• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SEDIQRusko a Transsibiřská magistrála
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    KLAARKA: Ano, opravdu mi to prijde nerealne.
    1) Umis rusky? Jestli ne, tak se pro tebe naklady rapidne zvysuji.
    2) Chybi ti tam budget na uplatky.
    3) Ja mam couchsurfing docela rad, ale nedokazu si predstavit jeho pouziti, kdyz nevim kde budu dalsi noc spat.
    4) Ty vizovy naklady si vynasob 3x. Budes to mit za veskere nalezitosti tak za 3,5k na JEDNU zemi. (V Mongolsku asi trochu mene).
    5) Jednosmernou letenku z Pekingu za 7k asi sezenes, ale nevim jestli zrovna v terminu kterej budes potrebovat. Pocitej spis 10k.
    6) Vlak do Moskvy za 1,5k? Za to se dostanes max. tak do Kyjeva.

Takze si myslim, ze naklady ciste na neumreni hladem a nezmrznuti nekde po ceste se na tech 30k/6 tydnu vysplhaji. Pokud si budes chtit i neco uzit a neco videt, tak si to vynasob dvema, jak jsem rikal. Ono je fajn cestovat lowcost, ale pokud clovek zameri svou mysl jen na to, kolik ho to bude stat a ne na to co zazije, tak tahle cesta IMHO trochu ztraci smysl.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KLAARKA: v rusku spis nez nocleharny asi spis babusky na nadrazich ne?
    KLAARKA
    KLAARKA --- ---
    já mám opravdu malý rozpočet a takovýhle cesty můžu uskutečnit jenom tehdy, když to stojí skutečně minimum. takže sháním všechny možné cesty, jak snižovat náklady. nakonec to stejně vždycky dopadne všechno trochu jinak :)

můj prozatimní plán je cca 6 týdenní cesta nejdřív vlakem z prahy až do irkutsku (víceméně bez větších zastávek, počítám tak deset dní) a zbytek bych ráda strávila přejezdem od bajkalu k pekingu.
    dělala jsem si rešerše nejnižších možných nákladů na cestu a přibližných výdajů na den v mongolsku a v číně a vychází mi to takto:
    vlak do moskvy: do 1500
    magistrála do irkutsku: do 3000 (podle webu 108 EUR)
    letenka peking-střední evropa: do 7000 (v akcích se dají najít i levnější)
    víza do třech zemí: cca 3,5 tisíce
    to jsme momentálně na 15000, zbytek výdajů klasika přeprava-jídlo-nocleh.
    přepravuju se podle možností mhd nebo stopem, jím ve vývařovnách na ulici (co se mongolska týče, asi to bude vypadat trochu jinak :), spím v nejlevnějších možných noclehárnách, případně couchsurfing.

zdá se vám to opravdu tak nereálný?
    (omlouvám se, asi už jsem to trochu OT, kdyžtak to smažte)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    KLAARKA: zalezi co od cestovani clovek ceka, za tricet se to asi da, pokud pojedes tech 7 dni nebo kolik to trva ve vlaku, spát a jíst budeš taky ve vlaku, a cestou se nikde nebudeš zdržovat a poletíš hned domu, otázka je, jestli se nevyplatí zůstat pár nocí tu, a pár nocí tam, jak tady kluci pisou, a uzit si i mista po ceste, coz pak samozrejme naklady zvysuje
    nebo pokud tě někdo bude zvát na noclehy - to by se asi dalo vyjít s minimem :)

kazdopadne drzim teda palce
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    Leda, že bys ty jízdenky a letenky vydumsterovala z koše na hlaváku :)) ale jo, fandim ti.

Já jel předloni vlakem z Moskvy do Astany a lístek stál něco málo přes 3 tisíce jenom tam. Pravda, byl koupenej dost na poslední chvíli, ale přes žádnou cestovku, hezky pěkně v Moskvě na nádraží (kupoval mi ho kamarád, co tam žije).
    KLAARKA
    KLAARKA --- ---
    tak já vám pak povim, kolik mě to stálo :) já jsem v tomhle docela pankáč, takže mi myslim můžete věřit :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    KLAARKA: souhlasim s DOOMBRINGER
    30 tis. se mi zda taky docela podhodnoceny...

muj LP z roku 2009 rika nejlevnejsi se da uz od 50 USD na den (3.třída a vlaky pres noc misto spani v hotelich), a to predpokladam bez cesty do moskvy a letenky zpet
    KLAARKA
    KLAARKA --- ---
    DOOMBRINGER: proč? já jsem si tyhle částky nevymyslela. jsou nízký, ale myslim, že reálný.
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    KLAARKA: Tak si to vynasob minimalne dvema.. :)
    KLAARKA
    KLAARKA --- ---
    MACHALIK: chápu, jasně. já počítám s jízdenkou z moskvy do irkutsku do 3 a s letenkou z pekingu do 7 :) zbytek víza, nocleh, vodka :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    KLAARKA: Třeba jsem to přestřelil, to by bylo jen dobře. Akorát mám kamarády dobrodruhy, kteří jezdí třeba na měsíc do Afriky, Thajska, Centrální Ameriky, já sám byl tři týdny v Peru, v Patagonii, a mám tak zhruba představu, na kolik to vyjde. Tady si představuju, že letenka zpět bude dvacet, jízdenka vlakama dvacet, pak se něco prožere, prospí na těch zastávkách, něco si koupíš a bum, je to tam. Bylo by skvělý, kdyby to bylo míň!
    KLAARKA
    KLAARKA --- ---
    MACHALIK: sto tisícama? polk :)
    moje cesty jsou teda hodně low cost, možná by to na někoho bylo moc, ale teď jsem si předběžně spočítala náklady na cca šestitýdenní cestu vlakem do irkutsku a pak přes mongolsko do pekingu (letadlem zpátky) a vychází mi to na 30 000 max. to budeš jezdit první třídou a pít čaj ze zlatejch samovarů? :)

právěže info o magistrále mi řikali lidi, se kterejma jsem se seznámila před dvěma lety při cestě po ukrajině, zkusim je zkontaktovat...
    JADR
    JADR --- ---
    MACHALIK: ten budget mas velkorysej, to si uzijes:)
    JADR
    JADR --- ---
    jinak mam link jeste na jeden web, nevim jestl to tu bylo a kdyby to nekdo zkousel, tak nejaky reference bodnou... udajne zaridej i pozvani, kdyz si koupis jizdenku

Russian Train Tickets: Travel Russia by Train
    http://www.russianrails.com/
    JADR
    JADR --- ---
    MACHALIK: ja myslim ze i kdyz si koupis jizdenku do barnaulu nebo krasnojarsku, tak pak budes mit hodne spontanni dovcu
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JADR: Já právě mám rád spontánní dovolený bez plánování, nebo aspoň mít možnost si (relativně) kdykoli udělat pauzu, ale asi to jinaj nepůjde.
    JADR
    JADR --- ---
    MACHALIK: si vytipuj mista dopredu, na to nemusis sedet ve vlaku abys vedel ze se mas kouknout do altaje, tuvy nebo burjatska... navic stejne musis do zapadlejch koncin jeste marsrutkou, a z ty se da vyskocit kdykoliv.
    Kazdopadne taky me to rusko laka
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    KLAARKA: Co to znamená dražší, dokážeš to z nich dostat? Já mám takovou nějakou představu měsíce až šesti týdnů, z Moskvy až do Vladivostoku, velmi pravděpodobně zajížďka přes Mongolsko, pak letadlem zpátky, po cestě tak čtyři až šest zastávek. Psychologicky počítám s nějakýma sto tisícama, že by na to mohly padnout. Jak to měli ti tví známí?
    KLAARKA
    KLAARKA --- ---
    to cestování je dneska už tak trapně jednoduchý, že i lístky na transsibiřskou magistrálu si lze koupit online http://www.trainsrussia.com/en/travels/
    a řekla bych, že to ani není výrazně dražší.
    achjo, to je zkažená doba :)
    KLAARKA
    KLAARKA --- ---
    MACHALIK: slyšela jsem od známých, že cestu v podobnym stylu jeli, ale asi to bylo trošku dražší.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam