AQUARIUS: njn. když to říkali doma samozřejmě taky, no.
já teď ve svých 37 letech už jednoznačně vím, že jsem se v životě naučil spoustu věcí, na které bych sám od sebe nepřišel (obráceně to ovšem aspoň částečně myslím platí taky - přišel jsem sám i na věci, které mi nikdo neučil :-). otázka je, kde jsem se nejvíc těch věcí naučil: a co se programování týče, tak pro mě bylo několikrát (min. 2x) v životě nejzajímavější "vyučit se" od profesionálů v daném oboru. a moci rozvíjet něco, co oni začali (v podstatě: kopírovat od nich fragmenty kódu, způsob myšlení, apod.)
bohužel - ačkoliv jsem 4x v životě zkoušel informatiku studovat na různých VŠ, tak jsem se v podstatě na žádné z nich nepřišel ze styku s opravdu rozsáhlým SW projektem, který by lidé kolem mě používali a vyvíjeli, aktivně by se mě snažili zaškolit do jeho používání a vývoje, a který by třeba i byl udržován v nějakém verzovacím systému (dnes typicky SVN). protože nejvíc jsem se naučil právě tímto: opisováním fragmentů kódu (ať už jde o C, Python, SQL, HTML/CSS, javascript) použitých v nějakém kontextu, a jejich "hackováním" / "debugováním": pozměňováním jejich funkčnosti, experimentováním "co se stane když", apod. programování je v podstatě empirická a humanitní věda: místo toho se mi furt někdo snažil vtloukat do hlavy nějaké teoretické základy, které ale podle mě k tomu nejsou potřeba a spíše jsou jakýmsi "sebereplikujícím virem":-) lidé mají trochu tendenci si zpětně vymýšlet teoretické základy k něčemu, co v podstatě funguje spíš tak nějak živelně....
samozřejmě: lze to říct i tak, že díky VŠ jsem se dostal k Internetu o něco dříve, než moji vrstevníci. takže rozhodně má cenu se tímto směrem vydat, protože je velká šance, že tam objevíte něco nového - na co byste jinak nepřišli.