• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIXXXParamaniac ::dont walk, go fly (also for hang-gliders)
    ZIGI
    ZIGI --- ---
    4PTO: krása vesmírná... máme to v bucket listu, tak snad někdy...

    Jinak, máme různé druhy startovacích technik (na poláka, němce, po indicku...)... a teď bych řekl že i na Maurera, aneb krocení zlé kobry... https://twitter.com/RedBullXAlps/status/1407937015824359426 (klobouček a já se jdu schovat do sklepa...)
    WICKPICK
    WICKPICK --- ---
    4PTO: hezky jsi pritocil
    4PTO
    4PTO --- ---
    v Annecy jste byli? Já poprvé a top.
    DIAGONAL
    DIAGONAL --- ---
    Tak už v tom lítám taky no:D... Je tu někdo od Pardubic, kdo by se chtěl družit s nováčkem v terénu nebo po večerech u píva?
    QUIP
    QUIP --- ---
    DIAGONAL: Jak uz psal ZIGI, my jsme tenkrat kupovali olitanou skolni vybavu, protoze jsme delali kurz posledni tyden sezony, takze pak stacilo mesic pockat a koupit vybaveni. Bylo to tenkrat 33 - 35 tisic se vsim vsudy (i s tou zalozkou), samotny vrchlik byl asi za 25. Ale k tomu si jeste koupis prilbu, vario, vysilacku, nejake obleceni... takze to je tech dalsich 10 - 20 tisic :)

    Na tom pouzitem se da v klidu litat dalsich 10 let. Ono nejde o ty roky, ale spis o naletane hodiny a my toho moc nenalitame. Nejhorsi je pro padak zavetveni ve krovi, tahani po zemi pro groundhandlingu a uplne nejhorsi je slana voda a pisek nekde na plazi u more.

    Kdybys kupoval nejakou bazarovku, vem si sebou nejakeho instruktora / kamarada, co uz ma neco nalitano a od pohledu pozna, jestli ten hadr je jeste OK, nebo to nekdo nekde vykoupal a za rok se to rozpadne. (to zase prehanim, ale proste pozna, jestli susti jako malo pouzivany kridlo, nebo jako totalne jety hadr)

    Pro zacatek bych doporucil, stejne jako ZIGI, litat na tom, na cem jsi delal kurz a nekoukat na to, ze ostatni maji stihlejsi kridla, sedacky s kokonem atd. Ona trerba ta skolni sedacka ma daleko lepsi ochranu patere a popruhy min tlaci pri pozemnim treninku. Se slzou v oko vzpominam na prijemne trenovani se starou sedackou. Ta nova mi proste rve koule :D

    Az projdes kurzem a poridis si vybaveni, najdu si nejakou peknou rovnou louku blizko bydliste a chod tam trenovat kdykoliv, kdyz bude foukat 3 - 4m/s. Ono tohle ovladani padaku nad hlavou s nohama na zemi da totiz cloveku nejvic klidu pri startech a co si budeme povidat, nervozni pilot na startu udela spoustu chyb, ohrozi sebe i ostatni a nekdy ostatni vydesi tak, ze jim zkazi naladu na zbytek dne ;) Jedna hodina na zemi ti da vic, nez jedna hodina plachteni ve vzduchu.
    DIAGONAL
    DIAGONAL --- ---
    ZIGI: díky! projdu si to
    ZIGI
    ZIGI --- ---
    A jeste par info zdroju do zacatku:
    Hezky podcasty v cestine - Cloudbase Hunters - https://cloudbase-hunters.cz/
    Videa a (az budou) online prednasky od Petra Polacha - http://napreletu.cz/
    Videa s rozborama od ptaka Vrany - https://www.youtube.com/user/jakubvrana
    a pokud Ti nedela problem anglictina, tak tohle je nekonecny zdroj uzasnych informaci - Cloudbase Mayhem (Gavin McClurg - 3x na RedBull X-Alps) - https://www.cloudbasemayhem.com/

    K tomu vybaveni - kazdej asi budeme doporucovat svoji "znacku". Myslim si ale, ze v dane kategorii (A - nic jineho Te asi te nemusi zajimat), pokud jsou to srovnatelne rocniky, bude to hodne podobne bezpecnosti (vykonove je to pro zacatek asi fakt uplne jedno). Fakt bych doporucil si nechat poradit na kurzu/po kurzu. Taky uz budes trochu tusit, co a jak. Urcite neco max dve/tri sezony stare (pokud tedy nebude k mani vybava po kurzu), rozhodne by to mel videt/proletet nekdo zkusenej apod. Nespechal bych. Rozhodne se vyvaruje podivne levnejch nabidek "hodnejch" padaku apod.

    p.s. omlouvam se za preklepy v predchozim postu (psal jsem na mobilu)
    ZIGI
    ZIGI --- ---
    DIAGONAL: Co clovek, to nazor :-) Tady je muj.
    Nakup vybaveni bych resil az po kurzu, idealne, pokud Ti bude vyhovovat (coz bude), na cem tam budes litat, tak pak to same (ale neni to nezbytne, viz. nize).?Poradi Ti instruktori. Vybava ze skol (vetsinou jsou to nove veci, jen sezonu stare) se prodava az po sezone, takze pokud nebudes cekat az do te doby, jde vybava pujcit - stejne asi po kurzu vyrazis se skolou na nejake vylety pod dohledem instruktoru, takze si k tomu pujcit i vybaveni od nich neni problem. Pokud budes po kurzu litat sam (coz nebudes/nedelej), nebo s nejakou partickou a budes potrebovat vybaveni svoje, opet bych se obratil na instruktory ze skoly. Poradi, pomuzou (a pokud ne, je to blba skola). Uplne samostatne bych se do nakupu olitane vybavy nepoustel.
    Jinak 40k je malo na nove vybaveni, na to z druhe ruky jen tak tak (nezapomen, ze potrebujes padak, sedacku a zalozku /idealne novou/). Mozna bych 10k nekde jeste pohledal.
    Nasi prvni semici uz ani nevim kolik stali (+/- 35k, ale asi jen vrchlik+sedacka, bez zalozky, a hlavne to bylo pred 12 lety :-) Vedet to bude pan Q.
    A jeste, pokud bys kupoval neco jineho, nez na cem budes litat na kurzu - kdyz to bude zhruba stejny rocnik (tedy ne 10 let starej textil), tak to bude podobne. Hlavne bezpecnosti. A vykon - no, ono je to stejne hlavne v rukach a hlave, takze to bych neresil. My jsme meli skolni padaky asi 9 let a spojene jsme na nich nalitali desitky hodin a i pekny trate. Dulezite bylo, ze jsme se bali jen primerene a vedeli, co od nich muzem cekat. Ale my jsme exoti (a je s nama nuda).
    Jestli Ti vydrzi 2-3 roky bude zalezet, jak moc budes litat. Vetsina zkusenych pilotu doporucuje prechazet na novej (vykonejsi) padak, az kdyz ten starej mas v ruce opravdu slusne, takze po nejalch 100-150 hodinach. Ale zalezi. Jsou lidi, co to berou vyrazne rychlejs a taky jim to funguje.
    Tak a ted jsě zvedavej, jakej shitstorm se tu strhne :-)
    DIAGONAL
    DIAGONAL --- ---
    DIAGONAL: Tak budu dělat kurz koncem května. Dost teď čtu, ale stejně je mi jasný, že budu potřebovat poradit nejlíp z vícero zdrojů. Nemám moc obrázek o tom.
    Můžem klidně do zpráv ať to tady neplevelíme případně.

    Jak nejlíp časově postupovat s nákupem vybavení? Jak starý?
    Tuším, že by mi mohli něco nabídnout po kurzu, ale nemám páru na co si dát pozor.
    Nějaký konkrétní doporučení po čem se dívat?
    Určitě upřednostňuju bezpečí, mám na to 30-40k a nebudu se zlobit, když s tim vydržim 2(3?) léta. Je to reálný?
    Díky za názory.
    DIDA
    DIDA --- ---
    4PTO
    4PTO --- ---
    ZIGI: vcera top den...Vetron snad 1250km wtf
    4PTO
    4PTO --- ---
    QUIP: udelal jsem na nyxu klub, byl tam 8 let sám, tak jsem musel začít chodit sem. Rogalistum to ale nerikejte ze se bavim s padakama jo? :))
    QUIP
    QUIP --- ---
    4PTO: Taky myslim, ze je nas tu tak malo, ze je zbytecne se jeste vymezovat proti rogalum. Jestli tu rogalisti nemaji samostatny klub, tak by to nekdo klidne mohl pripsat do nazvu klubu. Potkavame se na kopci, potkavame se ve vzduchu, tak proc se nepotkavat i na Nyxu
    ZIGI
    ZIGI --- ---
    4PTO: Ale ne, klidne zustan :-) My jsme strasne tolerantni... vic me stve, ze jsem vcera musel soustruzit, misto abych byl na Koze nebo na Certaku... chjo :-(
    4PTO
    4PTO --- ---
    esi mam jit rogalem do prdele, tak reknete ;)
    4PTO
    4PTO --- ---
    MOBYL
    MOBYL --- ---
    Ahoj máte někdo zkušenosti s létáním na Corsice ?
    4PTO
    4PTO --- ---
    4PTO: ale jak tu nekdo psal.... vedet to pred kurzem (hg) jaka zavislost pak je byt ve vzduvhu,,,by me ani nenapadlo ze kvuli tomu vlezu na pg :))
    4PTO
    4PTO --- ---
    ZIGI: ja sel na pg kurz jen ze zoufalstvi ze nemuzu v tu chvili z jistych duvodu letat hg...

    kazdopadne vam zavidim, ja se na tom hadru proste bojim
    ZIGI
    ZIGI --- ---
    QUIP: Ale pane kolego, to nejsme vepri (tedy ve pri). Ja mel dojem, ze se zde zvazuje bud kurz na podzim, nebo pak az na jare (a ne opacne) - samozrejme, pokud je mozne udelat kurz drive nez na podzim, jen lepe.
    A teda za sebe musim rict, ze ja na kurz nedel z nudy, ale z holeho nerozumu. Tusit tenkrat, jaka zavislost se z toho stane, to sem snad radeji mel zacit fetovat :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam