• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JESSIEATREIDESNárodní knihovna ... CHCEME TO NA LETNÝ!!!
    BETSABE
    BETSABE --- ---
    OMNIHASH -- 23:30:52 3.3.2008 --- naprostej souhlas:) v nasich koncinach ovsem lepe verejnou soutez vubec nevypisovat,,,
    VANEK
    VANEK --- ---
    Teprve v Grand Bibliu jsem si přečetl prohlášení (předsednictva) SKIPu http://www.mistnikultura.cz/?q=otevreny-dopis-ke-kauze-narodni-knihovna-klementinum (u nich na webu jen v PDF, jsou to moulové) a musím říci bravo.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    a co knihovna tahle? Free Image Hosting at www.ImageShack.us takovy maly upgrade...... chichi
    S_M_LOMOZ
    S_M_LOMOZ --- ---
    Studií už bylo... nač stahovat kalhoty. Ze stránek Prahy 4 už bohužel zmizela "strategická vize Pankrácké pláně a širšího okolí" i se všemi uměleckými artefakty v Centrálním parku, amfiteátrem s kamerovou detekcí průchozích a jejich rendrováním do děje na plátně, lanovkou z Podolí na Kavčí Hory a monorailem z Kavek k metru a dál na Reitknechtku, tunelovou verzí tramvaje od Podolské vodárny na Pražského povstání a dalším tunelem k vršovickému nádraží atd. atd.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    Na Letnou se vejde stadion, parkoviště, hotel i heliport, zahloubí se ulice Milady Horákové. Akorát knihovna poněkud vadí

    "Kvalitní vyřešení křižovatky U Vorlíků a všech navazujících spojení na ulici Milady Horákové a také plánovaných podzemních garáží v podstatě vylučuje možnost stavět knihovnu na tomto místě," tvrdí Dudek.
    YELLO
    YELLO --- ---
    Do háje, mně je z toho smutno.

    (Omlouvám se za nepodnětný příspěvek.)
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    Chcete více, milé děti? Tak toto je relevantní část ze zápisu ze 78. jednání Sboru expertů, které se konalo dne 6. září 2007, tedy předtím, co jste v tisku viděly vizualizace nového stadionu a co jste si od toho milého hodného pana horolezce vyslechly vroucná přání a slova plná ochoty jakýkoliv problém související se stadionem na Letenské pláni vyřešit.


    1.
    Předmět jednání: Národní fotbalový stadion – výstavba


    Identifikace objektu: parc.č. 669, 670/7, 670/9, 670/11, 670/12, 670/2, 670/5, 670/6, 670/8, 670/13, 670/20, 668/2, 6770/10, 670/15, 665, 670/3, 670/4, 670/18, 2037, 2223, 2137, 665, 670/16, 670/17, 2171

    Památková ochrana objektu a území: Památková zóna Bubeneč, Dejvice, horní Holešovice

    Číslo jednací/vyřizuje referent: 301204/2007 – Ing. arch. Zdeňka Baštová

    Přizváni: Ing. Josef Šťastný, Ing. arch. Štefek

    Dokumentace: Studie proveditelnosti

    Popis záměru:
    - novostavby Národního fotbalového stadionu
    - umístění novostavby mezi ulicemi Milady Horákové, U Sparty a U Vorlíků
    - demolice veškerých stávajících objektů (stadion Toyota arény, hřiště)
    - řešení objektu NFS jako soliteru s hlavní fasádou podél ulice M. Horákové
    - zvýšení nivelety ulice M. Horákové podél pozemku NFS na +226.00 m.n. m.
    - úprava nivelety z důvodu plynulého nástupu a výstupu do objektu
    - ponechání komunikace pro vozidla ve stávající niveletě
    - spojení objektu NFS s Letenskou plání novou pěší lávkou
    - zaústění lávky do 3.NP NFS (+7.700)
    - řešení pěší lávky jako monolitická železobetonové skořepiny
    - opatření lávky protiskluzovým povrchem a osazení ocelovým zábradlím
    - zahloubení objektu NFS (úroveň hrací plochy -10.41 pod úrovní terénu)
    - situování vstupů pro návštěvníky na západní, jižní a východní straně objektu
    - umístění vstupů pro hráče, personál a hosty V.I.P. na severní straně
    - řešení nástup. prostranství poloveřejného char. s předjezdem před vstupy
    - umístění vjezdů do podzemních garáží na západní a na východní straně
    - umístění vjezdů na samotnou hrací plochu na západní a na východní straně
    - řešení stavby NFS jako konstrukč. montovaného ŽB skeletu (rastr 8/7,5 m)
    - zastřešení stavby prostorovou příhradovou konstrukcí
    - ztužení konstrukce zastřešení v obou směrech táhlem a vzpěradly
    - členění hmoty fasády dynamickou křivkou
    - uplatnění křivky jak v horizontálním tak především vertikálním směru pláště
    - kombinace transparentních a translucentních PFTE fólií na opláštění stavby
    - napnutí fólií do ocelových rámů ukotvených k NK objektu
    - uplatnění systémového lehkého obvodového pláště ze skla v úrovni podnože – kombinace Alucobondových fasádních panelů se sklem v úrovni podnože


    Stanovisko NPÚ (Ing. Vejvodová):

    - novostavba NFS architektonicky a objemově nezapadá do historického prostředí památkové zóny
    - narušuje charakteristické měřítko zóny a urbanistickou koncepci
    - ve svém objemově předimenzovaném řešení neodpovídá měřítku zástavby
    - výrazně narušuje nejen panorama památkové zóny, ale i Pražské památkové rezervace – při pohledu z Petřína převyšuje siluetu Pražského hradu
    - novostavba ryze účelového charakteru působí dále negativně vzhledem k sousednímu souboru činžovních domů shodného architektonického výrazu i konstrukčního řešení (tzv. Molochov arch. J. Havlíčka), který je zapsanou nemovitou kulturní památkou (zástavba dané lokality památkové zóny vznikla jednorázově v rámci souvislé urbanizace expanzí města do okrajových čtvrtí s činžovními domy a vyznačuje se výjimečně výtvarně kvalitně komponovanými fasádami. Tato urbanisticky ucelená jednotně koncipovaná zástavba z přelomu 19. a 20. století, se společnými charakteristickými výrazovými prostředky (hmotou, slohovým určením, výškovou hladinou) je neobyčejně citlivá na jakýkoliv zásah do proporcí a objemu, které navržená novostavba Národního fotbalového stadionu vzhledem k okolní zástavbě představuje. Posláním památkových zón je zachovat a trvale chránit kulturně historické a urbanisticko architektonické hodnoty vybraných částí území hl. m. Prahy)
    - navržené přemostění jedné z historicky významných ulic v oblasti památkové zóny novodobým tvarem lávky, která je ve svém návrhu pro dané území prvkem cizorodým a neslučujícím se s charakteristickými prvky uličních interiérů dané lokality
    - NPÚ vzhledem k požadavkům investora pro navrhovanou novostavbu a k charakteru architektonického návrhu novostavby NFS požaduje najít pro umístění stavby vhodnější lokalitu v okrajových částech města, kde není dotvořena urbanistická struktura území a novostavby tohoto měřítka, objemu a řešení mají v této lokalitě své místo i prostor. Příkladem může být nový fotbalový stadion v Mnichově nebo obdobně umístěné stadiony v Madridu či Paříži.

    Diskuse:
    Členové Sboru expertů byli seznámeni s navrhovanou variantou studie fotbalového stadionu, který by se měl stát v budoucnu „národním fotbalovým stadionem“. Byly diskutovány požadavky na parkování, je navrhováno cca 2000 míst. Upozorňováno bylo také na další možnosti umístění stadionu, např. na Strahově, ve Stodůlkách.
    Na fotbalový stadion navazují mostky/můstky pro pěší, pod nimiž jsou umístěny parkovací místa. Tyto mostky překlenují ulici Milady Horákové a umožňují vstup
    pro pěší z letenské pláně. Projekt byl porovnáván s příklady ze zahraničí (Vídeň, Mnichov apod.).

    Usnesení:
    Navrhovaný záměr je v této lokalitě vyloučený z důvodu neslučitelnosti programu předloženého návrhu a urbanismu městské památkové zóny Dejvice, Bubeneč, horní Holešovice.

    Hlasování:
    Pro: 13
    Proti:0
    Zdržel se: 0
    Sbor expertů přijal jednomyslně navržené usnesení.



    Odůvodnění:
    Navržený projekt stadionu má nevhodné měřítko, nachází se na významném místě. Program předloženého návrhu je neslučitelný s urbanismem městské památkové zóny Dejvice, Bubeneč, horní Holešovice. Jedná se o nepřípadnou analogii na Letenské pláni u přemostění při vstupu do budovy, do památkové zóny nevhodnou zaoblenou formu se strojírenským designem. Dochází k nadměrnému zvyšování kapacity stávajícího stadionu, který již v současnosti kapacitně nezvládá.
    Do příštího jednání Sboru je požadováno si vyžádat vyjádření od ÚRHMP. MHMP-OKP předloží Sboru návrh jejich stanoviska.
    Doporučujeme řešit požadavky národního stadionu na Strahově či ve Stodůlkách.


    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    JORERU: neméně ironické na tom je, že otec i syn Jana Kaplického nesou jméno Josef K.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    JORERU: jen si to představte:

    Kandidátská města spolu vedou krutý boj o to, kdo nakonec získá tu poctu pořádat Olympijské hry. Bém ví, že Olympiáda situovaná do Letňan, postrádající onen úžasný backdrop pražského centra, Hradčan, pražských střech a mostů protínajících Vltavu, nemá velké šance na úspěch.

    Naproti tomu: Letná. Předpolí Hradčan. Z Národní stadionu uděláme stadion pro hlavní ceremonii. Bém, ten milovník krátkých euforických momentů, stojí kousek od olympijského ohně (už jako premiér země), kamery celého světa zabírají jeho udatný obličej... Na Štvanici nebo na místě někdejší Holešovické tržnice stojí olympijská vesnice.
    JORERU
    JORERU --- ---
    Co Jan Kaplický nepochopil....

    dopis dne



    Už jsme měli vědět, jak to dopadne s Kaplického knihovnou. Nevíme nic. Architekti i památkáři sice souhlasí se stavbou, ale právníci se nemohou dohodnout, a vše putuje k antimonopolnímu úřadu... Kdo chce vědět, proč by zrovna on měl rozhodovat o knihovně na Letné, musí se zeptat příslušných právníků, protože jen ti dokáží něco podobného vymyslet.

    Ostatně celá věc je ukázkou toho, jak dělat obstrukce: vyhraná soutěž se přezkoumává, a pokud se přezkoumávající nedohodnou, postoupí kauzu další instituci. Ta v případě nejasného výsledku postoupí věc další instituci. A tak pořád dokola.

    Jak dlouho? Dokud autor - znechucen a podlomen tahanicemi připomínajícími marný boj Josefa K. s byrokracií - sám pochopí, že má ze soutěže odstoupit. Nebo ještě přesněji:že se soutěže neměl nikdy účastnit. Pavel Pščolka, Praha
    JORERU
    JORERU --- ---
    OMNIHASH: ...Bém bude mít svoji Olympiádu...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JAMES_DICK:Má pravdu v čem? A i kdyby jí měl, to si j nemohl nechat pro sebe? Já bejt Ježkem tak mu po tomhle hatečlánku ukážu, jak to vypadá, když někoho kopu, a ještě ke všemu ze zadu. Jestliže měl pocit,že je soutěž špatně vypsaná, měl to neprodleně jít oznámit Ježkovi, dokud se stím dalo něco dělat. Nicméně ho to v tu chvíli asi netrpápilo, když svůj model přihlásil do soutěže. Je jedno, co si dotyčný myslí, co se mu stalo za špatnosti, ale takovýhle vyjádřená si může dovolit pochcanej vožrala ve čtyři ráno v hospodě U plesnivý báby, ale rozhodně ne někdo, kdo se tváří jako elita národa.

    Je na čase si konečně přetat hrát na nějaký regule, zapomenutý pozemky atd... kdyby se veřejně přiznalo - knihovna se nelíbí tomu a tomu, a taky panu XX kterej má to velký razítko, a proto jí tady nechceme a nepostavíme, tak je klid, Kaplický si vezme svý prachy, Ježek vyhlásí nový kolo soutěže, kde budou tyhle požadavky zapracoavný Klaus se konečně po půl roce odpoutá z radlixce a Bém si zase bude moc v klidu vylízt třeba na K2 a je to.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    JAMES_DICK:
    PRAVDA: Důmyslná směs přání a zdání.
    (Ambrose Bierce, Ďáblův slovník)
    JAMES_DICK
    JAMES_DICK --- ---
    VANEK: ten hradecny ma ale naprostou pravdu.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    a ještě pikanterie z online diskuze s Janem Kaplickým na serveru tyden.cz

    Alena Novotna

    Pane architekte , co rikate tomu , ze clenem expertni pravni komise, ktera posuzuje vas projekt je i pan JUDr M.Jansta ( z prav. kancelare Jansta - Kostka ) , jenz je nechvalne medialne znamy (napr. dostal 100 mil provizi od CSOB , ktery vice jak 9 let dostava pravni zakazky od prazskeho magistratu , jenz mu za tu dobu oficialne vyplatil pres 117 000 000 Kc a v kazdem ze stovek posudku , coz jedolozitelne krje rozhodnuti prazskeho magistratu ... ?? Myslite , ze takovy typ cloveka se dokaze poctive vyjadrit k vasemu pripadu ?


    iure et iustitia
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam