• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JESSIEATREIDESNárodní knihovna ... CHCEME TO NA LETNÝ!!!
    VANEK
    VANEK --- ---
    JESSIEATREIDES: Aha, knihovna Freie Universität Berlin: http://earchitekt.cz/index.php?PId=2080&KatId=140
    RIP
    RIP --- ---
    Teď jsem si vzpomněl, jak jsem před časem překládal nově objevené dopisy Alfonse Muchy jeho americkému mecenáši. Psal tam, že Praha je nadšená a už je vybrané místo pro stavbu speciální budovy, která bude hostit Slovanskou epopej. Pak se objevily drobné potíže... větší... no zkrátka, Slovanská epopej nemá barák pořád a už je to skoro sto let :-) V tomhle městě lítá nějakej virus, co brání stavbě určitého typu budov.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---

    JORERU
    JORERU --- ---
    JESSIEATREIDES: Převedl jsem tuto diskuzi na Jessieatreides. Má k tématu vztah a je razantní a živelná. Nechal jsem si (prozatím) práva ro ru ještě trochu moderovat. Pokud by to nevyhovovalo, tak mě je klidně vemte. Jiří Altior
    KAZIK
    KAZIK --- ---
    JESSIEATREIDES:
    Ten Anish Kapoor je teda slušně mimo...fakt mě překvapuje jak je někdo takhle povrchně schopný srovnat dvě věci, které spolu nemaj nic společného...a ten interiér..no možná by sis měla projít těch obrázku na netu víc / předpokládám že si v té knihovně osobně nebyla / a zjištíš že tenhle "detail" se vyskytuje asi tak v 90 % objektů kde je skleněná stěna zešikma / organická... prostě napojení natupo vypadá téměř vždy blbě a tohle je cesta ...
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: Tak jsem koukl a sice našel "Výsledek právnická esa předali hlavnímu týmu" ale jinak se zdá, že ty anonymy z toho fakt nevyčetli.

    JAMES_DICK: Ne, že je proti Bémovi ;-)
    BLABOUS
    BLABOUS --- ---
    [JESSIEATREIDES filtruje nyx a google na id JAMES_DICK]
    JAMES_DICK
    JAMES_DICK --- ---
    JESSIEATREIDES: to,ze predstavuje racio a kultivovanost v tvem podani znamena,ze je pro kaplickeho?
    VANEK
    VANEK --- ---
    JESSIEATREIDES: Pravda. Fakt musím zajet do toho Oka se podepsat...

    Proto jsem Aktuálně vyhledal, ale už na ně nekoukal; měl jsem dojem, že "Podle některých anonymních zdrojů" je už jejich příspěvek - hanba mi, že spoléhám na média.
    BLABOUS
    BLABOUS --- ---
    Jejda, hranici mezi "podradnymi formalitami", na ktere se kasle a "pravidly a danym slovem", ktere je treba dodrzovat, asi urcuje p. Binar :-)
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    VANEK: šíření obsahu je zakázáno bylo zkopírováno spíš pro pobavení; ve chvíli, kdy jsem ten článek kopírovala, ještě na Lidovkách nevisel, poslal mi ho Binar poštou.


    VANEK: když si to pečlivě přečteš, tak je to jen papouškování článku Kateřiny Eliášové z Aktuálně.cz, který byl zveřejněn včera o půl sedmé večer.
    Vše jsou jen dohady, zdrojem je nejspíš některý z právníků blízkých magistrátu, cílem nejspíš vytvořit dojem, že z komise unikají informace.

    Škoda, že ani Eliášová ani Klapalová z Lidovek nebyly schopny pročíst si celá pravidla soutěží UIA, z kterých by zjistily, že i NErealizování návrhu vytváří právní rizika: vítěz soutěže má v případě nerealizace nárok na kompenzaci.
    VANEK
    VANEK --- ---
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    OMNIHASH: (takže být tebou, tak se neoháním tím, že víš, co se na akci dělo, když jsi tam evidentně nebyl a obrázek si děláš z bulvárních novin, které otiskly fotografie Bursíka a Kateřiny Jacques, jak paří v Lucerně... )
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    OMNIHASH: to je tvůj pohled na věc... mým cílem bylo naopak vysvětlit politikům, že by je měly zajímat i cíle dlouhodobé, a proč je vlastně Národní knihovna tolik významná.

    Navíc, na mé akci žádní politikové s projevem nevystoupili; natočili jsme dva krátké názory politiků Binara (Zelení) a Ryšlinkové (ED): jeden zastupuje hnutí Zachraňme Letnou a nesedí ve vládě ani v Parlamentu, druhá představuje rácio a kultivovanost na pražské radnici.

    A jestli politikové pochopili, že knihovnu potřebujeme, tak se nám podařilo dosáhnout cíle... Příští týden už budou mé argumenty o infrastruktuře pro znalostní společnost křičet politici všichni.

    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    "Šnapsideje" z Letné
    Lidové noviny, 26. února 2008
    DISKUSE

    Schnapsidee je výstižný německý výraz pro nápad tak absurdní, že mohl vzniknout pouze ve stavu silné opilosti. Odpovídající český výraz neexistuje, což je velká škoda, protože leccos, co se děje v zemích českých, by si takové označení zasloužilo. Jako občan Letné bych zde rád uvedl několik příkladů, které mají celostátní rozměr.

    Stadion v rezidenční čtvrti
    Příkladem takovéto "šnapsideje" může být fotbalový stadion s kapacitou 30 až 40 tisíc míst v rezidenční čtvrti městského centra. Nedávno jsem navštívil ligový zápas Bayernu v mnichovské Allianz Areně. Byl jsem tam s kamarádem, který má permanentní vstupenky k sezení i k parkování. Stadion byl postaven na zelené louce hned u dálnice a technické řešení plynulosti dopravy při příjezdu i odjezdu je na nejvyšší úrovni. Přesto, že stadion byl plný asi z poloviny, stáli jsme při odjezdu téměř půl hodiny v zácpě. Přitom chodci jsou od automobilového provozu zcela odděleni a v okolí Allianz Areny nikdo nebydlí, takže tu nelze hovořit o běžném provozu obyvatel nebo o tranzitním provozu. Fotbalové stadiony patří tam, kde vadí co nejméně. To, co se děje v době fotbalových zápasů na Letné, v jedné z nejatraktivnějších rezidenčních čtvrtí Prahy, nelze nazvat příjemným životem -- dopravní chaos, divoké parkování na přechodech i na chodnících, řvoucí agresivní fanoušci, rozbité lahve, pozvracené a pomočené chodníky, tramvaje narvané k prasknutí. Kdyby tu nebyl stadion Sparty, byla by Letná -- díky svým parkům -- lepší čtvrtí pro příjemný život, než jsou Vinohrady. Jenže podle přání "fotbalového bosse" Vlastimila Košťála by se měl stadion zásadně zvětšit: až na výše uvedených 40 tisíc míst! -- Aby si pak na sebe vydělal, muselo by se tu pořádat také podstatně víc akcí, než je tomu dnes. Je zřejmé, že pan Košťál nebydlí v blízkosti žádného fotbalového stadionu, jinak by ho něco takového vůbec nemohlo napadnout. Totéž platí i pro jeho kamarády z řad politiků, kteří záměr rozšířit stadion na Letné podporují.

    Jednoduché řešení
    Řešení je přitom jednoduché a prakticky pro všechny výhodné -- přesunout sparťanský stadion na pražskou periferii. Tam by si mohla Sparta postavit svou moderní arénu, která by zároveň sloužila jako stadion "národní". Jelikož by se jednalo o stadion "národní" a peněz pro vrcholový sport se u nás najde vždycky dost, určitě by část nákladů pokryl nejen pražský, ale i státní rozpočet. Majitel Sparty, finanční skupina J&T, by pak mohl na místě nynějšího stadionu postavit luxusní rezidenční čtvrť -- pod mottem "V centru Prahy a přitom uprostřed zeleně". A občané Letné by tak byli osvobozeni od hrůz, které jim zápasy na Spartě v současné době přinášejí. Argument, že Sparta je tradiční letenský klub a její stadion na Letnou patří, je sice pochopitelný, ale zastaralý. Vždyť Sparta je dnes klubem spíš evropským než letenským. -- Také v Mnichově probíhala podobná diskuse. Odchod Bayernu do Allianz Areny z tradičního Olympijského stadionu byl také kontroverzní. A dnes jsou všichni spokojeni. Nevidím důvod, proč by tomu v případě Sparty mělo být jinak. Dovedu si dokonce představit, že by nový stadion pomohl zvýšit návštěvnost na utkáních Sparty; jistota zajištěného parkování, lepší dopravní dostupnost, na rozdíl od současného dopravního chaosu, by mohly v leckom vzbudit chuť zajet si na Spartu třeba do Letňan. Stadion v centru města je přece nemoderní anachronismus.

    Co s knihovnou
    Do centra zcela určitě patří Národní knihovna. Odsunout ji někam na periferii, to je další "šnapsidea", která může napadnout jenom člověka, jenž knihu neotevře, jak je rok dlouhý. Knihovna musí být co nejblíže centru společenského dění a vzdělanosti. Výstavba moderní knihovny na tramvajové smyčce v rohu Letenské pláně má svou logiku -- z náměstí Jana Palacha, od Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, je to pěšky deset minut, ani Karolinum není daleko; místo pro novou knihovnu je na kopci, takže dojde-li k dalším záplavám, velká voda knižní fond neohrozí. Do kategorie "šnapsidejí" patří také záměr zrušit mezinárodní architektonickou soutěž, která už proběhla. Je bezpředmětné, zdali se vítězný návrh někomu líbí, nebo nelíbí. Lpění na podřadných formalitách je směšné. Neexistuje nic, co by se líbilo všem, a na Eiffelovu věž v Paříži nebo na Obecní dům u nás v Praze si zvykli i jejich zavilí odpůrci. Primátor Bém, který Kaplického vítězný návrh zprvu nadšeně podporoval, ale poté, co nabyl dojmu, že se lidem líbit nebude, hbitě obrátil, by si měl uvědomit, jaký dopad by mělo zrušení mezinárodní soutěže, která byla řádně vypsána a řádně proběhla. Pověst naší země by tak v evropském kontextu utrpěla další ránu a naši potenciální zahraniční partneři by se jen utvrdili v názoru, že jsme zemí, kde se pravidla a dané slovo nedodržují. Tato skutečnost by mohla mít i ostudný dopad na Bémovu olympiádu. Chtěl bych vidět světově uznávaného architekta, který by se chtěl účastnit výběrových řízení na potřebné sportovní stavby -- a Mezinárodní olympijský výbor přece mezinárodní soutěže v takových situacích požaduje.

    Voda na kopci
    A postavit na kopci nad Vltavou obrovské akvárium a naplnit je nesmírným množstvím vody? Něčeho takového se dopustit na nejexponovanějším místě uprostřed Prahy, nad nenahraditelnými architektonickými památkami? Velké mořské živočichy ubytovat v samotném srdci Evropy? Nemohu si pomoci, ale stejně jako aktuální nápad magistrátu protnout Letenské sady dvouproudou "dálnicí" i to je čirá "šnapsidea".

    O autorovi| David Binar, zastupitel Prahy 7 za Stranu zelených
    (c) 2008 Lidové noviny a.s., ISSN 1213-1385 (c) Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
    JORERU
    JORERU --- ---
    Nabízí tuto diskzi k převzetí. Detaily poštou.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JAMES_DICK: můžeme se o tom přít, ale pravda je že tohle už plagiátorstvim zavání dost těžce


    JESSIEATREIDES: akcí, na které vystoupili politici z vládní strany bych se rozhodně neoháněl, naopak,tiše bych doufal, že se o ní nikdo nezmíní
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    JAMES_DICK: a pokud vím, tak HŠH vyhráli třetí místo, dostali za něj odpovídající finanční odměnu...

    asi nikdo soudný nezpochybní to, že dodržení podmínek nutných pro dlouhodobé uložení knih a jejich zachování, je v zadání knihovny jedním z nejdůležitějších bodů ;o) a kdo to nechápe, ať se zeptá.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    KAZIK: [ JESSIEATREIDES @ Národ Sobě: Od Národní knihovny po Národní stadion (aneb architektura věcí veřejnou) ]
    [ JESSIEATREIDES @ Národ Sobě: Od Národní knihovny po Národní stadion (aneb architektura věcí veřejnou) ]


    JAMES_DICK: viděla jsem zadání i rozbor toho, kdo co porušil. Nevím, jak chceš vychytat podmínku, že pokud vypadne energie, tak musí být podmínky uložení knih zachovány i v nejteplejších letních dnech, pod zakřivenou skleněnou plochou fungující jako čočka...

    Kaplický nezměnil barvu fasády, akorát udělal vizualizace v barvě, v jaké byl projekt původně zamýšlen.

    Projekt HŠH je okopírovaný, stačí se pořádně podívat na exteriér Cloud Gate a interiér Fosterovy Bibliothek.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam