ahoj,
podělím se tady o své dva neúspěšné střety s realitkou z poslední doby (cca 2 měsíce staré).
1.)
Byla mi předložena rezervační smlouva, kterou jsem se měl zavázat nejen k uhrazení rezervačního poplatku ve výši 0.5mio přímo na účet realitky, ale z nějakého důvodu i k uhrazení provize o stejné výši, přičemž bylo ve smlouvě mj. velmi vágně uvedeno, jestli jde o jeden a ten samý poplatek, či nikoliv (když teda pominu samotnej fakt, že se v rezervační smlouvě vážu k úhradě provize ...). Nutno podotknout že na nemovitosti vázlo zástavní a předkupní právo, ačkoliv jsem měl v rezervační smlouvě souhlasit s přesným opakem. Ani tady nebudu zmiňovat staré dobré klasiky jako např.
"nárok na provizi vzniká zajištění příležitosti k uzavření KS", atd. :) Never gets old. Tu smlouvu pro pobavení přikládám
zde. Považuju ji za takovou slátaninu, že není pochyb o tom, že ji "koncipoval" sám makléř. O úpravě RS makléř slyšet nechtěl a když jsem odmítl přistoupit na jeho košér podmínky, samozřejmě přestal komunikovat.
2.)
Další pokus se dostal o něco dál, byla mi předložena alespoň už trojstranná rezervační smlouva, kterou jsem připomínkoval a makléř byl i ochoten do určité míry jednat o jejích úpravách. RS zavazovala k poplatku 300tis., který se v případě neshody mohl změnit v pokutu na můj vrub (prodávající měl toto obdobně). Po sem ještě asi s přimhouřením obou očí OK. Skutečný problém ale nastal, když jsem si přes velkou neochotu makléře vyžádal vzory KS a smlouvy o AÚ, kde jsem se měl zavázat k úhradě částky o výši bezmála poloviny kupní ceny mimo AÚ, za účelem vyplacení hypotečního úvěru. Za jiných okolností chápu, ale toto mělo proběhnout ještě před vkladem mého vlastnického práva do KN. Makléř nebyl ochoten poskytnout podrobnosti smlouvy o hypotečním úvěru, ani nebyl ochoten potvrdit výši částky potřebné k vyplacení (např. v případě pokuty při nesplácení). Tvrdil mi, že tak se to prostě dělá, ať se s tím smířím. Jinými slovy, měl jsem vyplatit hypotéku, aniž bych věděl komu, a aniž bych věděl, jestli bude sjednaná částka k vyplacení vůbec stačit. Řekl bych, že jsem měl štěstí, že mi makléř byl ochoten předložit vzory dalších smluv, protože toto by určitě byl bod, na který bych nepřistoupil, a tímpádem vyhodil z okna 300tis.
Tak já nevím, chci po makléřích modrý z nebe? Dovedl by mi to jejich arogantní chování někdo nějak racionálně vysvětlit? Po těchhle posledních zkušenostech se už na makléře fakt nedovedu koukat nějak jinak, než jako na taxikáře v kvádru.