• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALIJENiPhone - Apple reinvented the phone ....
    DARKINA
    DARKINA --- ---
    LOJZA: Jasne, udelala jsem to pres upravu kontaktu, ale je to oser…
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    DARKINA: Pokud by s obsahem nešlo odscrollovat tak, aby poznámky byly vidět nad klávesnicí, zkus editační mód - tam se, zdá se, pole s poznámkami při fokusu zascrolluje. Ale zkouším to na větším iPhone, tak si nejsem jistý, že to 100% zafunguje.
    DARKINA
    DARKINA --- ---
    Tak mam prvni bug na 26 na iphone 13mini. Kdyz chci zkopirovat neco z poznamky v kontaktech, tak kdyz kliknu na tu poznamku a chci vybrat to co chci zkopirovat, okamzite vyjede klavesnice, ktera zasahuje komplet cele poznamky a nejde stahnout dolu, takze ty ani nemas sanci se podivat ci oznacit, co presne chces zkopirovat. Kdyz dam vybrat vybere to jen kousek (napr jen cislice k lomitku, ale ja chci celou adresu, a kdyz dam vybrat vse, vybere to komplet cely obsah poznamek, co je nekdy treba cely email.(

KASUMI
    KASUMI --- ---
    SUBTITLES017: Hele mam kryt a tam, kde neni, nic nevidim
    Jinak istore mel krytky i na kamerky, nasazovaci kolecka, tak to jsem si koupila taky, o to se vzdycky bojim
    SUBTITLES017
    SUBTITLES017 --- ---
    KASUMI: co ty záda a camera island? mas asi kryt, ale zaznamenala jsi nějaký škrábance, či ze by to bylo tak snad poskrabatelne, jak se všude píše? vim, hliník… ale tak nějak doufam, ze to zas tak hrozné nebude
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    JYRKA: Boží, díky moc!

Tak už jen díky těm reakcím mi stálo zato, že jsem to sepsal :D

Ještě jsem v nastavení Safari našel "Allow Website Tinting", což doufám po vypnutí vyřeší issue s nevhodně přebarvenými taby na iPadu.

Made my day :)
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    AD: c) UX se zhoršila v ovládaní otevřených tabů. Zatímco v předchozí verzi iOS byl přehled tabů k dispozici na jedno tlačítko z lišty (poslední tlačítko vpravo), nyní je potřeba tapnout dvakrát (ovládací tlačítko ... vpravo a poté All Tabs). Zavírání ad hoc tabů je tak náročnější. (Variantu "pinch", která vyžaduje druhý prst, neuvažuji právě kvůli ztížené UX.)
    Jde to přenastavit a pak to funguje skvěle:

LOJZA
    LOJZA --- ---
    VFISA: Geniální, díky!

Já dávám ještě EDIT notes k LOJZA:

1) Ještě jeden příklad chybějícího paddingu v Reduce Transparency módu (Music):

image host

2) ad Klávesnice a kroužek nad ů: přísámbů jsem si všiml až teď, že se sice nemění klávesa s čárkou, ale klávesa s háčkem ve spodnější řadě kláves. Asi to dává smysl (kúra, kůra... člověk si může vybrat), ale budu se muset přeučit...
    VFISA
    VFISA --- ---
    VFISA: Tak potvrzuju, je to slide pres ty (..) nahoru.
    VFISA
    VFISA --- ---
    LOJZA: Heleď mě se ještě několikrát podařilo vyvolat přehled tabu v Safari “slajdnutim” palce nahoru z dolní části, ale je to pain!

Dobrý shrnutí btw!
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    Pár postřehů k iOS/iPadOS 26 z pohledu návrháře / UXáře (cítím potřebu vylít si srdíčko a taky mi přijde fajn argumenty podepřený pohled namísto frustrovaných výkřiků, které se tu a tam objevují). iPhone 13 Pro Max, iPad Pro 12,9 M1.

1) V řadě případů způsobuje liquid glass "glitche", které znepříjemňují uživatelskou zkušenost.

a) Nejhorší je dle mého soudu vizuální šum v řadě aplikací, kde se scrolluje obsah. Screenshoty jsou z Podcasts, Safari, podobně ošklivá situace je v Messages (kde screenshot z privacy důvodů nedávám). Obecně je problém v tom, že ovládací prvky kolidují s obsahem takovým způsobem, který zároveň způsobuje vyšší vizuální clutter (deformovaný pohybující se odraz contentu v ovládacím prvku, ovládací prvek samotný a překryvný gradient v záhlaví) a zároveň nezvyšují prostor pro čtení contentu samotného (v prostoru ovládacích prvků je content stejně nečitelný). V Messages jsou kolize stejné, navíc kvůli změně designu došlo k přesunutí progress baru (modrý nebo zelený teploměr při odesílání zprávy) do jména uživatele v horní části, což je jednak zaoblený a jednak malý prostor, ve kterém je progress bar méně přehledný (kvůli zaoblení není dobře vidět jeho začátek a konec a je tam nahečmaný i vertikálně).

imgbox imgbox

b) Menší problém, ale dle mého soudu také UX fail, jsou ovládací lišty v aplikacích typu Podcasts, Music nebo App Store, kde se na liště přepíná mezi sekcemi. Přepínání je doprovázeno "glass" efektem, kdy se ikonka pod prstem uživatele "rozpije" do okrajů přejíždějící skleněné plošky. Působí to dojmem, že se pod prstem něco animuje, že se tam něco děje a člověk kvůli prstu neví co. IMO to lehce zneklidňuje a znejišťuje při ovládání.

c) Minoritní jsou glitche v odleskách ikon a skupin, resp. nekonzistence s tím spojená: ikony se při pohybu telefonu při okrajích dynamicky lesknou, zatímco otevřená skupina aplikací už po svých okrajích žádný takový efekt nemá. Působí to nedotaženě. Stejně nedotaženě působí příležitostné fallbacky na původní flat design (např. většina statusových a ovládacích prvků v Camera není ve stylu liquid glass).

d) Na lock screen jsem musel upravit zobrazení hodin a selektivně přepnout variantu tohoto widgetu z "glass" na "solid", jinak byly v noci / po ránu téměř nečitelné kvůli prolnutí z fotkou na pozadí (vyzkoušejte, screenshot z privacy důvodů nedávám).

e) Osobně nemám rád, že většina ovládacích prvků (markantní je to u vyskakovacích menu) mění svoje barevné schéma podle contentu na pozadí. Nemám rád dark mode (bílé písmo na tmavém pozadí mi nedělá dobře na oči) a vadí mi, že menu je občas tmavé s bílými položkami, jindy světlé s tmavým písmem položek.

f) Reduce Transparency by se nabízela jako řešení řady uvedených problémů, ale bohužel je sama graficky nedotažená. V tomto módu je většina ovládacích prvků sice podbarvená netransparentní barvou, ale nedodržuje se padding. V aplikacích dole i nahoře se tak ovládací prvky přímo dotýkají contentu a vypadá to z designerského hlediska příšerně, viz screenshot. Navíc zůstává efekt rozpitých ikonek zmíněný v bodu b).

image host

2) Safari jako kapitola sama pro sebe.

a) Vizuální clutter kvůli ovládacím prvkům byl už zmíněný. Na iPadOS 26 se setkávám i se situacemi, kdy se kvůli barvě webové stránky podbarví celý tab bar takovou barvou, která znesnadňuje čitelnost tabů, viz screenshot.

imgbox

b) Glass efekty na ovládacích prvkách jsou technicky nedotažené: např. zobrazení při zobrazení / skrytí menu v rámci adresní řádky (ikonka vlevo od adresy) trvá odhadem 200 - 300 ms, než naběhne glass efekt. Opět to působí přinejmenším zvláštně, křehce, jakoby se mobil sekal (připouštím, že to může být problém konkrétního modelu iPhone).

c) UX se zhoršila v ovládaní otevřených tabů. Zatímco v předchozí verzi iOS byl přehled tabů k dispozici na jedno tlačítko z lišty (poslední tlačítko vpravo), nyní je potřeba tapnout dvakrát (ovládací tlačítko ... vpravo a poté All Tabs). Zavírání ad hoc tabů je tak náročnější. (Variantu "pinch", která vyžaduje druhý prst, neuvažuji právě kvůli ztížené UX.)

3) Ostatní / obecná UX.

a) UX v Photos je zhoršená: nelze scrollovat mezi Library a Collections. Uživatel musí zaměřit pozornost, najít tlačítko a trefit se prstem. Po 2 nebo více letech s předchozím (dle mého názoru kompaktnějším a vhodnějším designem) mi to přijde jako krok zpět.

b) Klávesnice má méně kontrastu, v některých situacích se zabuguje (čistě bílé klávesy bez znaků, zejm. na iPadu, bohužel jsem nezvládl pořídit screenshot). Za největší issue považuji, že klávesa s čárkou (') se nezmění na kroužek (°), pokud píšu dlouhé ů uprostřed slova. V předchozí verzi to fungovalo bez problémú, nyní je dúležité dúsledně přepínat, jinak múže člověk nadělat fúru překlepú. Snad bude opraveno...

c) Search field umístěný ve spodní části obrazovky je zlo ze dvou důvodů. Jednak překrývá content, i když není potřeba (např. v Settings), jednak je umístěný proti obvyklým UX patternům. Už několik dlouhých let jsou známé heat mapy, kde lidé běžně hledají jaké ovládací prvky (viz "optimal website" níže, search field je hned ten druhý). Drtivá většina webů a široce používaných appek (Facebook, Whatsapp, Mapy.cz, Outlook... you name it) má search civilizovaně umístěný v horní, případně horní pravé části. Jít proti tomuto 15+ let zažitému patternu mi přijde jako totální fuckup, nemůžu si pomoct.

image host

Resumé: liquid glass mi přijde jako skeuomorfní design pro design. Přináší de facto jen fancy efekty bez praktické přidané hodnoty. Nepřináší větší přehlednost nebo prostor pro obsah, spíš naopak: větší vizuální clutter, zhoršenou UX a celkově sníženou rozpoznatelnost obsahu i ovládacích prvků v některých situacích. Ačkoliv některé nové funkce nebo UX změny v iOS/iPadOS jsou, zdá se, lehce k lepšímu (např. rozložení ovládacích prvků v Camera), některé se zase zhoršily (ovládací prvky Safari), popř. trpí designerskými kompromisy kvůli glass efektům a z nich vyplývajících constraintů. Těším se na verzi 26.x, třeba přinese některé opravy, resp. na verzi 27 - třeba se v ní nenechají designeři tolik svést k cestě zavánějící uměleckou masturbací či machrováním. Howgh.

SICKBOY4000
    SICKBOY4000 --- ---
    KEJKLIR: ok, sorry, nevidel jsem odpoved, psal jsem z mobilniho klienta, kdyz jsem hledal prispevky k iOS 26.
    A dobre, ze se to rozbehlo a slape.
    Prijde mi, ze je i dost zlepsovaku, napr. orientacni cas pri dobijeni baterky na nabijecce.
    Nicmene, kdyz jsem ukazoval ikony a transparetnost doma, tak zaznelo rozhodne NE pro upgrade :-)
    KEJKLIR
    KEJKLIR --- ---
    SICKBOY4000: followup psal jsem zde [KEJKLIR @ iPhone - Apple reinvented the phone .... ]
    mi ten design nevadí, ani jsem nakonec zatím ani neomezoval tu transparentnost.
    SICKBOY4000
    SICKBOY4000 --- ---
    KEJKLIR: Tak jak po par dnech? Manželka nenávidí jakýkoliv upgrade iOS od doby, co kdysi upgradovala iPad a málem letěl z okna, brečela, že ma jiné ikonky:)))
    Ale hlavně, aby se ji 13 mini nezpomalil.
    Ja uz si po dvou dnech na iOS 26 zvykl a přijde mi fajn, hlavně foťák a video. Ale ty jine ikonky asi bude pro ni showstopper.
    HOLAKAC
    HOLAKAC --- ---
    Aha nerefreshla se mi diskuze :-) tak hlavně že máš vyřešeno
    HOLAKAC
    HOLAKAC --- ---
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    E2E4: yes!!!! diky!!! mel jsem na mesic zaplacenej NordVPN a v nedeli, kdy to zacalo blbnout tak mi vyprsel subscription a samozrejme na to zapomnel... ufff... Diky moc!!!
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MERTLAS: nemáš nějakou VPN aplikaci? V natáčeních sítě, není zapnutá VPN nebo něco divného (všude by mělo bejt auto) ?

dalsi možnost co zkusit , vypni IPv6
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    HOLAKAC: rad bych ho kompletne vymazal, ale to mi prave nejde, protoze nemuzu vypnout funkci findmy 😬 A nemyslim, ze to jde nejak obejit...
    HOLAKAC
    HOLAKAC --- ---
    MERTLAS: jestli máš čas, tak si ho zazálohuj, komplet smaž, nastav jako novej jestli pod novým bude fungovat. Tím (asi?) vyloučíš chybu nastavení. Pokud to nepůjde ani tam bude chyba nejspíš v hw.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam