• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JESSIEATREIDESNárodní knihovna ... CHCEME TO NA LETNÝ!!!
    KRECEK
    KRECEK --- ---
    MISON: true
    STEPNI_VLK: true
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    JORERU: Ten Bém je opravdu nešťastník. Kdyby držel hubu, tak udělá lépe.. No a jak řekla jedna moje známá, nejlépe by udělal, kdyby zůstal u své původní profese a nesral se do politiky.
    JORERU
    JORERU --- ---
    Soutěž na Národní knihovnu byla regulérní, řekli právníci

    14. listopadu 2007 17:38, aktualizováno 21:53
    Soutěž na novou budovu Národní knihovny byla regulérní. Podle informací MF DNES k tomu dospěli právníci komise, která řeší spor o blob architekta Jana Kaplického. Nyní zbývá rozhodnout, kde v Praze bude stát. Jasno by mělo být nejpozději do Vánoc.

    "Většina členů skupiny konstatovala, že architektonická soutěž na novou knihovnu proběhla v souladu s mezinárodními pravidly," uvedl zdroj obeznámený s jednáním.

    Srozumitelnou češtinou vyjádřeno to znamená, že zadání a výběr vítěze soutěže byly v pořádku. Chobotnice architekta Jana Kaplického se navíc podle právníků může se souhlasem autora upravovat, aby mohla vyrůst na Letné, nebo posouvat po Praze.

    Pokud by nakonec zůstala ve hře druhá varianta, spekuluje se o Strahově, Vypichu poblíž Bílé Hory a Opatově.

    Shoda týmu právníků byla téměř jednomyslná. Přesto se objevily některé výhrady. "Někteří členové neměli k dispozici všechny dokumenty," poznamenal zdroj.

    Příští jednání skupiny by se mělo konat nejpozději první týden v prosinci. Do té doby magistrát právníkům přislíbil zaslat další otázky, na které bude vedení města chtít znát odpověď. Definitivní rozhodnutí by mělo padnout do Vánoc.

    Památkáři zároveň čekají na to, co na umístnění Kaplického blobu poblíž Pražského hradu řekne UNESCO.

    Při rozlouskne komise
    Odborná komise k chobotnici vznikla na konci října. V sedmičlenném předsednictvu bok po boku usedají například primátor Pavel Bém, ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek či architekt Jan Kaplický.

    K dispozici mají tři poradní týmy - architekty, památkáře a právníky. Členy komise vybírali Bém a Ježek, jsou v ní experti spříznění jak se zastánci, tak s odpůrci blobu.

    Primátor Pavel Bém proti návrhu Kaplického knihovny zpočátku protestoval. Koncem října ale změnil svůj názor a chobotnici vytkl pouze její výšku. Komisi pak pověřil tím, aby našla budově knihovny v Praze místo. Zdroj blízký Bémovi pak přiznal, že by oním místem mohla být i Letná.

    Vítězný návrh z dílny Jana Kaplického vybrala mezinárodní odborná porota začátkem března. Hlasování bylo jednomyslné a proslulý architekt zvítězil mezi více než 400 projekty
    KRISTALKA
    KRISTALKA --- ---
    LACIFER
    LACIFER --- ---
    Kaplického NK je bezesporu estetická, funkční a ucelená stavba!
    Na prvním místě hodnotím svěžest návrhu, která praze chybí v drtivé většině realizovaných projektů.
    Tucetkrát omílaná problematika barevnosti mě nechává chladným, jsem si jist že realizované barvy budou vyznívat daleko věrohodněji než vizualizace.
    PS: Pavel Bém sucks!!!
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    Čtenáři v triku – vyjádři svou podporu nové budově NK na Letné.

    V rámci kampaně odborníků a dalších občanů podporujících výstavbu nové budovy Národní knihovny na pražské Letenské pláni vznikl nápad upozornit na vítězný design ateliéru Future Systems i jinak než články, vyjádřeními pro tisk či dalšími mediálními aktivitami.

    Výsledkem je projekt Čtenáři v triku – kampaň grafických designérů, výtvarníků a současných (i budoucích) uživatelů služeb Národní knihovny na podporu realizace návrhu Future Systems na místě, které bylo pro výstavbu nové budovy původně určeno, tedy na Letenské pláni.
    Oděv – tričko – se tak stává alternativním médiem pro sdělování názorů občana. Médiem o to významnějším, že v médiích obvyklých je pejorativním výrokům politiků, kteří mnohdy nejenže nejsou detailně obeznámeni s vítěznou studií, ale často postrádají i všeobecný přehled v oblasti moderní architektury a užitého umění, věnováno mnohem více prostoru než názorům veřejnosti, argumentům hovořícím pro centrální umístění knihovny v rámci urbanismu metropole, technickému řešení interiéru i exteriéru budovy, či míře, v jaké koncept Future Systems pamatuje na člověka jako takového, jeho kulturní a ergonomické potřeby, či na obecnou potřebu důstojných veřejných prostor pro knihu i jejího čtenáře.

    Účelem akce není primárně vytvářet zisk, výtěžek z prodeje bude použit k technickému zajištění webu www.anonovenarodniknihovne.cz (petice odborníků) a dalších případných akcí souvisejících s peticí odborníků (tisk letáků, plakátů a podobně).

    Oslovili jsme proto řadu grafických designérů a dalších výtvarníků, aby zpracovali svůj názor na tuto problematiku. Dnes představujeme veřejnosti dva doposud realizované návrhy:

    1. Design „FUTURE je náš SYSTÉM“ - autorem je Marek Pistora, absolvent ateliéru písma a typografie prof. Jana Solpery na pražské VŠUP, jehož práce je veřejnosti známá zejména z obálek časopisu Reflex. Autorem sloganu je Jiří Černický, výtvarník oceněný v roce 1998 prestižní cenou Jindřicha Chalupeckého.

    2. Design „PRAZE VÍCE CHOBOTNICE“ - autorem je David Birke, student, fotograf a DJ v jedné osobě. Autorem sloganu je akad. arch. David Vávra, kterého široká veřejnost zná zejména jako herce, ale díky seriálu Šumná města též jako propagátora kvalitní architektury všech období v českých a moravských zemích.

    Tisklo se na trička z kvalitní bavlny, pěstované a zpracovávané s ohledem na životní prostředí a dodržování důstojných a bezpečných pracovních podmínek během celého procesu výroby. Více v příslušných sekcích na stránkách výrobce http://www.continentalclothing.com/. Tisk zajistila společnost OP Tiger s. r. o.

    Objednávkový katalog triček a realizovaných návrhů bude od pondělí 12. listopadu 2007 zveřejněn na stránkách www.narodni-knihovna.cz a www.anonovenarodniknihovne.cz.
    TANTRICK
    TANTRICK --- ---
    Mně přijde zajímavé sledovat jak se vyvíjí veřejné mínění. Po zveřejnění soutěže byla spíš většina proti. Nebo málokdo se nechal slyšet, aby návrh podpořil. Jakmile nám ale primátor knihovnu "zakázal", tak většina lidí začne hlásit, jaký je to vůl a že knihovna tam má být postavena.
    MASO
    MASO --- ---
    Myslim, ze to tu nebylo, kazdopadne filtr mlci.
    http://virtually.cz/?art=15354
    TANTRICK
    TANTRICK --- ---
    3SC: zkouknul jsem to video, to je geniální návrh. Kéž by.
    MISON
    MISON --- ---
    JORERU: ten odkaz mi nejak nefunguje btw
    JORERU
    JORERU --- ---
    Knihovna na Letné bude, věří Kaplický



    Praha - Architekt Jan Kaplický věří, že Národní knihovna odle jeho návrhu nakonec přece jen bude stát na pražské Letné.

    Optimistické prohlášení vydal architekt po své čtvrteční schůzce s pražským primátorem Pavlem Bémem (ODS).

    "Spíše to vidím, že knihovna na Letné bude. Ale s úpravami," sdělil novinářům Kaplický.

    Primátor tak jednoznačný nebyl: "Možná ano, možná ne. Pana Kaplického jsem pozval na konec listopadu na zastupitelstvo."
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    GGG: SPLENDID!
    JORERU
    JORERU --- ---
    GGG: no, já bych se ani nedivil, kdyby to bylo míněno vážně
    GGG
    GGG --- ---
    JORERU: ironie neasi))
    JORERU
    JORERU --- ---
    GGG: to je ironie nebo je to vážně míněno?
    CMAN
    CMAN --- ---
    guuut :)
    GGG
    GGG --- ---








    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam