• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FLIPPERRespekt je jeden z nejmizernějších občasníků na české mediální scéně a proto ho také nikdo nečte. (Pavel Bém)
    rozbalit záhlaví
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    DA_NIELA: zr9vna dnes sem si cetl ten aktualni a doslo mi ze poslednich x bylo fakt otresnych. Disrespekt k tisicovkam mrtvych deti v gaze. Vysmech mladezi. Vymezeni se vuci komunisticky prehnanym mladym progresivistum..

    Otresny. Ztracim tim dost respekt k jejimu dilu obecne
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Cist sloupky Biancy Bellove je utrpeni.
    CROSS
    CROSS --- ---
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    ADAM: zas tak dlouhý to není tyjo :)
    ADAM
    ADAM --- ---
    Nemáte někdo esej Anne applebaum v audiu? Má tady koupený respekt, ale vzhledem k délce bych si to rád poslechl v autě
    CROSS
    CROSS --- ---
    Nedá mi se nezeptat (jistě někdo z oboru ví) -- proč mi Economia posílá fakturu na předplatný Respektu dva měsíce dopředu? To má nějaký účetní důvod? (Tedy víc než dva měsíce, splatnost je dva měsíce před koncem stávajícího předplatného.)
    TBK
    TBK --- ---
    Nabídka se slevou 28 % proti běžné ceně předplatného | Platí pouze 17. - 19. 11. 2017

    Respekt Premium se slevou 28 % | E-shop předplatného vydavatelství Economia a.s.
    https://predplatne.ihned.cz/respekt/objednat/respekt-premium-se-slevou-28
    ZARAKI_KENPACHI
    ZARAKI_KENPACHI --- ---
    CROSS: ano, díky!
    CROSS
    CROSS --- ---
    CROSS: jestli je to ono, pak...

    Veronika Havlová
    2. 9. 2017 | aktualizace 2. 9. 2017 13:17
    Románový debut scenáristy Eugena Lišky jr. v sobě pro českou literaturu netypicky mísí zdánlivě nesourodé žánry. Příběh osamělého desetiletého chlapce, jehož rodina je stejně neutěšená jako vysoký panelák plný podivných existencí, v němž žije, se zvenku tváří jako sociální drama. Od prvních stran ale začneme škobrtat o velká slova a opulentní neotřelé metafory, které by se spíše hodily do hrdinského eposu. Ale proč by tentokrát nemohl být hrdinou kluk s přezdívkou Čmelák, který je kromě statečného srdce vybaven i rozbujelou fantazií?

    Každý, kdo v dětství podnikl výpravu do temného betonového sklepa, potvrdí, že je k tomu třeba takřka nadpřirozené srdnatosti. Liška až nepříjemně věrně evokuje dětství, které dokáže být bezstarostné a zároveň plné nebezpečí. Když máte zakázáno jezdit sám výtahem, ale bydlíte v nejvyšším patře, můžete uvíznout ve stísněné kabince s dvojicí věrozvěstů, která vám vsugeruje, že svět se řítí do záhuby a Spasitel brzy rozpoutá Armagedon. Čmelákovi je tak při pohledu kolem sebe jasné, že nastal čas jednat. Je třeba stát se bojovníkem, očistit dům od lidského odpadu a být připraven na příchod strašlivého Spasitele. Najde si na to nového spojence, psa Pocema, který miluje lidské maso…

    Liška mísí čistokrevný horor a realitu sídliště s bravurou Skandinávců, kteří jsou strhujícími kombinacemi legend, pokleslých žánrů a sociálních dramat proslavení. Stvoření připomene upírský horor ze švédského sídliště Ať vejde ten pravý. U jeho autora Johna Lindqvista ale bylo jasné, že jde o alegorii dospívání a zároveň je hororová linie reálná. Liškův svět je tajemnější. I po přečtení zůstane mnohé nedořešeno a záleží na čtenáři, co bude považovat za metaforu, co za výplod hrdinovy fantazie a co za zachycení zrodu temné duše. Nic to však neubírá na síle, s níž přitom kniha vyvolává hrůzy i křehkost dětské psýchy.

    Autorka je překladatelka.

    Eugen Liška jr.: Stvoření
    Host, 224 stran
    ZARAKI_KENPACHI
    ZARAKI_KENPACHI --- ---
    Pěkně prosím, v nevím kterém vydání Respektu (myslím, že max. tři měsíce zpět, spíš méně), byla recenze na knihu (vydání asi 2016/17), o které si pamatuju jen klíčová slova:
    "pro mládež, chlapec, sídliště, fantasy" neměla to být taková ta teen sračka jako Stmívání, z recenze vyšla jako kvalitní.

    Tuší někdo, o jaké knize mluvím?
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Psát o chudobě za peníze ostravských horníků | A2larm
    http://a2larm.cz/2016/12/psat-o-chudobe-za-penize-ostravskych-horniku/
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    RESTINPEACE: Petr Fiala mluví za jakou část ODS? Za tu co zvolila VKml a nebo za tu, co proti němu bojuje. Proč ti přijde relevantní, co Fiala říká, když jeho činy (přijetí a vítání VKml a jeho EUnenávisti) hovoří zcela jasně.
    CROSS
    CROSS --- ---
    RESTINPEACE: No... Švehla rozhodně nelže, protože onu fabulaci o tom, že ODS může opustit deklarovaný záměr v EU setrvat, podkládá celkem jasným a věrohodným argumentem — dalším zvýšením averze voličů vůči EU, což není v českých podmínkách nic nereálného. Jestli k tomu opravdu může nebo nemůže dojít, to nikdo neví, ani Švehla, ani Fiala, a nelze to potvrdit ani vyvrátit. Je myslím na čtenáři, aby si o tom udělal závěr, a to jak podle řeči psané (Fialovy), tak podle „řeči těla“, o které píše Švehla.

    Co se týká Švehlovy linie argumentace, neni to nic nového a Fiala by neměl hrát překvapeného (ani my tady), protože zrovna Zahradil není „jakýkoli jejich poslanec“ (ODS jich ostatně zase tolik nemá). Je to taková hra na hodné a zlé hochy, aby si v tom každý potenciální volič našel to svoje, to je jistě legitimní taktika, ale pak se nemůžu divit, když mi to někdo předhodí. Zvlášť, když — jak Švehla podotýká — Zahradila z ODS dál nikdo nekomentuje.

    Nicméně — co Švehla sepsal, je názorový sloupek, a úroveň argumentace tomu odpovídá. Tvrzení Fialy, že jde o směs lží a polopravd ale zůstává víceméně jen u této deklamace, a další argumentace se line ve stylu — ale jinde taky EU kritizují, a ODS dovedla ČR do EU. Což má se současnou politikou a tím méně rétorikou (a právě rétorika je to, o čem Švehla píše) poměrně málo společného. Přinejmenším takhle to čtu já.

    Pro kontext: Švehlu nijak neoblibuji a pro mě osobně je to asi nejproblematičtější autor v Respektu, když pominu obvyklé Lamperovy špílce omezující se na Minulý týden.

    Jinak naprosto souhlasím, že mělo zůstat u Fialovy reakce a ponechání těch dvou textů na individuálním čtení laskavého čtenáře. Psát další dodatky a poslední slova asi není pro další reagující příliš motivující, mimo jiné.

    Nicméně: tak jako Fiala říká, že kritika EU přece neznamená, že ji nenávidíme a chceme ven, ani kritika ODS neznamená, že ji nenávidíme a máme nějakou předvolební agendu. Nechápu, proč se Fiala cuká, kdo jiný by měl být rád, když dostává zpětnou vazbu na svoje politické vystupování nikoli od ideového oponenta, ale víceméně od souvěrce. Nepochybuju, že i když množina čtenářů Respektu a množina voličů, alespoň zvažujících ODS, jsou dvě poměrně malé množiny, nějaký průnik tak jistě bude.

    No a naposled — ODS za tuhle kritiku ještě stojí, ANO sotva, přinejmenším Respektu. Já to rozhodně nečtu tak, že Respekt je vstřícný k ANO a kritický k ODS. Ale to je možná tím, že ho čtu už dlouho.
    RESTINPEACE
    RESTINPEACE --- ---
    STAROJDA: Jo, rad vysvetlim. Pro jistotu jsem si ten prvni Svehluv clanek precetl jeste jednou.
    1. Svehla je v takovy pri v mnohem jednodussi pozici. ODS je strana se stale silnou clenskou zakladnou a nepochybuju, ze tam jsou lidi, kteri 1/ by za EU polozili zivot, 2/ maji k EU ambivalentni vztah, 3/ lidi typu Zahradil. Kazdej muze rict neco jineho a ukolem Fialy jako predsedy strany je (pred volbami) verejne drzet nejaky konzistentni nazor, ktery je v tomto pripade "EU jednoznacne opustit nechceme". Ostatne Svehla to ani nevyvraci. On napsal neco ve smyslu "ODS pozaduje odmitnuti povinnosti prijmout Euro. O odchodu z EU zatim neuvazuje, ale to se muze zmenit, pokud nastane XYZ". To je cista fabulace, nikoliv nazor podlozeny argumenty. Asi ma nejakou osobni averzi vuci ODS a kdyby chtel, muze si vybrat nazor jakehokoliv jejich poslance a zobecnit ho za postoj ODS. Takze Fiala se nemusel moc dlouho rozmyslet jestli napsat, ze Svehla lze. Svehla si to proste vsechno vymyslel.
    2. Tady jsme se asi nepochopili: povazuju za spravny, ze Fiala svoji reakci napsal a respekt Respektu, ze mu dali dustojny prostor. Tim to melo skoncit, ale na to je Svehla moc jesitnej a musel si vzit posledni slovo (mimochodem neudelal to poprve a Respekt by tomu imo mel zabranit).

    Je naprosto v poradku, ze Respekt pise kriticky o politickych stranach, ale myslim si , ze by meli merit vsem stejnym metrem. Minulej tejden si podali Pelikana za to, ze si otevrel hubu na policii, ale nad tim, ze ho jeho strana ve funkci podrzela uz mavli rukou. Pritom aktualne.cz jeste ten den psalo, ze ve vyspely demokracii by se strana takovyho rebela mela okamzite zbavit. V tomto pripade si otevira hubu Zahradil, predseda se to snazi nejak zahladit, ale oni se opiraji do cele strany, nikoliv jednotlivce. A to neni fer.
    CROSS
    CROSS --- ---
    Já jsem si zkusil představit, že místo Fialy bude pod tou reakcí podepsanej Zahradil, tim z toho odvane ta aura bývalého akademika a karta se poněkud obrací.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    RESTINPEACE: Zajímavý názor. Můj dojem byl docela jiný, ale dovolím si požádat o dovysvětlení k tvému hodnocení:
    1) Proč nemáš důvod nevěřit Petru Fialovi když napíše, že novinář lže? Je pro tebe takhle 100% důvěryhodný?
    2) Přijde ti, že Fiala měl v duchu "stejně neodpoví (moudřejší ustoupí)" radši nic nepsat? Nepřijde ti ale stejně relevantní motiv odpovědi jasná racionální protiargumentace?

    Mě se líbí celá výměna. Respektuju vyjádření Fialy, je kvalitní, ale za mě kontroval spíš obecnými frázemi (nic proti nim), ale nechal tam díry pro konkretizovanou Švehlovu odpověď. Ten relevantně zmínil oprávněné argumenty pro zachování teze "ODS může chtít pryč z EU".
    VANEK
    VANEK --- ---
    RESTINPEACE: Aha, dík. Zajímavé, na web mezi mediální výstupy si to ODS zřejmě nedala (jako že je tam každý prd), takže paywallované úvodní odstavce, ale celkem stačí:
    PressReader.com - Connecting People Through News
    https://www.pressreader.com/czech-republic/respekt/20170821/281590945682200
    Jak je to skutečně s naším vztahem k EU • RESPEKT
    https://www.respekt.cz/tydenik/2017/35/jak-je-to-skutecne-s-nasim-vztahem-k-eu
    Cameron taky nechtěl odejít • RESPEKT
    https://www.respekt.cz/tydenik/2017/35/cameron-taky-nechtel-odejit
    RESTINPEACE
    RESTINPEACE --- ---
    Nemam predplatny, ale geneze je nasledujici:
    Respekt 34 - Svehla: Uzitecni idioti a protektoratni pisalkove
    Respekt 35 (aktualni): Fiala: Jak je to skutecne s nasim vztahem k EU
    Svehla: Cameron taky nechtel odejit
    VANEK
    VANEK --- ---
    RESTINPEACE: Odkazy?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam