• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHm!slivost v cz i jinde
    BUXIE
    BUXIE --- ---
    ANABEL_LEE: Tak zacneme jinak , cituji z Wiki
    Cizím a původně svahilským slovem safari jsou označovány různé záležitosti :

* safari (lov) – druh lovu zvěře v Africe
    * safari (zoologie) – typ zoologické zahrady s velkým volným výběhem pro více druhů zvířat

Proto zde budeme rozlisovat lov a turismus. Zde mluvime pouze o lovu. OK ?

Dnesni lov ve volne prirode v Africe je provaden pouze puvodnimi obyvateli, zadni lovci tam bez povoleni lovit nesmi. Problemy s vladou, povoleni atd. Pro farmy, ktere chovaji zvirata na svych pozemcich je situace uplne jina.

AD Ohrozene druhy, asi tak, pokud chces ulovit ohrozeny druh, pak je potreba dostat od vlady povoleni a pak od vlady tve zeme povoleni k doozu trofeje a to je hooodne velky problem a je to velmi nakladne. Takze bych rekla, ze tolik se zvirat neslovi. Nejvetsi skody delaji pytlaci. to je jasny. Jinak mezi farmami probiha vymena zvirat k "oziveni krve". Ale vypousteni do volne prirody ? No nevim, ale myslim si ze to by musela povolit vlada.

A co se lovi, antilopy, velka petka ( Lev, levhart, slon, nosorožec a buvol ) atd. Pokud te to zajima, tak si otevri jakekoliv stranky africkych farem a uvidis.

Jinak jak uz jsem rikala, vzdycky mas s sebou pruvodce- profesionalniho lovce, sam lovit nesmis a pruvodce ti vzdycky rekne co strilet. Neexistuje zastrelit si co chces. Tak to nefunguje. Takze je to skutecne regulovany odlov.
    TSOH
    TSOH --- ---

Mistni myslivci maji smysl pro ferovy boj.
    http://www.mlogz.com/pachollini/articles/older/2008/12?page=8
    TSOH
    TSOH --- ---
    KENJIRO:
    ... po 3 mesicich vejleteni po Andalusii (na bagetach, pomerancich, zelenine a tak )...jsem se vyskytl cestou do Cz u Ebra... což je řeka ,plná sumců, ... co sem tam videl ani nejde popisovat... (hafo volavek, obrovsky kapři pasouci se na mělčinách, ...)Chytali jsme... asi 4 nebo 5 jsem jich pustil ... jednoho jsme udelali (mirovej 130 cm) ... sic s vycitkami ale je to tak...
    ani zábava ani peníze...
    RUSSIANBLUE: to si take dneska malokdo uvedomuje... dneska je tu napriklad hafo produktu Bio a ja nevim co jeste... ale co je z hlediska ekostopy na tom k prirode a k nám šetrného kdyz se to často žene v kamionech pres pulku Evropy....
    RUSSIANBLUE
    RUSSIANBLUE --- ---
    KENJIRO: ze by to byl obycejny hlad?!
    ------------
    kdyz se na to podivam z ekologickyho hlediska, tam me to prijde ta nejcistejsi forma. Narozdil od jezdeni lodi oceanem, loveni velkymi sitemi, kde se chytaji i dalsi ryby, a pak jeste doprava do CR v nejakym plastovym obalu atd.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    TSOH: Nechápu. Jaký smysl je teda OK, když to není zábava ani peníze?

----------------------------

dělal jsem ankety v jiných klubech a dával jsem možnost více odpovědí, takže jsem si to samozřejmě pro jistotu testnul
    TSOH
    TSOH --- ---
    KENJIRO: to vzdyt jo... zkopiroval jsi to dobre... ,, když to neni pro zábavu, peníze ,, fakt šikovnej...

vznášel jsem zde k tobe dotaz > jak jsi zjistil ze se neda hlasovat na jednu odpoved vickrat ?

KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    TSOH: No, taky jsi napsal:

[ TSOH @ m!slivost v cz i jinde ►♥◄ ] "a zabít ? když to neni pro zábavu, peníze ... jo... takova ryba v přirodě na ohni neni špatna... "
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    BUXIE: mam na mysli skoro celou africkou faunu, i nektere druhy zeber jsou ohrozene. na co se tam teda tak jezdi, na antilopy, pakon, zebry, nebo na selmy?
    jiste ze se ti budou v oplocenem parku mnozit, ale mela jsem za to, ze ta safari jsou prave pro to urcena, s naslednym vypoustenim do nezazverenych oblasti
    BUXIE
    BUXIE --- ---
    ANABEL_LEE: kup si parek ohrozeneho druhu a strc je do klece, pokud se budou parit a ty nebudes davat potomky pryc pak se ti v te kleci asi premnozi ? Nebo snad ne ???

Ktere ohrozene zvire mas na mysli ? Dej konkretni priklad.

BTW zeber je nekolik desitek druhu...
    TSOH
    TSOH --- ---
    KENJIRO: mimochodem jak jsi to zjistil ze se neda hlasovat na jednu odpoved vickrat ?
    TSOH
    TSOH --- ---
    KENJIRO: v případě rybolovu jsem jasně psal, že rybu človek muže pustit... (nehledě na to, že puštěná ryba si dá příště větší pozor... to je další věc...) Chytal jsi někdy ryby ? Nebo jen potlačuješ to nutkání lovit jak jsi psal.. střelbou s očekáváním krve ?
    ------------------
    k anketě > příště je v tve režii... ted to asi ku spokojenosti všech nema cenu předelavat... nehlede na to ze sem ocekaval ze nekdo bude reagovat v
    [ nyx :: navrhy na ankety na gate/mainu/uvodu... whatever;) ]
    kde by to bylo urcite lepsi...
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    TSOH: To je v pořádku. Takže když se někdo z téhož důvodu věnuje lovu zvěře, tak ti to nevadí?

-------------------------------------

Minimálně by nebylo tak do očí bijící, že cílem ankety není snaha zjistit názor druhých, ale plivnout si na ně :-)

mimochodem, i při povolení více hlasů je možné pro jednu odpověď hlasovat jen jednou ... pro mne třeba platí odpověď 1. i 2.
    TSOH
    TSOH --- ---
    KENJIRO: patrně jsi zase špatně pochopil můj text... jak jsem (vcelku polopaticky) psal přívlači se párkrát do roka věnuji hlavně z důvodu pohybu po přírodě atd.. (v přírodě se každopádně pohybuji raději než mezi regály v supermarketu...což je doufám vcelku pochopitelné ... no i když film Český sen nastiňuje i jiné osudy...)... to slovo ,,nutkání,, je trefné... patrně to máš opravdu tak hozené...
    KENJIRO --- ---
    Ad anketa - možnosti IMHO nepředpojatých, nezaujatých a emocionálně nenabitých odpovědí:

1. jsem aktivní myslivec, věnuji se této činnosti z vlastního přesvědčení
    2. mám k myslivosti kladný vztah, protože patří k mé rodinné nebo kulturní tradici
    3. nemám na tuto problematiku žádný názor
    4. myslivec nejsem, ale obecně myslivost považuji za potřebnou
    5. můj názor na myslivost je negativní z důvodu osobního přesvědčení (pacifismus, vegetariánství apod.)
    6. můj názor na myslivost je negativní z důvodu špatných osobních zkušeností s myslivci

klidně bych povolil i více odpovědí na jednoho člověka
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    TSOH: Mohl bys mi objasnit, co tě vede k nutkání chytat ryby, vraždit je a pojídat, když si je můžeš v pohodě koupit zabité a naporcované v supermarketu?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    BUXIE: jak se muze premnozit ohrozeny druh, to mi hlava nebere. co se tam tak lovi a neni na seznamu? zebry?
    BUXIE
    BUXIE --- ---
    Pokud mluvite o lovu na Safari, tak jen mala poznamka. Lov v Africe (z 99% poplatkovy) se provadi na farmach. Farmou se rozumi rozsahle pozemky s zijici zveri ( sloni, lvi, hyeny, opice etc ), ktera se mnozi, ale nemigruje, protoze ji to ploty nedovoluji. Ploty jsou to bytelne, vetsinou s elektrickym napetim prave kvuli slonum. No a pokud se vam zver premnozi, pak je nutne ji regulovat. Kazda farma ma tedy sve lovecke pruvodce, kteri doprovazeji zakazniky ( z celeho sveta ) kteri si zaplati odlov premnozeneho druhu. Takze jak vidite, neni to o zabiti chudacku slonu, ale proste jde o farmovy chov, kde je regulace potreba. Pokud by se neregulovalo, pak by se zver premnozila a pachala by nedozirne skody. Samozrejme probiha i vymena genotypu s jinymi farmami.
    Tolik k lovu v Africe. BTW pokud lovec zver nezastreli, pouze postreli a ta unikne, stejne plati jako za sloveny kus . Je skutecne problem zranenou zver dohledavat a u vetsich druhu a opic je to i krajne nebezpecne.
    RUSSIANBLUE
    RUSSIANBLUE --- ---
    TSOH:kdyz clovek neni dobytek a umi rybu /zvire/ rychle usmrtit, nemam s tim zadnej problem.
    TSOH
    TSOH --- ---
    take svuj nazor > treba rybolovu se občas věnuji... hlavne přívlač... ale to je o necem jinem... rybu clovek muze pustit... a prelstit dravce - to neni jen tak... a u vody se vidi takovejch veci... třeba ledňáčka jsem viděl vždy jen při přívlači... nebo vidět hejno sumcu požirajicí šneky na mělčině... člověk nezapomene...
    a zabít ? když to neni pro zábavu, peníze ... jo... takova ryba v přirodě na ohni neni špatna...
    jenže spousta lidi vidi ,,jen maso,,... a peníze...
    LUCKILL: jak to Vaši nesou, že se synek ,nepotatil, ? jo jo je dobre mit svou hlavu že ? :)
    LUCKILL
    LUCKILL --- ---
    RUSSIANBLUE: taky maso nebastim-co se tyka obzivi, mas urcite pravdu, jit si neco ulovit je mnohem lepsi a prirodnejsi, ale mluvil jsem o lovu, kterej neni ve vetsine pripadu pro obzivu... zvlast kdyz je nabidka ruzovych balicku tak enormni...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam