ALMAD: to je složitý... já jsem hodně orientovaný na cíl. Cílem by pro mě nemohlo být "naučit se to" (pro nějaké svoje vlastní uspokojení) - ale musel bych mít nějaký cíl, který si žádá pochopení nějaké vyšší matematiky.
Troufám si říct, že poslední rok jsem takový cíl možná našel.. ale to by tu bylo offtopic :-) Ale já tedy stejně spíš než abych nějaký problém převáděl třeba na diferenciální rovnici, tak mám tendenci napsat si program, který mi třeba naplní databázi poměrně primitivníma hodnotama pro velké množství vstupních hodnot, apod....
přitom některé procesy u nás ve firmě (srovnání , případně predikce přenosů dat jednotlivých klientů) by už docela asi nějaká vstupní data pro nějakou složitější analýzu poskytla.. dá se říct, že mě s těmi daty víc baví pracovat intuitivně, než na ně aplikovat nějaké modely (ale zase ta data mi daleko víc baví mít, než nemít! sleduju to prakticky denně, ty grafy a žebříčky...)
(nakonec ta intuice stejně asi jen vytváří v nevědomí nějaký matematický model, ale to je právě to... )