• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JUERGAJsou rodiče našimi přáteli či nepřáteli?aneb rodiče si člověk nevybírá...
    Připravovala ti maminka nenáviděné oblečení do školy? Musel si být doma,když tvoji kámoši ještě popíhali venku? Nutili tě, trávit s nimi víkendy na chatě? Ptají se tě, jestli jsi v nějaké sektě nebo snad bereš nějaké drogy? Myslí si,že tvůj ideální partner má být vlastně jejich ideální partner? Tak to je ideální diskuze pro tebe....ŠUP SEM S PŘÍSPĚVKY:))
    Spřátelené diskuze:
    Klub pokročilých rodičů aneb co všechno vydržíme... psychologická poradna
    rozbalit záhlaví
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    CORNELA: ty jo, za 6500 tis mesicne si zivis kone a divis se, ze jsou vasi trochu nervni, ze jim porad smrdis doma ? ja se jim osobne nedivim. za tyhle penize bys klidne mohla bydlet v podnajmu.

    ja nevim, osobne tohle vidim dost jednoznacne. ja odesla z domova vlastne v 18 letech, sla jsem na kolej a od pulky druhaku jsem si vydelavala komplet na vsechno. castecne to pokryl plat, castecne stipendium, prislo mi trapne, aby me mama ve dvaceti letech zivila, kdyz i tak toho mela nad hlavu s mym mladsim brachou.


    EDERA: v praze jsou nejlepsi skoly na svete ? :-P
    EDERA
    EDERA --- ---
    MEDVED007: A když je Tvým rodným městem Praha? Půjdeš studovat horší školu jenom proto, aby to bylo mimo domov?:-P
    EDERA
    EDERA --- ---
    MEG: Což ale v případě medicíny až tak moc nejde.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    MEG: lenze CORNELA robi medicinu a tam sa part time hlada strasne tazko :(
    MEG
    MEG --- ---
    studovat a pracovat na poloviční úvazek, aby byl člověk ekonomicky nezávislý a mohl se odstěhovat...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    CORNELA: studovat vysokou mimo rodne mesto tj. bydlet vetsinu casu nekde mimo :-)
    TESSS
    TESSS --- ---
    CORNELA: nastehovat se k pritelovi?
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    LISTICKA: taky jsem s tim hodne bojovala. o to vic, ze nas vychovavala mamka sama a to vyborne (kez bych ja byla tak dobry rodic jakym byla ona). nicmene v urcitou chvili je potreba udelat strih a stat se dospelym, ktery je zodpovedny za sva rozhodnuti vcetne dusledku a nazory ostatnich ho zajimaji, ale nejsou uz smerodatne, protoze dusledky si nesu ja sama...tj. urcite neni moc dospele na rodice kaslat, jit hlavou proti zdi, ale ve finale si u nich lizat rany a nechat se opecovavat.

    resila jsem to ostatne i ve vztahu s manzelem. ja osobne nakonec dosla k velmi sobeckemu, ale velmi osvobozujicimu postoji, ze jediny clovek, ktery je pro me smerodatny a ktery ma pravo hodnotit me ciny jsem ja sama. nikdo jiny (ani mi rodice, ani muj manzel) neni zodpovedny za muj zivot a jen ja sama ho musim kormidlovat a snazit se, aby se ta lodka nepotopila.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    INUSHKA: Jj.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    LISTICKA: Tak na to ti bohužel odpovědět neumím, sama za sebe jsem to řešila 2 roky s psychologem a pořád tam něco zůstává :-/ Asi jde hlavně o to začít sama sebe vnímat jako samostatnou nezávislou jednotku. Tedy ano, může mi být líto, že rodiče něco trápí, ale nejsem za to zodpovědná. A podobně jejich názor mi není lhostejný, ale nemusím se jim ze svých rozhodnutí zodpovídat. Jestli cítíš ten rozdíl, tak to je asi ono.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    INUSHKA: Hmm, jak to ale zařídit, aby ti to bylo jedno? Přece jen mám k rodičům citové pouto a jejich názor mi lhostejný není - stejně jako mi není lhostejný názor partnera a přátel. A taky jde o formu, když vidím, že rodiče něco trápí, mrzí mě to a cítím se špatně. Což pochopitelně neznamená, že se raději budu řídit jejich názory, ale dost to znesnadňuje komunikaci.
    JANITA
    JANITA --- ---
    Mili rodice, mate-li sve ratolesti ve veku 6-15 let (s prihlednutim oka i 5 let) a nevite, co s nimi druhou polovinu cervence, poslete ho k nam na tabor. :) Tabor, na kterem jsem ja sama vyrostla a dnes jezdim jako vedouci.. tabor, ktery ma v dnesni elektronicke dobe vetsi hodnotu, nez si uvedomujeme... Tabor, kde se o vasi ratolest budou starat jen zkuseni instruktori, pedagogove, zdravotnici a lide z oboru.. Tabor bez elektriny, presto se vsim, co deti ke stesti potrebuji... Tabor uprostred nadherne prirody Jiznich Cech s hustymi lesy, boruvkami a potoky. :) Vhodne i pro vegetariany.. Vice informaci posta nebo uvedene kontakty. Diky moc :)


    2011 Letacek A.png (3340557 B)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MOTYLEK: Opakuji: "Nejtěžší na tom je naučit se, aby ti to opravdu BYLO jedno." Jinými slovy - otázka zní: Proč ti vadí, že to dělají? Tipla bych, že proto, že ti pořád záleží na tom, aby to, co děláš, schvalovali. Až to budeš brát tak, že když se shodnete, je to fajn, a když ne, je ti to jedno, tak tě přestane trápit, že ti do věcí kecají a budeš to prostě ignorovat. Člověk nemůže změnit druhé, ale může změnit svůj přístup. A když se ti něco, co někdo jiný dělá, nelíbí, můžeš mu to říct, ale jak s tím naloží, už neovlivníš.
    EDERA
    EDERA --- ---
    MOTYLEK: Právě. Teorie je to pěkná, ale v praxi to tak někdy nefunguje.
    MOTYLEK
    MOTYLEK --- ---
    INUSHKA: Něco takového říkám pokaždé. A oni to příště udělají znovu.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MOTYLEK: To je právě to - nevysvětlovat. Říct "prostě jsem si to koupila a je to moje věc" a dál se o tom nebavit. Jakmile začneš vysvětlovat, tak vlastně připouštíš, že můžou mít pravdu a že jejich názor je důležitý. Jenže on není, pokud o něj sama nepožádáš. Nejtěžší na tom je naučit se, aby ti to opravdu BYLO jedno. Pak už si můžou povídat, co chtějí, a tebe to nerozhodí.
    MOTYLEK
    MOTYLEK --- ---
    INUSHKA: A jak třeba rodičům vysvětlit, že když mám už vlastní finance, mohu si za to pořídit, co chci? Stále mají tendenci mi kecat do toho, co si mám nebo nemám koupit (nebo spíš, že to, co jsem si koupila, jsem si kupovat neměla).
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MOTYLEK: Dá, nenechat si to líbit. Ona totiž spousta dospělých dětí má tendenci se do té pozice nechat vmanipulovat. Prostě ten model chování přijmout a když se k nim rodiče chovají jako k dětem, tak se naoplátku jako ty děti začít taky chovat. Tedy místo rozumné dospělé diskuse případně jasného stanovení hranic se začít hádat, urážet, brečet, vztekat, že "jsem přece dospělá, tak se tak ke mě chovejte".
    Pak následují takové ty typické rozhovory typu "Jak sis mohla koupit zelenou sedačku, vždyť je příšerná", kdy ono dítě začne svou volbu obhajovat a bránit a přesvědčovat maminku, že byla správná a že by ji měla schválit, místo aby řeklo "Mně se líbí a jestli tobě ne, je to tvůj problém a mě to nezajímá." Tohle je totiž podvědomá snaha být tím "hodným dítětem", které maminku poslouchá a potřebuje její schválení na všechno, co dělá. V okamžiku, kdy se z téhle škatulky dospělý člověk vymaní a dá najevo, že už poslouchá jen sám sebe, přestanou se k němu rodiče chovat jako k malému dítěti, protože už k tomu nemají prostor.

    U nás se to taky rovná už pár let a teď to konečně začíná být jakž takž srovnané.
    MEG
    MEG --- ---
    U nás se to taky pár let rovnalo. Ale srovnalo. :-)
    MOTYLEK
    MOTYLEK --- ---
    INUSHKA: Rodiče se často chovají ke svým dospělým potomkům jako k dětem a dle zkušeností s mými rodiči se s tím nedá nic dělat. Je to hluboce zakořeněné.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    CLAIREW: Tohle způsobují většinou nevyjasněné pozice. Tj. když se rodiče ke svým dospělým dětem nadále chovají jako k malým dětem, když naopak děti mající dávno vlastní domácnost odmátají respektovat, že u rodičů už nejsou doma, ale pouze na návštěvě a tak podobně. Mně docela pomohlo si to s rodiči narovinu vyříkat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam