem dojde jen u případů problémů, ale to je jen jejich slovo. Nová radnice může mít záměry jiné a jednou utvořená databáze láká k všelijakému dalšímu využití. Nejlepší obrana proti dohadům je, že pro parkování a MHD bude karta jen elektronická peněžěnka bez jména - není to na úkor kvality či práv poskytovatele služby. Projekt je navíc podezželý svým protlačováním - openkarty si nikdi moc doted nepořizoval, tak se rozhodli je zavést jako jedninou alternativu (zatím jen pro roční kupony, od 2010 budou všehcny kupony jen v podobě opencard). Anonymní kartu při jednáních připouští autoři projektu jen dražší a to odmítáme, aby se talo soukromí luxusem. Projekt je navíc velmi předražený (kolega spočítal, že zatímcio v cizině stojí karta 2 dolary, zde vychází na cca 500 Kc) a dostaly to firmy nejakeho magnata-kamarada Bema.
    Sorry za delší post, snad to víc osvětlil.
    SKRU
    SKRU --- ---
    LALINA
    LALINA --- ---
    ale uz hrozne zoomujeme .-))) poodstupme anebo radsi prejdeme k dalsimu tematu .-)

zrovna jsem dostala výsměšný letáček (aspon pro me) "Jezdíme lépe po Praze" nebo tak nejak se to jmenuje a tam je napsany, že opencard (povsimnete si, ze se to kdoviproc jmenuje anglicky) bude proste nutnost a basta fidli a kdyz si ji koupim ted, dostanu slevu... hned zitra mastím kupovat otevrenou kartu .-)))
    ovšem o nějaké tajnejší verzi OK jsem se tam nedočetla ... zatím..
    LALINA
    LALINA --- ---
    co napsat, oznacit lidi , kteri muzou bejt informovany proste napred.. s moznosti nejake aktualizace... v pripade bezvedomi stejne musej zjistit moji totožnost napred, nez muzou nekoho informovat.. a u te totoznosti (zaznamu) by to mohlo bejt poznamenany. treba.
    LALINA
    LALINA --- ---
    :-)
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    LALINA: tak skus navrhnout jiny, jednoduchy, prukazny, nediskriminujici, funkcni a univerzalne platny system ;)
    ale jako jo chapu co mas na mysli. jenze timdle trikem prave mas sanci osetrit treba prave tebou natuknute rodice a jejich zletile deti.
    nejak mi tane na mysli to o cem je (take) demokracie. ne zavdecit se vsem, ale zaridit aby bylo co nejmene co nejmin nespokojenych lidi..
    LALINA
    LALINA --- ---
    HONZAF: nekdo ale ausgerechnet nechce, aby se o jeho stavu rodina dozvedela.. treba spolu nejsou zadobre nebo cojavim...naopak chce, aby se o tom dozvedel kamos, nebo milenka nebo co ja vim.. nekdo jinej, kod je mu bliz...
    proste vazat tyhle veci na institut manželství mi neprijde uplne stastnej...
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    LALINA: v okamziku kdy budes na hadickach a moci jen civet do stropu po uraze obavam se ze pomerne tezko :)
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    GREATDRAKE:
    GREATDRAKE: V pořádku. přesvědčil jsi mne.

A nožná kdybys to takhle napsal na začátku, bez rýpání a osobních útoků, ušetřil by sis spoustu psaní.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    GREATDRAKE: Obecný důvod změny občanského zákoníku je to, že je to prostě canc z roku 63, mockrát upravovaným, předělávaný a v mnoha pasážíš poplatný době vzniku.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    KENJIRO:
    Nu, když pominu, že občanský zákoník si již jako sůl zaslouží být přepsán no nějakého neposlepovaného, jasněji čitelného dokumentu - a omezím se jen k těm sňatkům.

Např.
    Církevní sňatek jako takový je v současnosti divná věc. Je omezen jen na některé specifické církve, které splňují určité podmínky. Musíš být registrovaná církev a získat oprávnění k vykonávání církevních sňatků. Tzn. jsi-li věřící církve, která zde není registrovaná, máš velký problém mít korektní obřad.

Ad např. ta přehlednost
    Normální sňatek teď má v zákoně přesně vyjmenované, kdo ho může dělat (paragraf 4), což je vesměs dosti neflexibilní (a to, že to dělá starosta, místostarosta či podobný vlastně zbytečné) , v návrhu je nyní matriční úřad což je určení de facto stejné (matriční úřady jsou obecní úřady, městské úřady, v hlavním městě Praze úřady městských částí, v územně členěných statutárních městech úřady městských obvodů nebo úřady městských částí a pro území vojenských újezdů újezdní úřady) - kterým navíc zákon neukládá přesnou osobu, která může oddávat. (nebo jsem to v něm jen nenašel)
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    GREATDRAKE: Ne, myslím, že když už jsme si ujasnili, jaké změny se chystají ohledně sňatků (a já uznávám, že jsi měl pravdu - nemám zas tak velké ego, abych popíral fakta) , proč se nazamyslet nad tím, proč by měly být provedeny? Už jsem tady taky párkrát položil otázku: Co je špatně na současném stavu?
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    KENJIRO: Myslíš Opencard?
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    GREATDRAKE: Myslím, že to, jaké ty změny jsou, jsme si už ujasnili. Proč se nepřesunout k té druhé otázce?
    LALINA
    LALINA --- ---
    GREATDRAKE: Me NEZAJIMA tvoje osobni hodnoceni mé otázky, ptám se, protože nevím.. kladu hloupe otázky, ano, nekdy jo. no a? musim snad bejt dokonala? kde je napsany, ze nemuzu klast normalni obycejne, nekdy hloupe otázky? kdo se nepta, nic se nedozvi...
    když nevíš, nebo te o tom nebaví premejslet, tak neodpovidej, ale neni potreba rikat "neodpovim, protoze se hloupě ptáš."
    nepočítám ty invektivy, kterými sledujes buhvíco. mas blbou naladu? oka, rekni to. ale takhle to vypada, jako kdybys mel porad obsedantni potrebu me snizovat, ponizovat, nadávat a urazet.. zdaleka nejen dneska.
    fakt nechapu proc. (a je mi to vcelku fuk)
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    LALINA: Podívej, otázka "k čemu ty změny jsou" - od někoho, kdo neví ani _jaké_ jsou, je, bude a vždy byla velmi hloupá.
    LALINA
    LALINA --- ---
    GREATDRAKE: pokud se mnou neminis trávit čas nejakou debatou, divím se, žes vůbec tu debatu začal.
    LALINA
    LALINA --- ---
    GREATDRAKE: hele, krot svoje nizky pudy, nebo nebudes psat. neukazuj prilis zblizka svoji pravou tvar, mohlo by se mi udelat spatne.
    stejne by me zajimalo, co jsem ti tak strasnyho kdy provedla, ze me tak nemas rad... to je pro me porad zahada.. no asi k tomu nejakej zavažnej duvod mas, mno.. ale mluv se mnou přesto slusne, ano? Vynechej expresivní přídavný jména.
    Je mnoho lidí, kteří muj pohled sdílejí. není to nejaka moje vymyslenost pro zabavu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam