• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOCTOR23Kemping a Freefleking
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    ATARKA: co si pamatuji, tak Dánsko byl ten problém, že nezastavíš legálně mimo parkoviště, všechno obehnaný plotem, všechno někomu patří, nakonec jsme našli nějakej plac u kempu, ale dali jen jednu noc.
    Ve Švédsku bych se vyhnul E55, tam to je peklo, moc lidí, moc turistů, zloději a zlodějíčci. V Norsku jsme nikdy neměli problém (byl jsem tam teda 98,99,00 a 01) Jednou jsme jeli busem (bez cestovky) a normálně zastavili u vodopádu, vytáhli 20 stanů a suda s pípou a nikdo se nepřišel ani zeptat. Jen často zastavovali, jestli nemáme nějakej chlast.
    ATARKA
    ATARKA --- ---
    CUKI: v zimě nikam nejezdim :) no zrovna jsem tuhle koukala na nějakej pořad a nějakej pán tam říkal, že za ním přijel kamarád ze švédska a byla mu tu v zimě zima, protože tam kde bydlí teplota klesne max lehce pod nulu a tady bylo - 10 .)

ještě v devadesátkách ? ten kalach a tahání lidí z auta falešnejma policajtama je realita roku 2004 myslim +- ... srbsku se vyhybám už několik let pokud to jde
    CUKI
    CUKI --- ---
    ATARKA: Norskej taky nebyl špatnej za asi 2000Kč :-D To je skoro výpalný.
    ATARKA: Jako na zimu do Skandinávie? Brrr, mě už je zima tady.

V Dánsku jsme problémy free campingem neměli, ale prostě jak je to placka tak všude zemědělsky udržovaná krajina a málo míst kam zajet (kde je to pěkný).
    Víc mě tedy negativně překvapilo Norsko kde 50m od stavby můžeš normálně i hodit stan. Ale realita dnes je už jiná. Na hodně místech vyhazovali že máš jít do kempu, kterej byl přeplněnej k prasknutí, ale peníze Norům nesmrděj no. Na severu za polárním kruhem je to hodně free a mohu jedině doporučit.
    ATARKA: Ještě v devadesátkách jsem se jako stopař setkal v Srbsku s falešnou mýtnou branou. Normálně nás policajti nasměrovali na vedlejší cestu že, tam je to neprůjezdné (nebylo) a dovedlo nás to na nějaký betonový plac kde to fakt jako peage vypadalo normálně jsme zaplatili všude to fakt vypadalo jako nově vznikající objezd města, jenže po chvíli překrásná cesta skončila :-) Když jsme se vraceli nebylo tam ani peage ani nic co by naznačovalo že tam kdy byla...

Dneska je to Evropská země jako každá jiná. :-(
    ROBOOTEK
    ROBOOTEK --- ---
    ATARKA: je to jako skoro uz vsude.. nrsmis mit kolem auta pohazenej nabytek ;)) ..a teda zaujalo me svedsko viz clanek.. to je zeme zaslibena ;)) https://all4camper.com/cs/kempovani-v-dansku-zakladni-informace/
    ATARKA
    ATARKA --- ---
    WRNQ: my to střídáme, teplo zima, takže letos jedeme do zimy, šéf byl Norsko Dánsko Švédsko a byl úplně uhranutej z Dánska, ale tam je snad free kemping zakazanej, musím to nastudovat
    ATARKA
    ATARKA --- ---
    SIEMENZ: tam je to dle výšky auta nebo dle výšky přední nápravy ne ? Za jurgena sem v Srbsku platila jak za kamion si vzpomínám, ale to už je nějakej patek.
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    ATARKA: Tímhle směrem jsme už dlouho nejeli. I když ten švédský most.....Hmm:)
    ATARKA
    ATARKA --- ---
    WRNQ: tak co je dneska levnyho viď :) furt levnější než francouzský mýto, italský tunely nebo svedskej most :)
    SIEMENZ
    SIEMENZ --- ---
    ATARKA: Mluvim o systemu vybirani myta a predevsim o zemich byv. Jugoslavie. V Srbsku, Bosne, Chorvatsku: peage... zlaty (dig.) znamky... :P
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    ATARKA: Jen jsou teda poněkud drahé, se mi zdá.
    ATARKA
    ATARKA --- ---
    SIEMENZ: tak to bejvalo kdysi, především v Srbsku, falešný mýtnice, typkove s kalachem a buď dáš nebo si něco vezmeme. Naštěstí je tahle era pase a můžu říct, že balkansky dálnice do každý rodiny, kam se hrabe D1 :)
    SIEMENZ
    SIEMENZ --- ---
    AAHHWISEGUY: Konkretne takove ty budky se zavorama primo na dalnici... na Balkane tez bezne.
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    CUKI: VELADA: děkuji
    VELADA
    VELADA --- ---
    AAHHWISEGUY: jop, počeštění francouzského slova "péage", označujícího placený úsek silnice. Angličtina pro to používá slovo "toll". V češtině máme neobratné "dálniční poplatek" nebo právě to "mýto". Vžilo se to mezi českýma travelerama, protože jejich cesty nejčastěj vedou do Francie nebo skrze ní a po cestě z Česka je to první země, kde se nějakým placením za cestu musíš zaobírat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    AAHHWISEGUY: Počeštění "péage" tedy česky správně mýto.

Na rozdíl od Čech kde jakýkoli placený úsek, můžeš objet po neplacených úsecích, to v Norsku nejde.
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    CUKI: co jsou "peáže", prosím? ptám se jako neznalej terminologie...
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    ASIG: potvrzuji, že to tak, jak popisuje CUKI: bylo vždy - cesta vyšla víceméně stejně trajektem, mostem nebo kombinací obou. Most je levnější, ale dáš víc za benzín. Výhodněji kdysi vycházel jen trajekt z PL Swinousce, ale tím jsem osobně nikdy nejel.
    některé místní trajekty/přívozy jsou zdarma stále
    export alkoholu je více než výhodný, před 20 lety jsme brali jejich zelenou naftu a vždy dělali překvapené a že nerozumíme, nikdo nás netrestal, byla za půlku, ale není to košer a již jsem dospěl, asi bych to už neudělal
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    ASIG: jestli pujcujete obytnak a cestujete celou cestu, tak je mozna levnejsi pujceni v Nemecku. Pripadne rychlejsi a pohodlnejsi rovnou v NO a tam si zaletet.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ASIG:
    Pokud nespěcháte tak přes mosty, alespoň jednu cestu. Jinak pokud se pamatuju je to cenově prašť jako uhoď. Tam jsme jeli z Roztoku do Trelleborgu. To má výhodu že v pátek po práci jsem sednul do auta a v noci přejel nudný Německo pak si odpočineš na lodi a přes den zase pokračuješ dál.
    Pokud chcete vidět něco zajímavýho, tak mnohem lepší je to dál za polárním kruhem. Za peáže ze platí zpětně. Dopředu si jen zaregistruj značku. A vyhnout se jim nedá. Je jak na dálnici tak na všech silnicích i ve městě.
    Na Værøy se dá prej ten dostat trajektem zdarma a pak pokračovat dál přes Lofoty. Ale to nemám ověřeno, my jeli po pevnině obě cesty.
    ASIG
    ASIG --- ---
    Ahoj, chtěli bysme s partou jet obytňákem do Norska. Zřejmě někam kolem Trondheimu. Máte nějaký tipy, jak se tam dostat co nejlevnějš, popřípadě cokoli užitečnýho dalšího? Na podobnej vejlet jedem poprvý. Díky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam