• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BECKOPracujete/podnikáte v cestovním ruchu? Výměna zkušeností, každodenní i nevšední situace s tímto byznysem spojené
    Vítejte vy všichni, kteří pracujete v oboru cestovní ruch. Ať už v cestovních kancelářích, agenturách, na letištích, nebo jste delegáti, vlastníte hotel či kemp, autobusovou dopravu, nebo točíte turistům zmrzlinu.)

    Toto auditko je tu především pro Vás, mělo by sloužit k výměně zkušeností, názorů, zejména na různé destinace, hotely, firmy se kterými spolupracujete a doufám, že přibudou i nějaké konkrétní reference.

    Diskuze je otevřená opravdu každému tématu z tohoto oboru. Všichni víme, jak moc je obsáhlé, tudíž se nebojte jakékoliv otázky a zároveň Vás žádám, pokud jste odborníci, o každou rozumnou odpověď. Jednou se bude ptát někdo jiný, příště to můžete být vy.

    Na nástěnku budu postupně umisťovat všechny, kteří v tomto oboru podnikají. Prosím připojte k vašemu webu kouzelné slovíčko HOME .)
    Pokud podnikáte v oboru příbuzném, nebo pro cestovní ruch užitečném (tzn. autodoprava, webové stránky, poradenství...atd....), umístím Vás na nástěnku také. Na nástěnce se také pravděpodobně objeví Vaše reference ke konkrétním firmám.
    rozbalit záhlaví
    DADULKA
    DADULKA --- ---
    POPEY: momentálně je to pase...ale možná se během roku ozvu ;-)
    POPEY
    POPEY --- ---
    DADULKA: mam cestovku. co potrebujes?
    DADULKA
    DADULKA --- ---
    ahoj, je tu někdo kdo má cestovku nebo tam aspon pracuje...měla bych takovou prosbu :-)
    LOG_LADY
    LOG_LADY --- ---
    Nemate nekdo zkusenosti s incoming Stag turismem?#diplomkaamoreotazek ...
    JEAN_C_BAL_GRAM
    JEAN_C_BAL_GRAM --- ---
    Ahoj,
    mám nějaké reality v Thajsku.
    Dala by se navázat nějaká spolupráce?
    Kolega tam žije několik let a je schopný tam cokoliv zajistit.
    Díky za info.
    ESTHER
    ESTHER --- ---
    Jjj, mas to hezky rozjety, gratuluji, a at ti budoucnost vyjde.
    HOEZO
    HOEZO --- ---
    ESTHER: Ja to resim pres osobni znamosti a dosavadni cinnost. V NL jsem studoval, stale jsem v kontaktu s prednasejicimi z univerzity a spolupracuji s nimi na vyzkumu. Vedlo toho pisu clanky apod. Nerikam, ze jsem znamy (spis naopak ;) ), lec uz si na me kontakty nekdy predavaji. Vsechno je ale otazka 6 let prace v zakulisi, proto bych rad ted na denní svetlo.
    ESTHER
    ESTHER --- ---
    HOEZO: Zdravim,
    taky jsem mela ten napad vyuzit internet jako primou a nejlepsi distribucni cestu, jak nabidnout sve sluzby. nejak jsem ztroskotala na tom, jak si me vlastne mi potencialni zahranicni klienti najdou, nebo jak si je najdu sama? mam vyuzit placene inzerce na googlu, coz neni uplne nejlevnejsi cesta, nebo proste cekat, ze se nekdo uklikne na moje stranky. Tak by me zajimalo, jak to hodlas vyresit ty. Diky moc, kdyby tak posta.
    HOEZO
    HOEZO --- ---
    JELYFISH:
    TESKERA: Mockrát Vám oběma děkuju za rady! ;) Ja ani pro zadnou CK pracovat nechci. Chcu si rozjet vlastni podnikani a to tady provadet lidi, co prijedou, a ktery si uz najdu v zahranici. Z jejich cesty nic resit nebudu, maximalne poradim. Naopak bych mel pak rad moznost si pronajmout bus, zabookovat hotel a vyjet s lidma za hranice na 3 dny.

    S tou pamatkovou zonou, cekam, ze praxe je takova, ze kdyz te tam chyti s nejakou skupinou, tak dostanes pokutu, kdyz nemas zkousku.
    TESKERA
    TESKERA --- ---
    JELYFISH: vyse v diskuzi jsem pak psala, ze v soucasnosti je to jiz zivnost volna... myslim, ze to plati tak od 2009/2010.. drive prodminky pro pruvodcovani byly takove, jak jsem psala...
    JELYFISH
    JELYFISH --- ---
    TESKERA: Ahoj, mam dojem, ze podminky, ktere jmenujes se vztahuji na zalozeni vlastni CK. Pokud chces cestovni agenturu, nebo provadet, je to zivnost volna. Nasledne pak pro CK potrebujes rok potvrzene praxe v cestovnim ruchu. Podle mych informaci z ministerstva pro mistni rozvoj na to staci prokazat, ze mas vystaveny ZL na provadeni nebo CA po dobu vic jak jednoho roku. Pravidla v Cechach jsou opravdu volna a zadny univerzalni, celoevropsky zakon neexistuje, incomingovy turismus si resi kazdy stat po svem. V Italii ma vlastni pravidla, dokonce kazdy region :)
    JELYFISH
    JELYFISH --- ---
    HOEZO: Ahoj, zivnost je to opravdu volna, zadny zkousky ani nic takovyho nepotrebujes k tomu, abys na to mohl/a mit zivnost. Zkousky potrebujes, pokud chces udelat lepsi dojem na CK (u nekterych je zk podminkou), pokud chces delat hosrkeho pruvodce nebo chces provadet v pamatkovych zonach, na to pak potrebujes zvlastni zkuosku, kterou zpravuje dana obec. V pripade prahy to zajistuje PIS (prazska informacni sluzba). V zahranici, pokud jedes s cestovkou a nepodnikas v danem miste na vlastni pest, plati pravidla pro pruvodce zahranicnich zajezdu (tj. staci zivnostak a rpesvedcit danou cestovku, ze na to mas). Opet je treba vyhnout se provadeni v exponovanych lokalitach, ktere maji vlastni, mistni pruvodce. Ale to vse ti vetsinou v ramci zacviku nebo povidani rped zajezdem v CK reknou. So don't worry a v pul je hotovo :)
    TESKERA
    TESKERA --- ---
    HOEZO: ver panu Ruxovi .o) je to kapacita!
    HOEZO
    HOEZO --- ---
    TESKERA: uz jsem v mezicase napsal panu doktoru Ruxovi a ten mi odpovedel, ze mi staci jen zajit si na zivnostensky urad a zaridit si vypis. ale zda mi to to nejak hodne malo. ;)
    TESKERA
    TESKERA --- ---
    HOEZO: ja nemam zkusenost, jak moc v realu striktne dodrzujou to papirovani - treba bude stacit, kdyz ti znami vydaji nejake potvrzeni, ze jsi pro ne alespon ty tri roky provazel.. ale podle me k vystaveni zivnostaku budes potrebovat nejaky osvedceni, ze jdi pruvodce cestovniho ruchu tak jako tak..

    jinak to vis ze jo, ze bezna praxe je na cernocha .o) procti si radsi i ten zakonik, jaky tam jsou sankce.... ikdyz tedka vlastne plati ta uprava zakona, ze je to volna zivnost, tze to treba nebudes ani potrebovat... spis bych si vystala forntu na zivnostaku a optala se tam, co k tomu primo potrebujes! .o)
    HOEZO
    HOEZO --- ---
    TESKERA: jinak s touo praxi je to osimetny - v ramci skoly jsem parkrat provazel, ale vime, jak moc oficialne to bylo... ikdyz to bylo domluveny pres znamy a nestal jsem nekde s parapletem na Staromáku jako ´The experienced guide´;D
    HOEZO
    HOEZO --- ---
    TESKERA: jeee vidis, zrovna tenhle supr clanek jsem nasel a uz planuju ze panu doktorovi napisu. Kdo se nepta, nic nevi ;) Toto jsem se prave bal, ze budu muset davat tech 10k a mas pravdu, zkousky nejsou vubec jednoduchy ackoliv jsem delal statnice s dejin kultury... Na druhou stranu je celkem vtipny se podivat na seznam Asociace pruvodcu, ze v cely ČR je jenom asi 7 pruvodcu s Nizozemstinou... kolik jich teda musi pracovat načerno ;)
    TESKERA
    TESKERA --- ---
    HOEZO: no, k te skole budes urcite potrebovat osvedceni, ze mas pruvodcovske zkousky a nebo budes potrebovat osvedceni, ze jsi nekde alespon ty tri roky provadel.. bez praxe nebo bez zkousek ti asi ten zivnostak nevystavej.. pro zahranici je to to samy co u nas.. podminky plati celoplosne po clenskych statech EU, krom florencie, vatikanu, benatek (ted si nevybavim kde vsude) jsou potreba pruvodci, kteri maji pouze ty mistni zkousky.. pro pamatkovou zonu prahy je to to samy - velkej business, ty zkousky stoji cca 10K a nejsou uplne jednoduchy, ale je to vhodny s tim tvym prekladatelstvim, protoze uz muzes mit primo specializaci na nejakej jazykovej okruh turistu .o)

    mrkni, tenhle clanek psal ho primo muj ucitel..
    http://www.cot.cz/data/cesky/05_11/priloha_C1105.pdf

    tady je portal nasi cesky centraly, mozna tam taky neco najdes
    CzechTourism
    http://www.czechtourism.cz/

    a pak primo zivnostenskej zakon.. c. 455/1991 Sb.
    HOEZO
    HOEZO --- ---
    TESKERA: Díky za rozsahlou analyzu! ;) no a jak to je kdyz mam VS humanitniho smeru se specializaci kunsthistorie? A to osvedceni pro mistni pruvodce mam zapotrebi i kdyz se pamatkovy zone vyhnu? No a to zahranici teda bude jeste otazka sama pro sebe ;) btw neni nejaky portal, kde je vse pohormade a srozumitelne? ;)
    TESKERA
    TESKERA --- ---
    HOEZO: ahoj, predpokladam, ze se jedna primo o pruvodce cestovniho ruchu (ne treba horsky nebo sportovni..).. pro pruvodce cr dle zakona o zivnostenskem podnikani musis splnit podminky: a) VS vzdelani v oblasti cr nebo b) vyssi odborne vzdelani v cr nebo c) uplne SS vzdelani + 3 roky praxe v oboru nebo d) uplne SS vzdelani v oblasti cr nebo e) uplne SS vzdelani + doklad o vykonani odborne zkousky z cr nebo f) doklad o rekvalifikaci + doklad o 2 letech praxe.....

    pozor na to, ze v nekterych zemich (vcetne treba pamatkove zony Prahy) je nutne mit jeste dalsi osvedceni pro mistni pruvodce .o)
    HOEZO
    HOEZO --- ---
    Zdravím,
    chtěl bych si udělat ŽL na průvodcování + překladatelství. Vzhledem komu že průvodcování patří k volným živnostem, je zapotřebí nějaký dokument o odbornosti? Nebo vážně stačí jen ohlášení? Nerad bych se s někým/něčím dostal do křížku. Díky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam