DAVIDOWITCH: jj, taky znam par nedokoncenejch doktorandu z FELu. Pritom v ameru i v Nemecku to je jinak, jako doktorand muzes slusne vatit z ruznejch vyzkumnejch projektu. V Nemecku, co jsem za ty roky mel moznost poznat, vetsinou na vysokejch vedoucich pozicich byl nekdo s PhD, prijde mi, ze si tu doktoru vic vazej, byt to muze byt jen subjektivni pocit a nahoda :-)
Opportunity cost je velka jako svine, kamos doktorand s tim seknul na kybernetice FEL a nastoupil za 30 hrubyho a jeste si pamatuju tu chlastacku, kde nas zval na panaky a brutalne oslavoval, ze dostane tricitku brutto. Holt elektro prumysl dokaze bejt krutej, nekdy ziram, kdyz slysim platy bejvalejch premiantu, co dostavali jednicky z vyhazovacich elektro predmetu na FELu a ted breci s dvacitkou na ucte kazdy mesic. Kazdej svyho stesti strujcem...
Otazka, jak se bude trend vyvijet dal, indove i cinanci dokazou programovat velmi levne a zlepsujou se (na druhou stranu musim rict, ze indickej zdrojak je to nejhorsi, co jsem kdy videl, metoda se 100 argumentama a podobny spinavosti) , klidne muzem v padesati skoncit jako zebraci, protoze jsme vsechnu kesovici prohyrili a nebudeme schopny se preorientovat na programovani kvantovejch pocitacu...
Btw. cetli jste o tom typkovi, co daval svoje pracovni ukoly outsorcovat do ciny za ctvrtinu svoji mzdy ? Behem pracovni doby jen surfoval a komitoval zdrojak napsanej cinanama. Prisli mu na to admini, protoze detekovali pripojeni z ciny do firemni site :-DD