• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOScollege drop-outs (+práce při studiu, samouci, kolikrát jste nedokončili vysokou? jaký je rekord ? jaký to mělo důvod?)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH: to znamená, že normální studium začne 2009, dálkové 2010 ? to bych do konce světa v roce 2012 mohl stihnout být ten "čestný bakalář".. :-)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    ve zkracene verzi "ne 2009, ale 2010"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH: co je "doakreditace" ?
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    Doakreditace je planovana na 2010/11
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    To je dobra otazka, zkusim zjistit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH: já ji už potvrdil. zatím nevím co napsat. asi bych se rád zeptal, jestli plánují i dálkové/distanční/kombinované studium (do kroužku kanoistiky na FEL ČVUT jsem už chodil ve svých 19ti, a teď už nemám tu potřebu :-)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    Chybicka se vloudila :-)
    Na druhou stranu, koukam do logu fora a dost bych doporucil vzit na vedomi chybovou hlasku a potvrdit tu registraci, jinak te to fakt nepusti.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Eh, to je ta správná fakulta pro mě :-)

Zpráva úspěšně odeslána!
    ERR ID: General ERROR
    Chyba pri provedeni prikazu
    INSERT INTO podpora_fi VALUES ('',NOW(),'Michael Polák','Pracovník ICT sektoru','xchaos@arachne.cz','Arachne Labs/Spoje.Net - majitel, podnikatel, Global inspiration s.r.o. - zaměstnanec','Na FI ČVUT bych pravděpodobně měl zájem studovat.', '213.151.76.222', 0, 'b24e24d6032edf829115ba20e4ae1453')

Duplicate entry '255' for key 1
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    .... snad to není apríl :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    WOW! http://www.fi.cvut.cz/index.php

Nacházíte se na pracovních webových stránkách věnovaných přípravě vzniku Fakulty informatiky* Českého vysokého učení technického v Praze.

Tak do toho bych asi šel !
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIKSUPOJKA: jen jsem si všiml, že na NYXu existuje tenhle diskuzní klub - to je všechno, nebylo v tom nic osobního. aby bylo jasné - já nejsem ani proti studijnímu oboru "recycling engineer" - nejsem elitář.

já si prostě jen stěžuju, že neexistuje něco jako "všeobecná počítačologie" - což by byl obor na rozhraní humanitních věd a technologie, a matika by v něm hrála max. roli roli volitelného nepovinného předmětu (samozřejmě by se ale ani nečekalo, že by Bc. tohoto oboru měl být schopen pokračovat jako Mgr. na informatice na Matfyzu, apod.)

jinak když už sem píšu... mírný aprílový offtopic... :-) http://www.arachne.cz/index.php?clanekid=233
    FIKSUPOJKA
    FIKSUPOJKA --- ---
    XCHAOS: Můžeš mi to trochu vysvětlit s tou kulturologií?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    a když jsme u toho.. když může jako VŠ obor existovat např. [ Kulturologie ] tak nevím, proč by nemohla existovat "počítačologie" bez matematiky :-/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    WENCA: no hele... já si počkám na tu certifikaci Debianu :-)
    WENCA
    WENCA --- ---
    Jeste jak jsem tu kdysi neco blekotal o RHCE, atd.
    Interview with organizers of the BSD certification exam
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: To, že argumenty z Wiki nejsou vhodné pro citace ve vědeckých pracech, se toho řešilo docela hodně. Jedním z důvodů podle mě je, že se to mění v čase, takže i kdyby byl ten článek sebepřesnější, tak by asi bylo vhodné uvést kromě jeho názvu ještě jeho datum, samozřejmě. Jiným důvodem je, že Wiki samozřejmě potenciálně ohrožuje zavedené mechanismy vědecké publikační činnosti a autoritu kanálů ve kterých se publikují vědecké články.

Aby bylo jasné: mě přijde, že současná Wiki je na úrovni novinových článků nebo populárně-vědeckých publikací. Na vědu to zatím ještě asi stavěné není. Ale přečti si někdy nějaký vědecký článek (pomáhám současné přítelkyni sem tam něco málo překládat z jejího oboru, kterým materiálové/tkáňové inženýrství - tedy, spíše materiálové inženýrství pro lékařské účely, dá se říct) a zjistíš, jaká komedie to je: všichni badatelé v daném oboru používají několik málo "klíčových slov", kterými je popsané to, co s těmi polymery provádějí: výsledky také musí dopadnout +/- stejně, jako už někdo publikoval jinde, tzn. liší se hlavně slovosled: češi používají typickou "Czenglish", zatímco čínané z hong-kongu to píší pozpátku, apod. Jinak samozřejmě to ale funguje: každé pracoviště ve světě ten pokus tak jako trochu pozmění a dostane trochu jiné výsledky... podívej, já jsem ale ten poslední, kdo tvrdí, že k poctivé obživě stačí jen kecat, a není potřeba na nic skutečně sáhnout... ale faktem je, že komunikační média se mění... před třemi tisíci lety se výsledky vědecké práce obvykle tesaly do kamene (Stonehenge)... ale v Egyptě přišli na to, že papyrus snese všechno a je levnější a v Mezopotámii zase místo kamene inovativně použili levnější hlínu, do které zamokra ani nebylo potřeba tesat... tomu říkám první Web 2.0 mediální revoluce...

Co až se objeví "vědecká wiki" ?

Jinak ty body jsou nuda ale:

1) moje první a druhá věta prostě polemizovaly mezi sebou navzájem. proč bych měl čekat, až přijde někdo další, a bude se mnou polemizovat, když stejně vím, že to udělá, ať už napíšu cokoliv ? já tímhle stylem psaní názorně demonstruju, že jsem na polemiku připraven, a dovedu ji i částečně předjímat.

2) ne. ale jsou to ti lidé z mého oboru, které bych možná respektoval :-) myslím, že ty programátorské triky, které se tehdy používaly, představovaly zajímavý směr myšlení, a je škoda je zahazovat jen proto, že už máme více RAM a více výkonu CPU a více místa na disku. možná, že VŠ obor, který by mě zajímal, by byla "informační archeologie"...

3) nediskriminuji. (někteří) moji zaměstnanci diskriminují mě ! (a kdo zná mojí firmu, může to určitě potvrdit).

4) ok, matematická teorie by se měla týkat poskytování služeb víceméně konstantnímu okruhu zákazníků, za víceméně paušální poplatky, které se ale mohou měnit v čase, ale ne úplně nepředvídatelně. podle mě nejblíž bude bankovnictví, pojišťovnictví a vůbec finanční sektor...

5) souvislost s tématem je taková, že když malá firma poskytuje stejné služby jako megakorporace, tak to nutně musí dělat tak trochu baj-woko, a vycházet z toho, že lidé si nejspíš pořídí stejnou službu, když bude trochu levnější - a místo ultrapřesných výpočtů se zcela nepřesnými čísly (protože nejde předpovídat preference zákazníků ani vývoj na trhu ani nové IT produkty které na trh teprve vstoupí) se prostě jenom zuřivě hledá na čem by šlo ušetřit...
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: Nemyslím si, že by šlo o sklony elitářství, ale o tom, že některé obory prostě nejsou pokryté dostatečně. IT je pokryto poměrně dobře (i když jak které obory). (Bio)chemie nic moc. RPG skoro vůbec. Nicméně mi jde o to, že jistě slouží solidně pro povrchní přehled, ale neodvážil bych se argumenty z wikipedie použít např. v nějaké své odborné práci (ono to ne vždy moc cituje primární zdroje) a o to, že když se někdo ve svém oboru skutečně orientuje, tak jeho znalosti řádově přesahují wikipedii. Tudíž to pro něj není extra zajímavé.

Takže určitě wp neopovrhuji, ale ani po tvých argumentech ji nepovažuji za kvalitní hloubkový zdroj informací. A stále trvám na tom, že po studiích mohou zůstat informace, které přesahují wp (např. proto že vlastníš primární zdroje).

XCHAOS:

1) Dostal si mně. Pokud text ale prostě přísun informací na VŠ měl řadu problémů, oproti internetu. samozřejmě, že to, že někdo ověří, zda se informace ty neztratily a nezkreslily, a absolvent je schopen je prakticky použít, je dobré a chybí mi to, ta zpětná vazba. je reakci na lidi, co vykládají, že hlavní je sebevědomí, a školu nepotřebují, tak jsem skutečně nechápavý.

2) Jiná kritéria než zda si člověk stáhnul na poněkud postarší technologii jsou pod tvé rozlišovací schopnosti? Poznamenávám si. Anyway, pro potvrzení: Chápu to dobře, že "lidi co na svůj obor umí skutečně sáhnout" se poznají podle toho, zda si sáhli na Z-80?

3) Jistěže. Já jen (celou dobu) narážím na to, že dokud se nerozrosteš nad určitou mez (ve které je ten člověk hrazen s práce jiných), tak si některé lidi prostě nemůžeš dovolit. A tak diskriminuješ.

4) OK, poznamenávám si. Nicméně pochybuju, že bych našel pointer na matematický vzorec, páč "vzorec pro hodnotu zákazníka webhostingu beroucí ohled na jeho tarify" se dost těžko někde bude vyskytovat a ani to neni cíl ekonomických teorií.

Nemáš náááhodou na mysli aplikace ekonomických teorií vhodných pro tvůj případ? To je něco jiného.

Jo a nechytil jsem ten tvůj pointer. Pojem "klasická teorie" neberu, které z těch hromad existujících máš na mysli?

5) ....ano. (souvislost s tématem mi definitivně utekla, uzavírám)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: ano, u lidí se sklony k elitářství nemívá Wikipedie dobrý zvuk. Zajímavé, že třeba humanitní vědci ji pokládají za relativně přesnou v technických oborech a přírodních vědách, ale za nepřesnou v jejich oborech. A ty tvrdíš zhruba to samé.

Nicméně: když tam chci najít třeba bibliografii Uberta Eca - najdu jí tam. Když tam chci najít info o nějakém programovacím jazyce, najdu tam odkaz na oficiální homepage toho jazyka. Atd., atd. Pokud od Wiki nečekáš zázraky, tak nevidím, proč ji opovrhovat. Ty informace tam nejsou úplné a zcela přesně formulované - ale jen málokdy jsou vysloveně lživé.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD:

1) nech to plavat. vůbec si to nepochopil... šlo trochu o reakci na lidi, co vykládají, že hlavní je sebevědomí, a školu nepotřebují

2) ano, mohou. dneska jsou třeba jiná kritéria, kterou jsou pod mojí rozlišovací schopností. já se chci ale učit od lidí, co na ten svůj obor umí skutečně "sáhnout" a nějak to předvést... ti mají můj respekt.

3) ano, já nejsem rozhodně milionář. ale pořád věřím, že mě to může obohatit i jinak, než jenom finančně.

4) asi se vyskytuje, tak ale uveď nějaký pointer - nejlépe na matematické vzorce, které se přímo toho týkají... já uvedl pointer na teorie, které k tomu nepřihlíží. připomínám, že ve hře jsou i přestupy na vyšší tarify (o to se celou dobu snažíme, např. u toho webhostingu zrovna... ale i u ISP..)

5) kdo říká, že nějakou analýzu příjmů a výdajů nemáme ? ale software, který ti přesně řekne jaká změna čeho ve firmě ovlivnila co přesně dalšího a zda si na tom vydělal nebo ne, takový stojí milióny... neříkám, že tímhle směrem neuvažuju, ale chce to promyslet, nesčítat jablka s hruškami, a zahrnout do toho i sociální aspekt toho, co děláme... např. rozhodně neudělám nic, díky čemu bych měl více peněz, ale méně času si je užít, nebo kvůli čemu bych musel dělat zjevný podraz.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: Po mém učení zpravidla zbývá hromada materiálů, které zhusta bývají platné i po těch pár letech (jistě některé teorie mohou být překonané, ale ty základy se dost často nemění)...samozřejmě ne u všeho, ale jen jsem chtěl naznačit že wikipedii (nebo obecně internet) bych u hodně oborů nepovažoval za kvalitní zdroj informací.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam