• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JESSIEATREIDESNárodní knihovna ... CHCEME TO NA LETNÝ!!!
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    JESSIEATREIDES: Tak nápadů jsem tam našel spoustu, jak technických, tak stylisticých. Myslím, že ten barák funguje, chladný betonový zdi zajímavě kontrasují s podlahou potištěnou statickou mapou průhybů, dodávají tomu punc puritánství, což souhlasí - technika je přímá a puritánská a NTK to musí reflektovat. Nesnaží se za každou cenu přizpůsobit okolním budovám (což by při té rozmanitsti ani nešlo), jde svou cestou a přitom dokonale na to místo zapadá. A ještě jeden subjektivní dojem - fakt se mi tam dobře pracuje, trávím tam dost času..

    Čili já bych tak kritický nebyl. Má to několik chybiček, který bych asi udělal trochu jinak. Třeba vstupy bych pootočil o 45°, protože například přístup od FA je nejlepší přes kavárnu, což asi nebylo záměrem...
    BLACKSPIRIT
    BLACKSPIRIT --- ---
    JESSIEATREIDES: taky me to nejak nechava chladnou...:(
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    shrnul jsi to v zásadě velmi přesně.
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    Omlouvam se, tahle otazka tu uz zazniva urcite ponekolikate, ale jak to vypada v soucasnosti? Projekt odpiskan, odstupne nezaplaceno, krome nekolika obcanskych iniciativ ticho po pesine? (kdyztak mi jen dejte link, pokud je to nekde shrnute...)
    VUNG
    VUNG --- ---
    15.04.08 HN: "Kdyby se řeklo, že tam má stát atomová elektrárna, tak řeknu, že v žádném případě. Ale v tuto chvíli žádný podnět není, takže nemohu budoucnost pozemku pro Národní knihovnu komentovat," říká Martin Langmajer, pražský radní pro územní .."Umím si představit, že by tam byl například městský park. To jo," vzkázal včera přes sms zprávu primátor Prahy Pavel Bém.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    CATT: odporné ani ne, ale studené, nehezké, bez výraznějšího nápadu

    dvorana s tím schodištěm ponejvíce připomíná sídlištní obchodní centrum z počátku osmdesátých let po nájezdu několika náctiletých writerů (hodně špatných)
    ATOMIC
    ATOMIC --- ---
    CATT: no a...
    CATT
    CATT --- ---
    ATOMIC: čím víc to sleduji, přijde mi to odpornější a odpornější
    ATOMIC
    ATOMIC --- ---
    SANDIS
    SANDIS --- ---
    Dodatecne par fotek z vystavy o JK v Londyne... vystava jeste stale bezi...

    http://narodni-knihovna.cz/2009/08/29/vystava-o-janu-kaplickem-v-design-museu-londyn/
    REELOO
    REELOO --- ---
    Exkluzivni foto nové budovy Národní technické knihovny! ;-)
    Otevírá se 09.09.2009...
    Více fotek zde: http://www.reeloo.net/gallery/20090829_ntk/

    BLACKSPIRIT
    BLACKSPIRIT --- ---
    mě teda mrzí, že to nestojí, protože sem byla fakt zvědavá jak to bude vypadat...
    návrh mi sice nepřišel nijak dobře zdokumentovaný, ale kdo zná tvorbu Kaplického, viděl jeho skicy a následně realizace musí vidět, že je v tom velký rozdíl bohužel...bohužel pro čechy, kteří jsou krátkozrací,
    centrum v Selfbridge i tribuna jsou naprosto úžasný stavby tak si dovolim pastnout par fotek
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    černá kostka mě nebere, nicméně tato výzva je zajímavá, principiálně se dotýká stejných věcí jako kauza Národní knihovny a může to tady být. až budu mít čas, lupnu do záhlaví odkaz na tu petici.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Jess asi nezajima, ale vypada to, ze i Ostravsky Blackbox ma smulu :-(
    http://www.cernakostka.cz/index.php?o-knihovne=vyzva
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    THEO_PHIL: tohle byla lol akce: počínaje svoláváním tiskové konference na pátek odpoledne v pátek dopoledne, přes termín v červnový nedělní podvečer a založením nové politické strany s jediným bodem programu konče...

    Fraška dosáhla svého vrcholu v podobě dvacetiletých trotlů z Demokracie staví.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Repost...

    Občanská iniciativa Demokracie staví pořádá ve spolupráci s Divadlem Na Zábradlí diskusní fórum o kauze nové budovy Národní knihovny podle návrhu architekta Jana Kaplického, jehož se zúčastní řada známých osobností.

    Diskuse se uskuteční v neděli 21. června v 17 hodin v hlavním sálu Divadla Na Zábradlí na Anenském náměstí 5.

    Ústředním tématem této diskuse bude "politizace kauzy Národní knihovny". Debata by se měla vyvíjet podle následujících otázek:

    "Proč stále není realizován projekt, jenž vyhrál architektonickou soutěž, která jako první v ČR proběhla na základě pravidel Mezinárodní unie architektů?

    Kam budeme dávat knihy? Vyhlídky konzervačního fondu Národní knihovny - jsou?

    Proč česká společnost potřebuje moderní architekturu? Jaké jsou dopady architektury na vývoj společnosti, její sebereflexi a inovace?"
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    HYBNERKA: ber to tak, lépe řečeno, smiř se s tím, že média zajímá jen to, co je "aktuální"... knihovna aktuální není. čas od času se objeví nějaká zprávička, ale celá věc už je dávno passé.
    Kapla už není, politická vůle není, peníze nejsou - z čeho to tedy uplácat?
    HYBNERKA
    HYBNERKA --- ---
    ..pet az deset let-toho sem se prave obavala..takze to dopadne jako vzdycky vsechno v tomhle state..
    tentokrat to je ale pekna skoda!no jo,dneska media vice zajima iveta bartosova..a par lidicek bez jejich podpory sotva neco ukrici,aby se zabednenci probrali..
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    HYBNERKA: něco řeší Demokracie staví - plánují besedu v divadle Na Zábradlí, údajně s českými "osobnostmi"...

    mně se ovšem potvrdila počáteční nedůvěra k tomuto spolku ambiciózních studentů: na jednu stranu melou o tom, že jde o "celospolečenský zájem", na demonstraci ovšem nenechali promluvit Jacques, která stavbu od počátku veřejně podporovala, dali prostor Davidu Mackovi z KDU-ČSL, který přišel s podporou až po smrti JK a jehož strana nedokázala přesvědčit vlastního ministra kultury, aby projekt nepotopil; kromě toho zbytečně dráždí veřejnost patetickými prohlášeními typu: "v této zemi nebyla transparentnější veřejná soutěž" a podobně... nejsou schopni nic zařídit - veškeré kontakty na "osobnosti" získali přes natálii kocábovou, které pak ani nebyli schopni poděkovat a tak dál...

    vzhledem ke stavu veřejných financí v této zemi, dočasné úřednické vládě, z toho vyplývajícím nejasnostem v rozpočtu na příští rok a výhledovému schodku 200 miliard korun (v tom lepším případě) se beztak domnívám, že je to momentálně neprůchodné.
    kromě toho, stavba není komoda, Kaplický to projektoval na Letnou a zatím to nevypadá, že by se situace mezi radními jakkoliv změnila...

    Podtrženo a sečteno: Knihovna zatím u ledu, dle mých odhadů minimálně na dalších pět až deset let.
    HYBNERKA
    HYBNERKA --- ---
    S_M_LOMOZ: no vida!,.-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam