• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISHUGERealitní kanceláře - zkusenosti, reference
    KONOPASLIK
    KONOPASLIK --- ---
    ANTALSTASEK: Bylo by dobré, aby veřejnost přestala vnímat realitku jako nestranného mediátora, tak to v 99% případů nebývá. RK většinou pracuje pro prodávajícího, takže jejím úkolem je maximalizovat mu zisk. To o čem píšeš je celkem funkční systém. Respektive když jsme ho před pár lety zaváděli, tak byl. Dnes už to nemá takovou úspěšnot, jakou mívalo, ale pořád je to relevantní metoda u nemovitostí s početnou cílovkou. Z pohledu kupujícího chápu, že píšeš nešvar, z pohledu prodávajícího velmi efektivní metoda - během krátké doby se vyfiltruje nejvyšší tržní nabídka v daném čase a místě. Samozřejmě pokud se má jednat o profesionální práci, tak je potřeba předem (tzn. již v inzerátu) na tento způsob prodeje upozornit, aby nedocházelo k té frustraci, o které píšeš. Bohužel to tak bývá napříč obory. Někdo něco vymyslí, dá-si záležet na tom, aby to bylo clear a ekologické vůči protistraně, pak to okouká konkurence, ale namísto původního konceptu, který má nějaká pravidla, zkopíruje tu snadnou část. A z toho pak vznikají úplně zbytečně negativní emoce. Když jsme s touhle metodou začínali, tak jsem měl pravidelně na živé aukci přes deset zájemců, nálada tam byla skvělá, zůstávali tam až do konce i ti, kteří už odpadli, protože chtěli vědět, jak to dopadne. Dnes už je to cca polovina, ale výsledkem samozřejmě stále je mnohem rychlejší prodej za vyšší cenu, než konzervativní metodou.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    Zdravím, můžete někdo doporučit nějakou realitku na Slovensku?
    KONOPASLIK
    KONOPASLIK --- ---
    ACKO: Ano.
    ACKO
    ACKO --- ---
    Měla bych takový dotaz: při prodeji nemovitosti je smlouvě napsáno, že peníze kupující posílá do advokátní úschovny a prodávajícímu je advokát uvolní do pěti dnů po přepsání nemovitosti na katastru na nového majitele. Je tohle standardní postup?
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    GREVE: Tak to tu ještě rozmažeme: v první řadě to není rezervační smlouva, ale mišmaš, hádám soukromá tvorba realitky, protože to z půlku nedává smysl a vypadá to jako složené z vícero různých textů.
    Neobsahuje to žádný závazek prodávajícího, který není vůbec stranou, pouze závazek zprostředkovatele prodávajícího zavázat k prodeji nemovitosti, ovšem bez jakékoliv sankce, pouze s povinností vrátit složenou částku (do advokátní úschovy toho jejich advokáta), pokud by se to jejich vinou neprodalo - s náhradou škody si můžu trhnout nohou. Nadto pokud se to nepodepíše z jiného důvodu, než "z důvodu okolností ovlivněných rozhodnutím prodávajícího nebo zprostředkovatele", tak ten poplatek propadá realitce tak jako tak, to je trochu široká formulace na můj vkus a napadá mě celá řada okolností, které by se pod to vešly, zvlášť pokud zprostředkovatel prokáže, že učinil vše aby "zprostředkoval pro klienta příležitost pro uzavření smlouvy s prodávajícím".

    Zároveň smlouva neobsahuje pro mě žádný způsob, jak se z toho vyvázat, tj. bez ohledu na okolnosti musím podepsat do data staveného ve smlouvě, bez ohledu na text té kupní smlouvy, kterou mi nechtějí ani ukázat. Vedle toho jde veškerá provize realitky za mnou, jako poplatek za zprostředkování, který bude v plné výši složen dle této smlouvy a nezapočítává se na kupní cenu, tudíž prodávající má nulovou motivaci se na té kupní smlouvě dohodnou, pokud by na jeho straně nastal jakýkoliv problém, zároveň i realiťákovi to bude jedno, protože provizi má složenou, a prokazovat, že se to nepodepsalo jejich vinou, bude na mě, tj. buď podepíšu, co mi předloží, nebo v tom lítám za čtvrt milionu bez možnosti odstoupení.

    Jestli je to standard, nebo ne, to netuším, ale z mého pohledu je to hrubost na straně realitky, která by měla mít hlavní zájem na tom, aby se ten byt prodal. Já chápu, že kopeš za protistranu, jen si myslím, že takový přístup je ke škodě všem zúčastněným.
    GREVE
    GREVE --- ---
    SAT_ANN: Tu smlouvu jsme neviděli a nevíme, jak přesně je formulovaná, takže jí jen těžko můžeme posuzovat. Já jsem reagoval na obecné podmínky, které se takhle opravdu dají popsat a označit za standardní. Pak je ovšem samozřejmě potřeba si pohlídat přesné formulace.
    Jak jsem psal o příspěvek později, obvyklá (a velmi bezpečná pro kupujícího) formulace je, poplatek se nevrací kupujícímu, pokud smlouva nebyla uzavřena jeho zaviněním. Je sice obecná a nepostihuje všechny eventuality, ale funguje.
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    GREVE: Ale tyhle podminky standardni nejsou (!). To se tu snazime celou dobu, uz v kruhu, v tuhle chvili, popsat.
    Pokud je ve smlouve ze realitakovi kapnou 4% i kdyz by k odstoupeni mel zajemce legitimni duvod = nevyvazena smlouva.
    GREVE
    GREVE --- ---
    SAT_ANN: Tam se nevyjadřuju o rezervačce, ale o jejích konkrétních dvou podmínkách.
    GREVE
    GREVE --- ---
    SAT_ANN: Já jsem nikde nepsal, že ta rezervačka, co popsal Dobytek, je standardní. Psal jsem naprostý opak.
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    GREVE: Ty ale zaroven rikas na ta rezervacku co popsal DOBYTEK ze je standardni, coz neni, a pak ze pri vycouvani z rezervacky dostace kupujici zpatky prachy, coz taky neni pravidlo.
    A pak na zver napises ze kazda smlouva musi bejt vyvazena.
    Mne to teda nedava smysl.
    GREVE
    GREVE --- ---
    DOBYTEK:
    SAT_ANN: Nevím, jestli jste pochopili, co píšu. Nemluvím o žádných nevýhodných smlouvách. Smlouva musí být vyvážená pro všechny strany a obsahovat všechny potřebné sankce.
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    GREVE: Kupujici prave ten poplatek zpatky casto nedostane kdyz podepise blbou rezervacku. Zjistis ze je barak zadluzenej, nebo se plati nesmyslny poplatky za dalkovy topeni z teplarny. Na to bejva v rezervacce odstavec ze kdyz se najdou “vady” nebo nove skutecnosti co nebyly znamy pri podpisu mas narok bez sankce vycouvat.
    I rezervacni smlouva musi bejt vyvazena.
    Tzn. Pokud jsou sankce pro zajemce pokud couvne bez rozumnyho duvodu, musej bejt i pro realitku.
    Pak se presne stava ze to realitak hraje na vic stran na tajnacku a ukeca s nekym vyssi nabidku. A i s podepsanou rezervackou je ti to pak k prdu, utekly ti dalsi tri nabidky a realitka je podle rezervacky z obliga.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    GREVE: Pokud kupujici podepise nevyhodne ujednani v rezervacni nebo jine smlouve, tak mu soud vyhovi? Mas na to nejake judikaty? Nakup a prodej nemovitosti neni spotrebitelsky vztah, tak pro to neni duvod. A ne, fakt nelze na smlouvy nahlizet s nadhledem, lita v tom hromada penez, kdyby to slo, nebyly by smlouvy, zvlast takhle nevyhodne naopsane, potreba a vsechno by se dalo resit podanim ruky a pripitkem. Pokud chce realitak podepsat smlouvu, asi k tomu ma nejaky duvod, a neni to ten, ze by mel v kanclu malo popsanych papiru.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    GREVE: To neni nemoc. To je odpovednost a ruceni celym majetkem. Bohuzel..
    GREVE
    GREVE --- ---
    KASUMI: Já vím, to je nemoc advokátů. Jak moc mám rád moje věčné diskuze s naší právničkou ohledně smluv:
    Právnička: "Ale tohle ujednání vás dostatečně nechrání! Co kdyby přiletěl meteorit!"
    Já: "Je mi to úplně jedno. Jen ať přiletí."
    :-)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    GREVE: No. Brat smlouvy “s nadhledem” jako advokat moc nemuzu :)
    GREVE
    GREVE --- ---
    KASUMI: Kupodivu u posledních asi tří bytů, které jsem kupoval, byly rezervační smlouvy předložené realitkou vždycky v pořádku a nebylo co komentovat. Na rozdíl od kupních smluv.

    Nevěřím v to, že rezervační smlouva může být podle právníků dokonalá a postihovat všechny eventuality a ještě k tomu tak, aby s tím byly spokojeny všechny strany. To prostě reálně nejde. Je potřeba to brát trochu s nadhledem, popsat to spíš obecně (asi v tom smyslu jak jsem uváděl níž) a kdyby byl problém, tak to pak řešit individuálně. Kdyby došlo na nejhorší a dostalo se to k soudu, tak kupující dostane ten poplatek vždycky zpátky.
    Osobně si myslím, že všichni zúčastnění vědí, že se musí domluvit, a podle toho se i chovají. A pak to funguje i bez dokonalé smlouvy...
    KONOPASLIK
    KONOPASLIK --- ---
    DIM_: Nikde jsem neřekl, že by realitka neměla chtít obchod dokončit. Toto riziko je mnohem pravděpodobnější ze strany kupující či prodávající.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    GREVE: me by vlastne docela zajimalo, co povazujes za ok rezervacni smlouvu
    ktera je dostatecne urcita (je jasne, co je "smlouvu neuzavres z duvodu na strane strany XY") a zaroven je fer
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam