ANDY_WARHOL: Vedle se řešil případ, kdy se někdo snažil obejít realitku poté, co nebyl spokojen s jejím přístupem. Tam jsme se rozcházeli v názorech, jak se k tomu postavit, jedna strana říkala obejtí, druhá strana říkala reklamovat službu u realitky. Byť jsem zastáncem druhé varianty, tak jsem ještě schopen nějak skousnout a v zásadě i pochopit to, že tu nekvalitní realitku někdo obejde. Nenaplňuje mne to nadšením a to hned ze dvou důvodů - jednak taková nekvalitní realitka poškozuje celej trh tím, že pak mají RK takovou pověst, jakou mají, bez ohledu na to, jak kvalitně pracují. A v důsledku se to takhle špatně pracující realitka ani nedozví, nedojde tím pádem žádného poučení a trh se nevyčistí. Kupujícímu to samozřejmě vyhovuje, protože "ušetří" peníze a ještě si to sám před sebou morálně ospravedlní.
Tenhle případ je jinej. Aniž by Susana věděla, jak kvalitně či nekvalitně realitka pracuje, tak hned poté, co objevila inzerát (tzn. už využila služby RK - jinak by věděla prd a ne to, že ten byt je na prodej), tak začala obcházet majitele a snažit se RK obejít. Bohužel narazila, protože jednak své zakázky máme exkluzivně a majiteli na žádném bezrealitky.cz žádný inzerát nevisí ani nikdy nevisel (čerpáme z jiných zdrojů), ale navíc se jí nepodařilo majitele nakontaktovat ani osobní návštěvou (a netuším, jestli nebyla schopná najít správný dům, nebo ji jen vlastníci bytů poslali do háje - a je mi to úplně fuk). Podstatný je, že poté, co díky naší práci (resp. práci kolegy makléře, který zakázku zpracovával) se o tomto bytě dozvěděla, takže službu naší RK využila. Následně, po tomto využití naší služby, ji nehodlala zaplatit. Ono když tohle udělá nějaký náhodný kupující, nebo se o to přinejmenším pokusí, tak se nedá nic dělat, lidé jsou různé a nikomu do hlavy nevidíš. Susanna ovšem není žádná náhodná kupující, zabývá se touto činností výdělečně a je svými klienty placena za to, že jim pomáhá obejít realitky. Pak jim samozřejmě za nižší provize nabízí právní a hypotéční servis a tváří se, že je to strašně super služba. Protože jí odpadají veškeré náklady na marketing dané nemovitosti, nemusí ji inzerovat, netráví hromadu času prací s prodávajícím, atd.
Tady bohužel frajerka narazila, protože my své nabídky inzerujeme exkluzivně, právě kvůli takovým vykukům, jako je ona. Nepovedlo se jí nás odrbat, tak na nás aspoň hází špínu v diskuzi. Proto byla Martinova první reakce taková, jaká byla. Tahle osoba není klient ale profesionální podvodník, který zneužívá práce inzerujících realitek a pak pro své poptávající klienty tyto realitky obchází. Mezi slušnými RK platí nepsané, leč vesměs dodržované pravidlo, že pokud máme poptávajícího klienta, tak se ozveme nabízející kanceláři a jednáme o podmínkách spolupráce. Ale ten, kdo se živí tím, že se svým klientem realitky obchází, úctu a korektní jednání opravdu nezasluhuje.