• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISHUGERealitní kanceláře - zkusenosti, reference
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    COWBOY: Co vím, tak realitky (některé) sepisují při prohlídce se zájemcem papír, ve kterém se zájemce zavazuje, že danou nemovitost (po jistou dobu) bude kupovat jen přes RK. A že tam za hodinu nebude volat solo.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    KASUMI: Realitky si berou provizi od kupujícího. V některých případech od prodávajícího, ale slušná realitka bere provizi pouze v případě, že nemovitost prodá.
    Ekluzivita ti v případě slušné kanceláře zaručuje největší cenu při prodeji a nejrychlejší prodej.
    Nabízet k prodeji nemovitost, na kterou nemám žádnou smlouvu je vždy o průser. Může se ti pak stát, že přivedeš kupce, ale on se pak domluví s prodávajícím za tvými zády a ty utřeš (mluvím z pohledu realitky).
    Když bych prodával, tak si poslechnu pár makléřů, vyberu z nich jednoho a tomu dám exkluzivitu na 2 měsíce.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KASUMI: Sice nereaguju hned, ale i tak vlastní zkušenost.

    1) exklusivitu nepodepisovat
    2) dát max dvěma až třema realitkám (dle velikosti města)
    3) když byli moc vlezlí, dal jsem jim návrh. Nepodepíšu žádnou smlouvu, ale pokud chtějí, mohou nemovitost nabízet (at mi naberou klienty). Pokud bude mít klient enormní zájem, at mi dají echo a po složení zálohy klientem jim klidně podepíšu smlouvu o zprostředkování ze včerejším datem. Tudíž já budu mít skoro jistého kupce a oni provizi.
    LADJA
    LADJA --- ---
    zdravim, nema nekdo nahodou zkusenost s :
    Bytečky s.r.o. nebo Remas - reality, s.r.o. ?
    Konkretne Štěpánka Fotrová...?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    No když už jsme u těch referencí na realitky, tak jeden příklad z nedávné osobní zkušenosti. Je to pár týdnů zpět, co jsem byl nabírat jeden byt k prodeji v jedné z atraktivních brněnských lokalit (ano, skutečně pracuji jako realitní makléř). Schůzka s majiteli proběhla víceméně standartně...blablabla. Cestou spátky do kanceláře jen tak z nudy vezmu na zastávce šaliny do ruky jeden z realitních časopisů plnej inzerátů s nemovitostma...a co oko mé nevidí, hned na druhé straně je nabízen ten samý byt, který jsem byl právě nabrat! To by nebylo nic divného, je to běžný jev, že majitelé zadají svojí nemovitost více realitkám, ale ten byt byl inzerován o 150 000 levněji, než byla cena, na které jsem se dohodl s majiteli, že ji budu inzerovat já. Tak volám, volám co to jako má bejt, atd. ...no abych to zkrátil, majitelka byla přímo nasraná (volím hodně mírné slovo pro vyjádření jejího stavu) a s milou realitní kanceláří MALINA REALITY okamžitě ukončila spolupráci. Z webu podhodnocenou nabídku sice stáhli okamžitě, ale z tištěného časopisu už to samozřejmě vzít zpět nešlo...
    GREVE
    GREVE --- ---
    KASUMI: Háček by v tom být žádný neměl, většina realitek chce skutečně nabízet (pro tebe) zdarma a vzít si provizi od zájemce. Nemá ale smysl to zadávat víc než třem realitkám, pak je v tom bordel. Taky pozor na velký realitky, často maj svoje zaběhaný postupy, který nejsou ochotný a schopný měnit.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    KASUMI: neni zac. Bohuzel je to z realne, ac ne osobni, zkusenosti. Je to opravdu dost podlé.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    DELVIT: to je dobrej postreh, diky
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    KOCOURR: takhle :)
    ja jsem advokat.. tze pravni servis si zajistim sama, proto RK nepotrebuju
    jediny prinos, ktery mi muzes RK dat je, ze mi sezene klienta

    ale pze nedelam nemovitosti a v RK se nepohybuju, ptam se na zaludnosti, co muzou udelat
    exkluzivitu urcite nepodepisou, to jsem jim rekla aspon 5x :)

    nicmene diky :)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KASUMI: Majitel realitce nic nezaplatí, provizi vždycky platí zájemce, ale zprostředkovatelskou smlouvu bych realitce podepsal, až v momentě, kdy mi přivede konkrétního klienta, kterej v ideálním případě složí rezervační poplatek či podepíše smlouvu o budoucí smlouvě kupní...nebo jak se ta smlouva vlastně jmenuje...sice dělám taky v realitce, ale specializuju se spíš na nájmy, prodejů mi pod rukama zatím moc neprošlo, tak v tom ještě neumím tolik chodit.
    HLAVNĚ NEPODEPSAT VE ZPROSTŘEDKOVATELSKÝ SMLOUVĚ EXKLUZIVITU!!! To toziž nejen znamená, že nemovitost nemůže nabízet jiná realitka (což samo o sobě v podstatě nevadí, alespoň se tím předejde nežádoucímu rozkolísání cen ze strany neserioźních realitek, který hýbou s cenou, aniž by to konzultovali s majitelem), ale hlavně to znamená, že ani ty tu nemovitost nemůžeš prodat sama.
    Výhoda spolupráce s realitkou je ta, že za tebe udělají smlouvy, vyřídějí věci na katasru nemovitostí, atd., prostě vše co se skrývá pod onou vábivou formulkou "kompletní právní servis".
    Nevýhodou je že spousty realitek jsou plný lidí, kterým jsou potřeby klientů naprosto ukradený a podle toho taky jednaj. Samotnýmu je mi kolikrát trapně, jaký smlouvy musím dávat lidem podepisovat...no ale byznys je byznys, něčím se živit musím :/
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    KASUMI: podle me hlavni problem je ten, ze pokud se bude hybat s cenou a pak to bude na webu, jak je donutit, aby zmenili cenu na svym webu. A ta nabizena cena muze nicit jine nabidky.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KASUMI: tak v tom pripade bych prikazal rodicum, aby dali realitce cislo na tebe, aby slo vse pres tebe.. :)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    jde o to, ze byt prodavaji rodice v brne a ja jsem v praze
    tze mira zabraneni nejake blbosti se odviji od toho, ze mi vetsinou volaji, kdyz je nekdo kontaktuje a co maji delat, ale nemuzu vyloucit, ze otci nerupne v bedne a neudela nejakou hloupost
    tak se chci pripravit dopredu a varovat je :)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    POHODAVOLE: to ja jako nehodlam nic podepsat
    ale ptam se, jestli na to nemaji nejake triky :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KASUMI: ja bych urco nikomu nic nepodepisoval, vedi ze je velka konkurence, tak bych to hral tim smerem, ze pokavad sou gut realitka, tak prece nepotrebujou exkluzivku a prodaj to i bez ni :)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    prodavame byt a porad nas prudi nejake RK

    rikaji, ze za to nic nechteji a at je nechame ten byt inzerovat
    je v tom nejaky hacek?
    budou chtit treba podpis, ze dostanou provizi, kdyz sezenou klienta? nebo neco jineho?

    chapu, ze kupujici bude muset zaplatit provizi apod..
    ale kdyz nic nepodepiseme, asi nam nehrozi, ze by nas zavazli nejakou exkluzivitou, ne?
    FAITHLESS
    FAITHLESS --- ---
    GREVE: Jake jsou triky realitek se smenkama? Ja jsem podepsal RK Sting smenku jakozto cast rezervacniho poplatku. Ve smlouve bylo uvedeno za jakych podminek mi bude vracena. Pri podepsani kupni smlouvy mi ji vratili, den pred dobou splatnosti. Mam se jeste dodatecne neceho bat?
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    BRUKEV: Já bych rozhodčí doložku nepodepsala nikdy nikde nikomu. Oni to většinou z té smlouvy vyhodí, když dáš dostatečně pevně a jasně najevo, že s tímhle to prostě nepodepíšeš.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    GEEK: A jo :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam