• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JESSIEATREIDESNárodní knihovna ... CHCEME TO NA LETNÝ!!!
    Jan Kaplický by se 18. dubna dožil 73 let. V pražské galerii DOX zároveň otevřela výstava jeho díla.
    rozbalit záhlaví
    SHAMANA
    SHAMANA --- ---
    LUKOYE: Já mám tričko s knihovnou, je na ní:

    ..........................................Kni-
    Hovna...................................... a nad tim ten obrázek černobílý, ale myslim si, že odznáčky se určitě dělají taky.
    LUKOYE
    LUKOYE --- ---
    Ještě jedna věc:

    Možná vám to příjde trochu infantilní nebo fetišistické, ale já bych si s chutí připnul na batoh placku s chobotnící (jako že nic takovýho nenosím). A jsem si docela jistej, že moji přátelé by jí nosili taky. Nevíte o někom, kdo něco takového vyráběl, případně jestli se dá taková věc sehnat v nějaké galerii nebo na AVU, nebo já nevim kde? Tiskli jsme loni nějaké plakáty, ale na placku jsme krátcí. Díky za info
    LUKOYE
    LUKOYE --- ---
    Zrovna včera jsem při inauguraci Obami poslouchal jednoho z komentátorů pozvaných do ČT. Velice kritizoval lidi, kteří si u nás v republice dovolí říci, že pokud sedí na hradě VK, tak nemají žádného prezidenta. Následně se rozplýval nad velkodušností amerického přístupu k voleným autoritám.

    Dost mě to urazilo, protože například narozdíl od ČR, se v USA volí prezident přímo, poté co ho vyberou delegáti stran. VK jsem si nezvolil, a jestli chápu demokracii správně, tak mám zcela oprávněné právo říkat, že není můj prezident, od čehož si slibuji stimulaci společenského prostředí směrem k ideálům, které vyznávám. Jako každý jedinec na to mám právo.

    Stydím se za svého prezidenta jelikož u něho absentuje tolerance a velkodušnost, kterou by mohl takový člověk mít. Společně se zneužívání jeho symbolické moci a sociálních vazeb k netransparentní zákulisní hře se pohybuje, dle mého názoru, někde na svrchní hranici absolutistických snah.

    ...ale nechme toho...
    MISON
    MISON --- ---
    ou maaaj
    S_M_LOMOZ
    S_M_LOMOZ --- ---
    Staví se tam tunel. Myslím, že tady

    už ji nenajdeš.
    MISON
    MISON --- ---
    Skoda nejsem tady...ale mysilm, ze se do konce tydne pujdu projit na letnou a asi tam u balbinovy knihovny ponecham nejakou kytku. Stoji tam jeste vubec ?
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    veřejná rozlučka s Janem Kaplickým se bude konat příští úterý od 14.00 v odsvěceném kostele sv. Anny (tzv. Pražská křižovatka) na Starém městě Pražském.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    nekrolog od Karla Hvížďaly

    Jan Kaplický alias Johan nebo Kapla
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    ...ve Financial Times:

    Architect who put morals before money

    a ještě jeden, o knihovně...

    Bureaucracy brought to book

    Some architects engage in an empty formalism, putting forward flashy, computer-generated shapes for the sake of sensation and celebrity. With Kaplicky, however, one gets the impression that this project means the world to him, a finale to a strange and celebrated career. He just wants to be judged when it is finished, not before it has started.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    SANDIS
    SANDIS --- ---
    JESSIEATREIDES: jj, o pavlove globalni dulezitosti tu snad nepochybuje vubec nikdo
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    SANDIS: jjo, to jen potvrzuje celkovou důležitost té osoby ve světovém kontextu...
    SANDIS
    SANDIS --- ---
    JESSIEATREIDES: mayor Pavel BERN :))
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    Zpráva na serveru italského magazínu pro design a architekturu, včetně rozhovoru s Kaplickým pro Abitare (anglicky)
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    Jak se Pavel Bém dostal na web prestižního časopisu TIME

    Několik let starý profil architekta Kaplického od stejného autora, uveřejněný rovněž na TIME

    Zemřel radikální architekt Jan Kaplický - Guardian

    Zpráva na stránkách BDonline, odborného žurnálu o architektuře

    “He felt this had been sidelined by the pursuit of fame and money by most architects of his generation. He felt it was his mission to do this. That architects should, without shame, see beauty as the primary driver of their work.

    “For him, there was never any compromise or desire to reduce the nature of his vision for commercial gain or fame. It’s deeply regretful that he was not more openly acknowledged. It’s shameful that all we did in this country was poke fun at him. He has not had the success of Norman, Richard or Zaha, but he certainly held all their respect.

    “He was still positive about the [Czech National] library. It isn’t on site but he was positive it would be. He particularly wanted Josef to see it finished. He couldn’t talk about one without talking about the other.

    “Jan’s position in the hierachy of great architects is rivaled only by Zaha Hadid and Oscar Niemeyer. He was an architect for whom artists had immense respect – in some ways he was closer to the world of art than architecture. He was a proper, bone fide poet.

    “He retained childlike enthusiasm for architectural discovery and in no way was he slowing down – quite the reverse.

    “Architecture was his life. It was the oxygen that kept him alive. Without it, he was nothing.”


    Brian Clarke, přítel a předseda Architecture Foundation
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    WITTGENSTEIN: Vtipné je, že když z radiožurnálu volali Miluniče, tak hned v první nebo druhé větě řekl, že Kaplického osobně ani neznal. Na té studii pracoval tým architektů, amanda levete je velmi schopná žena, takže i když pochybuji, že by se to mohlo podařit, teoretická možnost zde vždy je. Kaplický byl puntičkář, takže koncepce je jasná, teď je nutno zpracovat ji technicky do projektu. Studie proveditelnosti je samozřejmě prvním krokem směrem k realizaci.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    HAMSTER: Cituji LN:
    Podle Miluniče je to iluze. "Gehry si vychoval několik nástupců, kteří s ním léta na jeho věcech dělali. To Kaplický neměl."
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam