Dobre harakiri vespolek!
Vcera jsem koukal na Samurai (samurai assassin) od Kihachi Okamota.
http://www.csfd.cz/film/25839-samurai/
Pro me asi nejlepsi z chambar spolu se Seppuku.
Libilo se mi to dokonce o chlup vic nez Okamotova Zbesilost (sword of doom), ma to sice uplne jinou atmosferu i zpusob vypraveni a dost tu zapachaji shakespearovske motivy, ale prislo mi to jeste filmarsky naslapanejsi, cistsi, filmove zabavnejsi a historicky komplexnejsi... Mozna nekdo namitne, ze pribeh Sword Of Doom neni oproti Samuraiovi tak ucebnicovy a pointa neni ani zdaleka tak predvidatelna, ze osobnost psychopatickeho hlavniho hrdiny v podani Nakadaie je naprosto vyjimecna, ale mne v Samuraiovi vic sedla vyvazenost a perfektni vykresleni cele slozite dejove mozaiky - velmi zabavne podani historie, na koukani lehci a presto jeste vice strukturovany scenar plny mozaikovitych flashbacku, odbocek a historicke preciznosti. Proste perfektni koncept! Svizny a vecny voiceover (zacatek i konec je denikovity a'la Seppuku), prijemne tempo. Z kamery jsem nadseny uplne maximalne, vizualne fascinujici hra svetla a stinu, vynikajici exteriery a vyborni herci - Toshiro Mifune tady hraje naprosty nadprumer (prosty nadprumer je u nej standard;)), neni jenom krikloun, ale dava sirokou skalu nalad a pocitu - vyborne ztvarnena osobnost Niira pripomene trochu Mifuneho roli v Sedmi Samurajich svymi opileckymi excesy, navic zde jeste zari v soubojich, kvalitativne srovnatelnymi se Sword Of Doom. Krasna Michiyo Aratama je k sezrani, dustojny symapticky ucenec v podani Keija Kobayashiho a velmi zajimavy zloun nejzlejsi, chladnokrevny vudce Yûnosuke Itô s potmesilym pohledem, zkazenymi zuby a orlim nosem. Film uz od zacatku prekvapuje a je i dost akcni. Fakt radost!! :) Ted nevim, zda mi to jeste neco muze prekonat, ale uz se tesim na Kurosawuv Krvavy Trun.
Komu se libilo Kobayashiho Seppuku, Samurai Rebellion a Okamotovo Sword Of Doom, tak bude z tohoto rodit kraliky z klobouku!
Nedavno jsem koukal na Kurosawovu Skrytou Pevnost, ta funguje i dnes vyborne jako dobrodruznej epos, takove zabavne, scenarem vysperkovane dobrodruzne putovani na pomezi easternu. Proti Okamotovu Samurajovi (a dalsim chanbaram) je to samozrejme jen "plytka" zabavovka (no i kdyz ta oslava vcetne tancu a zpevu!!). No samozrejme nesrovnatelne ;)