• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OOPSMulti-Touch: novy zpusob ovladani PC
    OOPS
    OOPS --- ---
    CLAD: souhlas, ja sem to ted nebral z toho hlediska - cekejme, ale makejme at mame reference a pak uz muzes takovou iniciativu v krajnim hledisku v podobe konference vyvinout s ostatnimi.
    CLAD
    CLAD --- ---
    OOPS: ja bych na nejaky celosvetovy konference moc neveril. to vis, ze se tim zabyva spousta tymu, ale stejne nakonec vyhraje ten zpusob, ktery bude nejprirozenejsi a prijde dostatecne brzo. ostatni uz jen budou reagovat, v americe za to jeste budou platit.
    to mas jako s hrama. taky se nejdriv ucis jak se ovlada a nakonec vyhraje Wiimote, kde se to ucit nemusis...

    chci tim jen naznacit, ze je dost alibisticke cekat jak se situace vyvine a nesnazit se prijit na svoje vlastni reseni. co kdyz prave to nase bude nejprirozenejsi? :)
    OOPS
    OOPS --- ---
    NAILER: verim, ze se najdou i jine zpusoby jak simulovat CTRL apod. Treba vyslovis: "CONTROL" :D
    NAILER
    NAILER --- ---
    OOPS: jo, s tim palcem a dvema dalsimi prsty to dava smysl ... akorat by tyhle vicedotykovy zkratky branily telesne postizenejm ... pro ne by mohl byt multitouch taky silnym nastrojem
    OOPS
    OOPS --- ---
    NAILER: to taky jde, ovsem pouze pri dotyku min. 2, mozna min. 3 prstu dane ruky, pricemz jeden z prstu musi byt nutne palec. Ale verim v jednu vec, o tech gestech by se mela vest celosvetova konference, kde by se vymyslelo jak teda. Verim, ze na mnohych univerzitach a spolecnostech uz maji nejake navrhy.
    NAILER
    NAILER --- ---
    aha! ja myslel, ze to je rozpoznavani, ktera ruka je leva a ktera prava :)
    OOPS
    OOPS --- ---
    NAILER: no to uz jde. dvojdotyk jedne z rukou bude mit min vzdalene body, ktere budou udrzovat +/- konstatni vzdalenost, protoze prsty se zase tolik nevzdaluji mezi sebou. Naproti tomu tam budes mit 1 rebelsky bod druhe ruky, ktere se bude hybat vic. Zni to kostrbate, ale nemusi to byt zas tak slozite.
    NAILER
    NAILER --- ---
    OOPS: jak poznas levou a pravou?
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    CLAD: Zkusím pohledat nějaké studie. IMHO je páteř při sledování desky stolu v nepřirozenější poloze, než při sledování klasického monitoru.

    Nicméně poslední vteřiny tohoto videa mohou být inspirací. Sice nevím, jak by to fungovalo technicky, ale vize je to sympatický a myslím smysluplná.
    CLAD
    CLAD --- ---
    OOPS: google earth uz umi rotace? wow :)
    NASA
    NASA --- ---
    OOPS: ono z dalky se mi to keca, co? nekdy bych to rad osahal, pak bych na to mel asi jinej nazor...

    jak to ty vidis s tou velikosti, myslim jako do budoucna, az to uzraje + nahled na to jestli vodorovne, nebo svisle
    imho stul zabira moc mista, pokud ma byt jen na mt, a pokud bude fungovat i jako stul, pak je otazka, co s bordelem, co na stelech byva (pivko, cigara, tuzky, par cd, hrnecek...)
    ve svisle pozici zase jestli tak velky, ze u toho budes muset stat, nebo velikost dejme tomu tech 25"?
    OOPS
    OOPS --- ---
    NASA: tak ty shortcuty mas pak uz trebas pomoci gest
    - napr: CTRL muze byt leva ruka dvojdotyk a prava ruka stetec jednodotyk
    nebo SHIFT - trojdotyk a druha ruka ovlada jakoby mys

    na tohle se uz dnes da naprogramovat mousedriver ... mame tak napr. udelany google earth ... zoom, rotace atp.

    Az se trochu uklidni ten vanocni fofr, pokusime pripravit photoshop, doladit jeste ten google earth a treba nejake 3D napr. Rhinoceros. Natocime videa a pustime do sveta.
    NASA
    NASA --- ---
    OOPS: u ty presnosti jsem myslel spis na ten prst, ze je dost nepresnej, ale to zvladne tuzka (ale pak je to v podstate mt-tablet)
    ad to s tim photoshopem - jak detekujes kterej prst se dotyka?
    me zatim na vetsinu vychazi, ze by se hodil spis ten tablet
    teda v tom modelovani se to asi uzije

    jako ja vam fandim, je to uzasna vec, doufam, ze si to nekdy taky osaham, ale u toho vyuziti bych se drzel spis tech specifickejch zalezitosti, jako jsou prezentace, vizualizace a tak

    jeste u toho phhotoshopu, tam je prace dost zalozena na shortcutech, ze ti neco jinyho dela tenhle nastroj se shiftem, neco jineho s altem, neco jineho s ctrl

    ale libilo by se mi mit v podstate stejnej komp (no dobra nadupanejsi :-)), s tim, ze bych mel mt-monitor, po kterym bych mohl obcas matlat prstem misto hledani mysi

    pak je take otazka jaka velikost je pro ktere uziti optimalni
    OOPS
    OOPS --- ---
    "na kazdem prstu jinak tlustej stetec" -> ted sem si uvedomil, ze tohle je blbost, pac nevime, ktery prst je ktery :D ... ale tu lehkost a presnost dotyku prstu pri retusi fotky si asi dovedes predstavit ... navic spousta umelcu to oceni zejmena z toho hlediska, ze neumi delat tolik s mysi
    OOPS
    OOPS --- ---
    presnost? to je jenom otazka technologie --- myslel sem spis 3D modelovani nez rysovani. Taky si to predstav na Photoshop - retus fotek, na kazdem prstu jinak tlustej stetec... Nicmene fyzicka klavesnice muze byt vzdy na nejakem pultiku pod displayem, pripadne na nejakem rameni - osobne se mi taky nelibi dotykova klavesnice na obrazovce.
    NASA
    NASA --- ---
    osobne bych to videl spis pres ten zabavni prumysl + vizoalizace dat, ale v kancelarskem prostredi si myslim, ze klavesnice je vhodnejsi na zadavani textu diky zpetne odezve (nekdo to uz tady zminoval) a u toho rysovaciho prkna si zase nejsem jistej, zda bude dostacovat presnost
    kazdopadne s tim, ze by bylo vhodne nastinit standardy souhlasim
    ale uvidi se, co s tim udelaji uzivatele, az to dostanou do ruky

    d/s mode
    OOPS
    OOPS --- ---
    CLAD: souhlas - stul nebo v pripade designeru -> velke multitouch rysovaci prkno
    CLAD
    CLAD --- ---
    myslim, ze lidi jsou celkem zvykli se divat na desku stolu. to jen ta pocitacova generace na prelomu tisicileti se musela divat stale pred sebe :)
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    OOPS: Některé části ano, ale třeba to okno s Wikipedií jsem teď viděl poprvé. Velmi zajímavé. Líbilo by se mi, kdyby bylo MT možné použít místo klasického PC třeba v kanceláři. Tam bude ale asi problém s ergonomií. Nedovedu si třeba představit, že bych se osm hodin díval na desku stolu, na které bych psal smlouvy, nebo pracoval s IS.
    OOPS
    OOPS --- ---
    FALLENANGEL: architektonicke studia, modelovani 3D, intuitivnejsi a rychlejsi ovladani specifickych aplikaci, spolecenske hry (napr. v restauracich), a tady bych mohl pokracovat do nekonecna (videls. www.perceptivepixel.com ?)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam