Proč zajíci v krajině ubývají?
Ing. František Havránek, CSc., Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti:
Víme, že před 20 lety došlo k zhroucení populací zajíců v celé Evropě. V různých hospodářských podmínkách při různém zemědělském hospodaření. V přírodě není nic černobílého a nic jednoznačného. Musíme v tom případě mluvit o souběhu mnoha faktorů. Samozřejmě je to intenzivní zemědělská výroba, která změnila strukturu krajiny, velikost zemědělských honů. Ruku v ruce s tím potom šly samozřejmě jiné agresivní zemědělské technologie, které samozřejmě škodí nejen zajíci, ale i všem ostatním druhům. Zmizela voda z krajiny, zmizely různé bylinky, zmizelo to, co zajíc v přírodě potřebuje. To, proč zajíci i další druhy z naší krajiny ubývají, je způsobeno řadou dalších faktorů. Začíná to neřízenou turistickou, rušením zvěře v oblastech, v místech reprodukce, především v jarním období. Ale např. i v zimě, kdy je každá kalorie, každý trošek energie pro zvěř velice důležitá v okamžiku, kdy má vlastně její přísun omezený. Kvanta zajíců hynou na našich silnicích. Je to problém, který můžeme do jisté míry řešit různými technickými zařízeními. Z druhé strany je fakt, že nejdůležitějším nebo nejpoužitelnějším způsobem je ohleduplnost řidičů. Samozřejmě v některých případech se na negativním vývoji populací zajíce podepsali třeba i myslivci, kteří přistupovali k lovu poněkud nezodpovědným způsobem. Zajíc byl vlastně vlajkovou lodí české myslivosti díky tomu, že se vyskytoval v našich krajích v obrovských kvantech a tak si nikdo riziko, které mu způsobí odčerpávání části populace, neuvědomoval. Z druhé strany se na lovu zajíců nepodílí jen myslivci, ale samozřejmě i jejich přirození predátoři. Mezi ty patří v současnosti liška, která se rozmnožila díky vakcinaci proti vzteklině.
Autor
Mezi přemnožené živočichy patří i divočáci, kteří v tlupách procházejí pole i louky a dokážou najít mladé zajíce, které bez skrupulí sežerou. Velkým problémem zajíců je sklizeň monokultur, ve kterých žili. Okamžitě musí přejít na jinou stravu a to jim způsobuje velké zažívací potíže. Organizmus je vyživován z tuků, ze kterých se uvolňují jedy, které se do jejich těl dostaly konzumací ošetřeného obilí. Proto po několika týdnech nalézáme na poli mrtvé zajíce, kterým na první pohled nic nechybí.
Zdroj: silvarium.cz