Mohly by fungovat dotace? - Úsvit - Nová ústava - Pavel Kohout
http://www.novaustava.cz/clanky/mohly-by-fungovat-dotace
Zpočátku jsem zahořel touhou poznat, jak vlastně rozdělování peněz na vědu funguje. Tak jsem se několika prvních jednání účastnil. S překvapením jsem zjistil, že vědci bravurně ovládají taktiku přihlášek do různých výzev k čerpání peněz. Byl jsem svědkem toho, že dokázali kvalifikovaně určit potřebné člověkohodiny a procentuální rozdělení nákladů bez toho, aby si vůbec definovali reálný cíl projektu. Když jsem nad tím nechápavě kroutil hlavou, bylo mi vysvětleno, že pro správné vyplnění přihlášky je důležitější rozumět kritériím, podle kterých úředníci vyhodnocují žadatele. Cílům že stejně úředníci nerozumí a ty že se prostě dopíší tak, aby jim vlastně nikdo nerozuměl.
K mému úžasu několik podobně vytvořených přihlášek vyšlo a žadatelé uspěli. Uvědomil jsem si, že mozkový potenciál pomohl vědcům pochopit, jak funguje byrokratický aparát na druhé straně. Získali tak novou dovednost, které osobně říkám dojič evropských peněz. Bravurně ovládají psaní přihlášek, dobře vědí, na co úředníci slyší nejvíc, a nakonec spolehlivě ovládají administraci stohů různých zpráv a reportů.