• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JUERGAJsou rodiče našimi přáteli či nepřáteli?aneb rodiče si člověk nevybírá...
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    Tieto upratovacie manie ma moja teta. V lete k nim chodievam strazit decka a obcas to bolo ako z hororu. Ona je cela ako podla prirucky. Deti sa musia vybehat v parku, to berem, ale nedajboze vziat ich z toho parku o 10min skor! Mala sesternica ma zvlast uterak na ruky, na telo, na hlavu a uteraky na 1 pouzitie na prdelku. Teta nikdy nepije po niekom z flasky, len po muzovi, nikdy sa nedeli o nic, kde hrozi "kontaminacia" niecim cudzim. Aj decka maju kazde svoju flasku a nedajboze, ze by si ju vymenili bez toho, aby sa poriadne umyli. A to ani nehovorim, ze by som z ich flasky pila ja. Nikdy nebyvala na internate, raz sa o izbu tyzden delila s cudzou holkou a bola z toho vysokovana, ze uplne cudzia osoba s nou zdiela zivotny priestor. Paneboze.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEG: tak my bychom se psem k anšim fakt nesměli, ale to je tím, že oni mají taky psa.
    MEG
    MEG --- ---
    jednou jsme byli u tchánů před vánoci (necelý týden) a to i se psem. maminka nás uvítala slovy: nekoukejte se kolem, nemám uklizeno, zatím jsem gruntovalajen 3x (to nebyl fór). no a po odchodu jsme před domem zjistili, že jsme tam něco zapomněli, tak se muž vrátil a přišel s tím, že mamku už přitihl s luxem v ruce. :-)))))

    ale oni jsou jinak moc hodný. to uklízení je prostě její koníček...no. ;-)
    ARKLA
    ARKLA --- ---
    tak to jsou tvi rodice jeste docela v pohode, kdyz zvladnou tvy navstevy nejen s ditetem, ale asi i se slintacim psem:) nas vlcak byl nekdy moc i na me, taky z neho furt neco padalo. nejlepsi kdyz si donesl z ulice naky kus masa a zanic mi to nechtel dat a pak si to "hlidal" pod stolem:)))) uf, v patek uz jedem domu, uz malem odtrhavam kalendar kazdy den (a rodice asi taky:)!!
    MEG
    MEG --- ---
    ARKLA: to by ze mě zešílela... nejsem uklízecí maniak. :-))) ani nemohu být, žije s námi velký chlupatý pes, který navíc slintá. to je matroš pro dvě uklizečky na plný úvazek. :-)))
    ARKLA
    ARKLA --- ---
    ps: jo prosteradlo je samozrejme pod takovou to detskou zidlickou:))))
    ARKLA
    ARKLA --- ---
    hehe, diky vam vsem za odpovedi. potesi, ze nejsem sama a ze jste taky neco podobneho zazili. to FIFI: z jakyho materialu je terasa? normalni dlazdice. to vis, ze se to da vytirat, ale to je prave ta fanaticnost, ze mama udela vsechny uklizeci postupy co nejpresnejsi a nejkomplikovanejsi. asi by se od ty ryze zaspinil smetak nebo nevim, kdyby to smetala:))))))), proto to prosteradlo, ktery se pak musi vytrepat do vany. to je psycho, co? diky za podporu vsem, za tyden uz jedem domu, este to snad nak vydrzime...
    MEG
    MEG --- ---
    ARKLA: mám trochu podobnou zkušenost... když byl našemu staršímu rok, odjeli jsme na 4 roky do zahraničí, kde se nám narodilo ještě jedno dítě. naši nebyli na malý děti vůbec zvyklý a asi ani připravený. takže trochu podobné scénky... nejhorší bylo, že si na ně stěžovali ex post, třeba že jim jeden z nich vlezl do knihovny nebo do nějaké skříňky... no děti jsou zvědavý a zatím neměli zkušenost se širší rodinou a doma jsem jim to nezakazovala. navíc co je budu tepat týden poté, že jo? takže jsme to taky trochu řešili. ale časem se to usadilo. postupně, pomalu...
    mmch mě v tu dobu prudilo i to, že tatínek šel vždycky všechno po nás zkontrolovat (jestli jsme dobře vypnuli televizi, počítač). dneska to už nedělá. anebo jo, ale jde to mimo mě. :-)))) té toleranci se musí učit obě strany. a ti starší si to někdy nechtějí připustit.
    a rada - hora trpělivosti a tři hory tolerance. :-)
    FIFI
    FIFI --- ---
    ARKLA: no tak to je síla. Co je na terase za podlahu, to se nedá vytírat nebo co? Prostěradlo pod židlí ? Představuju si to dobře??
    MOTYLEK
    MOTYLEK --- ---
    ARKLA: Docela mi to připomíná moje rodiče, až na ten úklidový fanatismus. Poradit ti ale nedokážu, já taky nedokázala naše předělat. To už asi v tom věku ani nejde. Já jsem taky až donedávna vydržela s našima tak max. týden. Teď mi ale dost pomohli, když mě stihla dlouhodobá nemoc a jsem jim za to vděčná.
    ARKLA
    ARKLA --- ---
    ahoj, zajimalo by me, jestli jste na tom nekdo podobne: je mi 28, k rodicum prijizdim uz jenom obcas, protoze ziju v nemecku. jsem moc rada, ze je vidim, ale po par dnech je to k nevydrzeni!!! jde o to, ze moji rodice jsou perfekcionisti! nic neudelam dobre, podle jejich predstav, kdyz neco udelam jinak, tak se mama urazi. mame malou holcicku, mama furt za ni lita s hadrem, nebo s kapesnikem nebo se svetrem atd... podle meho nazoru je moje mama navic uklidovy fanatik (ona samozrejme tvrdi, ze ja jsem bordelar). priklad: nase holcicka ji ryzi na terase, aby nebyl na zemi binec, tak pod ni musim rozprostrit prosteradlo. obcas nejake zrnicka zavane vitr do travy, mama prileti s hrabema a zacne zurive hrabat travu. nebo z vanicky, kde ma mala hracky zacne vytahovat drobna stebla travy, ze to tam bude smrdet atd. no jsem z toho hotova, uz nevim, jak mam neustale konflikty resit. kdyz jsem zila doma sama, tak jsem se dokazala prizpusobit, ale ted si myslim, ze jsou proste fanatici a nevim, jak to resit konstruktivne. navic manzel odmita jeji predstavy poradku realizovat, takze jsem bombardovana neustalou nespokojenosti a konflikty ze dvou stran. mate nekdo podobne zkusenosti, radu atd?
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: vzala jsi mi to z klávesnice :-)
    ZLATUSKA88
    ZLATUSKA88 --- ---
    EDERA: vím, a nemyslím si, že si ho tak nějak idealizuju, nicméně, vídáme se. to vycházení s ním je snažší myslím si i proto, že jsme se právě tolik let neviděli.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZLATUSKA88: Jen takovou malou poznámku - zase si toho otce tak neidealizuj. Sice Ti dává víc svobody než maminka, ale jestli to správně chápu, tak mj. i proto, že to pro něj nepředstavuje vlastně vůbec žádnou změnu, že kromě těch peněz pro Tebe prakticky nikdy nic neudělal. Jestlis ho patnáct let neviděla, tak to nepochybně nebylo jenom tím, že to "maminka nedovolila". Kdyby chtěl, tak si cestičku našel.
    ZLATUSKA88
    ZLATUSKA88 --- ---
    INUSHKA: mě problém odstup nedělá. to sem se naučila když u nás žil mámin bejvalej... jinak to nešlo. Já se na jednu stranu před ní tvářim "tvrdě", nikdy sem před ní nebrečela, tedy ve starším věku pochopitelně. Ale po těch hádkách a jejím často citovém vydírání typu skákání z okna a podobně, to mě taky rozbrečí, protože prostě to co říká není pravda, a už vůbec ne, že by to bylo lepší kdyby to tak bylo... Často se stává, že už to prostě nevydržim sbalim se a vrátím se až za dva nebo tři dny, jedu ke kamarádům nebo k babičce. Po té době co se vrátím je to často ok, ona vychladne, já se uklidnim a přijdu na jiný myšlenky. pak to většinou chvíli jde, a pak zase bum... přesně jak říkáš, sou to kraviny, mamka má ale tu vlastnost, že z komára dělá ne velblouda, ale slona.. :)

    Kolikrát mám také za jeden večer dost :) a těšim se až budu sama a budu mít klid...
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ZLATUSKA88: Držím palce, ať ti to všechno vyjde a ať se vztahy trochu urovnají. Ono pochopit, proč se lidi chovají tak, jak se chovají, je někdy těžší než se zdá, ne-li úplně nemožné. Tvoje máma k tomu určitě nějaký důvod má, ale dost možná ho nezná ani sama. Hlavně si udržet přiměřený odstup a nenechat ji kafrat do věcí, do kterých jí nic není. Je strašně fajn, že ji podle svých slov máš ráda, i když si nerozumíte. To je dobrý základ. Hodně štěstí :-)

    Já bych už taky se svojí mámou pod jednou střechou dlouhodobě nevydržela, někdy mám dost i za víkend. Já si ten odstup úplně držet neumím a vždycky se z těch narážek a neshod skládám. :-/ Přitom jsou to kolikrát blbosti, akorát se prostě mámě podaří trefit citlivé místo.
    MIMA
    MIMA --- ---
    INUSHKA: Taky si to myslím, a to patřím do generace těch rodičů :-)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ZLATUSKA88: Já nějak nerozumím... Jak si může tvoje matka nechávat alimenty? Pokud jsi dospělá, patří ty peníze tobě, ne jí. Tak si zařiď, ať chodí přímo tobě. Argument o tom, že na ně nemáš nárok je velmi zcestný. Jaký nárok na ně má ona, že si je bez ostychu nechá?
    Jak je to s tím nárokem na alimenty, to ale taky nechápu. Ty píšeš, že pracuješ, nezmiňuješ se, že by to bylo při studiu. Tak na základě čeho dostáváš alimenty?

    Každopádně bych se ve tvé situaci odstěhovala co nejdřív. Ono to někdy trochu paradoxně vztahy s rodiči zlepší. Jen je potřeba udržet si přiměřený odstup, což je zezačátku trochu těžké. Časem přijmou jako fakt, že si žiješ po svém. On je někdy problém v tom, že když si člověk chce žít po svém v domácnosti rodičů, rodiče to berou jako ohrožení toho svého "po svém" - toho, na co jsou zvyklí. Třeba že v deset večer je v celém bytě tma a pere se zásadně v sobotu. I když jsou to malichernosti, když si to chceš udělat jinak, narušuješ tak vlastně běh domácnosti rodičů. Pokud není možná dohoda, je lepší zařídit si domácnost vlastní. Není shůdné dlouhodobě vést dvě domácnosti v jednom bytě.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    A ještě jeden dojem k tomu: pokud si člověk s někým duševně nerozumí, myslím si, že není dobré od takového člověka jíst jídlo a nechávat ho, aby za mně cokoliv dělal (např. pral prádlo). Protože s tím jídlem a s těmi věcmi přijímám kus jeho, jeho hodnoty, myšlenky, starosti.

    Přijde mi, že zvláště muži tohle často podceňují, protože nechat si od maminky vařit, prát a uklízet, je "pohodlné". Při pohledu zvenčí je pak vidět, jak moc svobody jim tohle "pohodlí" bere, jak například nejsou schopni uskutečnit své vlastní vize a pořád se drží maminčiny představy o "správném" nebo "normálním" životě....
    Je samozřejmě úžasné, když o nás někdo pečuje - pokud je to člověk, se kterým jsme sladění, rozumíme si, respektujeme se, který to dělá s láskou a z lásky a chce, abychom byli šťastní tak, jak sami chceme.
    ....pokud je tomu jinak, je na tom člověk mnohem lépe, když se o sebe stará sám....
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    WOODMAKER: Možná toho chceš moc. Někteří lidé to pochopit nedokážou. Jsou už příliš ztuhlí ve svých názorech a svoboda jiného člověka, zvlášť když je to "jejich dítě", je pro ně nepochopitelná.

    Těžko říct, jak jsou na tom zrovna tví rodiče, jestli u nich je naděje nebo ne, takhle přes net se to nepozná, je na tobě na to přijít.

    To, že ti mluví do takových obyčejných základních věcí, jako je třeba pití čajů a chození spát, což je úplně nejzákladnější osobní svoboda, nevypadá moc dobře....
    Můžeš otestovat jejich schopnost změnit se tím, že budeš velmi důsledně trvat na všem, co je pro tebe důležité (samozřejmě pokud je to nijak neomezuje a řádně si přitom plníš rozumné povinnosti k nim) - a pokud budou dál mít připomínky ke tvým naprosto soukromým věcem, upozorníš je v klidu, že to není normální, a požádáš je, aby o tom nadále nemluvili. Na to máš právo. Oni jsou v podstatě tví dospělí spolubydlící. Umíš si představit, že by ti tvůj spolubydlící chodil říkat, kdy máš chodit spát? Jednorázový projev starostí o tebe můžeš přijmout, jako dobře míněný, ale aby to dělal nějak pravidelně by byl docel úlet a asi bys ho požádal, aby tě nechal být......to samé platí pro rodiče....

    Pokud to nedokážou a výsledkem výše popsaného bude psycho a hádky, je jediná možnost, jak si uchovat vlastní důstojnost a žít normální dospělej život odstěhovat se.
    Podle mě teda cena, kterou budeš muset zaplatit za možnost bydlet ve vlastním podnájmu (nutnost pracovat) je mnohem nižší než cena, kterou platíš každý den, když musíš sdílet domácnost s lidmi, kteří tě nerespektují. Mnoho lidí studuje a platí si vlastní bydlení. Třeba právě proto, že cítí, že u rodičů bydlet prostě nemohou, nechtějí. V podstatě člověk, který žije s rodiči, co ho nerespektují jako samostatnou osobnost, vůbec neví, co je to domov. A pozná ho teprve, až si udělá vlastní. Domov je mj. místo, kde se můžeš chovat tak, jak to tobě vyhovuje, být sám sebou.
    To je zajištěné prakticky v každém podnájmu sdíleném s normálními slušnými lidmi tvého věku. Naprosto přirozeně tě budou respektovat a chápat, že o svém životě rozhoduješ sám.
    Samozřejmě můžeš jít ještě dál a bydlet s přáteli, kteří mají podobné zájmy a hodnoty jako ty, a je to s nima nejen v pohodě, ale vyloženě příjemné. A to už je zase o úroveň víc domov, to teprve člověk pozná, jaké je to vracet se domů rád :)
    Prostředí, kde žiješ, tě hodně ovlivňuje. Zasloužíš si zařídit si ho tak, aby ti tam bylo dobře.
    A to je taky dobrá příprava na to, umět časem vytvořit úplně vlastní domov, s jinou, zdravější rodinou :)

    Tohle je samozřejmě subjektivní názor. Je založen na vlastní zkušenosti, moji rodiče bohužel fakt, že jsem samostatnej člověk, doopravdy úplně přijmout nedokážou, v praktických věcech by mi nedali pokoj ani v mých 33, proto s nimi od 21 nebydlím. A proběhlo mnoho kol vymezování, o čem ani při občasných setkáních nebudeme mluvit, zejména s mámou - teď už je to docela dobré, a díky tomu spolu mnohem líp vycházíme, a dokážu v nich vidět to dobré a sdílet s nima to dobré, co sdílet můžeme....:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam