• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINAObrana občana
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Dostal jsem odpověď z odboru životního prostředí na můj dopis:
    [ PATISLAV @ Ochrana přírody ]
    LALINA
    LALINA --- ---
    jo, jistí lidé jak slyší "Kněžínek" , tak zvrací
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Tenhle Kněžínek bude asi pěkná svině:
    http://www.lidovky.cz/policie-obvinila-za-opravu-karlova-mostu-sefa-pamatkaru-hrozi-mu-tri-roky-15l-/ln_domov.asp?c=A100331_162922_ln_domov_tai

Kněžínkem vedený magistrátní odbor byl kritizován za řadu kontroverzních rozhodnutí - například za souhlasná stanoviska ke stavbě mrakodrapů na Pankráci, přestavbě domu U Hybernů na muzikálové divadlo, přestavbě kasáren na obchodní centrum Palladium nebo přestavbě kláštera svatého Tomáše na Malé Straně na pětihvězdičkový hotel.
    LALINA
    LALINA --- ---
    TAMARIX: plánujeme tam s jiným klubem vycházku na velikonoční pondělí, tak pojď s náma a uvidíme to na vlastní oči
    [ Praha magická mystická - procházky a srazy ]
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    PATISLAV: Kurnik, už mám 100 sledovaných, se bude muset něco smazat.. :-)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    LALINA: Díky :)
    LALINA
    LALINA --- ---
    PATISLAV: ani se mi nechce věřit, že tu doted nebyl:-) uz je tady v záhlaví a at se mu daří !
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Založili mi obecný klub o ochraně přírody. Neměl by být duplicitní k tomuto, nicméně je spřízněný a občas se možná mírně prolínat bude.
    [ Ochrana přírody ]
    LALINA
    LALINA --- ---
    PATISLAV: super!!
    nene, žádný z komára velblouda...jaké si je vychováme, takové je budeme mít.... úředníci nesmějí získat pocit, že " je to každýmu fuk" a oni si mohou dělat, co jim prijde pohodlnější nebo lukrativnější....
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Tak jsem to sepsal. Pravda, může to vypadat, jakože dělám z komára velblouda, ale já mám takové nepříjemné tušení, že to je jenom začátek. A je určitě lepší se ozvat teď než potom.

to
    ombudsman@cistapraha.cz,
    Josef.Pavlik@cityofprague.cz,
    Marie.Blahova@cityofprague.cz,
    ol@ph.cizp.cz,
    op@ph.cizp.cz

date Mon, Mar 29, 2010 at 1:39 PM
    subject Přírodní rezervace Vinořský park

Vážení ochránci přírody,

dovolte, abych si postěžoval a informoval Vás o dle mého názoru nepřijatelných akcích v přírodní rezervaci Vinořský park. Tato rezervace byla zřízena právním předpisem z roku 1982, který je Vám jistě dobře znám. Posuďte proto, je-li konání pražského magistrátu v souladu s touto přísnou ochranou.

Případ 1.: Údržba lesa, kácení náletových dřevin a pálení ohňů.

Minulý týden proběhlo na příkaz magistrátu kácení náletových dřevin (údajně pouze černého bezu) v jižní části lesa. Jde o pokračování několik let staré akce, kdy jen o malý kus dále došlo k vykácení veškerého porostu (tedy nejen bezu, ale i mladých stromků) za účelem vzniku tzv. původní louky, jež měla sloužit jako zásobárně čerstvé trávy pro ZOO (leč nikdy se tak nestalo a v současnosti je polovina louky zamořena dříve se zde nevyskytujícím jitrocelem, což skvěle dokumentuje kontraproduktivní snahy člověka o konzervaci přírody silou). Když pominu mou obavu, aby nedocházelo k dalším zásahům člověka do této krajiny - a to nejen vůči bezinkám, ale i vůči "cennějším" dřevinám, znepokojuje mě především způsob, jakým se pracovníci magistrátu s dřevěným odpadem vypořádali.

V právním předpisu je zcela explicitně a bez výjimky zakázáno rozdělávání ohňů. Přesto k rozdělání došlo, jak dokládá první obrázek v příloze, a to přímo uprostřed přísně chráněné rezervace, mezi stromy. Je pak už jenom mou spekulací, že vzhledem k vlhku museli pracovníci rozdělat oheň za pomoci chemických hořlavin, což mohlo přímo ohrozit citlivé obojživelníky v nedalekých vodních plochách.

Patrně ti samí zaměstnanci magistrátu následně rozřezali popadané stromy v nejjižnějším cípu obory. Věřím, že ne s úmyslem dřevo odvézt.

Případ 2.: Revitalizace rybníka U kamenného stolu

Od podzimu 2008 probíhá tzv. revitalizace rybníka U kamenného stolu. Respektuji právo vodohospodářů na vybagrování rybníka, i když nesouhlasím s provedením, protože došlo k narušení biotopu mnoha druhů obojživelníků, hmyzu i k likvidaci vodní plochy využívané mnoha ptáky od ledňáčka po volavky. Musím se ovšem ohradit vůči lajdáckosti celé akce, která měla být hotova v prosinci 2009 a místo toho je dokončení v nedohlednu, což dále celou oblast poznamenává. Celou revitalizaci provází drobné i velké problémy a kontroverze (začněmě od méně závažných):

1) Vykácení stromů na hrázi: nejenže nebyly odstraněny všechny stromy, u kterých hrozí pád, ale stromy pokácené nebyly nahrazený novými, čímž se výrazně narušil ráz krajiny. Jde prý o to, aby na rybník dopadalo více světla, takový argument je ovšem při kácení stromů absurdní. Takové rozhodování není a nemůže být v přírodní rezervaci v kompetenci člověka.

2) "Oprava" výpustě: ačkoliv mi bylo odpovědným pracovníkem magistrátu slíbeno, že oprava starobylé a historicky cenné výpustě proběhne citlivě, došlo k úplné likvidaci celého mostu a nyní probíhá stavba mostu nového, za použití úplně nových materiálů. Daná úprava nebyla v propozicích vůbec zmíněna.

3) Likvidace naučné stezky: pravá ruka zjevně neví, co dělá levá, a tak zatímco jedni pracovníci magistrátu vytyčovali naučnou stezku, druzí jim ji na dvou místech téměř zlikvidovali. K tomu vyvrátili ceduli s označením "Přírodní rezervace", možná kvůli nepříjemnému černému svědomí.

4) Těžká technika: nejenže doprostřed rezervace vjíždí těžká technika, pro její potřeby byla dokonce upravena příjezdová cesta v délce cca. 200 až 300 metrů. Cesta byla vysypána štěrkem a kamením a na jejích okrajích byla zcela vymýcena vegetace. Těžká technika také v některých místech vyjíždí mimo cestu a likviduje tak zbytky života. Z čistě sobeckého člověčího pohledu je kamením vysypaná cesta rovněž neprůjezdná pro cyklisty (cesta je totiž cyklistickou stezkou).

5) Vybagrování potoka: spolu s rybníkem byl vybagrován i jeho odtok. Zanedbání průzkumu ovšem znamenalo smrt pro desítky chráněných mlžů, kteří v potoku žili (viz druhá obrázková příloha). Přítomní pracovníci, stejně jako později příslušný odbor, byli na tuto skutečnost upozorněni, námitka však byla odmítnuta jako neopodstatněná a i škeble, které snad ještě v bahně mohly přežívat, tím byly definitivně odsouzeny k záhubě.

6) Zpoždění celé stavby pak přímo ohrožuje žáby, které v současnosti kladou vejce do improvizované vodní plochy rybníka. Ta vznikla jen jako vedlejší produkt stavby nové výpustě a dá se předpokládat, že během její výstavby dojde k dalšímu vypuštění rybníka. To by mělo za následek úhyn značné části mladých pulců, což by mohlo ohrozit celý biotop (už v posledních letech bylo z neznámých příčin žab řádově méně než v minulosti).

Tímto bych chtěl na Vás všechny apelovat, aby k podobným excesům nedocházelo, aby zásahů do rezervace Vinořský park bylo co možná nejméně (když už odmítáte tezi, že příroda si nejlépe poradí sama, respektujte alespoň vlastní předpisy) a celkový přístup k ochraně přírody byl citlivější. Tyto akce spolu se zřízením cyklostezky a turistické trasy a výstavbou satelitních městeček a sídlišť způsobují, že původní účel rezervace se začíná vytrácet a já jenom doufám, že to není záměr, který by mohl vést až k tomu, že by byl status lesa přehodnocen. Zároveň bych Vás chtěl upozornit na to, že v ochranných pásmech či v jejich blízkosti mají zájem stavět realitní kanceláře, čemuž je minimálně v prvním případě třeba za každou cenu zabránit.

Děkuji za Váš čas a vyvození důsledků.

S pozdravem

LALINA
    LALINA --- ---
    TAMARIX: jen aby ses se svým zdravým rozumem nejevila případným zaměstnavatelům příliš problematická .-)))
    inu, zase ta moje skepse .-)))
    DIVA
    DIVA --- ---
    TAMARIX: tak snad se k něčemu záživnějšímu dobereš časem ;)
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    DIVA: Právě že se nevzdávám toho, že najdu pořádnou práci v oboru a zatím dělám tohle. Na celý úvazek bych to asi nedávala, je to fakt jen administrativa, furt to samý dokola, v podstatě jen kontrola nedokonalého automatického systému.. :-)
    DIVA
    DIVA --- ---
    TAMARIX: jj na tebe ;) vesměs "pravdu díš" (ad čechy kuriózní)

a jinak děláš mimo obor?
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    LALINA: O tom to celý je, hlavně neuváznout na nějakých stereotypech, vyslechnout si víc stran, shánět informace.. S tímhle mám taky dost problém, ale mám pocit, že na nyxu jsem se hodně naučila dávat si na tyhle věci větší pozor.. :-)

DIVA: Pokud to bylo myšleno konkrétně na mojí osobu, tak ti díky.. :-) Každopádně já sice pracuju ve státní správě v oblasti ŽP, ale pouze na částečný úvazek a navíc tu dělám jen hodně nenáročnou administrativu. Prostě je teď problém sehnat pořádnou práci, natož v oboru. Bohužel..
    DIVA
    DIVA --- ---
    TAMARIX: moc ráda vidím že ve státní správě dělají lidi s mozkem na správném místě. díky za tenhle přístup k věci
    LALINA
    LALINA --- ---
    TAMARIX: postoj postoj - u mě konrétně to bylo tou pseudoúřednický sousloví a potom taková okamžitá podezíravost... kdopak ví, kam už ta koroze hodnot pokročila? Možná už se učí i na školách.. to spíš byla okamžitá myšlenka, ne tak úplně muj postoj...
    LALINA
    LALINA --- ---
    TAMARIX: jojo, takhle nějak to je.....částečně je to i pochopitelné....
    A proto tu je ta občanská aktivita tak potřebná.
    A tím ted fakt nemyslím zametání kolem popelnic pred vlastním barákem .-)
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    LALINA: V pohodě. I s takovými postoji se člověk musí nějak umět vypořádat. ;-)

LALINA: A víš proč? Mnohdy to tam zezhora řídí lidi, který jsou jen mnohaletí úřednící už semletý úřadováním, kdysi snad plní ideálů. Takových skalních ochranářů tam bude asi poskromnu, čímž si fakt nechci kálet do vlastního hnízda. Tím teď nemyslím třeba AOPK, ČIŽP a další organizace, jejichž práce je fakt vidět a je bezesporu potřebná, ale např. magistrát, úřady městských částí apod. Mám představu, že je to tak, že mladý perspektivní člověk plný ideálů a touhy něco změnit přijde pracovat na úřad a nastanou dvě možnosti - buď brzy pochopí, že tam bude jen podepisovat předtištěný lejstra, sebere se a jde do nějaký neziskovky "měnit svět k lepšímu" nebo si ten zaprděný kancl postupně oblíbí a pak už jen rezignuje, stagnuje a postupuje.. Netvrdím, že je to pravidlo a že se nenajdou slušní a ochotní úředníci, je jich spousta, ale takhle nějak to na mě působí. Možná jsem zaujatá, protože pořád nemůžu sehnat pořádnou práci v oboru a z pohovorů na státní správě mi chodí jen zamítavé odpovědi.. :-)
    LALINA
    LALINA --- ---
    TAMARIX: btw: "normální zdravý rozum" je práve ona kvalita, která je na českých úřadech velmi vzácná, proto by bylo fajn, kdyby alespon na jistých místech seděli odborníci, kteří zároven títmo zdravým rozumem disponují...žel, na městských a státních úřadech jich mnoho není. I proto je potřeba občanů a jejich protestů a jejich odporu a následných diskusí.
    Aby se věci neděly bez diskusí a bez odpovědnosti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam