DIAGONAL: Jak uz psal ZIGI, my jsme tenkrat kupovali olitanou skolni vybavu, protoze jsme delali kurz posledni tyden sezony, takze pak stacilo mesic pockat a koupit vybaveni. Bylo to tenkrat 33 - 35 tisic se vsim vsudy (i s tou zalozkou), samotny vrchlik byl asi za 25. Ale k tomu si jeste koupis prilbu, vario, vysilacku, nejake obleceni... takze to je tech dalsich 10 - 20 tisic :)
Na tom pouzitem se da v klidu litat dalsich 10 let. Ono nejde o ty roky, ale spis o naletane hodiny a my toho moc nenalitame. Nejhorsi je pro padak zavetveni ve krovi, tahani po zemi pro groundhandlingu a uplne nejhorsi je slana voda a pisek nekde na plazi u more.
Kdybys kupoval nejakou bazarovku, vem si sebou nejakeho instruktora / kamarada, co uz ma neco nalitano a od pohledu pozna, jestli ten hadr je jeste OK, nebo to nekdo nekde vykoupal a za rok se to rozpadne. (to zase prehanim, ale proste pozna, jestli susti jako malo pouzivany kridlo, nebo jako totalne jety hadr)
Pro zacatek bych doporucil, stejne jako ZIGI, litat na tom, na cem jsi delal kurz a nekoukat na to, ze ostatni maji stihlejsi kridla, sedacky s kokonem atd. Ona trerba ta skolni sedacka ma daleko lepsi ochranu patere a popruhy min tlaci pri pozemnim treninku. Se slzou v oko vzpominam na prijemne trenovani se starou sedackou. Ta nova mi proste rve koule :D
Az projdes kurzem a poridis si vybaveni, najdu si nejakou peknou rovnou louku blizko bydliste a chod tam trenovat kdykoliv, kdyz bude foukat 3 - 4m/s. Ono tohle ovladani padaku nad hlavou s nohama na zemi da totiz cloveku nejvic klidu pri startech a co si budeme povidat, nervozni pilot na startu udela spoustu chyb, ohrozi sebe i ostatni a nekdy ostatni vydesi tak, ze jim zkazi naladu na zbytek dne ;) Jedna hodina na zemi ti da vic, nez jedna hodina plachteni ve vzduchu.