• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISHUGERealitní kanceláře - zkusenosti, reference
    ::všechny zkusenosti a reference sem..::
    k ním přidejte odkaz na konkrétní RK nebo jméno realitního makléře..
    určitě nebude na škodu rozepsat,co konkretně vadilo bo naopak co konkrétně potěšilo



    aneb profiltrujem dobré RK a na ty špatné se vy----!!!


    *************POZOR***POZOR***POZOR******************
    Ti,co pracuji jako makléři-jen ti spolehlivý atd(bo mají profesi spojenou s prodejem nebo pronájmem nemovitostí, pozemku atd atd) a mohou a chtějí případným bytu chtivým zájemcům poradit bo nabídnout "ferslužbu;" nechť ať do záhlaví se napíšou..ve stylu..ID, co dělám, co mohu nabídnou,jak můžu poradit atd..
    nebylo by naškodu si trochu pomoc;)
    *************POZOR***POZOR***POZOR******************


    ID Konopaslik - realitní makléř, autor realitního blogu www.martinlipa.cz. Osobně působím v Praze a rozumném dojezdu (cca 60 km), lidi mám po celé republice. Pomohu prodat libovolný typ nemovitosti, pronájmy jen okrajově. Kupujícím zajistím nejvýhodnější hypotéku. Reference buď na nyxu, nebo na stránkách. Jsem ochoten poradit i online, ale nechci se účastnit veřejných nikamnevedoucích debat na téma RK ano či ne, nevtahujte mne do nich.

    Diskuze podobného tématu:
    Byty, bydlení - prodej, pronájem, inzeráty - (de)regulace - hypotéky - družstva ... vše o bydlení
    rozbalit záhlaví
    KONOPASLIK
    KONOPASLIK --- ---
    ANDY_WARHOL: Já s tebou paradoxně souhlasím - bezrealitky a jiné servery slouží makléřům k tomu, aby naplňovali svoje portfolia a opravdu to ve výsledku vede k tomu, co píšeš. Proto jsem rád, že na tom neparticipujeme. :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    dokonce realitky zprznili i server bez realitky, protoze i blbymu by doslo, ze kdyz inzeruje nekdo tam, tak realitku nechce. jenze to realitky nevidi stejne otravuji. a tak nabizejici zacali skryvat sve udaje. takze problem toho serveru nejsou ani tak spatne ceny (v pronajmech jsem nasel dobre nabidky) ale znacna nepruznost, protoze clovek musi cekat az mu a jestli mu nekdo odpovi misto aby zavolal a bylo jasne rovnou...
    ty si proste myslis ze maji nejake svate pravo se vsude nacpat a jakoliv pokus jim to zkazit je podvod. ve skutecnosti to realitky se chovaji necestne a brutalni silou se snazi znicit kazdou moznost bilateralniho jednani. tim ze jste bez profesnich pravidel a je vas moc to proste nad normalnim clovekem vyhrajete. ale pak je logicke ze je tu protiklad v tom ze se lide stejne snazi tu cestu najit. ac sami nebo s pomoci vykuku te pani u ktere ta diskuze zacala.
    lidi nechteji vnucovane prostredniky. to je zcela normalni.
    nemam proti tomuto podnikani nic ale pokud je to na skutecne svobodnem rozhodnuti vsech zucastnenych. a jak se ja mam svobodne rozhodnout, kdyz prijdu na server pro soukromou inzerci a tam aby clovek soukromej inzerat hledal jak jehlu v kupce sena....
    SUSANNA
    SUSANNA --- ---
    Hledám byt pro sebe ve Stodůlkách jako soukromá osoba, nijak to nesouvisí s mojí prací. Pokud se mi líbí nějaký byt, snažím se vždy najít majitele. Je to proto, že mám velmi špatné zkušenosti s realitkami. Ano, nenašla jsem inzerát vlastníka bytu, proto jsem začala hledat přímo v místě. Velmi dobře Lužiny znám, protože zde bydlím. Teprve po vyčerpání všech možností jsem kontaktovala makléře, byt se mi líbil a měla jsem o něj vážný zájem. Falešných inzerátů je mnoho, vím to nejen ze své zkušenosti, odpověď makléře mě naštvala a domnívala jsem se, že to byl přesně tento případ. Napsala jsem pouze svoji zkušenost, o tom je tato diskuze. Pokud jsem se zmýlila, tak se omlouvám.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KONOPASLIK: takze si realitky vsechny inzertni servery proste zprivatizovali. to me jako cloveku, ktery chce mit moznost volby proste nevyhovuje a tvuj pohled nesdilim. az ze sveho podnikani udelate neco za co bude stat lidem davat penize, tak vam je davat budou. v datlovani inzerce zas tak velka pridana hodnota neni jak nam tu predkladas. nic za co bych nekomu chtel davat 13 tisic provizi....
    KONOPASLIK
    KONOPASLIK --- ---
    ANDY_WARHOL: Není to eufemismus. Sreality (a spol.) jsou prostě prostor, kde inzerují realitky. Tzn. jsou tam nabídky, které už ve většině případů prošly, nebo procházejí, nějakou kultivací (a tím myslím hlavně smýšlení prodávajícího). Bohužel některé RK kultivaci neprovádějí, takže se tam najdou i nesmysly. Nicméně je reálná šance tam najít nabídku, která ti bude jako poptávajícímu vyhovovat. Na bezrealitky chodí, popravdě řečeno, většinou makléři a inzerují tam lidi, kteří nemají šajna, jak inzerovat efektivně. Výjimka potvrzuje pravidlo, ale většina nemovitostí na bezrealitky je nesmyslně předražená, s nekvalitní dokumentací - a tím nemyslím jen fotky, ale i papíry k nemovitosti, energetický štítky, atd.. Tyhle všechny důvody vedou k tomu, že se poptávající raději obracejí na sreality a podobné servery, kde dostanou většinou lepší informace a reálnější nabídky. Mňo a pak když na srealitách dotyčný najde inzerát realitky, dozví se z něj info a pak si dohledá kontakt na majitele na bezrealitky, tak to prostě není košér. Je to hloupost té realitky, že si to neošetří, ale morálně mi to prostě nesedí.

    My se studenýma kontaktama prakticky nepracujeme, takže tenhle případ není až tak o nás, ale nic to nemění na tom, že mi prostě principielně tohle chování vadí. Jednou jsem se dozvěděl o prodeji tohohle bytu přes RK, tak to řeším přes RK.

    Inu, opět se dostávám do situace, kdy hájím práci někoho jiného. Tvé teorie a obecné dotazy mne do této pozice dostaly už poněkolikáté. :D
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KONOPASLIK: strcila pod nos... to je hezky eufemismus. ale z myho pohledu spis realitky zasraly cely inzertni prostor a krome serveru bezrealitky vetsinou neni moznost nejak filtrovat kdyz realitkovy inzerat nechces. to nad cim tu places je jen dusledkem chovani realitek. meli jste uz davno mit profesni organizaci urcujici pravidla, jejich dodrzovani by bylo vynucovano a misto kvantitou (zahlcenim inzerce) bojovat spolu kvalitou. nerikam ze ty ale cely ten byznys je jen bordel na koleckach a divokej zapad nez sluzby hodny zaplaceni a poctive podnikani. neber to prosim jako pruzeni ale jako zpetnou vazbu. nejsem typ cloveka co chce usetrit za kazdou cenu a mam i dobrou zkusenost s (mimoprazskou) realitkou pri koupi nemovitosti. ale naopak dlouhodobe velmi spatne zkusenosti s realitkami v praze co se tyce pronajmu bytu... (jako najemce). zel bohu protoze v praze nehodlam zustat a casem se chci presunout na venkov, tak sem odsouzen k tomu resit to najemnim bydlenima a tak se me to bytostne dotyka. asi si nektere moje cerstve zkusenosti zde cetl
    KONOPASLIK
    KONOPASLIK --- ---
    ANDY_WARHOL: Chápu jak to myslíš. Tam je to trošku něco jiného. Já ctím to, že jednám s tím, díky jehož činnosti jsem se o nabídce dozvěděl. Pokud narazím na inzerát na serveru, kde se tento nachází ještě pětkrát, tak jednám s tou RK, jejíž prezentaci považuju za nejkvalitnější - to je ale moje profesionální deformace a umím si představit, že to někdo bude mít jinak. Např. že zavolá na toho, kdo má nejnižší cenu (téma cenová válka a z toho pramenící zoufalství prodávajícího je na zvláštní diskuzi), popř. se koukne na servery typu bezrealitky.cz a spol. Pokud si ty realitky nebyly schopny zajistit ani to, že majitel stáhnul svou vlastní soukromou inzerci, tak je to jejich boj. Já jsem ochoten do určité míry soupeřit ve výjimečných a jasně definovaných případech s konkurencí, ale nebudu se zabývat zakázkou, kdy mi prodávající zadá zakázku, díky mojí práci ji zájemce objeví a následně si dohledá kontakt na annonci nebo bezrealitky. Do takové zakázky nejdu, protože mi to za tu práci a námahu nestojí. To si musí vyřešit realitky, které tímto způsobem pracují.

    Tím neříkám, že je to v pořádku. Já jako zájemce jsem se o této nabídce dozvěděl díky práci realitky, nikoliv díky práci majitele. Ta realitka asi nebude příliš zkušená, když lze nabídka jejího klienta snadno dohledat i v jeho soukromé inzerci, ale pravdou zůstává, že zájemce našel inzerát realitky - ta mu ho strčila pod nos na to místo, kam on se podíval. Kdyby se podíval na bezrealitky, tak budiž, ale nebylo tomu tak. Od realitky obdržel informaci "byt je k prodeji/pronájmu" a až následně začal takový zájemce vyvíjet činnost, vedoucí k nalezení kontaktu na majitele jinde.

    Takže tyto realitky jsou podle mne hloupé, že tuto variantu dopustí, ale současně s tím nepovažuju jednání dotyčného zájemce za férové.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KONOPASLIK: ja sem se ale ptal obecne. a to na pripad at uz prodeje nebo pronajmu, a ted pozor, kde realitka nema exkluzivitu, zda pouhe vyveseni inzerce znamena, ze si tu nemovitost muze zasednout jak zaba na prameni a vsichni kdo nejdou za tou realitkou jsou tedy zlodeji? pokud ano, byla tu dalsi otazka. kdyz pak tu nemovitost inzeruje vic realitek, znamena to tedy, ze ty ostatni podvadi? a kdyz to zverejni prvni klient a realitka dokonce pouzije jeho fotky a nemovitost inzeruje, nepodvadi pak ta realitka? ja jen ukazuju ze obecne (ted nemyslim pripad teto damy) nemuzes proste vsechno hazet do jednoho pytle, protoze ty nemas pravo jen na zaklade toho ze kdyz nekdo vidi inzerat a snazi se kontaktovat majitele nekoho odsuzovat, za to ze nekdo tvoji sluzbu nechce. to je fakt jako bych se j postavil pred kram kam chodis a ty by si si musel u me objednat a ja bych ti to za procenta navic dones pred dvere a kdyby si se do toho kramu vecpal preze me tak bych te nazval podvodnikem. ano neni to presna analogie ale pokud te majitel k takovemu jednani exkluzivne nepoveri, jsi na stejne urovni jako kdokoliv jiny a vyveseni inzeratu ti nejaka vetsi prava nedava...
    KONOPASLIK
    KONOPASLIK --- ---
    ANDY_WARHOL: Vedle se řešil případ, kdy se někdo snažil obejít realitku poté, co nebyl spokojen s jejím přístupem. Tam jsme se rozcházeli v názorech, jak se k tomu postavit, jedna strana říkala obejtí, druhá strana říkala reklamovat službu u realitky. Byť jsem zastáncem druhé varianty, tak jsem ještě schopen nějak skousnout a v zásadě i pochopit to, že tu nekvalitní realitku někdo obejde. Nenaplňuje mne to nadšením a to hned ze dvou důvodů - jednak taková nekvalitní realitka poškozuje celej trh tím, že pak mají RK takovou pověst, jakou mají, bez ohledu na to, jak kvalitně pracují. A v důsledku se to takhle špatně pracující realitka ani nedozví, nedojde tím pádem žádného poučení a trh se nevyčistí. Kupujícímu to samozřejmě vyhovuje, protože "ušetří" peníze a ještě si to sám před sebou morálně ospravedlní.

    Tenhle případ je jinej. Aniž by Susana věděla, jak kvalitně či nekvalitně realitka pracuje, tak hned poté, co objevila inzerát (tzn. už využila služby RK - jinak by věděla prd a ne to, že ten byt je na prodej), tak začala obcházet majitele a snažit se RK obejít. Bohužel narazila, protože jednak své zakázky máme exkluzivně a majiteli na žádném bezrealitky.cz žádný inzerát nevisí ani nikdy nevisel (čerpáme z jiných zdrojů), ale navíc se jí nepodařilo majitele nakontaktovat ani osobní návštěvou (a netuším, jestli nebyla schopná najít správný dům, nebo ji jen vlastníci bytů poslali do háje - a je mi to úplně fuk). Podstatný je, že poté, co díky naší práci (resp. práci kolegy makléře, který zakázku zpracovával) se o tomto bytě dozvěděla, takže službu naší RK využila. Následně, po tomto využití naší služby, ji nehodlala zaplatit. Ono když tohle udělá nějaký náhodný kupující, nebo se o to přinejmenším pokusí, tak se nedá nic dělat, lidé jsou různé a nikomu do hlavy nevidíš. Susanna ovšem není žádná náhodná kupující, zabývá se touto činností výdělečně a je svými klienty placena za to, že jim pomáhá obejít realitky. Pak jim samozřejmě za nižší provize nabízí právní a hypotéční servis a tváří se, že je to strašně super služba. Protože jí odpadají veškeré náklady na marketing dané nemovitosti, nemusí ji inzerovat, netráví hromadu času prací s prodávajícím, atd.

    Tady bohužel frajerka narazila, protože my své nabídky inzerujeme exkluzivně, právě kvůli takovým vykukům, jako je ona. Nepovedlo se jí nás odrbat, tak na nás aspoň hází špínu v diskuzi. Proto byla Martinova první reakce taková, jaká byla. Tahle osoba není klient ale profesionální podvodník, který zneužívá práce inzerujících realitek a pak pro své poptávající klienty tyto realitky obchází. Mezi slušnými RK platí nepsané, leč vesměs dodržované pravidlo, že pokud máme poptávajícího klienta, tak se ozveme nabízející kanceláři a jednáme o podmínkách spolupráce. Ale ten, kdo se živí tím, že se svým klientem realitky obchází, úctu a korektní jednání opravdu nezasluhuje.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    KONOPASLIK: A myslíš, že zákazníka zajímá nějaká bezprostřednost zaměstnance? Pokud vystupuju sám za sebe, budiž, ovšem pokud zastupuju nějakou firmu, měl bych se (ideálně) chovat profesionálně, ať se děje co se děje. V opačném případě vždy riskuji dobré jméno společnosti!

    Zkus se zeptat zaměstnance infolinky, jak dalece si může dovolit být bezprostřední, aniž by druhý den letěl. A to na něj každou chvíli někdo řve, vybíjí si na něm bůhvíco (kolikrát to ani nesouvisí s činností jeho firmy) a vůbec je to mnohonásobně horší než to, co se odehrálo tady. Tady to byl jen názor proti názoru..
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ANDY_WARHOL:
    jeste bych tu otazku preformuloval
    ma nekdo moralni pravo si uzurpovat nemovitost pro sve obchodni aktivity kdyz mu nepatri a nema ani exkluzivitu pro majitele, jen tim ze vyvesi inzerat na internet ?
    pokud ano, kdyz je nemovitost inzerovana vice realitkami, tak vlastne nutne krome jedne vsechny kradou a podvadi sve konkurenty...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KONOPASLIK: dovolim si nesouhlasit
    vedle se resil ponekud jiny pripad a to ze ty jednas s realitkou a pak ji obejdes, resilo se zda mas na to moralni pravo kdyz realitka poskytuje takove sluzby, ze se za to proste zaplatit neda.
    ale tohle je jiny priklad.
    dost odlisny mimochodem.
    ma nekdo moralni pravo si uzurpovat nemovitost pro sve obchodni aktivity kdyz mu nepatri, jen tim ze vyvesi inzerat na internet ?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    KONOPASLIK: nevím o jaké diskuzi se mluví, a nic rozpoutávat nechci, nicméně nazývat toto zcela běžné a přirozené jednání zlodějinou (ještě od obchodníka) mi připadá hodně smutné
    KONOPASLIK
    KONOPASLIK --- ---
    STEPNI_VLK: Za tu změnu můžu já, protože narozdíl od Martina jsem měl možnost se přes noc uklidnit. On reagoval bezprostředně a vůbec se mu nedivím, že ho to naštvalo. Kdybych odpovídal já včera hned když Susanna napsala, tak ta odpověď vypadá podobně. Volal jsem mu, ať původní příspěvek, jak říkáš, učeše. Vinu tedy prosím házej na mne.

    Já bych Susannu neosočoval ze lži, protože nevím, zda opravdu běhala po domě a zvonila na majitele. Takže fakt možná nelže. Důležité je, že se přinejmenším mýlí ve svém úsudku a pro mne je podstatné, abych očistil jméno naší RK z nařčení z nekalých praktik. To, jestli někde někoho otravovala vyptáváním se, je mi v podstatě úplně jedno, my své nabídky máme exkluzivní.

    WARBABY8: Chceš-li tuto diskuzi rozpoutat znova, klidně můžeš navázat na tu ve vedlejším auditku. Na tohle téma reagovat nebudu, vedle už bylo řečeno vše a nebaví mne to neustále dokola opakovat.
    LADJA
    LADJA --- ---
    STEPNI_VLK: co se divis, uz jen funkce provozni a marektingovy reditel je oxymoron...:)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MARTINFOJTIK: Jo, nejprve dotyčnou osočím ze lži, pak příspěvek smažu, a v nově publikovaném vše učešu a hraju si na uhlazeného diplomata nad věcí. Tomu tedy říkám "profesionální" jednání. A je úplně jedno, na čí straně je pravda..
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    KONOPASLIK: zlodějina? kdo komu co ukrad? Proč bych jako zájemce o nemovitost nemohl kontaktovat přímo majitele nevim, pokud chci služby nabízené realitkou tak jí kontaktuji pokud o ně nestojím tak za ně nebudu zbytečně platit nebo se mýlím? Pokud například v internetovém obchodě najdu zboží které se mi líbí a kontaktuji přímo výrobce namísto obchodníka, aby mi ho dodal jsem tedy zloděj?
    KONOPASLIK
    KONOPASLIK --- ---
    SUSANNA: Já narozdíl od Martina Fojtíka nepovažuju za zbytečné se k tomu vyjadřovat, byť ne kvůli tobě, ale kvůli ostatním, kteří tuto diskuzi čtou. Ty totiž nejsi ani naší potenciální klientkou, jak vyplývá už z tvého prvního postu "Snažila jsem se bez úspěchu najít majitele, pak jsem zavolala do RK". Pokud někdo najde v inzerci nemovitost nabízenou RK a nejdřív se snaží kontaktovat majitele, tak je to přesně ta zlodějina, o které se ve vedlejší diskusi dva týdny zpátky mluvilo. Byť s tím nesouhlasím, tak si umím představit, že RK obejde někdo, kdo je nespokojen s její prací. Ale snažit se RK obcházet ještě předtím, než ji vůbec kontaktuji, to mi hlava nebere.

    K tomu konkrétnímu případu - nevím, jaké majitele nebo předsedy SVJ jsi obcházela, tak dalece s tím případem seznámen nejsem a ani tím nechci ztrácet čas. Je to tak jak jsem psal a blokační dohodu ti fakt skenovat nebudeme.

    Obecně ale k těmto praktikám - vím, že občas někdo nějakou volavku (jak píše ANDY_WARHOL) použije. Praktiky různých RK jsou různé a nebudu tvrdit, že to nikdo nedělá. Můžu s jistotou tvrdit, že to neděláme my, protože si vážíme dobrého jména, které nám jako nově vzniklé RK naše mateřská společnost poskytla. A fakt nemáme zájem se o něj připravit zrovna takovouhle blbostí.

    Druhá věc je, že používání volavek je smysluplné (nepíšu omluvitelné) v okamžiku, kdy má makléř srovnatelnou, ale hůře prodejnou nemovitost v podobné lokalitě. Pak naláká kupce na falešný inzerát a ukecá ho na jiný byt. My žádný srovnatelný byt na Lužinách nemáme, ba dokonce ani na celé Praze 5. Jaký by pro nás potom mělo smysl takovou volavku zveřejňovat?

    Ať si udělá každý vlastní obrázek.
    MARTINFOJTIK
    MARTINFOJTIK --- ---
    SUSANNA: Mrzí mě, že používáte argument, který se nezakládá na pravdě. Osobně vidím připsanou rezervaci na účtu a když se nyní podíváte na odkaz na Srealitách, tak sama uvidíte, že stav zakázky je rezervovaný. Dále považuji za zbytečné se k tomuto obchodnímu případu vyjadřovat. Přeji pěkný den bMartin Fojtík, Provozní a marketingový ředitel Fincentrum Reality
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SUSANNA: pobavilas :)
    SUSANNA
    SUSANNA --- ---
    KONOPASLIK: Nevěřím, obešla jsem si v tomto domě majitele bytů v 10. patře. Nikdo z nich byt neprodává. Že by se makléř seknul a nevěděl by, v jakém patře se byt nachází? Také jsem mluvila s předsedou SV, ani on nevěděl o tom, že by v domě někdo prodával byt.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam