HLUCHEJ: Dokument v pořádku, postup paní špatnej. Služba o vyhledání nemovitosti je smysluplná pro lidi, kteří nechtějí/neumí/nemají čas se zabývat vlastním vyhledáváním. My sice v podobné smlouvě nic o tom, že by Zájemce nesměl nabýt nemovitost do vlastnictví bez přičinění Zprostředkovatele nemáme, ale i tak se vždycky každého, kdo po mě chce, abych mu byt hledal, třikrát ptám, jestli opravdu to nebude dělat sám a jestli opravdu je ochoten za to zaplatit. Tenhle papír totiž slouží k oddělení těch, kteří se jen zeptají "a nevěděl byste o něčem" od těch "opravdu mi něco najděte". Prvních jsou stovky, druhých minimum a i z toho minima je potřeba odfiltrovat ty, kteří to fakt zvládnou sami, jen si myslí, že ne. Pokud bys za mnou přišel s tím, že uvažuješ "pokud bych si něco sehnal sám", tak bych ti raději poradil, kde nabídky najdeš a na co si dát pozor a popřál ti hodně štěstí. Přijde mi to lepší, než si tě pojistit smlouvou, která tě možnosti najít si něco sám zbavuje. Takže v principu není špatně ta smlouva, byť je přísnější, než jsem zvyklý, ale postup té kolegyně. Smlouva chrání realitku před tím, aby nestrávila kdovíkolik času hledáním vhodné nemovitosti (a pak prohlídkama, vyjednáváním o ceně, atd.) a ty bys jim pak řekl, že sis to rozmyslel. Takže je to naprosto legitimní požadavek ze strany RK. Ale paní s tebou měla tu situaci rozebrat a imho, pokud by z rozhovoru vyplynulo, že ji v principu nepotřebuješ, tak tě do té smlouvy netlačit.