• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINAObrana občana
    OBRANA OBČANA - BRAŇTE SE, NIKDO TO ZA VÁS NEUDĚLÁ
    "Lidé, ochotní vzdát se svých práv a svobod pro dočasný pocit bezpečí, nezasluhují ani jedno a o obojí přijdou".
    Klub pro všemožné obranné aktivity lidí - občanů. Stát, obchodníci, soukromníci, firmy, lobby a další „mocní“ vymýšlejí věci, které nám někdy nevyhovují, často dokonce škodí.
    Lidi cítí potřebu se bránit a snaží se mezi sebou organizovat odpor a obranu.
    V tomto klubu by se obranné aktivity všeho druhu měly soustředit na jedno místo, aby zde člověk mohl jednak získat pro svoji aktivitu přívržence a nebo se dozvědět o tom, co kde se děje, eventuelně se do obrany zapojit.
    Na nástěnku házejte linky a info o obranných aktivitách
    (vezměte v potaz, že příspěvky a aktivity nemusí nutně souhlasit se soukromým názorem majitelky klubu)

HOAX FORUM - proti šíření nepravdivých a poplašných zpráv - aneb: NEŽ ZAČNETE PLAŠIT :-]]]
    OCHRANA PŘÍRODY
    [ NOZ - Nový občanský zákoník z. č. 89/2012 Sb. - teorie, praxe a diskuse k témuž ]
    nejbližší pr(á)vní pomoc na nyxu: [ Právní poradna na NYXu - aneb právnická první pomoc ]
    [ Obří ACTA" - Transatlantická obchodní a investiční dohoda (TTIP) ]
    Občanská společnost
    Píšeme zákonodárcům..NAŠI POLITICI
    !!! Linky na nejrůznější aktivity najdete na nástěnce klubu !!!
    PÍŠEME POSLANCŮM NA SERVER "NAPISTEJIM"
    SERVER S PETICEMI
    WIKILEAKS CZ
    DEKLARACE SVOBODNÉHO KYBERPROSTORU

rozbalit záhlaví
    FINSON
    FINSON --- ---
    LALINA: K tomu nemám informace a řídit se pouze pocity považuji za ošemetné. Jinak jak jsem psal, pokud se chceš takovýmhle článkům věnovat, tak ti fakt stačí základy ekonomie na úrovni SŠ.
    LALINA
    LALINA --- ---
    FINSON: jo, to je zajímavý podnět.... zdaněné zbytečnosti, hm... kdyby nebylo tolik tunelů korupcí, a podobných vymožeností... ty jistě zdaněný nejsou...a přijde mi, že mnoho těch zbytečností platí jinde, než tady doma za české výrobky a českým lidem...

ale jo, diskuse o ekonomice je pro mě náročná, já se spokojím s tím, že nic není tak jednoduché, jak se to jeví a všechno souvisí se vším a pokoušet se rozvazovat gordické uzly cestou tahání za jednotlivé nitky, není produktivní :-)
    FINSON
    FINSON --- ---
    LALINA: Záleží, jaké ukazatele sleduješ a jak si nastavíš hranice. Ve srovnání s Lucemburskem jsme beznadějně chudí. V globálním srovnání patříme k 10% nejbohatších zemí na téhle planetě. Sociální nůžky v ČR jsou rozevřeny mnohem méně než v USA, ale třeba taky v Číně, KLDR nebo Brazílii.
    Na ty bohaté a jejich vyhazování za zbytečnosti se zkus podívat tak, že každá zbytečnost je zdaněná, a ty daně se pak rozdělí mezi ty chudší ;-)
    LALINA
    LALINA --- ---
    FINSON: všechny asi bolet nebude. jen bohatí budou mít menší prachy na rozhazování za zbytečnosti.
    Něco na tom, co říkáš, je. Ono je kus pravdy na obojím, ale rozhodně nehodlám rezignovat na názor, že nevědomost je tu budována záměrně ( nojo, jsem paranoik, že? ;-)
    a taky žasnu a obdivuju tvůj nezlomnej optimismus, že máme dohánět kdovíjak vepředu jsoucí západní svět, tenhle názor opravdu nesdílím a naopak myslím, že tyto země uz jsou dlouho v úpadku a že není proč a kam se za nimi hnát.-)
    LALINA
    LALINA --- ---
    AXTHEB: tak napadá mě třeba jídlo a reklama a....hele, já tu nechci říkat, že za totáče bylo líp. jen že asi mám jiná měřítka na blahobyt.
    FINSON
    FINSON --- ---
    LALINA: Tos mě ale fakt špatně pochopila. Ptala ses na to, jestli ty čísla v tom článku jsou přesný, tak jsem ti odpověděl, že nejsou přesný ani trochu. A přitom jsem se vyjádřil v tom smyslu, že do toho svůj názor nechci tahat, ale mohla ses dočíst, že se způsobem, jak naše vláda hospodaří, nesouhlasím. Ale myslel jsem, že to není meritem věci, držel jsem se faktografické správnosti toho původního článku, na který ses ptala.

Pokud tě zajímá můj názor, tak ano, máme tady bordel, ve vládě jsou lidi, kteří by měli jít sedět za to, jak zacházejí se státními penězi, ale nehrozí nám státní krach, máme se líp než za režimu, i když Západ budeme dohánět ještě několik generací. Zopakujeme si chyby, které v minulosti na Západě udělali taky, protože máme stejně hloupé, ne-li hloupější politiky než na Západě, ale holt nikdo jiný tady po ruce není. A běžný lid je nevzdělaný, protože je líný se vzdělávat, ne že by mu nějaké spiklenecké elity v jeho snažení urputně bránily. A kverulanti, kteří ničemu nerozumí a umí akorát nadávat nad pivem, teď mají přístup k internetu a plodí takovéto články. Btw. ten internet, na který může psát každý blb, je taky znakem vcelku slušné životní úrovně ;-)
    Jinak důchodová reforma nevyhnutelně přijít musí a bude bolet. Všechny. A čím později přijde, tím bude bolet víc. Mladí musí přispět na důchodce, než se zaběhne nový systém, ale důchodci na druhou stranu nemůžou po mladých chtít, aby veškerou zátěž důchodové reformy nesli sami.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    LALINA: Neni vsechno v cajku, jenom mas spatny obetni beranky:)

A muzes mi tedy prosim ukazat aspon jeden ukazatel, podle ktereho se mame stejne dobre nebo hur nez v osumdesatych letech?
    LALINA
    LALINA --- ---
    díky za vaše názory, myšlenky a kultivovanou, rozumnou formu vyjadřování, toho si opravdu cením :-)
    LALINA
    LALINA --- ---
    ok, pánové:-) jak vás tak čtu, tak je vlastně tak nejak všechno v cajku, dneska budu v klidu spát, tak jako vždycky :-))
    FINSON
    FINSON --- ---
    AXTHEB: Přesně tak. Navíc po revoluci k nám přišli zahraniční investoři, kteří, ať se nám to líbí nebo ne, tady zaměstnali lidi a zdanili své zisky, přinesli nové technologie a know how. Někteří zkrachovali a někteří prosperují, jako kterékoliv jiné firmy pohybující se na volném trhu...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    LALINA: Ze zemi byvaleho vychodniho bloku jsme na tom z hlediska vytezku ze statniho vlastnictvi asi nejlip, ty pod cenou. Ono kdyz se ti prumysl statu sklada z tricet let zastaralejch fabrik tak za to moc penez nedostanes.

A zivotni uroven stoupla zejmena diky vyrazne vyssi produktivite prace, jakkoliv pred tim zaviras oci. A o te urovni se moc debatovat neda, proste stoupla. Ukaz mi jedine meritko podle ktereho nestoupla.
    FINSON
    FINSON --- ---
    LALINA: Mohl bych tvrdit, že za režimu byla životní úroveň držena na své výši uměle, centrálním plánem. Podobně nelze zcela jednoznačně prohlásit, že jsme svůj průmysl rozprodali pod cenou. Chyby se určitě staly, ale není to tak jednoduché, jak to vypadá.
    Snažím se sem psát fakta, která si můžeš ověřit. Názor do toho netahám, protože ten původní text, který zde rozebíráme, jde tak trochu mimo mě, protože já důchodcům rozhodně nemám nic z popsaného za zlé, minulým ani dnešním, a nemám ani pocit, že by mě vláda proti nim nějak štvala. Ten článek nenabízí žádné řešení, jenom se snaží lidi burcovat - což je sice chvályhodné, ale když už chce kdokoliv burcovat veřejnost nějakými čísly, měl by si o nich něco zjistit a aspoň v základu jim porozumět. Tohle těm neznalým lidem v poznání skutečnosti nijak nepomůže, imho spíš naopak.
    Netvrdím o sobě, že jsem odborník, ale ekonomii jsem nějakou dobu studoval a ten článek postrádá skutečně elementární základy ekonomických principů a staví na vodě. Učebnice ekonomie pro střední školy se dnes dá sehnat vcelku snadno v ceně do dvou stovek a na tohle by měla stačit. Tolik asi k těm nevědomým lidem...
    LALINA
    LALINA --- ---
    FINSON: od revoluce se životní úroveň zvedala, protože jsme rozprodali, co jsme meli..pod cenou, ale na pár let pofiderního blahobytu to stačilo. O té urovni se taky dá doskutovat, pokud si člověk nevezme za měřítko pouze množství junk food za pár babek nebo nové auto na leasing.

ale dobrý, díky za tvůj názor.

Ten text není můj názor, je to prostě ukázka toho, jak se na věc dívají lidé. A pokud jsou nevědomí a nemají rozhled, je to nemálo dáno i tím, že ti, co rádi loví v kalných vodách, se snaží, aby ekonomice rozumělo co nejmíň lidí - to je pro ně to nejlepší. Nevědomost lidí, kteří se díky lžím, mlžení a komplikování kdečeho už v ničem nevyznají, se jim velice hodí.
    FINSON
    FINSON --- ---
    LALINA: Nezlob se, tohle je na dlouhou debatu s filozofickým nádechem, do toho nepůjdu. Beru to prostě tak, že časy se mění.
    LALINA: Jak jsem psal, vyplácí se důchody rostoucímu množství důchodců, zatímco příjmy klesají. Proč vláda nezreformovala důchodový systém hned, jak začalo být jasné, že průběhový model je neudržitelný, je otázka na všechny ty politiky, já s nimi na oběd nechodím :-) Na druhou stranu, důchodový fond JSOU státní peníze - stát jsme my všichni ;-) Jenom vláda ty peníze spravuje. O tom, že je spravuje špatně, se rozhodně nepřu.
    LALINA: Ty naléhavé otázky moc nechápu - hlavně je tam víc vykřičníků než otazníků :-) Komu dlužíme jako stát? Bankám a okolním státům. Tomu zbytku nerozumím, co tím chtěl autor říci - předpokládám, že národní bankou (která neexistuje) myslel patrně banku centrální, ale jak si představuje její vlastnictví, to mi uniká. Opět, ČNB je založená a vlastněná státem, ale jestli si to autor představuje tak, že bude jakožto občan našeho státu guvernérovi ČNB kecat do emisí nových peněz nebo úrokových sazeb, tak takhle to fakt nejde. Pokud má pocit, že by to sám uměl líp, nikdo mu nebrání se o místo Guvernéra ČNB ucházet. Ty čísla, kterými tam autor hází, mi nic neříkají - nevím, jak k nim došel a jaké má podklady, nicméně ten výpočet, že při kuponovce měl občan 2 miliony plus a teď má 300 tisíc mínus značí, že autor nejenže žádné podklady nemá, ale nemá ani základní přehled.
    To, že máme dluh 300 k na hlavu neznamená, že náš majetek je nulový, ta čísla je potřeba od sebe odečíst. A od revoluce se životní úroveň zvedala, takže si i bez přesných podkladů troufnu tvrdit, že v mínusu rozhodně nejsme :-) Jelikož je od základu špatná tahle počáteční úvaha, nemá smysl zabývat se těmi dalšími čísly, co z toho autor vyvodil.
    LALINA
    LALINA --- ---
    FINSON: hele, v tom textu jsou ale i jiné otázky, naléhavé otázky, které jsi všechny smetl ze stolu - ale takhle to vyřešit nejde (ledaže bys byl z těch ods a cssd, který to dělaj už 20 let a moc se jim to zalíbilo.)
    Tvoje odpověd vlastně není odpovědí na to, co se tam říká. (třeba ty poslední tiskací výkřiky - předposlední řádek a pod.)
    LALINA
    LALINA --- ---
    FINSON: a vysvětlíš mi nějak podobně šikovně, kam zmizeli prachy z toho penzijního fondu, proč nebyl oddělenej od státních peněz, jak bylo slibováno apod? nebo to jsou všecko nepravdy a lži, toto?

To se ptám vážně, protože jsem v tomhle úplná trubka.
    LALINA
    LALINA --- ---
    FINSON: řeknu to takhle: ty lidi si vydělali na důchod tím, že zplodili a dodali státu dostatečnou (+ -) pracovní sílu. Moje generace už to pořádně odflákla a dnešní, která má nejvíc keců o senior vyžíračích státní kasy, nezplodí ani půlku...
    Kdo se rodí hojněji, jsou vrstvy lidí, kteří do společné kasy nedají ani zlomek toho, co z ní čerpají.
    FINSON
    FINSON --- ---
    LALINA: Hlavní problém tohoto hoaxu vidím v tom, že náš důchodový systém je od začátku průběhový, tzn. dnešní důchodci si skutečně sami na sebe nic nevydělali. Peníze, které za svého ekonomicky aktivního života v minulosti odváděli státu, sloužily na výplaty důchodu tehdejším důchodcům, těm dnešním se nikde nic neukládalo. A neukládá se dodnes. Ve fondu sice je jakási vyrovnávací rezerva pro krátkodobé výkyvy, ale rozhodně nikdo nemůže tvrdit, že si na důchod vydělal. Jediný způsob, jak sám sobě vydělat na důchod, je investovat své soukromé úspory po zaplacení všech daní a sociálních odvodů a nechat je dlouhodobě zhodnotit. Současný demografický vývoj se ubírá směrem k většímu podílu důchodců ve společnosti, tzn. ze soc. fondu stále více lidí peníze odčerpává. Právě tohle je důvod pro důchodovou reformu, mladší generace by ve stávajícím průběžném systému nestíhaly vydělávat na přibývající důchodce.
    V závislosti na individuálním pohledu každého z nás by asi bylo možné souhlasit s větou Vzhledem k tomu, že jsme si zvolili zloděje, kriminálníky, podvodníky a hajzly, nemáme nic, ale zbytek je podle mě jen zcestný křik postrádající veškerou, i tu nejzákladnější znalost fungování ekonomiky, našeho státu a jeho demografického vývoje.
    LALINA
    LALINA --- ---
    tohle mi dnes přišlo mailem - předesílám, že jako naprostý ekonomický analfabet fakt nevím, jestli ty čísla jou opravdu přesný. Cítím ale, že takhle nějak to opravdu bude - už jen z toho usuzuju, že sleduju 20 let ty tunely, ty krádeže - a takhle to nakonec nutně musí dopadnout, logicky:

RUCE PRYČ OD DŮCHODCŮ !
    NA SVÉ STÁŘÍ SI POCTIVĚ VYDĚLALI.

Stát prý musí sehnat 33 miliard na vyplacení důchodů. Ještě před dvěma lety bylo v sociálním fondu na důchody 70 miliard. Kam se ty peníze poděly? Dnešní důchodci si na svůj důchod vydělali poctivou prací a neexistovalo, aby se někdo vyhnul placení, protože všichni pracovali,a tudíž všichni si na důchod platili.
    Tón médií směrem k tomu problému je šokující. Doslova se roztrhl pytel s názory, že dnešní důchodci si vlastně mohou za svízelnou situaci sami. Že sklízejí plody svého přitakávání minulému režimu. A že by důchody měly být vlastně sníženy na polovinu. Že nikdo vlastně za minulého režimu pořádně nepracoval, a že si tedy důchod nezaslouží.
    To jsou naprosto nehorázné názory. Důchodový systém byl ve chvíli převratu 1989-1990 naprosto přebytkový, a to natolik, že až do minulého roku na něm bylo dle zdroje z Rady seniorů ČR-časopis doba seniorů 70 miliard Kč. Podle téhož zdroje si v minulém roce Topolánkova vláda z tohoto fondu půjčila 23 miliard a slíbila, že je do konce roku vrátí.
    Nevrátila nic. Pokud ano, nikde o tom nebyla ani zmínka. Současná úřednická vláda by měla v rámci své detektivní práce při odhalování černých děr, kudy mizí peníze ze státní kasy,
    zaměřit svůj zrak i na to, kam zmizely peníze ze sociálního fondu na důchody. Kdyby se totiž peníze, právem náležející důchodcům současným i budoucím, nerozkradly a nepoužily na různá porcování medvědů, mohlo být v systému při stávajícím stavu důchodců, i každoročním nárůstu, peněz dost až do roku 2040 i při pravidelném valorizování.
    Od sametového převratu slibovaly všechny vlády, že oddělí sociální fond od státního rozpočtu. Dodnes tak žádná z nich neučinila. Nebylo by totiž dostatek peněz na různé „kamarádičky“, zlaté padáky a další nekonečný odtok peněz z hromady, na kterou si dnešní a částečně i budoucí důchodci poctivě vydělali.
    Je třeba, aby někdo řekl pravdu a přestal mladé lidi štvát proti důchodcům. Ti si totiž na svůj důchod vydělali. Ono to ani jinak nešlo. Protože pracovat bylo povinností, takže pracovat musel každý, a tudíž dostával mzdu, ze které musel odvádět na důchodové zabezpečení určitou částku podle výše svých příjmů. Takže dnešní přemoudřelí a přemoudřelí mladí diskutéři, včetně těch nejuvědomělejších šplhající se na Top – ruce pryč od důchodců! Za současný stav na důchodovém účtu rozhodně nemohou oni.
    Na počátku kuponové privatizace byl majetek na občana odhadován na 2 miliony korun. V té době stál průměrný rodinný dům půl milionu korun.
    Dnes dvacet let po převratu dluží každý občan tomuto státu bezmála třistatisíc korun. Takže jsme všichni každý z nás utratili ( nepočítám zničení hodnoty koruny ) 2 300 000Kč což je 115 000ročně a asi 9 800Kč měsíčně.
    Ano vážení!!! Kdyby koruna zůstala na své výši, a my bychom nic nedělali po celých dvacet let, kdyby státní majetek prodával někdo za jeho pravou hodnotu, tak by každý z nás, včetně mimin, důchodců, školáků…atd dostal měsíčně 9 800 což by v případě čtyřčlenné rodiny bylo skoro 40 tis Kč/měsíc.
    A to nemáte!!!
    Vzhledem k tomu, že jsme si zvolili zloděje, kriminálníky, podvodníky a hajzly, nemáme nic. Makali jsme a jsme dlužni!!!!
    KOMU JSME DLUŽNI????? JIM???? SOBĚ???? JAK MŮŽEME SAMI SOBĚ DLUŽIT???
    HROZÍ NÁM KRACHEM!!!
    Ale ptám se jak může stát zkrachovat??? Jen tak že se rozhodne- pokud vlasní národní banku!!!!! Ta tiskne peníze a vždy každých asi 5 let se jí všechny výdaje vrátí formou daní.
    ALE POKUD NÁROD NEVLASNÍ NÁRODNÍ BANKU PAK V PŘÍPADĚ KRACHU ZÍSKÁVÁ MAJITEL BANKY NÁROD JAKO ZÁSTAVU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    NENÍ ZDE ODPOVĚĎ NA ZÁMĚRNÉ ZADLUŽOVÁNÍ STÁTU, NA ŘÍZENÝ KRACH FIREM, A CELÉHO HOSPODÁŘSTVÍ PO ROCE 89????
    JE NEJVYŠŠÍ ČAS NA TO ABY STÁT PATŘIL LIDEM, VLÁDA ABY NEVLÁDLA ALE SLOUŽILA, PODVOD BYL POTRESTÁN, A LIDÉ SE PROBRALI!!!!
    LALINA
    LALINA --- ---
    petice na ochranu léčivých bylin - měla by přijít v platnost příští rok a znemožnit tak prodávat jiná, než farmaceutickým průmyslem dodaná léčiva

[ Petice na podporu bylinne mediciny / ostatniother / 14.10.2010 ]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam