GREVE: Tak to tu ještě rozmažeme: v první řadě to není rezervační smlouva, ale mišmaš, hádám soukromá tvorba realitky, protože to z půlku nedává smysl a vypadá to jako složené z vícero různých textů.
Neobsahuje to žádný závazek prodávajícího, který není vůbec stranou, pouze závazek zprostředkovatele prodávajícího zavázat k prodeji nemovitosti, ovšem bez jakékoliv sankce, pouze s povinností vrátit složenou částku (do advokátní úschovy toho jejich advokáta), pokud by se to jejich vinou neprodalo - s náhradou škody si můžu trhnout nohou. Nadto pokud se to nepodepíše z jiného důvodu, než "z důvodu okolností ovlivněných rozhodnutím prodávajícího nebo zprostředkovatele", tak ten poplatek propadá realitce tak jako tak, to je trochu široká formulace na můj vkus a napadá mě celá řada okolností, které by se pod to vešly, zvlášť pokud zprostředkovatel prokáže, že učinil vše aby "zprostředkoval pro klienta příležitost pro uzavření smlouvy s prodávajícím".
Zároveň smlouva neobsahuje pro mě žádný způsob, jak se z toho vyvázat, tj. bez ohledu na okolnosti musím podepsat do data staveného ve smlouvě, bez ohledu na text té kupní smlouvy, kterou mi nechtějí ani ukázat. Vedle toho jde veškerá provize realitky za mnou, jako poplatek za zprostředkování, který bude v plné výši složen dle této smlouvy a nezapočítává se na kupní cenu, tudíž prodávající má nulovou motivaci se na té kupní smlouvě dohodnou, pokud by na jeho straně nastal jakýkoliv problém, zároveň i realiťákovi to bude jedno, protože provizi má složenou, a prokazovat, že se to nepodepsalo jejich vinou, bude na mě, tj. buď podepíšu, co mi předloží, nebo v tom lítám za čtvrt milionu bez možnosti odstoupení.
Jestli je to standard, nebo ne, to netuším, ale z mého pohledu je to hrubost na straně realitky, která by měla mít hlavní zájem na tom, aby se ten byt prodal. Já chápu, že kopeš za protistranu, jen si myslím, že takový přístup je ke škodě všem zúčastněným.