• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Opera - Fast and Sexy browser
    SUK
    SUK --- ---
    HONZAF: Jestli neco nesnasim, tak je to, kdyz si "webova stranka" nabindi nejaky klavesy nebo pravy tlacitko. To proste na webu nema co delat!
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    REDFOX: snizeni zateze serveru, rychlejsi odezva UI .. ? (a prijde mi ze neco treba jinak neudelas... (treba klikni pravym mysitkem na ikonku a dej odpovedet..) ja tomu teda nerozumim priznavam ..)
    TROFOZOIT
    TROFOZOIT --- ---
    To je ten Web2....... 0
    SUK
    SUK --- ---
    REDFOX: Tenhle trend me taky sere, ale jsou chvile (zdrojem dat je pomaly zarizeni, ktery ma dost jiny prace, nez generovat obrazky a podobny veci), kdy je tohle docela od veci. Mimochodem, nepredstavuj si pod tim web ala facebook. To moje funguje ve vsem od Opery 12 vcetne. A pomaly to neni. Nicmene je pravda, ze to je dost specifickej pripad...
    TOMAS3333
    TOMAS3333 --- ---
    REDFOX: lebo je to dynamicke?
    REDFOX
    REDFOX --- ---
    SUK: Vysvětli mi tenhle "módní" trend, přenechávat skriptování na klientovi (=značný risk nekompatibility), vs. spolehlivě fungující server side scripting (PHP, ASP.NET aj.)? Mně osobně stránky zahlcené javascriptem už docela lezou krkem, načítá se to půl hodiny, často to nefunguje jak má (zvlášť v Opeře Presto) a klientům s vypnutým JS web pochopitelně nechodí vůbec. Sám stále preferuji PHP a JS používám opravdu v nezbytně nutné míře.
    SUK
    SUK --- ---
    HADIAK: Jo sorry, tys myslel Chromperu :)
    SUK
    SUK --- ---
    HADIAK: No. Tak si predstav, ze pada. Obcas se mi stane, ze prestane fungovat Ctrl + (C|V) a v jednu chvili to proste zuchne.

    Jinak vsechny ty facebooky, gmaily a podobne mi zatim funguji (teda, ted prestaly gdocs). A ja fakt nechapu, co tam kde delaji - sam vyvijim docela silenou aplikaci s pouzitim javascriptu a pouzivam v tom pomerne dost novinek - WebSockets (vcetne binary), Typed Arrays a tak... a krom drobneho bugu s resenim na par radku to vsechno bezi stejne, jako v IE11+, Chrom, FF.
    HADIAK
    HADIAK --- ---
    SUK: tak teraz uz nepada :) sice nema ani tie featurky naviac.. ale nepada! :)
    SUK
    SUK --- ---
    KOC256: Vyvoj specialitek, to byla specialitka opery tak od verze 9. To je asi tak doba, kdy to s O zaclo jit do riti - pridavali specialitky, ficury, blbinky a hromady starych bugu neopravovali, O zacinala padat a tak. No, vznikla jeste desitka, jedenactka, dvanactka. Podobnej vyvoj, krom oprav signifikantnich padu zadna zmena. :-/
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Me duvod proc presli z opery na chrome prijde celkem jasny i kdyz mozna to tak neni...

    Nevim zda meli nejaky funkcni model na zaklade ktereho dotovali vyvoj SVE opery... Takze si jednoho dne proste rekli, ze zakladni vyvoj jadra nechaji na komunite a budiou ho mit zadarmo a budou se soustredit jen na specialitky. Jen mi bohuzel prijde ze vyvoj specialitek nejak ustal - lepe receno ani moc nezacal.

    On totiz ten vyvoj neco stoji a to neco bude dost cloveko-dnu na fulltime...
    WRYKOLAKAS
    WRYKOLAKAS --- ---
    No mě facebook přestal fungovat v opeře někdy před dvěma tejdnama.... tak jsem se rozhodl, že fb přestanu používat....
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    TROFOZOIT: todle me neprestava udivovat. me facebook prestal fungovat v opere letos. predtim i od googlufungovalo vse co jsem pouzival. a todle (nazval bych to nepredikovatelnosti chovani) byl imho daleko zavaznejsi prusvih nez ze vsem nefunguje jedna vec stejnym zpusobem.
    HADIAK
    HADIAK --- ---
    TROFOZOIT: chapem porovnanie vlaku a autobusu, ale ku*va nechapem, preco sa napriklad nova opera nepyta, ci ju chcem naozaj ukoncit? to s renderovacim jadrom nema nic spolocne. to je proste ich neschopnost. keby tam neboli aspon tieto veci, clovek by to skor prekusol... :/ takto fakt len jeduju...
    WRYKOLAKAS
    WRYKOLAKAS --- ---
    TROFOZOIT: no je to smutný, já měl operu tak rád.... je fakt že facebook když na něj jednou za tejden kouknu, tak se chová podivně.... ale třeba gmail mi běží v pohodě
    TROFOZOIT
    TROFOZOIT --- ---
    WRYKOLAKAS: No, možná nechceš, ale stejně poznáš.
    Vývojáři Opery se z důvou, který moc jasný není, rozhodli, že to celé co původní roky dělali zahodí a na enginu Webkitu začali stavět úplně nový prohlížeč. Bohužel Webkit má úplně jiná omezení (a má jich hodně). Všechny ty uživatelské změny, celý systém jak Opera pracovala, všechny možnosti co měla, to je všechno jiné, je to pryč.
    To je jako bys nastoupil do autobusu převlečeného za vlak a divil se že nefunguje jako vlak. Protože to není vlak. Jen má zamaskovaný kola aby to nebylo tak vidět a vevnitř vyměnili sedátka. Uvnitř je to autobus a ten se nemůže prostě chovat jako vlak. Takže Opera se změnit musela, protože Webkit jádro prostě spoustu věcí neumí.
    Už se to snaží přes rok modifikovat vlastním směrem, ale pokud (jestli) to někdy bude víc připomínat původní Operu, to je otázka. Zatím akorát hromadně ztrácejí dlouholeté uživatele.

    Přestat používat dvanáctku samozřejmě taky nechci. Ale dvanáctka se už přes rok nevyvíjí a zřejmě ani nadále vyvýjet nebude. Prohlížeče existují ve velmi dynamickém prostředí, každé zastavení je časem znát. A toto je konečná stanice.

    Už před rokem, se v ní nedal používat Facebook, nedalo se v ní slušně používat v zásadě cokoliv od Googlu (mapy, G+, galerie, obrázkové vyhledávání, kalendář, Gmail,....) a pokud ano je to nesnesitelně pomalé, na řadě stránek co používám k práci přestalo něco fungovat.
    Google teda nesnášel Operu odjakživa takže tam své stránky cíleně kazil, což teď tak okatě nemůže, protože Opera je vlastně vevnitř dost totéž co Chrome.

    Stejně ale v práci používám pořád dvanáctku, protože bez mých customizací (a hlavně sidebaru) a desítek otevřených tabů se neobejdu, ale mám ji otevřenou zároveň s Chromem, protože než bych napsala v Gmailu email, tak rozkopu počítač. Stejně už denně narážím na stránky, které fungují špatně nebo hrozně zasekávají a pokud je otevřu v Chromu, problém zmizí.

    Prostě Opera měla problémy s některými stránkami i v době, kdy byla pravidelně updatovaná a udržovaná, natož teď.
    A bude to jen horší.
    WRYKOLAKAS
    WRYKOLAKAS --- ---
    TROFOZOIT: já chrome neznam, ani znát nechci...
    ale že ta opera se tak moc změnila, to nechápun taky...
    vůbec nevim jakej je přínos v tom přestat používat dvanáctku
    TROFOZOIT
    TROFOZOIT --- ---
    Nová opera je převlečený Chrome. A zjevně ještě dlouho bude.
    WRYKOLAKAS
    WRYKOLAKAS --- ---
    nebo pin tabs, ta nová opera je řadí hned vedle sebe a nedá se mezi ně vložit normální....
    WRYKOLAKAS
    WRYKOLAKAS --- ---
    Dodávam, že já operu používam už od roku 2004 a nikdy bych neměnil.... a jak tak koukam, tak zůstanu u tý dvanáctky radši....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam