• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JUERGAJsou rodiče našimi přáteli či nepřáteli?aneb rodiče si člověk nevybírá...
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MOTYLEK: Opakuji: "Nejtěžší na tom je naučit se, aby ti to opravdu BYLO jedno." Jinými slovy - otázka zní: Proč ti vadí, že to dělají? Tipla bych, že proto, že ti pořád záleží na tom, aby to, co děláš, schvalovali. Až to budeš brát tak, že když se shodnete, je to fajn, a když ne, je ti to jedno, tak tě přestane trápit, že ti do věcí kecají a budeš to prostě ignorovat. Člověk nemůže změnit druhé, ale může změnit svůj přístup. A když se ti něco, co někdo jiný dělá, nelíbí, můžeš mu to říct, ale jak s tím naloží, už neovlivníš.
    EDERA
    EDERA --- ---
    MOTYLEK: Právě. Teorie je to pěkná, ale v praxi to tak někdy nefunguje.
    MOTYLEK
    MOTYLEK --- ---
    INUSHKA: Něco takového říkám pokaždé. A oni to příště udělají znovu.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MOTYLEK: To je právě to - nevysvětlovat. Říct "prostě jsem si to koupila a je to moje věc" a dál se o tom nebavit. Jakmile začneš vysvětlovat, tak vlastně připouštíš, že můžou mít pravdu a že jejich názor je důležitý. Jenže on není, pokud o něj sama nepožádáš. Nejtěžší na tom je naučit se, aby ti to opravdu BYLO jedno. Pak už si můžou povídat, co chtějí, a tebe to nerozhodí.
    MOTYLEK
    MOTYLEK --- ---
    INUSHKA: A jak třeba rodičům vysvětlit, že když mám už vlastní finance, mohu si za to pořídit, co chci? Stále mají tendenci mi kecat do toho, co si mám nebo nemám koupit (nebo spíš, že to, co jsem si koupila, jsem si kupovat neměla).
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MOTYLEK: Dá, nenechat si to líbit. Ona totiž spousta dospělých dětí má tendenci se do té pozice nechat vmanipulovat. Prostě ten model chování přijmout a když se k nim rodiče chovají jako k dětem, tak se naoplátku jako ty děti začít taky chovat. Tedy místo rozumné dospělé diskuse případně jasného stanovení hranic se začít hádat, urážet, brečet, vztekat, že "jsem přece dospělá, tak se tak ke mě chovejte".
    Pak následují takové ty typické rozhovory typu "Jak sis mohla koupit zelenou sedačku, vždyť je příšerná", kdy ono dítě začne svou volbu obhajovat a bránit a přesvědčovat maminku, že byla správná a že by ji měla schválit, místo aby řeklo "Mně se líbí a jestli tobě ne, je to tvůj problém a mě to nezajímá." Tohle je totiž podvědomá snaha být tím "hodným dítětem", které maminku poslouchá a potřebuje její schválení na všechno, co dělá. V okamžiku, kdy se z téhle škatulky dospělý člověk vymaní a dá najevo, že už poslouchá jen sám sebe, přestanou se k němu rodiče chovat jako k malému dítěti, protože už k tomu nemají prostor.

    U nás se to taky rovná už pár let a teď to konečně začíná být jakž takž srovnané.
    MEG
    MEG --- ---
    U nás se to taky pár let rovnalo. Ale srovnalo. :-)
    MOTYLEK
    MOTYLEK --- ---
    INUSHKA: Rodiče se často chovají ke svým dospělým potomkům jako k dětem a dle zkušeností s mými rodiči se s tím nedá nic dělat. Je to hluboce zakořeněné.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    CLAIREW: Tohle způsobují většinou nevyjasněné pozice. Tj. když se rodiče ke svým dospělým dětem nadále chovají jako k malým dětem, když naopak děti mající dávno vlastní domácnost odmátají respektovat, že u rodičů už nejsou doma, ale pouze na návštěvě a tak podobně. Mně docela pomohlo si to s rodiči narovinu vyříkat.
    CLAIREW
    CLAIREW --- ---
    zvlastni je vztah s rodici, ktere z celeho srdce milujete a oni vas, ale kdyz se jednou za cas stavite na navstevu, nebo dokonce pobyt i prez noc, tak se vlastne jen hadate a hadate a jen kvuli uplnejm blbostem. ach. nejlepe potkavat se v kavarne nebo jen na vinko nekde v neutralnim prostredi.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    MOTYLEK: tak nejake slabe pelove alergie, nic extra. Tych 5 druhov uterakov pre decko nema ziaden vyznam, lebo mala plysovu hracku, s ktorou spavala, lietala s nou po parku a zuzlala ju. Lenze ona je proste priuckova. Niekde si nieco precita, ze nieco skodi detom a uz aj to odstranuje a vyhadzuje.
    Na svete je dost vaznych diagnoz, na ktore sa da zomret. Cuclanie spinavych prstov to neni.
    MEG
    MEG --- ---
    ANNAWA: naši mají dům se zahradou :-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEG: po stromech? Tak to už by vůbec nešlo. naši mají malý byt a ven se chodí led atak na zahrádku nebo na nákup případně se psem.
    MEG
    MEG --- ---
    ANNAWA: naši taky nechtěli oba najednou, a když už je tam měli, tak sipředstavovali, že kluci budou celé dny jen hrát šachy. což o to, oni je hráli rádi, ale rozhodně ne dvoufázově :-DDD z jejich lezení po stromech na zahradě byla maminka na prášky. :-)))
    MOTYLEK
    MOTYLEK --- ---
    MARINNE: Člověk získává imunitu právě tím, že se setkává s mikroby. Tvoje teta musí mít docela slabou imunitu.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEG: naši mají tlustýho, nevychovanýho a ten náš ťuňťa má vstup zakázán, ale mí rodiče si neberou moc ani vnoučata a už vůbec ne oba najednou, čili když nic, tak nic :-) Mají rádi svůj klid.
    FIFI
    FIFI --- ---
    ARKLA: prostěradlo z terasy z pod židle, na kterým je rýže, se nesmí klepat venku do trávy, nýbrž se klepe uvnitř v koupelně do vany, zrnka rýže napadají do vany, pak se vezme sprcha a rovnou se celá vana spláchne. Jsi hrdinka, že nic neřekneš! :-)
    MEG
    MEG --- ---
    ANNAWA: naši maj taky psa (malýho a hysterickýho) a je to delikátní, když tam přijedeme s naším halamou. ale můžeme tam.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    A to ani nehovorim, ze mala ked bola mimco, jej kazdy vecer prevarala dudlik, aby tam neboli bakterie. Chcela kupit aj sterilizator, ale to jej stryko zatrhol, maju maly byt.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    Tieto upratovacie manie ma moja teta. V lete k nim chodievam strazit decka a obcas to bolo ako z hororu. Ona je cela ako podla prirucky. Deti sa musia vybehat v parku, to berem, ale nedajboze vziat ich z toho parku o 10min skor! Mala sesternica ma zvlast uterak na ruky, na telo, na hlavu a uteraky na 1 pouzitie na prdelku. Teta nikdy nepije po niekom z flasky, len po muzovi, nikdy sa nedeli o nic, kde hrozi "kontaminacia" niecim cudzim. Aj decka maju kazde svoju flasku a nedajboze, ze by si ju vymenili bez toho, aby sa poriadne umyli. A to ani nehovorim, ze by som z ich flasky pila ja. Nikdy nebyvala na internate, raz sa o izbu tyzden delila s cudzou holkou a bola z toho vysokovana, ze uplne cudzia osoba s nou zdiela zivotny priestor. Paneboze.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam