• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALIJENiPhone - Apple reinvented the phone ....
    CROSS
    CROSS --- ---
    JIRRA: no já tomu rozumim. Jinak osobně mám v systémový fotoknihovně i fotky ze zrcadlovek (už zpracovaný, ale stejně jsou to poměrně velký soubory), a mám v telefonu i další data (jenom podcastů asi 10 GB a pod.). A to teda nemluvim o samostatný knihovně Lightroomu, ok, tu asi ne telefonu úplně nepotřebuju, ale když ta možnost je. Jedu taky starej model vlastní muziky (tzn. žádný Apple Music a stahování z cloudu), takže co jsem si koupil (kapacitu), to i využiju.

Můj původní komentář by o principu, že když mi dneska stačí N, ale kupuju to třeba na dalších 4-5 let, počítám s nějakou rezervou.
    JIRRA
    JIRRA --- ---
    Asi bych se podíval fakt jen na to kolik má tvoje knihovna fotek, je teda pravda jestli máš jako CROSS takhle hodně tak ti to asi bude růst, já nahromadil za 5+ let 100gb.
    VDFLAT
    VDFLAT --- ---
    Já vždycky vystačil se 128 GB, ale teď jsem radši pořídil 256 GB, kdyby Apple Intelligence potřebovala mít nějaký větší model lokálně.
    JIRRA
    JIRRA --- ---
    CROSS: Apkama apod se většinou dostaneš tak na těch 100gb, pokud teda neplánuješ hrát na telefonu FPS hry apod což asi málokdo :) u těch fotek a videí to pak funguje tak že když ti dochází místo tak se v telefonu uchovávaj menší verze a ty v plným rozlišení zůstávají v icloudu. Jestli netočíš videa ve 4K nebo nefotíš v RAW tak se reálně na stovky giga stejně nedostaneš, ten HIVC formát tolik nezabírá.
    CROSS
    CROSS --- ---
    NOPOLICE: No proti větší kapacitě to nemluví, ale ta sama o sobě zálohu neřeší, to rozhodně. Fotky *jen* v telefonu samo nechceme.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    NOPOLICE: 15 pro a mam 128 GB. K tomu si platim 2TB icloud, tam se mi potkavaji vsechna data moje i rodiny plus zalohy. Forky se mi optimalizuji, takze nezaberou tolik.

NOPOLICE
    NOPOLICE --- ---
    CROSS: nemluví proti větší kapacitě nutnost to stejně zálohovat? přemýšlím tak, že u 256 i 512 stejně budu muset fotky zálohovat (cloud nebo externí disk) a u 256 bych jich prostě víc umazal na telefonu. jasně, bude to vyžadovat to řešit, ale to ten backup taky.
    JIRKA207
    JIRKA207 --- ---
    NOPOLICE: taky si myslim, ze 256GB je dostacujici na bezny provoz a foceni.
    CROSS
    CROSS --- ---
    NOPOLICE: pokud používáš iCloud s placenou kapacitou, vždycky je tu možnost nemít v telefonu originály (fotek), pokud fotky jsou to, co ti zabírá nejvíc místa, může to mít značnej vliv.

Nicméně jestli plánueš ten telefon používat déle, jak psal TOM_HOST, šel bych do větší kapacity, abych to nemusel řešit nebo na to myslet.

Píšu jako ten, kdo z 256 11 Pro přešel na 1 TB 16 Pro, protože ho prostě neplánuju zase tak 5 let měnit. Moje fotoknihovna ale teda má přes 200 GB.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    NOPOLICE: Mám iP14 256 GB a aktuálně tam je 120 GB volného místa. Nějak se neomezuju, ale taky si platim family plan a tam je 200 GB, na který jsem de facto sám. Dokud nebudou mít děti taky telefony, a to ještě chvilku potrvá, tak si nemyslím že to bude problém.
    TOM_HOST
    TOM_HOST --- ---
    NOPOLICE: Odpovidas tou posledni vetou ;)
    NOPOLICE
    NOPOLICE --- ---
    Budu upgradovat z 12 mini 128 GB na 16 pro. Rozhoduju se mezi 256 a 512gb. Teď jsem na 100GB zaplnění úložiště na 12 mini. U 16 pro jsou fotky a videa o dost větší, ale i tak mi 512GB přijde až moc (a hlavně o dost dražší). Přijde mi, že díky USB-C při nejhorším koupim nějaký ssd disk (ať už na přímý nahrávání nebo backup). Nějaký důvod, proč by mělo být 256GB málo? Plánuju ten telefon zase 3-4 roky mít.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Nevěděl jsem, že se takhle sluchátka chytej cizího telefonu. Nabídku jsem samozřejmě odmítl :)

BRUSINKA
    BRUSINKA --- ---
    TOM_HOST: az na to prijdes, dej vedet, taky me to stve :-)
    PUEBLO
    PUEBLO --- ---
    TOM_HOST: Vyprdni se na google :))

Zkousim ted ai search engine Perplexity. Pokud mas Revolut pln Premium mas v cene Pro predplatne.

Ma to potencial :)
    TOM_HOST
    TOM_HOST --- ---
    Ok diky vsem budu to zkouset postupne … oni se to objevi jednou za cas totiz tak to nepoznam hned ;)
    PUEBLO
    PUEBLO --- ---
    TOM_HOST: Zkus jeste mrknout na nextdns. Umi toho hodne odfiltrovat
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    TOM_HOST: skus unsmartifier plugin, měl by odstanit veškeré hlášky na otevírání v externí aplikaci
    TAP
    TAP --- ---
    TOM_HOST: nejde to odfiltrovat přes tu Safari “hide distracting items” featutu?
    PUEBLO
    PUEBLO --- ---
    TOM_HOST: No ale tuhle hlasku ti asi negeneruje ios ale google web

A podle me neni zpousob jak to vypnout. Google si za to ze pouzivas jejich sluzby uctuje cenu = posila ti reklamu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam