• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALIJENiPhone - Apple reinvented the phone ....
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    FARFELOO: Drahý to bylo hrozně, ale já ho používám denně už přes 13 let, takže si asi nemám na co stěžovat.

Hodně lidí tehdy mrzelo, že nemá zabudovanej AirPlay, ale nejspíš by tolik nevydržel, kdyby ho měl!

Zvukově to tehdy kritici strhali, ale to bylo tím, že dali do názvu HiFi. Pořád je to jeden z nejlepších přenosných reproduktorů který kdy byly...

FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    KAZATELL: Podařilo se ti to?

Zapomněl jsem zmínit, že ty staré AirPorty nepodporuje už spoustu let AirPort Utility. Ale existuje na netu kompilačka té staré verze, přes kterou to jde nakonfigurovat.
    AVALON_CZ
    AVALON_CZ --- ---
    KAZATELL: Jj, on to byl docela fajn produkt, jen moc drahej a blbě se ovládal, jak musel být iPod přopojený pořád..
    KAZATELL
    KAZATELL --- ---
    AVALON_CZ: No hodně mě překvapil ten zvuk. Ze všech těch dokovacích repráků jsem úplně zapomněl, jak má hudba znít :-D
    AVALON_CZ
    AVALON_CZ --- ---
    KAZATELL: Jj, koukal jsem, že je to docela rare produkt
    KAZATELL
    KAZATELL --- ---
    AVALON_CZ: Já jsem ho sehnal prakticky zadarmo, ale co jsem koukal tak se pořad prodává kolem 5k. Když si to tak vezmu tak s ipadem je pomalu za cenu homepodu
    AVALON_CZ
    AVALON_CZ --- ---
    FARFELOO: nemáte někdo na prodání iPod Hifi? Že bych ušetřil za HomePod :)
    KAZATELL
    KAZATELL --- ---
    FARFELOO: Ok tak to zkusím tak... s tím nejnovějším na kabel jsem to viděl na YouTube a nebyl jsem si jistý že i ten starší bude fungovat. Pak ten Bluetooth modul asi nemusím řešit.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    KAZATELL: Mám ten na kabel. Ten do zásuvky je ale taky fajn, pokud ho máš na ethernetu nebo je to Wi-Fi N model.

Ty staré G modely ti zpomalí síť pokud je máš nastavené v client módu...

Oba mají optical out.
    KAZATELL
    KAZATELL --- ---
    FARFELOO: A jaký máš model toho AirPort? Já mám jen ten co je přímo do zásuvky
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    KAZATELL: iPod Hifi je nejlepší... gratuluji k jeho získání:-))

Já do něj mám zapojený AirPort express přes optický kabel. Funguje to náramně. NaHiFi vůbec nešahám, je pořád zapnutý a vše ovládám z telefonu.
    KAZATELL
    KAZATELL --- ---
    Není tu někdo, komu se v šuplíku ukrývá starý převáděč z 30pin na Bluetooth? A kdo ho nepotřebuje. Dostal se mi na stůl reproduktor iPod Hi-Fi, tak bych mu chtěl vložit nový život. Případně kdyby měl někdo nápad jak přes něj snadno pouštět rádio, abych k tomu nemusel připojovat další zařízení na sluchatkách a podobně.
    Díky
    NATURALPLAST
    NATURALPLAST --- ---
    KAMIONG: Ty mas teda nervy! :) A šroubky opravdu nesbírá šroubková víla.
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    KAMIONG: tak jsem si nechala přeletovat anténu ze starého dílu na nový a signál stále nikde, takže to vzdávám...

Ještě mám z tohoto úkonu jeden poznatek - všimla jsem si, že mi po obvodu displeje chybí pár šroubků. Měla jsem asi před dvěma lety telefon na výměně displeje, tak si říkám, jestli je možný, že ten kluk takhle sbírá šroubky? Nebo to může být i z výroby? Místo 4 šroubků mám jen dva a i na tom krytu kabelů od displeje na základní desce jeden šroubek chyběl.
    CROSS
    CROSS --- ---
    ad CROSS: řešení je zkopírovat iTunes library ID staré knihovny a použít ho pro novou, a přesvědčit tak systém, aby si myslel, že je to pořád ta samá knihovna. (Teda samo správný řešení je přenést celou iTunes knihovnu na novej počítač.)

Aspoň tak tomu bylo v době, kdy jsem naposledy měnil Mac.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    VACA: ne, je to naopak. iPhone je v tomto konceptu jen prodloužená ruka hlavní knihovny na Macu. Pokud tedy chceš zachovat stávající stav na iPhonu, buď nesynchronizuj, nebo nejprve převeď původní iTunes knihovnu do nového maca.

Případně můžeš zkusit pročíst toto: https://discussions.apple.com/docs/DOC-3991 (nebo gůglit dál ;)
    CROSS
    CROSS --- ---
    VACA: ne, přepíše ti telefon tou prázdnou knihovnou z desktopu
    VACA
    VACA --- ---
    prosim vas pekne, chtel bych se jen ujistit ze to chapu spravne a on bude chtit prepsat tu knihovnu na ulozisti v macu tou co je ted v telefonu, a ne naopak
    Mac je praznej mam ho cerstve takze tam o nic prijit nemuzu, ale v tom telefonu je toho hodne to by me zabolelo tedka :)

TIGU
    TIGU --- ---
    KAZATELL: Zase jde primárně o peníze. Máš dva typy útoku. Cílené a oportunistické. Ty cílené jsou velmi drahé a je to většinou výsada států a velkých korporací s cílem ukrást staltní/obchodní tajemství, nebo narušit provoz zařízení na výrobu zbraní, etc. Cílené útoky využívají 0-day zranitelností. Takových, které ještě nejsou veřejně známé a není na ně oprava. Typicky bývají spíše v novém SW, ale mohou být i desítky let staré. Liší se závažností (jak moc hluboko tě pustí, jestli je třeba být fyzicky u PC, etc)

Pokud je jednou 0-day využita, většinou ztrácí hodnotu, neb je otázkou času, než se na to příjde. No a pak většinou firmy reagují velmi promptně a 0-day záplatují. Kdo si drží systém aktuální, tyto opravy dostane. Ostatní jsou zranitelní. Ale většinou celkem v klidu, neb většinou nejsou cíl. Jak se ale tato zranitelnost dostane do povědomí, nastupují opurtunisti. Ti často zrecyklují útok a pošlou ho do světa jako nějaký kryptovir, nebo jinou dobrotu. Jestli se tím nakazí tvá babička, sousedova firma, OKD, nebo nějaká nemocnice, to je jin fuk. Cíl je vytlouct z toho prachy.

A teď: než Apple vydá záplaty a než si všichni aktualizují, je zde malé bezvýznamné okno. Ta zranitelnost je super a tak začnou oportunisti bušit, aby napsali ten exploit v Javascriptu pro WebKit, který je tam už 7 let, ale až teď se dá využít v celé své kráse. Bum, je venku. Kdo je na tom líp? Ti, s novým telefonem, na které někdo cílil, kteří mají 5 dnů problém (než Apple vydá záplatu), nebo ti, co tam tu díru maj taky, ale maj iOS 6 let starý a už nikdy nic nedostanou?

Apple říká, že beta SW není určen pro běžná zařízení. Pokud to někdo na svém telefonu má, je to jeho risk. SW je den ode dne komplexnější a i když děláme vše pro to, aby se omezily chyby, stale tam jsou a budou. Šance, že se objeví chyba v léty ověřeném SW je nižší, ale je a stále poměrně velká. A je celkem šumák, zda se jedná o open-source, nebo ne. WebKit je děravý jak řešeto a spousta low-level BSD/Linuxích toolů taky. A jsou tu s námi mraky let. Nekdo nebude psát útok na 10 let starý iOS, pokud na nových verzích nefunguje. Ale ten pro nové verze docela často ochotně frčí na starších.

Apple se možná konečně kopl do zadnice a začal dělat to, co bylo na macOS běžné. Začal vydávat security fixy i pro starší major verze. Z hlediska bezpečnosti je třeba u macOS ideál zůstat na Mojave a instalovat tyhle záplaty. Na iOS to do minulého roku možné nebylo.
    TIGU
    TIGU --- ---
    ONDRA_99: A jinde zařezávají letos iOS 12 úplně. Vše je o penězích.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam