• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JESSIEATREIDESNárodní knihovna ... CHCEME TO NA LETNÝ!!!
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JESSIEATREIDES: Vysocany...nechci brat nikomu iluze, ale pochybuju, ze se nekdo do toho projektu bude hnat. Nejsou na to penize (coz je myslim ten hlavni duvod uz od pocatku, ktery se jen maskuje jinymi duvody) a vzhledem k hospodarske krizi jeste nejaky ten rok nebudou. Ale mozna se zadari a v roce 2020 se zacne stavet...to uz ale budou technologie zase trochu jinde...
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    SHAMAN: nevím, kde je ten pozemek, který sehnal ježek. ale je to širší centrum Prahy.
    SANDIS
    SANDIS --- ---
    JESSIEATREIDES: to jo, to je až směšný, že to bude muset prosadit zrovna ten dobytek
    SHAMAN
    SHAMAN --- ---
    JESSIEATREIDES: kde bude?
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    S_M_LOMOZ: to není jen kvůli archeologům, je to i kvůli povodním.


    THEO_PHIL: ty si myslíš, že nová budova prostě nebude. já vím, že bude. je mi trochu smutno z toho, že za padesát let bude instituce tohoto významu spojená s jiřím paroubkem jakožto "rázným mužem informačního věku" a tato postava tím navždy vstoupí do české kulturní historie, ale o to, že nebude stát, se nebojím. a jistě, nebude na Letné.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JESSIEATREIDES: Tohle asi fakt nema cenu...to je jak do dubu. Oba vime, ze nova budova proste nebude. Ty rikas: tim padem mi uz Narodni knihovna nezajima, ja rikam: meli bysme najit nejake reseni, ktere se bez ni obejde, nebo se alespon zajimat o to, jaka reseni se hledaji. Tecka.
    S_M_LOMOZ
    S_M_LOMOZ --- ---
    Jinými slovy: pokud "komfortní a moderní knihovna" = "máme všechno, objednejte si a my vám to zítra/do týdne přivezeme", pak taky nemám slov.

    Na panorama Hradu **** teoreticky pes; byl by to příjemný bonus, knihovna by se otevřela lidem, pak by z té knihovny mohlo být konečně větší středisko kulturního života než jenom studovny a studovny, ale na výhledu ven knihovna nestojí a nepadá. Ovšem jestli bude kniha vydaná knihovníky do několika pracovních dnů nebo automatem do deseti minut, to už je sakra rozdíl. A jak do Klementina nacpat automatizovaný systém a kompletní depozitář, aby se neponičilo "panorama" Klementina - tj. nezastavovala se nádvoří - a kvůli archeologům se nešlo moc do hloubky, to bych tedy fakt rád věděl.

    ...No nic, tahle debata už je stejně marná. V rámci kontroly krevního tlaku není radno jen tak pro nic za nic se stresovat. Můžeme si tak maximálně popřát hezký Vánoce.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    THEO_PHIL: akorát, že se jich tam vejde jen omezené množství, se službami na úrovni rozhodně ne civilizované země. jestli nechápeš, proč potřebuje moderní společnost moderní knihovnu, asi opravdu není o čem hovořit.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JESSIEATREIDES: To ze knihovna = nova budova je presne ta Jezkova retorika, kterou si se asi nechala nakazit. Knihovna muze byt (a zda se, ze bude) i bez ni. Nepropadne se do zeme se vsema knihama, ani snad jinak neskonci. Ano, nova budova by byla prima, bez ni se bude muset stavajici management vydat jinou cestou. Jiste je, ze ta stavajici je uzivatelsky dost neprivetiva, zejmena co se tyce studoven, ale stale tam chodi dost studentu, kteri ji vyuzivaji i bez vyhledu na panorama Hradu. Studuji tam.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    THEO_PHIL: (no vida, to byl ostrovtip hodný peppiho rösslera ;oD )
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    THEO_PHIL: buhehehehe

    asi jsme se nepochopili. hazuka mi nemůže poskytnout ohledně nové budovy nebo toho, jak chtějí řešit prostorové nedostatky nic, co bych už nevěděla nebo neočekávala ;o))



    ta budova JE knihovna, jestli to nechápeš, tak není se o čem bavit. kdyby to byl extravagantní návrh banky, zcela určitě bych se v podpoře projektu osobně neangažovala, i kdyby se mi líbil.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JESSIEATREIDES: No vida, tebe zajima budova, mne knihovna...
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    THEO_PHIL: já se hazuky v podstatě nemám na co ptát, takže jsem bohužel nepomohla.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JESSIEATREIDES: Ja myslim, ze ta otazka s novou budovou je dulezita...uz jenom proto, ze hned jak jsem prisel, tak mi rek: "nezlobte se, ale o nove budove mluvit nebudu". Myslim, ze je jasne, ze tam byl dosazen, aby ta kauza zmizela z medii a dal neposkozovala prazskou ODS. Takze, i kdyz byla recena milionkrat, je treba ji pokladat stale znovu :-(

    Zodpovednymi? Jehlicka a predevsim Bem

    Ta odpoved s tim Bemem myslim jasne ukazuje, ze Hazuka si to nechce u nikoho rozhazet....a tak mlzi s takovejdlema blbejma odpovedma

    To, ze byl Jezek odvolan proto, ze byl prilis neustupnej mi vysvetlovat nemusis...proste to potrebovali dostat z medii (viz. vyse)

    Priste budu invencnejsi...ostatne na tomto foru jsem se zadne invencni otazky nedockal....
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    a měl bys vědět i to, že Ježek byl odvolán ne kvůli oficiální příčině (že jako nedokázal zařídit novou budovu, všichni, jak na ministerstvu, tak v knihovně i na magistrátu vědí velice dobře, že to není důvod ale píčovina). příčinou bylo to, že odmítl ustoupit, co se místa (letné) týče, co se výsledku soutěže týče. prostě vznikl enormní tlak na to, že to na té letné být nesmí a basta fidli. ježek řekl, že se nepodvolí a byl odvolán.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    THEO_PHIL: jediné, co právně v té "budoucí kupní smlouvě" hapruje, je ten pruh vyměněný kvůli tunelu blanka - k této výměně došlo z vůle magistrátu. jenomže kvůli tomu pruhu to muselo zastupitelstvo schvalovat ještě jednou a to už si to pořešili, jak to pořešili. chápeme?
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    THEO_PHIL: koho konkrétně myslíš těmi zodpovědnými?

    otázka "potřebuje vůbec NK novou budovu" už padla v diskuzi kolem novostavby asi tak dvěstěkrát a dvěstěkrát byla zodpovězena. vyhodila bych to.

    i příslib ze strany magistrátu města a schválení prodeje zastupitelstvem je svým způsobem smlouva o budoucí kupní smlouvě, hazuka nemá pravdu.

    s primátorem se v přátelském rozhovoru sešel vlasta ježek asi tak bambilionkrát. žádná z dohod ani "snah" a "chutí hledat řešení" nebyla realizována a nebylo to proto, že by vlasta nechtěl

    ty otázky postrádají invenci, neuraž se. kdybych napsala "skvělá práce", lhala bych.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Tak jen takovy vycuc k te nove budove (ale je to uplne neupraveny!!):

    Potřebuje vůbec NK novou budovu?

    NK potřebuje prostor. Protože skutečně, při tom množství knih a časopisů, které ročně vycházejí, se prakticky plní, nejenom náš depozitář v Hostivaři, ale plní se především budova Klementina a nebezpečí faktického kolapsu na přelomu let 2010-2011 by byla naprosto jasná. Dokonce v případě Slovanské knihovny by ten kolaps mohl hrozit už na konci roku 2009.

    Jaký je Váš názor na primátora, který jeden den nadšeně podporuje výstavbu knihovny a druhý den se snaží její výstavbu zablokovat?

    To mi vůbec nepřísluší komentovat pana primátora nebo jeho postoje. Já jsem se s ním dvakrát sešel a oba jsme ve velice přátelském rozhovoru dospěli k názoru, že máme chuť najít nějaké řešení.

    Co si má člověk myslet o tom, že všichni zodpovědní dali od blobu ruce pryč a počkali si, až termín, do kdy měl být projekt schválen vyprší? Není to zbabělé?

    Samozřejmě problém to je, ale ono v podstatě v tom zastupitelstvu nebylo co projednávat, protože nám schází ten základní dokument a to byla smlouva o smlouvě budoucí na koupi pozemků. V momentě, kdybychom ji jako knihovna měli, tak můžeme začít jednat o stavebním povolení a o způsobu financování stavby. Protože tento dokument nebyl, tak se nemohlo začít jednat, protože nikdo by s námi nejednal, když nemáme pozemky se stavebním povolením. A ani o způsobu financování. To se stalo. A pokud se týče vypršení lhůty architektonické soutěže, zdá se, že tato situace asi tímto způsobem směřuje.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    THEO_PHIL: kdo se o to zajímal, dozvěděl se dost. veškerá snaha o smysluplnou argumentaci se ztratila (ani ne v překladu). Stoklasová dala asi tak padesát rozhovorů, kde se vnitřnímu řešení věnovala dost podrobně, novináři z toho nepoužili nic.
    A novináři bohužel blbci (vnímej jako eufemismus pro osobu neschopnou vlastního výzkumu, rešerší, otázek a na základě těchto vlastního názoru) jsou, o opaku mě dosud nepřesvědčili. Mám dokonce konkrétní zkušenost, kdy editor nejmenovaného prestižního magazínu nepochopil některé formulace (nad kterými jsme s jeho redaktorem strávili dost času) otázek na UIA a pozměnil je k obrazu svému (naštěstí to nejhorší se podařilo zachytit ještě před tiskem).
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JESSIEATREIDES: Aha...takze chyba je na strane novinaru, kteri se meli vic zajimat. Takhle se prodava projekt nove budovy NK...udela se pestrobarevne kolecko, rekne se, ze srdcem budovy bude robot a o dalsi informace si reknete na informacnim oddeleni.... Nova faze kampane za blob: z novinaru se udelaji blbci, ze jim slo jen o vzhled (tak povrchni byli) a ne o obsah! Nezlob se na mne, ale pripada mi to trochu padly na hlavu. To ze byla cela kampan knihovny postavena prave na tom kontroverznim vzhledu a na tom, ze se Klementinou pod tihou knih rozpadne (coz je blbost) a ne na nejakem uzivatelskem pohodli (resp. soucasnem nepohodli) mi pripadalo jako blbost uz v zacatcich. Ale rekl bych, ze za tou nesmyslnou argumentaci stoji prave Jezek!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam