• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOScollege drop-outs (+práce při studiu, samouci, kolikrát jste nedokončili vysokou? jaký je rekord ? jaký to mělo důvod?)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Slashdot Your Rights Online Story | Facebook Billionaire Gives Money To Legalize Marijuana
    http://yro.slashdot.org/story/10/10/08/2340239/Facebook-Billionaire-Gives-Money-To-Legalize-Marijuana
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Absolventi univerzit budou v Británii platit zvláštní vysokoškolskou daň
    http://www.blisty.cz/art/53492.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Slashdot News Story | Colleges Stepping Up Anti-Cheating Technology
    http://news.slashdot.org/story/10/07/09/1426242/Colleges-Stepping-Up-Anti-Cheating-Technology
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    http://thinkexist.com/quotation/if_you_want_to_get_laid-go_to_college-if_you_want/339972.html
    “If you want to get laid, go to college. If you want an education, go to the library.”

... komu z vás to zafungovalo jako Zappovi ? :-) (mě tedy rozhodně jen velmi nepřímo.. a v knihovně jsem ani ještě nebyl :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    myslel jsem to úplně jinak, spíš v čistě teoretické rovině.

to je jedno. zpět k tématu klubu. je určený pro všechny, který věří, že nedostudovat tu správnou školu a nechat se vyhodit v tom správném ročníku je daleko lepší, než mít koupený právnický titul z Plzně. pokud vám to přijde jako rozumné téma, tak klidně pozvěte i své přátele.

tohle je "college drop-outs comming out" klub :-)

jak v tomhle kontextu vidíte třeba zavedení školného, které nad některými z nás :-) (nad námi vyhozenými už ne :-) v těchto dnech visí ?
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    ALMAD: i u opravdu dulezitych veci se ti obcas stane, ze pri nasazeni, nebo jeste lepe az nejakou dobu po nasazeni se objevi zavada, ktera navic nejlepe nejde reprodukovat ve 100% pripadu... takze nerikej, ze se nepredvidatelnosti nedejou (ono je to o to nepredvidatelnejsi, ze casto je potreba hledat chybu na pomerne siroke mnozine pocinaje napajenim pres stav hardware, ruzne (ne)kompatibilni verze vsech moznych firmwaru, OS, aplikaci a to nemluvim o ciniteli mezi klavesnici a zidli :) )
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: myslím, že tady mluvíme každý o něčem úplně jiném.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: Takto je samozřejmý, akorát je pak humanitní všechno.

Já měl na mysli to, že nemálo algoritmů bez kterých by nebylo navrženo nemálo věci vzniklo čistě teoretickým výzkumem.

XCHAOS: Ad ta druhá věta, to že děláš bez QA neznamená, že to dělají všichni.

A především, pokud vím, tak u těch *opravdu_důležitých* věcí se dělají formální verifikace, takže se tam sw nepředvídatelnosti nedějou...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    a hlavně "živelností" jsem měl na mysli určitou živelnost celého světa okolo... člověk pak přijde a vymýšlí nějaké "teoretické základy" až dodatečně, na základě pozorování v podstatě nepředvídatelného světa.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: tak já se skutečně zabývám převážně síťovými aplikacemi, že jo... a tam se okolní síťové prostředí tak nějak mění bez ohledu na záměry jak uživatele, tak i autora aplikace.

"živelností" jsem ale myslel obecně nepředvídatelné prostředí, ve kterém aplikace pracuje... typu, že sice byla navržená bez nějakým omezení např. na velikost zpracovávaného souboru - ale pak stejně nikdo reálně neví (nebo netestoval), co to udělá s dostatečně masivním souborem, apod. nemusíš rozpitvávat do detailu každé slovíčko co napíšu, snad :-)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: To jistě, já si nějak představil živelnost u některých typů aplikací a rozesmálo mě to :)

XCHAOS: Hledal jsem a nenašel, které to prosím pěkně jsou? (tj. ne webovky, prohlížeče nebo kvosky, ale třeba řídící jednotky..)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEYMASTER: to už se rozhodně stalo :-) ale to si můžeš najít sám :-)
    KEYMASTER
    KEYMASTER --- ---
    doufám že tenhle "živel" se nikdy nedostane k programování čehokoliv kde by mohl způsobit nějakou "živelnou" škodu ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: ... ale tak některé teoretické základy popisující nelineární chování jsou fakt zajímavý, což o to... ale já spíše pochybuju, že svět stojí na nějakých teoretických základech.

pokud svět vnímáš fenomenologicky, tak spousta toho, co ti, kdo budují ty pevné teoretické základy berou jako neměnný předpoklad, se pro tebe stane jenom empirickou zkušeností, která nemusí platit vždy.

pak je tu kauzalita: setkal jsem se už s člověkem, který ji vnímá ne jako předpoklad, ale jako měřitelnou veličinu. wow ! :-)

no a nakonec informatika má navzdory těm kritickým tezím místo "paradoxů" pár pěkných nerozhodnutelných problémů, na které se vždycky můžeme spolehnout: například otázku zastavení, apod. takže nakonec vždycky máme docela slušnou jistotu, že něco nevíme... pokud potřebujeme nevědět...
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: " lidé mají trochu tendenci si zpětně vymýšlet teoretické základy k něčemu, co v podstatě funguje spíš tak nějak živelně...."

LOL (ne, informatika nejsou jenom webové aplikace...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    AQUARIUS: ... ještě doplním: ke konci s tím textem už hodně silně nesouhlasím :-) každopádně informatiku pojatou jenom hraní si s nejnovějšími hračkami korporací odmítám: ale informatika existuje i jako silně teoretická věda, na počítačích prakticky nezávislá. a místo paradoxů má své vlastní nerozhodnutelné problémy :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    AQUARIUS: njn. když to říkali doma samozřejmě taky, no.

já teď ve svých 37 letech už jednoznačně vím, že jsem se v životě naučil spoustu věcí, na které bych sám od sebe nepřišel (obráceně to ovšem aspoň částečně myslím platí taky - přišel jsem sám i na věci, které mi nikdo neučil :-). otázka je, kde jsem se nejvíc těch věcí naučil: a co se programování týče, tak pro mě bylo několikrát (min. 2x) v životě nejzajímavější "vyučit se" od profesionálů v daném oboru. a moci rozvíjet něco, co oni začali (v podstatě: kopírovat od nich fragmenty kódu, způsob myšlení, apod.)

bohužel - ačkoliv jsem 4x v životě zkoušel informatiku studovat na různých VŠ, tak jsem se v podstatě na žádné z nich nepřišel ze styku s opravdu rozsáhlým SW projektem, který by lidé kolem mě používali a vyvíjeli, aktivně by se mě snažili zaškolit do jeho používání a vývoje, a který by třeba i byl udržován v nějakém verzovacím systému (dnes typicky SVN). protože nejvíc jsem se naučil právě tímto: opisováním fragmentů kódu (ať už jde o C, Python, SQL, HTML/CSS, javascript) použitých v nějakém kontextu, a jejich "hackováním" / "debugováním": pozměňováním jejich funkčnosti, experimentováním "co se stane když", apod. programování je v podstatě empirická a humanitní věda: místo toho se mi furt někdo snažil vtloukat do hlavy nějaké teoretické základy, které ale podle mě k tomu nejsou potřeba a spíše jsou jakýmsi "sebereplikujícím virem":-) lidé mají trochu tendenci si zpětně vymýšlet teoretické základy k něčemu, co v podstatě funguje spíš tak nějak živelně....

samozřejmě: lze to říct i tak, že díky VŠ jsem se dostal k Internetu o něco dříve, než moji vrstevníci. takže rozhodně má cenu se tímto směrem vydat, protože je velká šance, že tam objevíte něco nového - na co byste jinak nepřišli.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    Myslim, ze tenhle clanek sem docela tematicky zapada... Skoda, ze jsem ho necetl tak pred sesti lety.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam