PLAGUEDIL: Pokud je to pravda, tak tím se absolutně nic nevyřeší, jen se problém přesune někam jinam ...
Ano část cikánů dělají bordel a občas jsou s nimi problémy, ale musí mít nějakou vidinu vymanění se ze své sociální situace nedávno Keller s Bělohradským udělali takový "graf" kolečko sociálního vyloučení ... (ted se mi to nedaří najít, ale určitě k dohledání tady
http://sm3.blog.cz/ nevím v jakém to bylo článku)...
Tady je hlavní problém se státem a jeho sociálním nastavení a hospodaření, pokud neuvidí soc. vyloučení, a tím nemyslím jen cikány, ale i dlouhodobě nezaměstnaný a lidi parazitujících na soc. dávkách (a světe div se nejsou to jen cikáni!) apod. tak budou prostě na dávkách a práci si hledat nebudou ani se nebudou snažit hledat nějaké východisko ze své situace, protože když u "většinové společnosti" vidí, že lidi přicházejí o práci a sami se "propadají dolů" tak vidina pro dlouhodobě nezaměstnané a soc. vyloučené není zrovna optimistická... bavil jsem se s několika cikány za poslední roky at už při těch demonstracích nebo jinde a pár mi jich říkalo a co mám dělat, já chci jít něco dělat, že ho to tam sere, že ho serou lidi kolem něj (většinou také cikáni), že chce pryč s dětma, ale neví jak a neví kam, protože u nich práce prostě neni a jak se má vymanit? Jasně může odjet sám s rodinou někam, kam(?) do Prahy a bude zkoušet najít práci apod. ale ono už vidím tu situaci, když přijde žádat o práci i kdyby měl SŠ vzdělání a přijde tam bílý, který má menší vzdělání než on nebo praxi, prostě na tom bude hůř, tak věřím, že si vemou toho bílého, protože předpokládají, že s cikánem budou problémy,,, a tohle je jeden z problémů, neříkám, že si to nedělají sami mnohdy, ale oni ti poctivý zapadnou v tom davu ...
Druhá věc je hospodaření a sociální systém tohodle státu, kdy se vyplácí a vyplácí a nějaké kontroly apod. (nevím jak to je na socce/pracáku jsem byl jednou a když mi dali ty papíry at vypíšu tak jsem si to vzal domů a pak už jsem tam nikdy nešel), takže nevím přesný postup nějakých kontrol (???) apod. ale to nastavení je prostě špatné to cítí asi všichni ... Ono kdyby ty zmrdi ve vládě nerozkrádali co jim přijde pod ruku, tak by zbývaly docela pěkné peníze na fungování státu (a to věřím že se ví o hodně malé části co se rozkrade), ono by hned to zdravotnictví, silnice (kam jdou prachy z Kapsche, tvrdilo se že půjdou do silnic, já se tedy jako bývalý řidič z povolání nevšiml!!!) a v neposlední řadě by i ten soc. systém vypadal jinak, tím neříkám platit všem do úmoru, ale přenastavit a velice zpřísnit zákony a tresty za porušování zákonů (viz. tresty za vraždy, útoky na menšiny, hajlování, korupci apod.) - ono kdyby hrozilo 25let za vraždu bez rozdílu (s přihlédnutím k nutné sebeobraně), za korupci 20let, hajlování, rasistický útoky aj. sračky taky 20 apod. bez jediné možnosti na milost, puštění na půlku apod. tak by to tady taky vypadalo nejspíš jinak ...