• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHm!slivost v cz i jinde
    GIO
    GIO --- ---
    mysli zive. nebo spacky, nebo kocky..
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    ANABEL_LEE: Myslíš asfaltové?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KENJIRO: ale tak to jsme se asi nepochopili, nepopiram ulohu ozbrojenych slozek v moderni spolecnosti, ja myslela ze se bavime o takovem tom domacim strileni na holuby
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KENJIRO: ja chapu ze je to soucast nasi kultury a civilizace, ale neni to jedina takova vec, u ktere muzeme cele noci diskutovat, zda je dobra, nebo spatna, zda vubec mela vzniknout atd. chapu, ze dneska uz "guins" nelze od nasi kultury oddelit, ze jsme s nimi historicky provazani, ale to nemeni nic na mem nazoru. ono vubec cela ta nase slavna historie se vsema valkama a krveprolitima neni imho nic chvalyhodneho, ale asi je to holt zpusob jakym lidi existujou
    GIO
    GIO --- ---
    policajta jsem tu videla jen jednou,kdyz jsem si pry odcizila elektromer.)
    GIO
    GIO --- ---
    jo!myslivci!.))
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    ANABEL_LEE: Já Ti to ze srdce přeju. Ale uvědomuješ si, že to poklidné prostředí ti zajišťují lidé ozbrojení střelnými zbraněmi?
    GIO
    GIO --- ---
    existuji prostredi, kde to hodne eliminujes, a stylem zivota se to da taky hodne vyrazne ovlivnit, samozrejme co je stoprocentni ze? nic..
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JACHYMKO: skoro tricet let prezivam bez strelne zbrane a da se to, neco jineho je asi africka savana kde je lev za kazdym stromem, a jde fakt o zivot, ale tady v evrope...?
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    ANABEL_LEE: Stručně řečeno, ze dvou důvodů. V první řadě, zbraním vděčíme za civilizaci. Zbraň byl pravděpodobně první nástroj vůbec - s její pomocí byl člověk schopen se ubránit dravcům, kteří by ho jinak zabili; a teprve ve chvíli, kdy už nebyl kořistí a nemusel před každým nebezpečím prchat na stromy, mohl začít budovat civilizaci.
    Palným zbraním navíc vděčíme za demokracii. Beze srandy. Ve feudálním systému byl hlavním bojovým prostředkem obrněný jezdec na koni, a zbroj+válečný kůň bylo něco tak nákladného, že si to obyčejný člověk nemohl v žádném případě dovolit. Tak zůstávala hlavní bojová síla v rukou šlechty, která díky tomu vládla. S příchodem palných zbraní se tohle změnilo - plechy začaly být zastaralé, rytíř na koni nemohl konkurovat pěšákovi s mušketou, který ho nahradil ve funkci hlavní bojové síly. A ta už byla dostupná mnohem širším vrstvám obyvatelstva.

Druhý důvod, proč bychom nemohli vynechat zbraně z itineráře tohoto světa, je ten, že je to reálně nemožné - zbraň je něco, co lze poměrně snadno vyrobit - a navíc nežádoucí: zakázat násilí nemůžeš, a omezením technologicky rozvinutějších zbraní dáš silným výhodu nad slabými, protože primitivní zbraně fungují tím lépe, čím větší a silnější je ten, kdo ji drží v ruce. Zrušení palných zbraní by nás efektivně srazilo zpátky do středověku.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JACHYMKO: ano, vlastne ano, ale ja bych si stejne strelnou zbran do ruky nevzala,. radeji ziju v prostredi kde se jim mohu vyhnout
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JACHYMKO: mas pocit ze utocnik/nasilnik nepatri do dive prirody? jsem se asi spatne vyjadrila
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANABEL_LEE: respektive, zbytecne, ano na OBRANU pred divou prirodou, proc ne, jenze lidi to maji dneska predevsim na to, aby se mezi sebou prestrelovali
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    GIO: Mohu Ti předložit fakta a vysvětlit jejich význam. S citovými postoji samozřejmě nepohnu.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KENJIRO: ke zbranim mam podobny postoj jako gio, pripadaji mi nesmyslne a zbytecne, tak mi objasni, proc bych si mela myslet neco jineho, nebo mi aspon nahod nejaky argument, proc bychom je nemohli vynechat z itinerare tohoto sveta
    GIO
    GIO --- ---
    v uvozovkach, spis mi proste vadi, ja myslim, ze to pochopitelny je..lidi nejsou stejni.
    GIO
    GIO --- ---
    KENJIRO: clovek, ktery se zapalene venuje zbranim, nemuze nic vysvetlovat nekomu, kdo zbranemi pohrda...
    GIO
    GIO --- ---
    JACHYMKO: myslim, ze to nejsou ani predsudky, ani iracionalni. je to postoj,jiny nez vas, to je asi jedine, co vam na tom muze vadit.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    GIO: A proč ne? Připadalo mi, že něčemu z téhle problematiky nerozumíš, a protože se tím zabývám už dlouho, nabídl jsem ti, slušně a civilizovaně, že Ti to vysvětlím.
    GIO
    GIO --- ---
    KENJIRO: tak proc jsi reagoval? kor kdyz to bylo na jachymka.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam