• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISHUGERealitní kanceláře - zkusenosti, reference
    TYRKYS2
    TYRKYS2 --- ---
    Makléři kolikrát s klientem stáví mnohem víc času než tu popisuje Brukev a většinou kšeft neklapne. To je holt riziko podnikání, oni si to potom vyberou na provizi u toho, s kým to klaplo ;-)
    LADJA
    LADJA --- ---
    GREVE: a ty jako majtel auta bys po tom cloveku co ma ted zdarma porsche chtel prachy?:-))
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    GREVE: Jestli s tím má takový trable, tak si má brát zálohu. Jinak do podpisu smlouvy nedohodli nic - ta smlouva je to tvoje daný slovo o kterým mluvíš.. A přesně jak říkáš s tim autem, to je celkem dobrej příklad - kdybych prodával auto a den předtím mi kupující řekl, že ho nechce, tak můžu jen pokrčit ramenama. Chápu že je nasranej, ale chtít hradit nějaký náklady je prostě drzost - vychanej je ten makléř a to dost, ne Brukev..
    GREVE
    GREVE --- ---
    LOPIK: Ty to nechápeš. Brukev si od makléře vyžádal odkup bytu, domluvili se, že to tak proběhne (i na podmínkách obchodu) a v den podpisu z toho Brukev s pro makléře dost nevěrohodnou výmluvou vycouval. Žijeme v kultuře, kde ještě nedávno mělo dané slovo svojí váhu.
    Kdybys prodával auto a někdo ho od tebe chtěl koupit, týden jste se domlouvali a ve chvíli předání peněz ti zavolal, že dostal od kamaráda Porsche zdarma, tak bys z toho taky neměl dobrý pocit, ne? Chtěl bys aspoň uhradit náklady za to, žes na to musel týden myslet. Zkus se trohu vžít do kůže toho kupujícího.
    To, co požaduje makléř, je určitě jenom malé procento z ušlého zisku.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    KONOPASLIK: Ono je to pro toho makléře určitě pakárna a je nasranej, to je pochopitelný. Žádnej nárok ale nemá, dokonce mě udivuje ta drzost, že si vůbec je schopnej o nějaký prachy říct. To by chtěl prachy třeba i kdyby se Brukvovi nelíbila ta smlouva?? V tý branži je ale asi lehce řešeno "nestandartní" jednání bohužel prostě klasika.
    KONOPASLIK
    KONOPASLIK --- ---
    Ono to nebude tak černobílý... Z prvního postu, co sem Brukev poslal, to vypadalo, že jednání probíhaly daleko vážněji, než jak to nakonec bude. Prostě se blbě vyjádřil, my to podle toho pochopili a posoudili. Pokud to bylo o jedný návštěvě a pak poslání návrhu předgenerovaný smlouvy, tak bych to asi taky moc neřešil...
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Brukev: Že to vůbec řešíš... má prostě smůlu, po mě chce v prácí taky denně X lidí nějaký cenový nabídky, zjistit tohle tamto a se vším je práce, ale dokud si prostě "neplácnem" tak to nic neznamená - tohle patří ke kšeftu a není to naprosto nic nemorálního..
    S Greveho filozofií by se za chvíli mohlo v krámech vybírat vstupný za to, že se koukneš na to co maj..
    KONOPASLIK
    KONOPASLIK --- ---
    No, jak jsem tady zmiňoval ty svoje čtyři makléře. Nakonec to vypadá, že byt opravdu prodám sám na svůj inzerát. Přesto ale budu jednoho z těch makléřů žádat o právní servis - tzn. sepsání kupní smlouvy mně na míru. Až to nastane, tak sem můžu dát vyčíslení ceny, pokud vás to bude zajímat.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    DELVIT: Vidím to stejně. Ale očekávám, že mi to tam rozepíše s ohledem na advokáta. Jakože byla drahá příprava smluv, konzultace, atd.

    No ještě se uvidí.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    BRUKEV: no nechal bych si to vycislit vyslovne, polozku po polozce. Videl bych to tak na 2000,- vic ani nahodou.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Jednalo se o jednu návštěvu v bytě (cca 5 minut autem) a odmailování smlouvy o odkupu. Tu teda potom ještě poslal znovu po úpravě, zmizela rozhodčí doložka, ale přidal si tam ono rozdělení platby na dvě částky. K tomu vynaložený čas, tím zřejmě myslí hlavně to, že na mě čekali s právníkem (tak snad platbu hodinovou za advokáta).
    MANXX
    MANXX --- ---
    BRUKEV: Tak to se zbláznil :-D
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Takže makléř odhadl náklady spojené se smlouvami a vynaloženým časem na 5000,-.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    GREVE: Analogie je to hezká, ale všechno na analogie není příliš vhodné převádět. Pan makléř byl vyzván, kolik si cení za svou snahu, počkáme na odpověď.
    GREVE
    GREVE --- ---
    BRUKEV: Původně jsem to nechtěl nějak analyzovat, ale přece jenom si dovolím malou analogii:
    Představ si, že přijdeš do restaurace a objednáš si pizzu. Dokonce si vymíníš i pár změn ve složení. Až ti jí číšník po čtvrthodině přinese, sdělíš mu, že už nemáš zájem, protože se tu před chvílí stavil kamarád a přinesl ti hamburger. Když tě číšník požádá o zaplacení jídla, rozzlobíš se na něj s tím, že nemá na peníze právo, protože už jsi měl hamburger a nemáš hlad. Jsi ochoten zaplatit maximálně spropitné 4,50 Kč, ale za pizzu samotnou ani korunu, protože jí jednak nedělal číšník, ale kuchař (tak proč platit číšníkovi, že?) a ten jí navíc zcela určitě obšlehnul z receptu. Tak proč by po tobě měl něco chtít, vždyť jsi mu nic nepodespal! Poté se zmíníš všem svým kamarádům, jací jsou to v té restauraci šejdíři, že chtějí peníze za nic.
    KONOPASLIK
    KONOPASLIK --- ---
    BRUKEV: Prve jsi to líčil jinak. Zjisti, kolik činí ty provozní náklady a uvidíš, třeba tím opravdu myslí 150,- Kč na béňo a půlhodinovej plat.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KONOPASLIK: Ano, to chápu. A kupodivu postupuju podobně. Ale je dle mě rozdíl v tom, zda platit stejnou částku někomu za týdny nabízení, topování inzerátů, běhání po katastru, projíždění benálu s klientama na prohlídky...a někomu za jednu návštěvu v bytě a pak poslání emailem smluv, které mu dodá firemní právník mající tyto smlouvy předpřipravené v compu.
    KONOPASLIK
    KONOPASLIK --- ---
    BRUKEV: K tomu dotazu "kolik"... Jsem v situaci, kdy prodávám byt. Zainteresováni jsou čtyři makléři, zároveň ho prodávám i sám. Všichni čtyři mi vodí lidi na prohlídky, každý z nich tráví nemálo času tím, že aktualizuje inzeráty (a má s tím náklady) a o prodej se stará. Všichni čtyři jsou v obraze a vědí, že je to soutěž o pěti hráčích (oni + já), kdy vyhrát (prodat) to může jen jeden z nás. S nikým z nich nemám nic podepsaný, vše je jen na čestný slovo. Ale jsem připravenej, v případě, že byt prodám sám, jejich čas ocenit. Samozřejmě jim nehodlám dávát částku relevantní vzhledem k provizi, kterou by z toho měli, kdyby to prodali oni, ale myslím, že cca 2-3000 jsou docela adekvátní částka k tomu, kolik hodin tím strávili a nakonec by z toho (mít přístup jako ty) nic neměli.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KONOPASLIK: Ano, předchozí kupec tohle přesně udělal. Nasliboval, ale pak vycouval. Proto jsem rád, že před odkupem jsem narazil na někoho, kdo mi zaplatí podstatně víc, než výkup.

    Ale fakt tu plácáme prázdnou slámu. Já nevím, kolik po mě chce, on to nenapsal. Pokud to zjistím, dám to sem do placu a můžem pokračovat v debatě :)
    KONOPASLIK
    KONOPASLIK --- ---
    Souhlasím s GREVE. Podle mne je tvé jednání nečestné. Samozřejmě soudím pouze z Tebou daných informací, asi by záleželo na tom, jak vážná jednání probíhala. Jestli jste se viděli dvakrát a vyměnili se tři SMSky, že teda jako asi možná jo, tak budiž. Ale pokud jste už konzultovali konkrétní znění smlouvy, na kterém jste se SHODLI, včetně ceny a tebou diktovaných úprav, tak jsi toho makléře podrazil. Samozřejmě, že právně nepostižitelně, to jsi z obliga, congrats.

    Bylo by veselé, kdyby ti tvůj kupující od smlouvy před jejím podpisem odstoupil. Třeba by ses ještě obrátil na toho makléře, jestli by si to nakonec přeci jen nevzal. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam