• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOScollege drop-outs (+práce při studiu, samouci, kolikrát jste nedokončili vysokou? jaký je rekord ? jaký to mělo důvod?)
    If you want to get laid, go to college. If you want an education, go to the library -Frank Zappa
    Matematika k fyzice se má jako masturbace k sexu -Richard Feynman
    Myslím že diferenciální rovnice můžou spustit schizofrenii se stejnou pravděpodobností jako kouření marihuany." -Fronema

Tahle diskuze je určena všem, kteří se nepovažují za středoškoláky, ale nejsou ani tak docela vysokoškoláci: tzn. logicky skončili "někde mezi". Loseři všech oborů a prokrastinátoři celého Internetu - spojte se! Kolikrát jste studium (ne)dokončili ? Proč jste studium vysoké školy ukončili ? (nebo byli ukončeni ?) Mrzí vás to ? Snížilo vám to sebevědomí? Chcete ještě někdy zkusit nějakou vysokou školu dokončit ? Stejnou, jinou ? Přemýšlíte, jestli má někdo podobné problémy jako vy? Ve vašem oboru, v jiném...? Jaká vysoká škola připadá v úvahu pro někoho, kdo je levý jak na cizí jazyky, tak i na matematiku, nechce být doktor, a na práva ani ekonomii nemá žaludek? Existuje vůbec nějaká?

Vyhodili vás z vysoké školy ?

112 hlasy od 110 respondentů

rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH: diskrétní matematika je pro IT určitě zajímavá - bohužel, já na ní nemám buňky (ono to vyžaduje podobný druh intuice, jako ty různé matematické analýzy, apod.)

Čeho v IT určitě není nikdy dost, je teorie grafů.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    XCHAOS: No, od let 92-93 uz nejakej ten patek uplynul.
    FEL ted ma 1 matalyzu, 1 algebru a 1 diskretku (coz uz jsou nejaky sifrovani a tak). FIT taky tak.

A zrovna pocitacovy hry vyzadujou relativne dost matiky (teda, dost, ta 1 matalyza a 1 algebra a 1 diskretka stacej, ale uzijou se).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Nebo ještě jinak - proč jsem 9 let studoval informatiku asi 3 různých směrů (inženýrskou, ekonomickou a nakonec teoretickou), a vtloukali mi od prváku do hlavy milion s informatikou nesouvisejících píčovin (nejen matematických), ale prakticky jsem se nesetkal např. s:

- s teorií správy paměti (garbage collection vs. refcounty - prostě nikdo mi nikdy doopravdy neukázal, jak fungují programovací jazyky a jejich knihovny "uvnitř")
    - s teorií optimalizace databází (kritéria, podle kterých se cacheují SQL dotazy, s postupy, jakými je výhodné či nevýhodné indexovat tabulky, návrh tabulek)
    - s tím, že by byla formální teorie jazyků vyučována nad syntaxí, která je nakonec skutečně průmyslově využívána (tedy POSIXové regexpy - jo, nesnáším je, ale radši bych dělal zápočet z regexpů, než z lineární algebry)

Tohle všechno pokládám za naprostý základ informatiky, který patří do _nižších ročníků_, tedy do bakalářského studia. víceméně - jak má člověk vůbec chápat složitější algoritmy a postupy nebo "číst aplikace" zapsané ve složitějších jazycích, když nezvládá ani tyhle základy ?

Prostě nevím, proč mě české VŠ donekonečná trápily s integrací per-partes (kterou nikomu neberu - ale prostě není to můj obor, stejně jako se nespecializuju na heberjštinu nebo starořečtinu, ač jsou to určitě zajímavé obory) - a nebyly doopravdy schopné sledovat vývoj ve světě (který byl v 90. letech už dobře patrný). (Zase musím uznat, že třeba bez VŠ bych do styku s Internetem jako takovým přišel až o pár let později - takže vysloveně negativní postoj zaujmout nemůžu)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH: ehm, když jsem v letech 1992-1993 chodil na FEL, tak mi tam moc nepřišlo, že by to šlo označit slovy "matematika se tam nebrala vážně".

ano, nebylo to orientované na důkazy jako na MFF (faktem je, že jestli jsem někdy někde nějakou matematiku pochopil, tak snad později ty začátky na MFF... ovšem zcela bez aplikace toho co přenášeli, pak jsem zase náhodou zjistil, že ukázky aplikace té matematiky ukazují na kroužcích pro obor matematika, a ne pro obor informatika...) - ale i jiný lidi v oboru IT o kterých vím, zdrhli z FEL právě kvůli matematice: prostě ta matematika tam byla (nevím jestli pořád ještě je) cílená na elektrotechniky a na počítání s komplexními čísly (viz např. Teorie obvodů - obvod se střídavým proudem je popsaný právě komplexními veličinami, takže jsem skoro měl pocit, že na FELu každé číslo které uvažuje jejich matematika je automaticky komplexní :-) apod.). což není nic špatného - já to elektrotechnikům neberu, a ostatně lidi z průmyslovek byli vycvičený v rutinním počítání a s matikou na FEL neměli problém (já byl z gymplu bez matematické specializace).

faktem je, že informatika se podle mě dělí min. na teoretickou informační vědu a na praktické IT, což je víceméně inženýrský obor.... nedovedu posoudit, kolik a jaké matematiky patří do které z těhle dvou hlavních větví... ale faktem je, že IT má i spoustu aspektů typických pro humanitní vědy - počínaje ekonomikou po vysloveně umělecké směry. Jedním z takových aspektů je, že trendy rychle vznikají a zanikají, a některé z nich jsou dokonce "módní".

S tím vším, čím se v telekomunikacích nakonec zabývám (tak např. "osahání" si fyzikálních vlastností jednotlivých mikrovlnných pásem a jiných layer 0 technologií, odhady potřebného výpočetního výkonu routerů v různých částech infrastruktury, odhady toků v síti, ekonomické plánování rozvoje sítě, apod.) jsem podle mě nakonec blíž "inženýrskému" přístupu, než někdo, kdo s VŠ titulem programuje 3D počítačové hry v C++ - protože nakonec od inženýra se předpokládá skutečný kontakt s technologií, zatímco programování počítačových her je zábavní průmysl - tedy de-facto "kultura". (Ironií osudu já původně počítačové hry programovat chtěl - ale ulítl jsem si na Linuxu a GPL světě, kde prostě napojení na ekonomiku a konzum není přes počítačové hry - ale přes inženýrská řešení...)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    XCHAOS: Tak na CVUTu se nastesti ta matika nikdy nebrala vazne. Co sem koukal co za hrozny formalismy plodi treba ETH, to se neda srovnat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    faktem je, že můj oblíbenější Elon Musk (mimochodem - daleko zajímavější podnikatel, než poněkud "tuctový" Richard Branson přeci jen vysokou dodělal - vlastně hned dvě, jak se zda:
    Elon Musk - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Elon_Musk#Education
    ...takže aby to to bylo vyvážené a a bych nebyl obiňován z toho, že mi jde jen o demotivaci :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Miliardář Branson: Britští podnikatelé jsou "přehnaně vzdělaní"
    http://www.blisty.cz/2010/12/21/art56252.html
    hehe, no tohle je možná trochu příliš :-) Richarda Bransona vesměs beru, ale zase nedodělat ani střední je trochu moc, podle mě :-) ale je to názor, který sem rozhodně patří.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: Můžu potvrdit, že jsem se s tím, co je zmiňováno v záhlaví téhle diskuze, jako programátor setkal až v produkčním prostředí - ne na vysoké škole, ačkoliv šlo vždy o obor předstírající, že jde o informatiku.

možná ale prostě programování ani není dovednost na VŠ úrovni, kdo ví.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Slashdot News Story | Introducing Students To the World of Open Source
    http://news.slashdot.org/story/10/11/08/2030245/Introducing-Students-To-the-World-of-Open-Source
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Slashdot Your Rights Online Story | Facebook Billionaire Gives Money To Legalize Marijuana
    http://yro.slashdot.org/story/10/10/08/2340239/Facebook-Billionaire-Gives-Money-To-Legalize-Marijuana
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Absolventi univerzit budou v Británii platit zvláštní vysokoškolskou daň
    http://www.blisty.cz/art/53492.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Slashdot News Story | Colleges Stepping Up Anti-Cheating Technology
    http://news.slashdot.org/story/10/07/09/1426242/Colleges-Stepping-Up-Anti-Cheating-Technology
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    http://thinkexist.com/quotation/if_you_want_to_get_laid-go_to_college-if_you_want/339972.html
    “If you want to get laid, go to college. If you want an education, go to the library.”

... komu z vás to zafungovalo jako Zappovi ? :-) (mě tedy rozhodně jen velmi nepřímo.. a v knihovně jsem ani ještě nebyl :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    myslel jsem to úplně jinak, spíš v čistě teoretické rovině.

to je jedno. zpět k tématu klubu. je určený pro všechny, který věří, že nedostudovat tu správnou školu a nechat se vyhodit v tom správném ročníku je daleko lepší, než mít koupený právnický titul z Plzně. pokud vám to přijde jako rozumné téma, tak klidně pozvěte i své přátele.

tohle je "college drop-outs comming out" klub :-)

jak v tomhle kontextu vidíte třeba zavedení školného, které nad některými z nás :-) (nad námi vyhozenými už ne :-) v těchto dnech visí ?
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    ALMAD: i u opravdu dulezitych veci se ti obcas stane, ze pri nasazeni, nebo jeste lepe az nejakou dobu po nasazeni se objevi zavada, ktera navic nejlepe nejde reprodukovat ve 100% pripadu... takze nerikej, ze se nepredvidatelnosti nedejou (ono je to o to nepredvidatelnejsi, ze casto je potreba hledat chybu na pomerne siroke mnozine pocinaje napajenim pres stav hardware, ruzne (ne)kompatibilni verze vsech moznych firmwaru, OS, aplikaci a to nemluvim o ciniteli mezi klavesnici a zidli :) )
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: myslím, že tady mluvíme každý o něčem úplně jiném.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: Takto je samozřejmý, akorát je pak humanitní všechno.

Já měl na mysli to, že nemálo algoritmů bez kterých by nebylo navrženo nemálo věci vzniklo čistě teoretickým výzkumem.

XCHAOS: Ad ta druhá věta, to že děláš bez QA neznamená, že to dělají všichni.

A především, pokud vím, tak u těch *opravdu_důležitých* věcí se dělají formální verifikace, takže se tam sw nepředvídatelnosti nedějou...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    a hlavně "živelností" jsem měl na mysli určitou živelnost celého světa okolo... člověk pak přijde a vymýšlí nějaké "teoretické základy" až dodatečně, na základě pozorování v podstatě nepředvídatelného světa.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam