• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JESSIEATREIDESNárodní knihovna ... CHCEME TO NA LETNÝ!!!
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BETSABE: Jak vidim, asi bych mel definovat, co je to NKF: je to fond, ktery by mel uchovavat vsechny u nas vydane knihy, jako urcite narodni bohatstvi. Tyhle knihy se proste nepujcuji, protoze jde o to, uchovat je v co nejlepsim stavu. Vyjimkou je, ze ta kniha v zadne jine knihovne neni dostupna, tak ti muzou povolit si tu knihu v ochranem rezimu precist. Ano, musis kvuli tomu do Hostivare, ale kolik takovych knih a pozadavku je? Minimum.
    BETSABE
    BETSABE --- ---
    mne stacila zkusenost z knihovny statni skoly!!!! South Burlington High School ve Vermontu,abych pochopila, ze se to da delat i jinak.
    BETSABE
    BETSABE --- ---
    a to jsem zapomnela na smradlavy nechutny upatlany bufac, ale o tom, se tu uz mluvilo..., kavarnicka by byla lepsi.)
    BETSABE
    BETSABE --- ---
    Klementinum je krasna budova, ale neni idealni uz... proste veci se vyvijeji a tahle knihovna totalne stagnuje, nemluve o par pocitacich s pristupem na net a babach v zasterach hned u vchodu, ktery komandujou u saten... prijde mi pokrytecky se tady hajit narodnima zajmama viz Vajce za predpokladu, ze nase narodni hrdost je zrovna Klementinum, mineno konkretne jeho sluzby. Evidentne by to mohlo byt lespi, co ja vim ze sve zkusenosti, kdy me v NK furt nekdo za neco komandoval co si tam s sebou smim nebo nesmim vzit, pritom kniha nebyla nebo byla nekde v Hostivari, jediny mega upgrade - pripojky na NB ve studovne - wow!!!!, ktera kapacitne mnohdy nestacila.... cekani na internet u 5 pocitacu v jakesi mistnosti pul hodiny - wow!!! ale lepsi knihovna nebude, protoze nova knihovna proste nebude. Pro me je to o tom problemu, jak zlepsit ctenarum, studentum a badatelum komfort, jako se to deje vsude jinde ve svete, a nemusime ani tak daleko. ne o tom, kdo ma co nema kdy kde stavet a odkud je a co splnil nebo nesplnil.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    THEO_PHIL: JEŽÍŠIKRISTE!!!

    NÁRODNÍ KONZERVAČNÍ FOND nelze v Hostivaři dost dobře ochránit, protože hostivařský depozitář nemá takové parametry (lidská obsluha, poměrně dlouhá doba evakuace, nutnost normálního vzduchu).

    Národní konzervační fond kromě toho tvoří jen 30% všech sbírek knihovny a je vcelku efektivní, komfortní a ekonomické dát veškeré novodobé fondy - včetně konzervačního - na jedno místo.

    Ad: méně půjčované knihy - v tom případě jsem čtenářem výhradně méně půjčovaných knih.
    BETSABE
    BETSABE --- ---
    nebo ani ne prezencne, ale proste badatelum?
    BETSABE
    BETSABE --- ---
    THEO_PHIL: v tom pripade nechapu, proc by nemohl byt ten komfort pujcit si to prezencne primo v budove knihovny? at je to ctenar ci jak rikas, badatel, nebo sakra nekdo jako ja ci jakykoli jiny student, kdo ve svem zivote psal aspon jednu diplomku a ty knihy k nemu cestovaly mnohdy iks dni?
    CATT
    CATT --- ---
    THEO_PHIL: výjimečně se musím zastat jessie, že neumíš číst: hostivařský areál neplňuje ochranu knih před požárem - bu'd ho musíš draze předělat nebo knihy umístit do budovy, kde budou ve větším bezpečí
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JESSIEATREIDES: Probuh uz! Mluvime tady o NKF, kterej by byl v HOSTIVARI. Knihy z NKF se nepucuji prezencne, natoz absencne! Mozna to neni uplne komfort, ale tyhle knihy se proste nedaj rozpucovat, protoze kdyby se ztratily, tak uz se nikdy nemusej objevit... Ano, v Hostivari ted jsou i fondy mene pujcovanych knih, na ktere se musi cekat (dovazi se do Klementina jednou denne a z tech knih, ktere se pujcuji je to jenom zlomek), ale OPET, nikde sem nepsal, ze by tyhle fondy nemely bejt v hlavni budove!
    BETSABE
    BETSABE --- ---
    mne prijde, ze tady snad nikdo necekal v Klementinu sto let na knizku... jako ja
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    THEO_PHIL: já jsem nikdy nenapsala, že ta knihovna by měla stát kvůli kavárně s vyhlídkou. a na tvé pokrytecké cancy o veřejném prostoru, zatímco tady proti veřejnému prostoru v centru zaslepeně bojuješ všemi možnými prostředky, není nikdo zvědavý.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    THEO_PHIL: pod "komfortem pro čtenáře" si představuji možnost jít do knihovny a odnést si z ní vypůjčenou knihu během půl hodiny. nikoliv dvoudenní čekání. takže argumenty, že "hostivařský depozitář není určen čtenářům" si nech.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JESSIEATREIDES: Zatimco stavba nove budovy by byla doslova za hubicku...nechapu, proc nereagujes na moje prispevky, ale vytvaris si nejake vlastni, proti nimz se pak ohrazujes. Knihovna JE verejny prostor a ne police s knihami! Doporucuji nasledujici rozhovor: http://www.advojka.cz/archiv/2008/33/vic-verejneho-prostoru Jen musim upozornit, ze tady je to asi trochu offtopic, protoze to neni o Kaplickeho chobotnici, ale KNIHOVNACH! A tvrdit, ze ta knihovna by mela stat hlavne kvuli kavarne s vyhlidkou...to nemyslis uplne vazne, ze ne?!
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    THEO_PHIL: v hostivařském depozitáři jsem byla, je plný lidí, kteří tam pracují, trubko.


    nebyl by to problém, ale přestavba normálního skladiště na roboticky obsluhovanou a hermeticky uzavíratelnou budovu, by stála hodně peněz. a efekt minimální.
    BETSABE
    BETSABE --- ---
    jj, nejlepsi je proste mit Narodni knihovnu ve tvaru knihy, a to jeste nejlepe od narodniho architekta.)
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    Vážně, setkání s redaktorem časopisu věnovaného převážně literatuře a umění, který opovrhuje krásou (pohled návštěvníka knihovny z nejvyššího patra), je zážitek na celý život. ;o))) na něco takového člověk jen tak nezapomene.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JESSIEATREIDES: Hostivarsky depozitar NENI urcen ctenarum. Tam fakt obcas vyjede maximalne nejakej badatel (bylas tam nekdy?). Navic mam pocit (nechce se mi to dohledavat) ze se vzdycky pocitalo s tim, ze tam zustane restauracni oddeleni, takze by stejne knihovna byla ve 2 budovach! A myslim, ze vytvorit podminky, ktere popisujes pro sklad s NKF by nebyl zas takovej problem. V te budove v centru by tak mel byt predevsim fond nejpujcovanejsich knih a casopisu a samozrejme studovny. A pak samozrejme kavarna s vyhlidkou...
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    THEO_PHIL: představ si, že někteří lidé stráví v Národní knihovně celý den, protože na koleji nemají klid nebo potřebují studovat zdroje, které si kvůli množství/omezení na prezenční výpůjčky neodtáhnou domů.

    neméně překvapivá jako tvá iracionální averze vůči knihovně je i neschopnost pochopit, že moderní knihovna NENÍ obří police s knihami, ale VEŘEJNÝ PROSTOR. neshledávám představu na vytvoření veřejného prostoru dostupného všem občanům bez rozdílu, který NENÍ nákupním centrem, nikterak závadnou.

    Redaktoři á-dvojky, bojující proti plytkosti a konzumu dnešní doby evidentně ano.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    Argument: Soutěž zrušila Evropská komise

    Skutečnost: Včera (8. srpna, poznámka JA) se navíc objevily první pochybnosti o tom, zda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (antimonopolní úřad) interpretuje stanovisko evropské komise správně.

    Evropští komisaři totiž popírají, že architektonickou soutěž na knihovnu označili za nezákonnou. LN to potvrdil mluvčí komise přímo v Bruselu.

    „Nikdy jsme soutěž na Národní knihovnu nestudovali do detailů a nikdy jsme se nezabývali případným porušením tendrových pravidel. Komise nemohla soutěž prohlásit za protiprávní, protože takovou kauzu nikdy neřešila,“ prohlásil Ton Van Lierop, mluvčí evropské komise (EK), který měl odpověď do Prahy na starosti. Komisaři pouze odpověděli na dotaz antimonopolního úřadu, zda v tomto případě bylo možné udělit výjimku ze zákona o zadávání veřejných zakázek. Jejich odpověď zněla: ne.

    To vlastně znamená, že soutěž, kterou knihovna vypsala podle pravidel Mezinárodní unie architektů, nebyla v pořádku.

    Česká strana se bruselským stanoviskem nemusí řídit. „Naše odpověď nemá žádný právní dopad. Šlo vlastně o konzultaci,“ potvrdil mluvčí EK. Ministerstvo kultury se tím podle svého mluvčího Jana Cieslara ale zřejmě zabývat bude.

    „Všechny ty řeči kolem jsou už jen bičování mrtvého koně. A také jde o to, že se hledá viník,“ dodal Pecina.


    Zdroj: http://www.lidovky.cz/brusel-soutez-jsme-nehodnotili-d38-/ln_noviny.asp?c=A080809_000023_ln_noviny_sko&klic=226937&mes=080809_0
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JESSIEATREIDES: Whau, kavarna v knihovne! Neuveritelny! To tam fakt nakreslil?? To se jim v Edinburgu nedivim, ze to chtej taky! Studovny v nekolika patrech? Taky nevidana zalezitost! Fondy pod zemi...to snad nikde nemaj...je videt, ze se maj knihovnici ve svete co ucit!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam