• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OOPSMulti-Touch: novy zpusob ovladani PC
    BLUE
    BLUE --- ---
    ALERT: Muze, ale znamena to hovno. http://en.wikipedia.org/wiki/Multi-touch
    ALERT
    ALERT --- ---
    BLUE: ses fakt dulezitej :) muze se to psat obojim zpusobem..
    BLUE
    BLUE --- ---
    jedna dulezita vec - neni to Multitouch ale Multi-touch
    CLAD
    CLAD --- ---
    ALERT: takova sbirka starejch odkazu... ALE, byl mezi nima jeden zajimavej, hodnej blizsiho pruzkumu
    http://www.v3ga.net/processing/BlobDetection/index-page-home.html
    ALERT
    ALERT --- ---
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    OOPS: Myslim, že ty gesta by měli být jako ty teplý klávesy doplňoková a bez nich to půjde. Ano můžeš udělat násilnout standartizaci, ale pak rozhodně nesníš tvrdit jak je to děsně intuitivní a nenásilné. Navíc si myslím, že ty symboly mohou napáchat dost škody a často je člověk udělá jaksi nevědomě a nebo musí jít o kompikovanější čínské znaky..
    OOPS
    OOPS --- ---
    RUTHAN: takovahle moznost by tam mela byt, nicmene se obavam, ze to povede k destandardizaci. Vem si, ze prijdes k MT svy kamosky, a ta tam bude mit ty gesta namapovane jinak a ty vlastne nebudes moct ten pocitac ovladat. Minimalne by mela byt nejaka zakladni gesta, ktera ti umozni ovladat pocitac jako takovy vcetne zakladnich prikazu a nasledne gesta pokrocila, ktera budou rozsirenim. Kazdopadne by tech gest nemelo byt mnoho a nemely by byt prilis podobne. Pac by se potom mohlo stat, zes chtel vytvorit slozku a misto toho si ji smazal apod.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    OOPS: Podle mě nic jako intuitivní symbol gesto mi přijde špatnej výraz neexistuje, takže bych to uživateli ani nevnucoval, bude to násilné a vše o intutivní technologii bude lež, bych to dal nějakou volitelné rošížení, kde bude nabítka x symbolů a uživatel si je pak přiřadí smysl konkrténího symbolu, jako uživatelskou klávesovou zkratku.
    OOPS
    OOPS --- ---
    RUTHAN: Tim chtel rict basnik? Hm. Nicmene taky nevim jestli znas XGrid a podobne technogie. Nicmene Apple bych fakt uz nechal stranou. Nevim, navrhl sem x ruznych server clusteru pro encoding, zpracovavani dat a neprijde mi, ze by si nekdo sakra potreboval skalovat svuj Personal Computer (PC), a pripade, ze potrebuje tak pouzije distribuovany rendering (nejcastejsi vyuziti) - video processing, 3D rendering a rozlozeni na vice stroju v okoli. Ale uz se nechci bavit na tohle tema, na to sou tady jina auditka, kde si muzes o tom flejmovat do aleluja.

Sel bych se bavit o gestech pac me zajima, k cemu bys vyuzil gesto lezata osmicka, trojuhelnik, ctverec, sikma cara.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    OOPS: Myslim, že tady se dá položit na stůl relativně jednoduchá otázka a argument, komu nestačí škálovatelnost PC HW? Takových lidí moc nebude.
    OOPS
    OOPS --- ---
    RUTHAN: Mac vs. Cokoliv = infinite flame. At si kazdy pouziva na co ma chut :)
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    OOPS: Sem čet, dost článků o prosazování různejch technologií applem a dost často šlo o omyly, nejsou to nějaký geniální bozi a pro američany je cool effect důležitější než ostatní. Osobně mi Apple dost mají jelikož zase vytváří další minoritní platformu, která tříští trh. Podle mě jeho ideální pozici je výrobce alteenativního OS a konkurence pro MS či Linux, né že by nešlo nacpat MAC OS na PC a asi pudou dát i Wokna na MAC, ale je to zbytečná ostrukce, zvlášť když unitř jsou vpodstatě ty samý komponenty.
    OOPS
    OOPS --- ---
    haha ... no a na to knock knock se da odpovedet ... tak mu rikam, Who's there? ... a on mi rika, ze prej nakej Thomas. A ja povidam, Thomas who? A on mi rika: Thomas Happy Fella.

A kurva ... me se libi jak ten clovek co ma Maca neustale objevuje ty kouzla, ktere tam Steve s klukama udelali.
    OOPS
    OOPS --- ---
    RUTHAN: umi to dokonce i obracene - rozpoznava tvou rec.
    http://www.apple.com/education/accessibility/technology/speech_recognition.html

prave sem to vyzkousel a funguje to skvele. Pozaviral sem si secky okna a pak sem tomu rekl: Tell me a joke ... a mac povida: Knock knock ... a pak mi rika: Enough jokes, back to work :D

Ty kravo, to by me zajimalo na cem v tom Applu jedou :D
    OOPS
    OOPS --- ---
    RUTHAN: ad cena: staci vedet kde nakoupit.
    Anyway: http://www.apple.com/education/accessibility/technology/text_to_speech.html
    Umi to jen anglicky, takze Babicku ti to neprecte.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    OOPS: V XP je jakejsi Speech, ale to je slabota, takže pokud se ten soft na MACovi nějak jmenuje tak mi to sem prosím napiš. Nepatřím mezi boháče a tak sem Mac jen viděl, je to 3x tolik peněz za ten samej výkon, aspoň co se týče počítačový grafiky.
    Ano u těchto malých šidítek je určitě dotykové ovládání plusem, ale určitě stačí jedna ruka a dva prsty.
    OOPS
    OOPS --- ---
    RUTHAN: Apple iPhone pouziva multitouch - drzels ho v ruce? Prijde mi, ze to je tak 50x min namahavejsi na ovladani nez sebelepsi Nokia ci PDA.
    Apple Mac Book Air ma multitouch touchpad - taky celkem pouzitelne - sou snad nekde nejake videa.
    Vim, ze se o tom z tve pozice asi tezko diskutuje, kdyz to clovek nezkusil, ale ver mi, ze to zas taaakova hoch-namaha neni ;)

ad "převod textu na mluvené svolu": nevim jak MS, ale muj Mac na me bezne mluvi a cte mi pohadky na dobrou noc .)
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    OOPS: Já sem tam napsal, proč se mi zdá sebe větší obraz zbytečnej. Architektura, 3D grafika a design jsou věci co házím do jednoho pytle.
    Přirozenější to asi, je ale zákony fyziky fungují a tohle mě ta přirozenost proti tí námaze, jednoduše nevyhraje. Ale zas nadruhou stranu najde se spousta lidí, co ocení cool efect.
    Samozřejmě je lepší mít stůl s internetem než bez, ale to asi ještě dlouho nebude záležitost obyčejných lidí a v tomto oboru je skutečně budoucnost těchto hraček, ale revoluci v obvládání pro běžné uživatele, bych v ní nehledal, už jen protože ty ruce taky vadí ve výhledu..
    MS neni ideální firmou na prosazování nových věcí, většinou z něj padaj obtížně použitelní kočkopsy.

Tak mě napadlo, znáte někdo nějakej pokročilepší soft na převod textu na mluvené svolu, právě MS prý do toho hodně ivestoval, ale nic moc sem neslyšet.
    OOPS
    OOPS --- ---
    RUTHAN: co se tyce zabavy, tak na tom uz zapracoval microsoft: http://www.microsoft.com/surface/ nebo stary znamy iBar http://www.youtube.com/watch?v=iaKehq6qsdY

me vsak zajimaji jine oblasti, zejmena architektura - nadhled jednoduse vytvoris zoomem out. Velikosti monitoru nejsi limitovan - pouzivame projektory, muze to byt klidne veliky jak zed.

Ve finale zjistis, ze hybat rukama je sice namahavejsi, ale prirozenejsi pro telo ... znam par grafiku, ktery maji problem se zapestim skrz mys. Stavajici ovladani PC je krecovite. Jasan, na text bude muset byt klavesnice - casem treba rozpoznavani hlasu a prevod na text, (ale to bude "pouzitelne" jen v uzavrenych prostorech). Nicmene mys je zcela jiste nahraditelna.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    OOPS: Pěkně blikající pohádka, ale reálnou použítelnost velice malou, až bude software na rozpoznávání hlavu a jeho převod na text na slušný úrovni tak je možné ho doplnit o tento sofware a já použitelný celek na specifickou práci, ale pořád je tu problém, že tato práce je fyzicky daleko namáhavější než klasická práce s myší, kde váhu ruky řeší stůl a opěradlo..
    3D grafika tam použitelnost je, ale opět člověk potřebuje nadhled a musel by pořád chodit blízko a daleko od kresleného objektu, takže zjistí, že velikost videlné plochu skončí na velikosti kvalitního monitoru. Pokud by bylo možné malovat na dálku sem popsal výše, tak je to něco jiného a podle mě je to technologicky vzládnutelné. 2D graficka tam se píše víc a musí být dost frustrující najednou běžet naťok text a nebo ho psát stylem mobil či vyvovávat průhlednou klávesnici na obrazovce.
    Osobně vidím použitelnost alternativního ovládání hlavně u zábavy, né u práce na celý den, hlavně u her. Viz třeba ovladač k wii, k tomu by to chtělo konečně slušné 3D brýle a oblek co by snímal pohyby celého těla a přenášel je do hry. Tam mě napadá zádrhel stylu běh, chůze a lezení po řebříku. Zajímavý by mohly být i onlinovky, kam by se právě nepřenášeli pohyby hráčů v reálném čase. Dalším krokem je implementace force feedbacku, čili nějakého odporu, kladem nému ve velkém pohybu asi přes stimulaci nervů..
    Možná to půjde vymyslet i lépe, ale přesto vývoj tímto směrem vidím jako nevyhnutelný.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam