• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHm!slivost v cz i jinde
    LUCKILL
    LUCKILL --- ---
    TSOH:
    ja taky ne...
    TSOH
    TSOH --- ---
    nejak nechapu ze se do dnesniho dne nikdo nevyžvejknul ohledne te ankety...
    [ nyx :: navrhy na ankety na gate/mainu/uvodu... whatever;) ]
    BUXIE
    BUXIE --- ---
    PTACOPYSK: bylo mi to jasne ze to neni z tve hlavy, data asi nikdo nezname presne. Z me strany v pohode, Penzum mam taky a je to jedna z pekne udelanych ucelenych mysliveckych publikaci. Takze stejne, dik :)
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    BUXIE: mno, abych se nechlubila cizim perim ... zapomnela jsem pripsat, ze to je vycuc z ucebnice "penzum myslivosti" :)
    BUXIE
    BUXIE --- ---
    PTACOPYSK: Dik, velmi pekne zpracovane :)
    LUCKILL
    LUCKILL --- ---
    TSOH:
    TSOH:
    jééééé, vraždíí celá rodina ;)
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    Vzhledem k tomu, ze se zmenil nazev klubu a je tu cim dal tim vic fotek ze zahranici, ktere (jak pise LOJZIKOVO), uz s myslivosti v ceskem pojeti nemaji nic moc spolecneho, pokusim se alespon trochu nastinit, jak je to jinde.

1) CR, Stredni Evropa + Nemecko, Benelux
    - dlouha tradice
    - myslivost tak, jak ji zname u nas
    - vlastnicka prava k honebnim pozemkum (nekde honitby pronajima stat), hospodareni honebnich spolecenstev, ty ruci za sve hospodareni
    - duraz na kvalifikaci myslivcu, preference najmu honiteb pro obcany techto zemi
    - zakladem myslivosti je planovity lov, zakony definovana ochrana zvere a pece o zver
    - pocet myslivcu k celkovemu poctu obyvatel je relativne maly, asi 1:300 (velka hustota osidleni, dlouhodobe zkulturneni krajiny)

2) Skandinavie + Pobalti
    - myslivost je ve forme, jako byla ve stredni Evrope pred nekolika staletimi
    - ulovek na prvnim miste (ziskani zveriny se bere jako sber urody, kterou nabizi priroda)
    - etika ma podradnejsi misto, pece o zver ve stredoevropskem pojeti prakticky neexistuje
    - licencni system - po vydani licence (poplatek, preferuje mistni lovce) je mozno lovit na celem uzemi (nebo casti) statu
    - honitby jsou jen v huste osidlenych castech
    - lovi se hlavne sparkata, pomerne hojne i drava zver (vlci)
    - zverina patri lovci
    - legislativou upravena doba a zpusoby lovu
    - pomer myslivcu a obyvatel asi 1:25

3) Anglie, Irsko
    - predni misto ma tzv. sportovni hledisko (ale spis ve smyslu "dat zveri sanci")
    - dulezity je dobry zasah zbrani, neodsuzuje se ani bohaty vyrad
    - trofej, narozdil od od treba CR, nejsou jen napr. rohy/parohy, staci treba fotografie neb jina pamatka na sportovne-eticky zazitek
    - tradice
    - myslivost je spojovana s drzenim pudy, na svych pozemcich muze lovit prakticky kazdy, bez ohledu na velikost sveho pozemku (muze lovit prakticky cokoliv a kdykoliv) - to ma ale za nasledek velmy nizke stavy zvere (krome umele zazverovanych velkych honiteb)
    - zakon upresnuje seznam druhu lovne zvere, doby a zpusoby lovu
    - myslivcu je pomerne mnoho, asi 1:60

4) Stredomori
    - myslivost ma silny socialni aspekt (radost z prirody, okruhu pratel a spolecenske zabavy)
    - neni system honiteb (i kdyz nekde uz zacinaji byt), lov je na zaklade zakoupene licence (vyrazna preference mistnich)
    - vyjimka: Francie - majitel muze lovit na svych pozemcich, ma-li vic jak 20 ha, majitele mensich pozemku v ramci obce se musi k lovu sdruzit
    - lovi se hlavne ruzny druhy taznych ptaku, velke zvere (napr. jelen) je velice malo, nekde je prisne chranena (Italie)
    - ochrana a pece o zver ve stredoevropskem pojeti je mala nebo zadna
    - pomer myslivcu a obyvatel cca 1:40

5) Afrika, Jizni Amerika, Asie, Australie
    - nejjednodussi pravidla, v podstate jen stanovuji dobu hajeni nekterych druhu zivocichu (jinak je mozno lovit zver podle potreby)

6) Kanada, USA, Sibir apod.
    - podobne jako Skandinavie - honitby jen v huste osidlenych oblastech, jinak licencni system
    - lovec si zakoupi licenci k lovu urciteho druhu zvere, tu smi lovit v danem regionu a obdobi
    - podminka: ulovena zver muze slouzit jen k vlastni potrebe (k jidlu, trofej), v zadnem pripade se s ni nesmi obchodovat
    - pro trofejovou zver je stanoven denni ci tydenni limit
    - tyto zakony neplati pro Indiany, Eskymaky, Laponce a dalsi domorodce, ti mohou lovit co chteji dle uvazeni a potreby

Nicmene, myslivost ma nadstatni charakter a mela by usilovat o ochranu zvere (hlavne pak te, co nezna hranice - tazni ptaci, migrujici savci). To vedlo k zakladani mezinarodnich mysliveckych organizaci. V soucasne dobe je to treba CIC (Mezinarodni rada pro lov a ochranu zvere) nebo FACE (Federace organizaci pro myslivost a ochranu prirody v EU).
    LOJZIKOVO
    LOJZIKOVO --- ---
    TSOH: ta fotka s tema bizonama je docela dost znama a myslim ze jejich lov a v podstate skoro uplne vyhlazeni nema nic spolecneho s myslivosti (ani s m!slivostí)
    BUXIE
    BUXIE --- ---
    TSOH: jde o to jak "chodil" na hony. Neco jineho je chodit na hony prihlizet jako korona a neco jineho se jich aktivne zucastnit ( jako honec, psovod, lovec ). A to Kenjiro nepise. Ja jsem normalne videla lidi na hrazi obestoupeneho rybnika kde se konal hon na kachny jak prihlizeli. Vzhledem k tomu, ze stali na hrazi a vsichni o nich vedeli pak OK, ale aktivni ucast je skutecne vekove omezena.
    GIO
    GIO --- ---
    BUXIE: tobe dekuju za informaci none.)
    TSOH
    TSOH --- ---
    TSOH
    TSOH --- ---
    BUXIE: škoda jen, že se to s tim věkem moc nedodržuje...
    cituji : ,,Jako dítě (zhruba kolem 11-16 let) jsem také chodil na hony,,
    zde celý text : KENJIRO:
    BUXIE
    BUXIE --- ---
    GIO: Me nedekuj, jak to je tak to je .)
    GIO
    GIO --- ---
    BUXIE: dekuji, timto mne ceska myslivost alespon torchu potesila.)
    BUXIE
    BUXIE --- ---
    Ach jo, to je predpokladam Amerika, tam jsou veci brany uplne jinak a navic jejich legislativa to povoluje. U nas zbran k lovu do 18ti neziskate, navic do 15ti se na hon nesmi. Od 15ti smite delat honce, ale jinak to nelze. Tedy alespon co vim ja.

Prijde mi divne davat sem fotografie, ktere malokdo pochopi. Rekla bych ze sem se hodi nase rceni : jiny kraj, jiny mrav. Pokud vam budou behat kojoti po ranchi a zabijet vam ovce tak se taky budete branit a strelna zbran je jednim z nejdostupnejsich a nejlevnesich zpusobu regulace.

TSOH
    TSOH --- ---
    uplná modelka...

pracháč ze západu se jel trochu odreagovat...

TSOH
    TSOH --- ---
    GIO
    GIO --- ---
    jako tahat deti na hony, to je opravdu zhuverilost.
    TSOH
    TSOH --- ---

trocha z historie > hromada lebek bizona r. 1870
    TSOH
    TSOH --- ---

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam