• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINAObrana občana
    LALINA
    LALINA --- ---
    tak si říkám, jak to, že ten citát nemám dávno v záhlaví i tady :-))))))
    LALINA
    LALINA --- ---
    .....možnost čtení údajů z čipu nepovolanou osobou je prakticky vyloučena. Ale nikoli předvídavostí autorů projektu, ale díky tomu, že loni v létě IuRe na tiskovce předvedlo, jak snadný je osobní údaje z čipu díky jednoduchému zařízení přečíst aniž by o tom držitel věděl...
    LALINA
    LALINA --- ---
    ATTILAH: jo, ten mám v záhlaví svýho domovskýho klubu... trochu malicko jinak, ale smysl je stejnej...
    ale na to ti spousta lidi rekne: kasleme na svobodu, nam staci plna lednice a 52 programů v TV.... ale i to je jen docasny nadbytek...

a nastestí jsou tu i jiný lidi..který myslej šířeji a dál než na špičku vlastního nosu..
    a jak jsi tu dobře a potřebně ukázal: nebejt aktvivit lidí, bylo by nám už teď o hodně hur, než je.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    Jojo, to si zanotuju. Sedne na to citat B. Franklina - "Lidé, ochotní vzdát se svých práv a svobod pro dočasný pocit bezpoečí, nezasluhují ani jedno a o obojí přijdou".
    LALINA
    LALINA --- ---
    ATTILAH: preklepy promineme a diky za podrobne informace. To je přesne ten trend, kterej vidim a kterej mě tíží (a jak poznamenal GD je to "imbecilní postoj" )
    Ok, možná je GD s tím spokojenej a svobodu a soukromí rád vymení za iluzi jakési bezpečnosti - anebo patří k lidem, kterým je tohle vsechno fuk, dokud si budou moct hrat na svem pisecku a nepoleze jim to moc do penez, co ja vim.
    Ale ja vidím trend... už ted je na čase se ozývat, lidi se vzbudí (pokud vubec) až už bude pozdě a v hlavě budou mít čip :-]
    Jo, spolecnost, kde lidi maji v hlavach čip a jsou ovladatelní a kdyz je nekdo vymaže z databáze, prakticky přestanou existovat a nekoupej si ani rohlík, je zatím jen sci-fi, ale kolik někdejších sci-fi vizí už se dnes stalo normalní běžnou skutečností?
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    ajaj, ted se na to divam - omluvte preklepy, uz je dost pozde a jsem po narocnym veceru
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    aj, tak jsem tu až teď a dák za vzpúoměnutí karty opencard. Pokud k tomu můžu napsat víc, určitě i díky za odkaz na Freedom not fear - pouliční karneval proti Praze čím dál represivnější, kde je tématem mj. protest proti protlačování opencard. Bude to 11.10., pochod magistrát zakázal, takže budeme ještě právně bojovat u soudu. Každopdáně se dá počítat s tím, že bude, večer pak v Crossu benefit pro IuRe, organizaci, co se snaží dělat něco s opencard a dalšíma aktuálníma hrozbama pro soukromí. V neděli další den ta samá organizace pořádá v Crossu workshop o technikách na ochranu soukromí (anonymizéry na netu, šifrování apod. vše user-firendly verze pro běžný lidi), promítání nějakého orwellovksého dokumentu a beseda s někým zajímavým na téma aktuálnách slídilských počinů. Vše v přípravě, takže víc na webech FNF i IuRe.

K opencard, v čem je problém: to, co zminoval HONZAF - možnost čteění údajů z čipu nepovolanou osobou je prakticky vyloučena. Ale nikoli předvídavostí autorů projektu, ale díky tomu, že loni v létě IuRe na tiskovce předvedlo, jak snadný je osobní údaje z čipu díky jednoduchému zařízení přečíst aniž by o tom držitel věděl (prostě bezdotykový čip, tzv. RFID). Magistrát pak v reakci na to z čipu osobní údaje odstranil a soustřeďuje je v obří databázi, kterou mj. spravuje nějaká outsourcovaná firma. Na čipu je jen unikátní číslo, kterám se čip propojí s databází v případě potřeby. Zatím se karta používá pro služby placení za parkování, placení za MHD (kupony), vypůjček v městské knihovně a sledování počtu bodů řidičů. Poslední dvě jmenovaný služby ze své podstaty ztotožnění a osobní údaje držizele potřebují. Pro parkování a jízdné nikoli a to je právě požadavek petice. Chceme, aby se od lidí, ktěří chtějí kartu jen pro tyto služby nesbírali žádné údaje, protože skrz placení v parkovacích hodinách a (plánované) turnikety v metru lze velmi dobře mopnitorovat pohyb osob. Autoři projektu nás ujišťují, že k tomu docházet nebude, že k propojení s jménem dojde jen u případů problémů, ale to je jen jejich slovo. Nová radnice může mít záměry jiné a jednou utvořená databáze láká k všelijakému dalšímu využití. Nejlepší obrana proti dohadům je, že pro parkování a MHD bude karta jen elektronická peněžěnka bez jména - není to na úkor kvality či práv poskytovatele služby. Projekt je navíc podezželý svým protlačováním - openkarty si nikdi moc doted nepořizoval, tak se rozhodli je zavést jako jedninou alternativu (zatím jen pro roční kupony, od 2010 budou všehcny kupony jen v podobě opencard). Anonymní kartu při jednáních připouští autoři projektu jen dražší a to odmítáme, aby se talo soukromí luxusem. Projekt je navíc velmi předražený (kolega spočítal, že zatímcio v cizině stojí karta 2 dolary, zde vychází na cca 500 Kc) a dostaly to firmy nejakeho magnata-kamarada Bema.
    Sorry za delší post, snad to víc osvětlil.
    SKRU
    SKRU --- ---
    LALINA
    LALINA --- ---
    ale uz hrozne zoomujeme .-))) poodstupme anebo radsi prejdeme k dalsimu tematu .-)

zrovna jsem dostala výsměšný letáček (aspon pro me) "Jezdíme lépe po Praze" nebo tak nejak se to jmenuje a tam je napsany, že opencard (povsimnete si, ze se to kdoviproc jmenuje anglicky) bude proste nutnost a basta fidli a kdyz si ji koupim ted, dostanu slevu... hned zitra mastím kupovat otevrenou kartu .-)))
    ovšem o nějaké tajnejší verzi OK jsem se tam nedočetla ... zatím..
    LALINA
    LALINA --- ---
    co napsat, oznacit lidi , kteri muzou bejt informovany proste napred.. s moznosti nejake aktualizace... v pripade bezvedomi stejne musej zjistit moji totožnost napred, nez muzou nekoho informovat.. a u te totoznosti (zaznamu) by to mohlo bejt poznamenany. treba.
    LALINA
    LALINA --- ---
    :-)
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    LALINA: tak skus navrhnout jiny, jednoduchy, prukazny, nediskriminujici, funkcni a univerzalne platny system ;)
    ale jako jo chapu co mas na mysli. jenze timdle trikem prave mas sanci osetrit treba prave tebou natuknute rodice a jejich zletile deti.
    nejak mi tane na mysli to o cem je (take) demokracie. ne zavdecit se vsem, ale zaridit aby bylo co nejmene co nejmin nespokojenych lidi..
    LALINA
    LALINA --- ---
    HONZAF: nekdo ale ausgerechnet nechce, aby se o jeho stavu rodina dozvedela.. treba spolu nejsou zadobre nebo cojavim...naopak chce, aby se o tom dozvedel kamos, nebo milenka nebo co ja vim.. nekdo jinej, kod je mu bliz...
    proste vazat tyhle veci na institut manželství mi neprijde uplne stastnej...
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    LALINA: v okamziku kdy budes na hadickach a moci jen civet do stropu po uraze obavam se ze pomerne tezko :)
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    GREATDRAKE:
    GREATDRAKE: V pořádku. přesvědčil jsi mne.

A nožná kdybys to takhle napsal na začátku, bez rýpání a osobních útoků, ušetřil by sis spoustu psaní.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    GREATDRAKE: Obecný důvod změny občanského zákoníku je to, že je to prostě canc z roku 63, mockrát upravovaným, předělávaný a v mnoha pasážíš poplatný době vzniku.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    KENJIRO:
    Nu, když pominu, že občanský zákoník si již jako sůl zaslouží být přepsán no nějakého neposlepovaného, jasněji čitelného dokumentu - a omezím se jen k těm sňatkům.

Např.
    Církevní sňatek jako takový je v současnosti divná věc. Je omezen jen na některé specifické církve, které splňují určité podmínky. Musíš být registrovaná církev a získat oprávnění k vykonávání církevních sňatků. Tzn. jsi-li věřící církve, která zde není registrovaná, máš velký problém mít korektní obřad.

Ad např. ta přehlednost
    Normální sňatek teď má v zákoně přesně vyjmenované, kdo ho může dělat (paragraf 4), což je vesměs dosti neflexibilní (a to, že to dělá starosta, místostarosta či podobný vlastně zbytečné) , v návrhu je nyní matriční úřad což je určení de facto stejné (matriční úřady jsou obecní úřady, městské úřady, v hlavním městě Praze úřady městských částí, v územně členěných statutárních městech úřady městských obvodů nebo úřady městských částí a pro území vojenských újezdů újezdní úřady) - kterým navíc zákon neukládá přesnou osobu, která může oddávat. (nebo jsem to v něm jen nenašel)
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    GREATDRAKE: Ne, myslím, že když už jsme si ujasnili, jaké změny se chystají ohledně sňatků (a já uznávám, že jsi měl pravdu - nemám zas tak velké ego, abych popíral fakta) , proč se nazamyslet nad tím, proč by měly být provedeny? Už jsem tady taky párkrát položil otázku: Co je špatně na současném stavu?
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    KENJIRO: Myslíš Opencard?
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    GREATDRAKE: Myslím, že to, jaké ty změny jsou, jsme si už ujasnili. Proč se nepřesunout k té druhé otázce?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam