• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALIJENiPhone - Apple reinvented the phone ....
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    KOLCON: Simtě, vegana se neptáš na to jestli je vegan, ale Proč mi to říkáš?
    To ví i malý dítě.
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    VACA: A jsi vegan?
    VACA
    VACA --- ---
    VACA: Hehe, nutno podotknout ze ten druhej display jsem si rozbil sam, kdyz jsem totiz potreboval vymenit baterku (ktera do 7 stoji 3kila) a neumenetsky jsem se ho snazil odlepit:)

Ale jinak chapu jestli je pro nekoho natolik zasadni pro produktivitu prace ci existence na svete ze potrebuje mit kazdej rok/dva novej mobil:)
    VACA
    VACA --- ---
    Tak ono se na to zatim nehledi, zejmena protoze z toho nekouka zadne lobby pro evropskej prumyslovej moloch..
    Ale je to defakto uplne stejnej ekologickej problem jako treba automobily se spalovacimi motory. No, v konecnym dusledku a globalnim meritku je to vlastne problem daleko vetsi..
    Jen je ten problem o trochu vic “plizivej” a jeho dopady zatim nepocitujeme tolik jako treba v centru mest preplnenych automobily..
    A tyka se to nas vsech, a budoucich generaci predevsim. Pac ty megatuny elektroodpadu nepujdou zrat, nepujde na nich pestovat, ani si z nych nepostavis barak.
    Jako telefon je malinka vec do kapsy. Ale z hlediska ekologie je to dalsi stripek v masivnim elektrokonzumu, a to je problem docela nezanedbatelnej a neustale rostouci..

Takze jo, jako civilizace proste jednou chte nechte dospejem do bodu, kdy se i tyhle veci a jejich spotreba, eventuelne nejaka reguce, se bude muset zacit nejak resit. Pokud na tyhle planete budem chtit jeste existovat.

Nicmene ja jsem to puvodne jeste myslel trochu z jinyho uhlu pohledu. Ze sice mi neji sympaticky takovy to pokrytectvi, kdy na se top manageri na key note busej do prapu jak je jejich firma citliva k envorimentu a jak jsou super eko smyslejici lide, a v sale tomu nadsene tleskaj.
    Prijde mi to az jako absurdni.
    Vlastne bych ja osobne mnohem spis prijmul kdyz by mi rekl “jsme apple, exlusivni znacka. Chces origo nabijecku k mobilu za 30litru, tak si ji kup.
    Stejne jako to udelali s nohou pro imac.. S tim kusem hliniku za 30litru..
    nakou ekologii jako argument bych do toho snad radsi ani netahal. Kdyz pak prijdou s takovouhle veci jako neopravitelnej mobil. Nereknu opravovat dily na zakladni desticce. Ale jako tak trivialni opravu jakovymena prasklyho displee… Tim spis ze je to asi nejcastejsi “zavada” (ten prasklej display po padu) na chytrejch telefonech soucasnosti..
    Mam potom totiz pocit ze ze me delaj uplnyho debila a jeste se mi pri tom smejou..

Jestli to v tomhle stadiu zustane, tak si ten prodikt pd nich proste nekoupim. Usb-c nebo ne…
    Proste odmitam z principu dat takovyhle penize za mobilni telefon ktere za ty dva roky hodim do odpadkovyho kose. Ja to proste nemam takhle ve zviku.
    Ten ten telefon pro me nema natolik zasadni prinos pro produktivitu prace, abych ho potreboval menit..

Ale jako vubec se mi ta myslenka nelibi, uz jen z toho pomysleni ze bych mel zacit fungovat na android os, se mi delaj osypky:D

V takovym pripade asi budu prezivat na posledni generaci iphonu kterej jeste opravovat pujde:)
    A v tom je prave ten for, ze co se tyce produktivity, tak v telefonu fakt nepotrebuju mnoho. Staci mi mejl, navigace, web browser, smsky a volani:)
    To je taky duvod proc ja treba furt drzim pri zivote 7..
    uz jsem na ni teda vymenil po treti display (pouzivam repasovany, tzn origo display s vymenym krycim sklem, zadnej uber cinskej smuk. Ano stoji to asi o 3kila vic, ale je to recyklovanej, navic jeste oem produkt kterej uz je v nasem kraji jednou nekdo dovezenej. A to me osobne za to proste stoji, nebudu podporovat dalsi import cinskejch smuku a vsechny eko dopady s tim spojeny.
    (Dalsi produkce s buhvi jakejma emisema a ekologii nekde v uber cinskym zavode chrlicim okopirovany smuky. Namorni doprava neceho co uz tu je v podobe recyklatu, dalsi elektro odpad, atd. Za tohle mi fakt usetrit tri stovky vazne nestoji. Jde jen o to nad tema vecma zacit premejslet.
    A v neposledni rade jsem timnakupem repasu dal i praci nejakymu cloveku v tyhle vlasti…

No nic, je to vsechno o uhlu pohledu… sory za delsi text a trochu asi OT.
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    A pak to jde stejně na scrap...
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    Žádný vytobce nechce držet díly déle, než je nezbytně nutné (dané třeba smlouvami s operátory), leží v tom mrtvé hrozné prachy x let...
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    PSYCHO: Eeee, OKEY takže jsme všichni spokojení a tak to má bejt a je t o v pořádku? Nebo co se mi snažíš naznačit?
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    PSYCHO: Displej pajet strojne nejde. Dalsi technik se ozval.
    PSYCHO
    PSYCHO --- ---
    ELECTRICKOTA: Coz je presne to, co ti v tenhle okamzik udela apple. Proste to napajej/spojej na tvrdo. A bude z toho nejmensi samostatne fungujici soucastka, protoze vymenit displej by znamenalo ho utrhnout z desky. V konecnym dusledku je ty montazni lince celkem jedno, jestli tam je lepidlo, konektor, pajeni, etc... Jednou se to nastavi a pojede to.
    FELCARKILLER
    FELCARKILLER --- ---
    zas na druhou stranu, ted se nevyplati krast iphony ani na dily :-)
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    ONDRA_99: Hele proto se to nechá na výrobci, a do detailu bych nikdy nesel, to ani nejde, proste základní deska je jeden kus, a kdo bude delat vymenitelny RAM tak muze mit tím treba vyhodu, tam at rozhodne trh.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    ONDRA_99: Prosimte nastuduj si aspon zakladni IPC normy a neplacej.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    XMEDA: Takze jakmile uz nejaka pravidla jsou, tak to znamena ze muzeme v klidu pridavat jakakoli dalsi? To neni uplne dobry argument hele ;)

Dam treba priklad kdy by to "dobre minene" pravilo mohlo byt ke skode. 2 roky zpet by bylo rozumne napsat "v pocitaci bude umozneno si vymenit RAM". Jenze to by vyrazne zabrzdilo moznosti ktere jsou u M1. Tam je RAM primo v SoC, coz sice znemoznuje samostatnou vymenu, ale vyrazne to zlepsuje praci s ni, coz se projevuje celkove na rychlosti hodne.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    ONDRA_99: Opakuju, ze uz ted mas pro telefony celou radu regulaci a pravidel. Vyrobou plosnaku pocinaje a baterkama, deklama nebo funkcionalitou konce.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    XMEDA: Takze bude zakon co bude pro kazdy spotrebic vypisovat co presne u nej muzes a nemuzes vymenit? Ja nejsem pro plne volny trh bez regulaci, to si osobne myslim ze v praxi nefunguje. Ale jak rikam, tohle je tak komplexni problematika (nejde jen o telefony), ze neverim ze jsme schopni sepsat dostatecne kvalitni pravidla ktera zaroven budou prospesny, zaroven nebudou brzdit inovace a zaroven vydrzi aktualni rozumnou dobu.
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    CROSS: No vidíš to je taky úhel pohledu, ale upřímně úroveň skillu potřebná na tuhle operaci nebude mít za potřebí ty telefony krást a přestavovat. Navíc IMEI telefonu bude stále spjatá se základní deskou, a to je ta nejdražší část. Navíc mi to nepřijde jako zajímavej bussines, vzhledem k náročnosti a potencionálního zisku.
    CROSS
    CROSS --- ---
    ELECTRICKOTA: Taky aby nevzniknul zákon o tom, že je v pohodě ty telefony krást a rozebíráním a skládáním s výměnou některých součástek je vracet do oběhu.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    ONDRA_99: S timto pristupem volnost vsem taky muzes nechat vyrobce aby si pouzivali frekvence jaky chteji, aby pouzivali vysilaci vykony jaky chteji, stineni netreba a baterka at si pri pouziti jakekoliv jine nez vlastni nabijecky treba vybuchne a srat pes, ridi to prece trh..

Jenze on ma svet nejaky pravidla. A tak jako existuji narizeni pro vyse vyjmenovany veci lze uplne stejne a celkem jednoduse naridit ze: displej bude vymenitelny, baterka bude vymenitelna, a treba ze telefon musi jit 10x po sobe bez uhony rozebrat na dily a slozit. Coz se bude testovat uplne stejne jako kdyz jde jakejkoliv kram nekam na schvalovaci certifikaci, kde ho rozebiraji, meri, zkousi co z toho jde kdyz to hori apod. Treba i u naprosto blbyho servopohonu delat CE a UL certifikace neni zadna prdel.
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    ONDRA_99: No bude to muset být debata jak s výrobci tak servisy, tak i politiky aby z toho vznikl fungující zákon a ne sračka co nikdo nechce, jak EU umí často vygenerovat.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    ELECTRICKOTA: Ne to prave nerikam viz ONDRA_99.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam