Ahoj, zkusím vytěžit místní realitní matadory - máte prosím někdo zkušenost s podobnou situací? Budu ráda za doporučení, tipy, triky, sdílení, jak to probíhalo u Vás, uvedení do reality, či na co si dát pozor. Předem díky :)
Mám byt (ateliér 2+1, 10m terasa) na P5, hypotečním úvěrem je v zástavě tenhle byt + částečně byt mojí matky. Ta nyní uvažuje o prodeji svého bytu (byt je v ČB), chce si pořídit menší. Na první dobrou co nás tak napadlo:
a) zkusit znovu zažádat o odhad mého bytu, abych mohla matčin byt vyvázat (ale očekávám, že to banka spíš neudělá, v jejím zájmu to není, zhodnocení od podzimu sice proběhlo zařízením bytu (příčka, kuchyň), ale základní parametry od rekonstrukce 2024 beze změny. Jedině, že cena nemovitostí stoupá, v okolí se prodává za rozumnou cenu minimum bytů...pokud si udělám svůj odhad, banka stejně vyšle vlastního odhadce, a asi jen vyhodím 5k pro nic.
b) prodat nejdřív můj byt, což by mi i možná nevadilo, ale musela by být splněná podmínka nějakého významnějšího zisku, a hlavně úspěšné koupě jiného bytu (alespoň 2+kk, klidně před rekonstrukcí). Mám ale několik podmínek, pod které jít nechci, takže by to bylo hledání jehly v kupce sena, možná je to v mých cenových relacích úplně nereálné, nebo na hodně velkou náhodu. Asi dnes už není prodej bytu s úvěrem takový problém, ale komplikace časová s hledáním + nároky na šikovného a důvěryhodného makléře/advokáta.
c) existuje možnost, že by banka souhlasila s prodejem matky bytu s tím, že po koupi menšího se tento opět stane součástí zástavy? Neumím si to papírově moc představit v praxi.
d) zkusit hodit vějičku ve stylu "prodám nebo vyměním za menší" někam na bezrealitky, popsat všechny detaily a čekat, s čím kdo přijde? Tady se bojím zbytečného balastu vykuků a realitek, a náročnost oddělit zrno od plev odrazuje.